Gastrite İyi Gelen Yiyecekler

Karın zarının enfeksiyon kapması olan gastritin iyileştirilmesi sarf edilen besinlerle yakından alakalıdır. Temel olarak “helicobacter” bakterisi iltihabı sebebiyle husule gelen gastritin öteki sebepleri içinde non-steroid enflamatuar bulunmayan ilaçlar, muafiyet sistemi rahatsızlıkları, içki ve besin alerjileri gösterilmektedir. Uzun vakit iyileştirme edilmeyen gastrit, peptik ülser olarak mevcut olan, midenin iç satıhında husule gelen yaralara neden olur. Muayyen besinlerden imtina etmek ve birtakım besinleri daha fazla sık kullanmak gastrit ve ülser iyileştirmesinde mühim bir sebep olmaktadır.
Gastrite Aksi Yeme içme Tavsiyeleri

Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler: Gastriti ya da karın ülseri olan rahatsız olanlar koyu yeşil ve yapraklı sebze tüketimini arttırmalıdır. Bu cins sebzeler A,C,K vitaminleri ile folat, demir ve kalsiyum aracılığıyla varlıklıdır. Bu vitaminler ve mineraller midenin şahsı şahsını iyileştirme sürecine yardımcı olur. Sadec iyileştirme devrinde değil rahatsızlığın yeniden etmemesi içerisinde brokoli, brüksel lahanası, lahana, kuşkonmaz, lahana, abanoz lahana, ıspanak, bezelye ve yeşil fasulye benzer biçimde sebzeleri yeme içme programınıza ilave edebilirsiniz.

Azca Yağlı Protein Kaynakları: Protein, bedene ihtiyaç duyulan enerjiyi sağlamanın peşi sıra hasarlı gözeneklerin onarılması içerisinde gerekmektedir. Gastriti olanlar karın zarını ve sindirimi zorlayan yağlı protein kaynakları yerine azca yağlı olanları seçenek etmelidir. Çok fazla yağ bununla birlikte karın asidi imalatı çoğaltarak karın zarındaki enfeksiyonlaşmayı ülsere çevirebilir ve kanamalara neden olabilir. Yağlı ete farklı olarak yağsız et, balık, tavuk, soya mahsulleri, baklagiller, azca yağlı süt ve azca yağlı yoğurt yiyebilirsiniz.

Flavonoidler İçeren Besinler: Parlayan renkli meyve ve sebzelerde bol bol yer alan flavonoidler gastrite yol açan helicobacter bakterisiyle savaşarak tesirlerini hafif hale getirir ve gastritin dağılmasını, ülsere dönüşmesini önüne geçer. Flavonoidler aracılığıyla varlıklı besinler içinde kereviz, kızılcık, elma, yeşil çay, yaban mersini, kiraz, kabak ve biber sayılabilir.
Gastrite İyi Gelmeyen Yiyecekler

Içki ve Kafeinli İçecekler: Yüksek oranda asit ihtiva eden içki ve kafeinli kahve, kola şeklinde sıvı gıdalar karın zarında tahribata neden olabilir ve gastrit emarelerini şiddetlendirebilir. Tertipli içki kullanması gastriti olan rahatsızlarda karın kanamasına değin varan hastalıklara neden olabilmektedir. Kahve, çay ve asitli sıvı gıdalar hazım için lüzumlu olan karın asidiyle birleşerek karın zarının üstüne kaldırabileceğinden daha çok yük bindirir.

Arıtılmış Yiyecekler: Profesörler ak ekmek, makarna, şeker benzer biçimde sindirilmesi zor arıtılmış besinlerin gastiriti olan bireyler tarafınca tüketiminin sınırlandırılması icap ettiğinin çizer çiziyor. Buna ayrıca çikolata, kakao, çay ve kahve kullanımı az hale getirilmeli ve bu şeklinde içeceklerin yerine sindirime yardımcı olan, karın asidi imalatını dengeleyen nebatsal çaylar seçenek edilmeli.

Trans Yağlar: Çerezler, patates kızartması, börekler, hamur harcı işleri benzer biçimde ticari, amade besin mahsulleri sert trans yağ ihtiva eder. Karın trans yağı rahat işleyemez ve hazım zorluk çeker. Trans yağı parçalamak için karın asidi imalatı çoğalır ve bu asit gastrit sebebiyle kırılgan olan karın zarına tahribat verebilir. Trans yağlar yalnız gastrit için değil kolesterol, kalp ve damar sıhhati bakımından da önerilmemektedir.

Baharatlı Besinler ve Domates: Baharatlı yemeklerin tüketimini sınırlamak gastrit emarelerini denetim dibine almanızda size destek meydana gelecektir. Sitrik asit ihtiva eden domates, turunçgil ve mandalina şeklinde asitli meyveler rahatsızlığın emarelerini şiddetlendirir şundan dolayı sitrik asidi cerahatli karın zarı ile i·lişki ettirmek aleni yaraya içki sürmekle aynı tesiri meydana getirecektir. Ek olarak karabiber, al biber, acı biber, jalapeno biberi ve biber tozu da gastrit sızısı artırabilir ve bu baharatların çok fazla oranda kullanımından uzak durulmalıdır.
Gastrit Emareleri ve Tanısı

Gastrit teşhisi için hekiminiz muhtelif testler isteyebilir. Karın biyopsisi, dışkı testi, endoskopi benzer biçimde metotlar ile gastritin hangi evrede olduğu ve sebepleri tespit edilebilir. Gastritin emarelerini ise alttaki listede bulabilirsiniz.

Hazımsızlık (dispepsi)
Mide yanması
Mide sızısı
Hıçkırık
İştah kaybı
Bulantı
Kanlı istifra etme
Koyu renkli dışkı