Faiz indirimi konut fiyatlarını etkileyecek mi?

Merkez Bankası’nın 50 baz puanlık faiz indirimi kararı almasının, konut kredi faizlerini ne yönde etkileyeceği merak konusu oldu. İnşaat sektörünün oyuncuları faiz indirimine olumlu baktıklarını belirterek, şimdi sıra bankalarda diyor! İşte Merkez Bankası’nın fiaz indirimi kararının sektördeki yankıları…

Faiz indirim kararının ardından inşaat sektörünün öncü isimleri bu kararı değerlendirdi. En düşük konut kredisi faiz oranının 1,05 bandında olduğunu anımsatan İTO Yatırım ortaklarından Özkan Özçelik, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun faiz koridoru üst bandını yüzde 9’a çekmesinin, konut kredi faizlerinde gidilecek indirime ışık olacağına inandıklarını kaydetti.

 

“Bankalar elini taşın altına koymalı”

Ekonominin lokomotifi inşaat sektöründe şu sıralar yaz durgunluğu yaşandığını, firmaların sektörün hareketleneceği sonbahar aylarına hazırlandığına dikkat çeken Özçelik, “Biz İTO Yatırım olarak, Başkent’in en yüksek konut kulesi olan 185 metrelik One Tower Diplomatique projesini kısa süre sonra sahiplerine teslim edeceğimiz için biraz daha rahatız. Ancak şu an özellikle büyükşehirlerde çok sayıda inşaat firması, Eylül-Ekim aylarına kilitlenmiş durumda. Piyasaların dengesini bulduğu, sektörlerin heyecanla projeleri için gün saydığı bu günlerin yolunu, Merkez Bankası’nın verdiği karar aydınlattı. Şimdi elini taşın altına koyma sırası bankalarda. Yeni sezon hazırlığına, bankaların vereceği konut kredisi faiz indirimi kararı da eklenirse Türk inşaat sektörü önümüzdeki yıla rekorla girer” diye konuştu.

 

Uğur Dumankaya: “ Bankaların konut kredisi faizini aşağı çekmesi muhtemel”

Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararını değerlendiren Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, faiz indiriminin piyasaların beklentileri dâhilinde gerçekleştirilerek tarihi bir aralığa geçilmiş olduğunu söyledi. Konut kredilerinde henüz aşağı yönde büyük bir kıpırdanma gözükmediğine dikkat çeken Dumankaya, “Fakat hem arz talep dengesine hem de TCMB’nin faiz politikasına bakacak olursak bankaların konut kredilerinde faizleri aşağı yönde çekmesi muhtemel gözüküyor.”

 

Sektörün daha fazla faiz indirimine ihtiyacı var!

Faizlerin konut alımında önemli bir faktör olduğunu söyleyen Uğur Dumankaya, “Merkez Bankası’nın faiz indirim kararı sektörümüz için olumlu fakat konut sektörünün daha fazla faiz indirimine ihtiyacı olacaktır. Bu nispette piyasa koşullarına da bakıldığında enflasyonun izin verdiği ölçüde faiz indirimi devam edebilir. Merkez Bankası’nın bugün faiz oranlarında indirime gitmesi ve gelecek aylarda da kararının bu yönde devam edebileceği ihtimali ile konut talebinde önümüzdeki aylarda artarak devam edecek olan bir canlanma yaşayacağımızı söyleyebiliriz. Ama yine de sektör olarak faizleri aşağı çekecek yeni gelişmeleri bekliyoruz” diye konuştu.

Kaynak: http://blog.zingat.com/faiz-indirimi-konut-fiyatlarini-etkileyecek-mi/

Konut Fiyat Endeksi açıklandı

2016 yılının Eylül ayı ile ilgili Konut Fiyat Endeksi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklandı.

• Türkiye’de Konut Fiyat Endeksi eylül ayında 0.76 oranında artış gösterdi ve 221,37 seviyesine ulaştı.

• Bir önceki yılın aynı ayına göre artış oranı ise 13,90 oldu ve aynı dönemde reel olarak yüzde 6,17’lik bir artış gerçekleşti.

• Metrekare başına konut değeri olarak hesaplanan birim fiyatlar, 2015 yılı Eylül ayında bin 706,43 TL/metrekare iken, Eylül 2016’da 1.905,13 TL/metrekare olarak açıklandı.

Yeni Konut Fiyat Endeksi’ne göre ise 2016 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,83 oranında artarak 210,44 düzeyinde gerçekleşti. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,81 oranında, reel olarak ise yüzde 4,22 oranında arttı.

 

 

• Hedonik Konut Fiyat Endeksi’ne göre ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,53 artış görüldü. Hedonik Konut Fiyat Endeksi, Türkiye’deki konutların gözlemlenebilen özelliklerinin zaman içinde kontrol edilerek kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanıyor.

• 3 büyükşehirde 2016 Eylül ayına dair Konut Fiyat Endeksi değerlendirmesine göre ise, bir önceki yılın aynı ayına göre;

• İstanbul’da 0,71, Ankara’da 1,46 ve İzmir’de 0,98 oranlarında artış yaşandı.

• Yeni Konut Fiyat Endeksi verilerine bakıldığında ise, yine 2016 Eylül ayı ve 2015 Eylül ayı karşılaştırıldığında artış oranları İstanbul’da 15,49, Ankara’da 11,11 ve İzmir’de 13,83 oldu.

 

Konut Fiyat Endeksi nasıl hesaplanıyor?
TCMB, Türkiye konut pazarındaki fiyat değişimlerini takip etmek amacıyla Konut Fiyat Endeksi’ni açıklıyor. Hesaplama, tabakalanmış ortanca fiyat yöntemi kullanılarak gerçekleştiriliyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/konut-fiyat-endeksi-aciklandi/

Konut fiyatları neden yükseliyor?

T.C. Merkez Bankası, konut fiyatlarındaki yükselişin nedenlerini araştırdı. Peki özellikle büyük şehirlerde konut fiyatları neden artıyor? Konut fiyatlarını neler etkiliyor? İşte T.C. Merkez Bankası’nın yaptığı araştırmanın sonuçları… 

 

Konut fiyatları en hızlı İstanbul’da arttı

T.C. Merkez Bankası uzmanları Timur Hülagü, Erdi Kızılkaya, Ali Gencay Özbekler ve Ponar Tunar, “Türkiye Konut Fiyat Endeksi’nin Kalite Değişimi Etkisinden Arındırılması: Hedonik Konut Fiyat Endeksi” başlıklı bir çalışma gerçekleştirdi. Araştırma sonuçları, “Konut fiyatları neden artıyor?” sorusuna yanıt verdi.

• İstanbul’da konut fiyatları 5 yılda yüzde 95.3 arttı.

• Son 5 yılda konut fiyatları İzmir’de 63.6 ve Ankara’da yüzde 53.2 oranında yükseldi.

• Konut fiyatlarındaki nominal artışların dörtte biri, reel artışların yaklaşık yarısı kalite artışından kaynaklandı.

• Daha yüksek kalitedeki konutların fiyatı ortalama yüzde 10.9 daha yüksekken, binada asansör olması fiyatın ortalama yüzde 13.3 oranında artmasına neden oluyor.

• Güvenliği olan konutların fiyatları da ortalama bir konutun fiyatına göre yüzde 33.3 daha yüksek.

• Tüm özellikleri aynı olan konutlardan bir yıl daha yeni olanlar ise ortalama yüzde 0.3 oranında daha pahalı.

 

Konut fiyatlarını neler etkiliyor?

Hürriyet gazetesinde yayınlanan habere göre, konut fiyatlarını etkileyen özellikler 4 maddede sıralandı:

Lüks: Yüksek maliyet ve işçilik kalitesi olan şömine, sauna, hamam gibi kapsamlı teknik altyapı donanımlarına sahip iç mekanlarda zeminler; granit, birinci sınıf mermer, genellikle büyük ebatlı parke ve özel-ithal seramik, duvarlar; alçı sıvalı saten boyalı, ithal kağıt, kumaş vb. kaplamalı, ıslak hacimlerde bordürlü seramik kaplı, mutfak ve banyoda; özel dekorasyonlu dolaplar, özel vitrifiye ve aksesuarları olan, ısıtması; yerden ısıtma, radyatör veya klima, pencere doğramaları ısıcamlı birinci sınıf PVC, ahşap, alüminyum, kapılar; mobilya ve özel dekorasyonlu, çevre düzeni; bahçe düzenlemesi yapılı, güvenlik, spor alanları, havuz vb. donanımlara sahip olan taşınmazları kapsıyor.

İyi: Zeminler; mermer, kaliteli laminant ve ahşap parke, seramik, duvarlar; alçı sıvalı boyalı, ıslak hacimlerde seramik, mutfak ve banyoda; ahşap, lake, laminant kaplamalı mutfak ve banyo dolapları, vitrifiye ve aksesuarları olan, ısıtması tesisatı radyatörlü, pencere doğramaları; ahşap, PVC doğramalı, kapıları panel kaplı, çevre düzeninde bahçe düzenlemesi yapılı taşınmazları kapsıyor.

Orta: Zeminler; ikinci sınıf seramik ve parkeler, halı, duvarlar; ıslak hacimlerde ikinci sınıf seramik, diğer hacimlerde boyalı, mutfak ve banyoda; ikinci sınıf kısıtlı adette mutfak dolapları, vitrifiyeleri olan, ısıtması kalorifer veya sobalı, pencere doğramaları; ikinci sınıf boyalı ahşap, PVC alüminyum, kapılar yağlı boyalı ahşap vb. özenli bahçe düzenlemesi olmayan taşınmazları kapsıyor.

Düşük: İçindeki malzemeler eksik, yıpranmış, düşük kalitede olan, tadilat gereksinimi olan yapıları kapsıyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/konut-fiyatlari-neden-yukseliyor/

3 büyük ilde konut fiyat endeksi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından ekim dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi verileri açıklandı.

Türkiye konut piyasasındaki fiyat değişimlerini takip etmek amacıyla tabakalanmış ortanca fiyat yöntemi ile hesaplanan KFE (2010=100), ekimde bir önceki aya göre yüzde 0,47 artışla 222,43 seviyesinde gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,85 artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 5,31 yükseldi. Metrekare başına konut değeri olarak hesaplanan birim fiyatlar, Mayıs 2015’te 1.730,46 liradan bu yılın ekim ayında 1.914,20 liraya çıktı.

Türkiye genelinde, 48 ilde son 2 yılda yapımı gerçekleşen konutların değerleme raporları analiz edilerek hesaplanan Yeni Konut Fiyat Endeksi (YKFE), ekimde bir önceki aya kıyasla yüzde 1,12 artışla 212,73 düzeyinde gerçekleşti. Endeks, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,43, reel olarak da yüzde 3,98 arttı.

 

Konut Fiyat Endeksi ekimde arttı

3 büyük ilin konut fiyat endeksleri değerlendirildiğinde, ekimde bir önceki aya göre İstanbul’da yüzde 0,36 azalış görülürken, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 1,24 ve yüzde 1,72 artış yaşandı. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 13,52, yüzde 8,61 ve yüzde 17,59 yükseliş gösterdi.
3 büyük ilin yeni konutlar fiyat endeksleri değerlendirildiğinde, bu yılın ekim ayında bir önceki aya göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 0,66, yüzde 2,34 ve yüzde 3,38 artış kaydedildi. Endeks değerleri, bir önceki yılın aynı ayına göre ise İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 14,46, yüzde 11,75 ve yüzde 17,37 arttı.

Bu yılın ekim ayına ilişkin 26 düzey bazındaki konut fiyat endekslerinin yıllık yüzde değişimleri incelendiğinde, KFE’deki en yüksek yıllık değişimin gerçekleştiği düzeyler yüzde 23,71 ile Balıkesir ve Çanakkale, yüzde 22,46 ile Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ olurken, en düşük yıllık değişim düzeyleri ise eksi yüzde 0,12 ile Van, Bitlis, Hakkari ve Muş, yüzde 0,12 ile Kilis, Adıyaman ve Gaziantep’te gerçekleşti.

 

Hedonik Konut Fiyat Endeksi yüzde 0,54 arttı

Türkiye’deki konutların gözlemlenebilen özelliklerinin zaman içinde kontrol edilerek kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Hedonik Konut Fiyat Endeksi (HKFE) (2010=100), ekimde bir önceki aya göre yüzde 0,54 artarak 192,95 seviyesinde gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,85 artan HKFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 4,38 yükseldi. Kalite artışından kaynaklanan yıllık fiyat artışı yüzde 0,89 oldu.

3 büyük ilin hedonik konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, 2016 yılı ekim ayında bir önceki aya göre İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 0,36, yüzde 1,05 ve yüzde 1,04 artış görüldü. Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre ise İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 13,37, yüzde 9,81 ve yüzde 16,90 artış gösterdi. Kalite kaynaklı yıllık fiyat değişimleri sırasıyla yüzde 0,14, yüzde eksi 1,09 ve yüzde 0,59 oldu.
2016 yılı ekim ayına ilişkin 26 düzey bazındaki hedonik konut fiyat endekslerinin yıllık yüzde değişimleri incelendiğinde HKFE’deki en yüksek yıllık değişimin gerçekleştiği düzeyler yüzde 20,39 ile Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ, yüzde 19,74 ile Balıkesir ve Çanakkale oldu. En düşük yıllık değişimin gerçekleştiği düzeylerin ise yüzde eksi 0,57 ile Van, Bitlis, Hakkari ve Muş, yüzde 0,77 ile Kilis, Adıyaman ve Gaziantep olduğu görüldü.

 

Kaynak: AA

Kaynak: http://blog.zingat.com/3-buyuk-ilde-konut-fiyat-endeksi/

Konut Fiyat Endeksi artışı devam ediyor

Konut Fiyat Endeksi (KFE), geçen yıl aralıkta bir önceki aya göre yüzde 0,81 artarak 225,87’ye yükseldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Aralık 2016 dönemine ilişkin KFE verileri açıklandı.

 

 

Metrekare başına konut değeri yükseldi

• Türkiye konut piyasasındaki fiyat değişimlerini takip etmek amacıyla tabakalanmış ortanca fiyat yöntemi ile hesaplanan KFE (2010=100), Aralık 2016’da bir önceki aya göre yüzde 0,81 artarak 225,87 seviyesinde gerçekleşti.

• Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,22 artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 3,40 yükseldi.

Metrekare başına konut değeri olarak hesaplanan birim fiyatlar Aralık 2015’te bin 767,19 lira iken, geçen yıl aralık ayında bin 943,82 lira oldu.

• Türkiye genelinde 48 ilde son 2 yılda yapımı gerçekleşen konutların değerleme raporları analiz edilerek hesaplanan Yeni Konut Fiyat Endeksi (YKFE), geçen yıl aralıkta bir önceki aya göre yüzde 0,85 artarak 216,35 düzeyinde gerçekleşti. Endeks, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,23, reel olarak da yüzde 2,49 yükseldi.

 

3 büyükşehirde konut fiyat endeksi

3 büyük ilin konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde;

• Aralık 2016’da bir önceki aya göre İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 0,74, yüzde 0,59 ve yüzde 1,23 artış görüldü.

• Endeks değerleri, bir önceki yılın aynı ayına göre ise İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 11,59, yüzde 9,02 ve yüzde 17,56 arttı.

• 3 büyük ilin yeni konutlar fiyat endeksleri değerlendirildiğinde, geçen yıl aralık ayında bir önceki aya göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 0,48, yüzde 1,13 ve yüzde 0,87 artış kaydetti.

• Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre ise İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 12,32, yüzde 12,28 ve yüzde 16 yükseldi.

 

 

Balıkesir ve Çanakkale: Konut fiyatlarında en yüksek yıllık değişim yaşanan şehirler

• Geçen yılın aralık ayına ilişkin 26 düzey bazındaki konut fiyat endekslerinin yıllık yüzde değişimleri incelendiğinde, KFE’deki en yüksek yıllık değişim yüzde 26,89 ile Balıkesir ve Çanakkale, yüzde 21,48 ile Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ, yüzde 17,56 ile İzmir’de gerçekleşti.

• En düşük yıllık değişim yüzde eksi 0,28 ile Kilis, Adıyaman ve Gaziantep, yüzde 2,62 ile Erzurum, Erzincan ve Bayburt oldu.

 

 

Hedonik Konut Fiyat Endeksi yüzde 0,74 yükseldi

• Türkiye’deki konutların gözlemlenebilen özelliklerinin zaman içinde kontrol edilerek, kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Hedonik Konut Fiyat Endeksi (HKFE), 2016 yılı aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,74 artarak 195,39 seviyesine çıktı.

• Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,97 artan HKFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 2,25 yükseldi. Kalite artışından kaynaklanan yıllık fiyat artışı da yüzde 1,13 oldu.

• 3 büyük ilin hedonik konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, aralıkta bir önceki aya göre İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 1,10, yüzde 0,68 ve yüzde 1,09 artış kaydedildi.

• Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre ise İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 11,92, yüzde 9,10 ve yüzde 15,85 yükseldi. Kalite kaynaklı yıllık fiyat değişimleri ise söz konusu illerde sırasıyla yüzde eksi 0,29, yüzde eksi 0,07 ve yüzde 1,47 oldu.

• Geçen yılın aralık ayına ilişkin 26 düzey bazındaki hedonik konut fiyat endekslerinin yıllık yüzde değişimleri incelendiğinde, HKFE’deki en yüksek yıllık değişim yüzde 19,03 ile Balıkesir ve Çanakkale, yüzde 17,67 ile Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da kaydedilirken, en düşük yıllık değişim ise eksi yüzde 2,90 ile Van, Bitlis, Hakkari ve Muş, yüzde 1,21 ile Kilis, Adıyaman ve Gaziantep, yüzde 1,41 ile Diyarbakır ve Şanlıurfa’da gerçekleşti.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/konut-fiyat-endeksi-artisi-devam-ediyor/