Yangının Nedenleri Nelerdir, Yangın Nasıl Oluşur
Yanma, maddenin ısı ve oksijene maruz kalmasıyla oluşan kimyasal bir olaydır.
Yanma vakası, yanıcı madde, ısı ve oksijenin birlikte yer alması sonucu oluşur. Bu olaya Yangın Üçgeni denir.
Yangın; yakılanlardan yararlanmak amacıyla oluşturulan ateşin kontrol edilemez şekilde artmasıdır.
Yangının Nedenleri;
Bilinçsiz davranışlar, doğa olayları, sabotaj, kazalar, ihmalsizlik, dikkat etmeme gibi nedenlerden dolayı yangın olur.
Yangının Oluşma şekli;
Korunmak önlemlerinin ihmal edilmesi nedeniyle oluşur. Bunların başında; Yangın, elektrik kontağı, ısıtma sistemleri, lpg tüpleri, patlayıcı-parlayıcı maddelerin açıkta bırakılması gibi nedenler gelir. Çoğunlukla büyükşehirlerde, ev ve iş yerlerinde meydana gelen yangınların çoğu elektriğin ve lpg tüplerinin yanlış kullanımı yüzünden meydana gelir. Elektrik enerjisi düzeneğinin yanlış kurulması da yangın nedenlerindendir. Bir de kaloriferlerde ve soba gibi ısınmak için kullandığımız sistemlerde, bacaların temizlenmemesi ve parlayıcı-patlayıcı maddeler edilmesi de yangına neden teşkil eder.
Yangın, gibi afetlerin yaşanmasında en önemli husus ona ilk müdahalenin nasıl edileceğidir. Çünkü herhangi bir yanlış davranış yangını körükleyebilir. Elektrikli aletleri doğru kullanmak, soba ve kalorifer gibi ısınma gereçlerini doğru kurmak, tavan arası ve çatıya gibi mahallere kolay yanabilecek eşyalar koymamak ve yangın sırasında nasıl davranılması gerektiğini bilmek yangın için alınabilecek önlemlerden bir kaçıdır.
Yine yangın gibi üzücü afetlere mahal vermemek için söndürülmeden kibrit veya sigara izmariti bir yere atmamalıyız, evden yada işyerinden çıkarken lpg tüp, tüp gaz, ocak gibi yangın oluşturacak cihazları kapatmalıyız. Yangına meydan verecek cihazın fişini prizde unutmamalıyız
Tabi bazı yangın çeşitleri de elimizde olmadan çıkar. Örneğin; kalorifer kazanının patlaması, elektrik kontağının patlaması sonucu oluşan yangınlar istemdışı oluşur.
Yangına maruz kalmamak için tüm önlemler alınsa da bazen yangınlar kasti amaçla da çıkabiliyor. Örneğin; insanlar malesef maddi kazançları için ve topluma ait bina ve tesisleri yakabiliyorlar.
Bir yangın meydana geldiğinde henüz kontrol altına alınamadan etraftaki kişilerin bilinçsizliği nedeniyle daha geniş bölgelere sıçrayabiliyor. Bunun sonucunda daha ağır kayıplar verebiliyoruz.
Zaman zaman yangınlara iklim koşulları da etken olabilmektedir. Örneğin; Rüzgarlı havalarda kuru dalların birbirine sürtmesi yada yıldırım düşmesi gibi nedenlerden dolayı yangın çıkabiliyor.
Yangınların söndürülmesi için genellikle soğutarak söndürme su ile soğutma soğutarak söndürme yöntemleri kullanılır. Suyun elverişli fiziksel ve kimyasal özelliği yanıcı maddeyi boğma ve yanıcı maddeden ısı alarak yangının söndürülmesini sağlar. Su bazen yangına kütlesel olarak bırakılır bazen ise püskürtme lansları şeklinde bırakılır.
Yanıcı maddeyi dağıtma uygulamasıyla yanan maddenin dağıtılması sağlanır ve bu şekilde yangının yüksek ısısı bölünür, bölünen ısı düşer ve yangın yavaş yavaş söner . Bu söndürme biçimi yakıt yangınlarında kullanılmaz.
Kuvvetli üfleme uygulaması yanan madde ye kuvvetli bir şekilde üflenen hava, alevin sönmesini ve yangının ısısının düşmesini sağlar. Bu uygulama başlangıç yangınlarında kullanır. Büyük boyutlu yangınlarda kullanılmaz. Çünkü, üfleme yangına daha fazla Oksijen sağlayacağından yangın büyür.
kum, toprak, halı, kilim vb maddeler ile köpük, klor , Azot vb gibi kimyasal bileşikler kullanılarak yanan maddenin oksijen ile iletişimi sonlandırılır ve böylece yangın söner.
Boğma uygulaması yangının oksijenle iletişiminin sonlandırılması veya azaltılması şeklinde yapılan bir işlemdi. Kapalı alan yangınlarında uygulanır.
Su ateşi söndüren en etkili maddedir. A tipi yangınlar için oldukça etkili bir söndürücüdür.
Kumda yangın söndürülmesinde kullanılan bir maddedir. Yanıcı maddelerin oksijenle iletişiminin sonlandırılması sonucu yangının söndürülmesinde kullanılır. Kum ile yanan madde tamamen kaplanmalıdır.
Karbondioksit gazı (co2): yanan maddeyi saran karbondioksit gazı yanıcı maddenin oksijenle temasını keserek yangının söndürülmesi uyuglamasıdır. Çoğunlukla çelik tüplerde basınç altında sıvı halde tutulur ve bununla açık alanlarda ve hava akımının olduğu yerlerde meydana gelen yangının söndürülmesi neredeyse imkansızdır. Kuru kimyevi toz: yangın söndürmede kullanılan muhteşem bir tozdur. Bu kimyasal tozlar, abc sınıfındaki yangınları tiplerine göre etkili bir biçimde söndürür. Ayrıca bu tozlar; yüksek ısıdan dolayı tahta, kumaş, araba lastiği gibi maddelerde meydana gelen yangınlar, benzin gibi maddelerin tutuşmasından çıkan yangınları ve yanıcı gazların basınç altında olmasından kaynaklanan yangınların söndürülmesinde kullanılır. Köpükle yangın söndürülmesi ise şöyle olur. Köpük yanan yüzeyi sarar ve böylece hava ile iletişim biter ve ayrıca soğutma özelliğinin de olmasıyla yangın söndürülmüş olur.
Yangın nedir, yangın nasıl oluşur, yangının nedenleri konusunda kısaca bilgi verdik.