Çanakkale’nin emlak değerini yükseltecek proje!

Kale Grubu ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV), Çanakkale’nin “akıllı şehir” vizyonuna katkı vermek amacıyla “Aklım Fikrim Çanakkale” projesi için işbirliği anlaşması imzaladı.

 

Çanakkale “akıllı şehir” olacak!

Çanakkale’nin Çan ilçesinde doğup bu yıl 60’ıncı yılını kutlayan Kale Grubu, Türkiye’nin bilgi toplumuna dönüşmesi için çalışan Türkiye Bilişim Vakfı ile, Çanakkale’nin “akıllı şehir” vizyonuna katkı vermek üzere işbirliğine gidiyor. Projenin sloganı ise “Çanakkale ile Akıllı Geleceğe”.

 

Çanakkale Emlak Raporu için tıklayın!

 

“Aklım Fikrim Çanakkale” projesi hakkında her şey

• Projenin amacı, İstanbul-İzmir aksında kalan ve adına altın çember denilen bölgenin kalbinde yer alan Çanakkale’nin “akıllı şehir” olma yolunda atması gereken adımları, tüm yerel paydaşlarla birlikte belirlemek ve ortaya bir yol haritası çıkarmak.

• Projenin saha ve raporlama çalışmalarını, bu alanda yetkinliği ile tanınan Novusens İnovasyon ve Girişimcilik Enstitüsü yapacak.

• Proje kapsamında ilk aşama olarak Çanakkale’nin “akıllı şehir” kriterlerine göre mevcut durumu tespit edilecek. İkinci fazda yerel paydaşların desteği ile ihtiyaçlar ve öncelikler belirlenecek.

• Çalışma sonucu ortaya çıkacak akıllı şehir vizyonu, uygulama için kamuoyu ve karar vericilerle paylaşılacak.

 

 

Çanakkale 1915 Köprüsü ile birlikte cazibe merkezine dönüşecek

Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Çan’da filizlenip yeryüzüne yayılan Kale Grubu’nun, bu projeleri doğduğu şehre vefa borcunu ödemek için bir görev saydığını söyledi ve ekledi:

“Çanakkale 1915 Köprüsü ile birlikte bu şehir daha ulaşılabilir bir cazibe merkezine dönüşecek. Bu dönüşümün, şehrin hayat standardını yükseltecek bir ortak akılla gerçekleşmesi çok önemli. Eğer bunu başarabilirsek Çanakkale, hayal ettiğimiz gibi, tüm dünyanın odağındaki bir barış şehri haline gelebilir. Bu nedenle Çanakkale’nin akıllı şehir vizyonuna katkı vermeyi çok önemsiyoruz.”

 

Eczacıbaşı: “Çanakkale dünyanın başarılı örnekleri arasına katılabilir”

TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı da Türkiye’de il ve ilçe merkezlerinde yaşayanların oranının yüzde 92’yi aştığını belirterek şunları kaydetti:

“Bugün dünya nüfusunun yarıdan biraz fazlası şehirlerde yaşıyor. 300 büyük şehir, dünyadaki zenginliğin yarısını yaratıyor. Sadece bu kadar veri dahi, şehirlerin nasıl bir kapasite sorunuyla karşı karşıya olduğunu göstermeye yeter. Nüfus artışı, bununla oluşan hizmet talebi artışı, yerel yönetimlerin hizmet arzının yetmemesi, hükümetlerin mali kaynaklarının zorlanması, günümüzün çözüm bekleyen bir gerçeği. Bu çözüm, şehirleri akıllı yapmakla sağlanabilir. Yerel yönetimler, sınırlı kaynaklarını daha etkin ve verimli kullanmak için bilgi ve iletişim teknolojilerine yatırım yaparak, bu yatırımların sonucunda tasarruf sağlayarak, sundukları hizmetin kalitesini yükseltebilir, yenilikçilikle, sürdürülebilir gelişime yatırım yapabilir. Dünyanın başarılı örneklerine Çanakkale de katılabilir.”

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/canakkalenin-emlak-degerini-yukseltecek-proje-geliyor/

İşte 1915 Çanakkale Köprüsü ihalesi kazananı!

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ihalesiyle ilgili, “Türk-Kore ortak girişiminin teklifi ihaleyi kazanmış oldu.” dedi. İhaleyi kazanan ortak girişim grubunda yer alan firmalar Kore’den Daelim ve SK ile Türkiye’den Yapı Merkezi ve Limak…

 

Çanakkale Köprüsü’nün temeli 18 Mart’ta atılacak

Bakan Ahmet Arslan ihale sonucuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Dünyadaki ekonomik konjonktürü ve bulunan ortamı düşündüğünüzde bu ortamda 10 milyarın üzerinde bir bedele sahip olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ihale sürecinde gerçekten umduğumuzun üzerinde bir ilgi ile yabancı 8, Türk 7 firma olmak üzere, 15 firmanın oluşturduğu 4 ortak girişim grubu tekliflerini verdiler. Çokta iddialı teklifler çıktı, aynı zamanda dünyanın çok önemli 13 finans kuruluşu ‘biz projenin finansını sağlayacağız, memnuniyetle’ diye iyi niyet mektuplarını verdiler, bu özellikle ülkemizin şu anki sürecinde ekonomik olarak ülkemizi sıkıntıya sokmak isteyenlere bence çok güzel bir dersti.”

 

İhale tekliflerinin 26 Ocak’ta açıldığını belirten Bakan Arslan, “O gün ön incelemelerde hepsinin yeterli olduğunu düşünerek süreye yönelik teklifleri de deklare etmiştik. Teknik arkadaşlarımız bu projelerin yapılabilmesi adına bütün dosyaları, teknik analizleri yaptılar, incelemelerini bitirdiler. Dün itibarıyla 4 grubunda dosyalarının yeterli olduğunu herhangi bir eksikliklerinin olmadığını tespit ettiler ve böylece 16 yıl 2 ay 12 günle en düşük süreyi veren Türk-Kore ortak girişimi, Kore firması Daelim ve SK ile Türkiye’den Yapı Merkezi ve Limak’tan oluşan de ortak girişim grubunun teklifi ihaleyi kazanmış oldu. Ben dün akşam itibariyle ihaleyi onayladım ve sözleşmeye davet ediyoruz. Görevli şirket böylece sözleşmeyi imzaladıktan sonra 18 Mart’ta temelini atacağız.” dedi.

 

Hangi şirketler ne kadar teklif verdi?

• Daelim (Kore)-Limak-SK (Kore)-Yapı Merkezi OGG:
Proje bedeli olarak 10 milyar 354 milyon 576 bin 202 lira verdi, bu bedele karşılık 5,5 yıllık yapım süresi dahil olmak üzere önerdikleri toplam süre 16 yıl 2 ay 12 gün.

• IHI (Japon)-Itochu (Japon)-Join (Japon)-Makyol-Nurol-Japon Express Way (Japon):
Toplam yatırım bedeli 10 milyar 494 milyon 574 bin 500 lira önerildi. Grubun 5,5 yıllık yapım süresi dahil önerdikleri toplam süre 17 yıl 10 ay 24 gün.

• Arslan, Cengiz-Kolin-CRBC (Çin) OGG:
Toplam yatırım bedeli 10 milyar 324 milyon lira. 5,5 yıllık yapım süresi dahil önerdikleri toplam süre 18 yıl 8 ay 19 gün.

• IC İçtaş-Astaldi (İtalyan):
Toplam yatırım bedeli 11 milyar 575 milyon 960 bin lira. Önerdikleri toplam süre 18 yıl 5 ay 15 gün.

 

1915 Çanakkale Köprüsü geçiş ücretleri

1915 Çanakkale Köprüsü’nden otomobil eşdeğer geçiş 15 avro artı yüzde 8 KDV, otoyol kısmında da kilometre başına 5 sent artı yüzde 18 KDV.

Kaynak: http://blog.zingat.com/iste-1915-canakkale-koprusu-ihalesi-kazanani/

Türkiye’nin sakin şehir listesi!

Sakin şehirler; geleneksel yaşam tarzlarını, hayatlarını sürdürdükleri yerin doğa ve kültür yapısını modern dünyanın hızlı yaşam standartları dışında kalarak korumayı başaran şehirler… Peki sakin şehir (Cittaslow) nedir, nasıl sakin şehir olunur?

Seferihisar ilk sakin şehrimiz… 

Dünyada saygın bir yere sahip “sakin şehir”  unvanına Türkiye’de ilk kez Seferihisar layık görüldü. Bu unvanı veren birliğin adıysa, Cittaslow. Cittaslow, uluslararası etkinliğe sahip kasabaların ve şehirlerin katıldığı bir kentler birliği. Cittaslow’un bugün 30 ülkede 208 üyesi bulunuyor.

Türkiye’nin 11 sakin şehri

Sakin şehirlerimizin sayısı hızla artarken, Türkiye’nin 11. sakin şehri Erzurum’un Uzundere ilçesi seçildi. Peki Türkiye’nin sakin şehirleri nerede? İşte Türkiye’nin sakin şehirler listesi…

1. Akyaka (Muğla)

2. Gökçeada (Çanakkale)

3. Halfeti (Şanlıurfa)

4. Perşembe (Ordu)

5. Seferihisar (İzmir)

6. Şavşat (Artvin)

7. Taraklı (Sakarya)

8. Uzundere (Erzurum)

9. Vize (Kırklareli)

10. Yalvaç (Isparta)

11. Yenipazar (Aydın)

Kaynak: http://blog.zingat.com/turkiyenin-sakin-sehir-listesi/

Konut Fiyat Endeksi artışı devam ediyor

Konut Fiyat Endeksi (KFE), geçen yıl aralıkta bir önceki aya göre yüzde 0,81 artarak 225,87’ye yükseldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Aralık 2016 dönemine ilişkin KFE verileri açıklandı.

 

 

Metrekare başına konut değeri yükseldi

• Türkiye konut piyasasındaki fiyat değişimlerini takip etmek amacıyla tabakalanmış ortanca fiyat yöntemi ile hesaplanan KFE (2010=100), Aralık 2016’da bir önceki aya göre yüzde 0,81 artarak 225,87 seviyesinde gerçekleşti.

• Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,22 artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 3,40 yükseldi.

Metrekare başına konut değeri olarak hesaplanan birim fiyatlar Aralık 2015’te bin 767,19 lira iken, geçen yıl aralık ayında bin 943,82 lira oldu.

• Türkiye genelinde 48 ilde son 2 yılda yapımı gerçekleşen konutların değerleme raporları analiz edilerek hesaplanan Yeni Konut Fiyat Endeksi (YKFE), geçen yıl aralıkta bir önceki aya göre yüzde 0,85 artarak 216,35 düzeyinde gerçekleşti. Endeks, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,23, reel olarak da yüzde 2,49 yükseldi.

 

3 büyükşehirde konut fiyat endeksi

3 büyük ilin konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde;

• Aralık 2016’da bir önceki aya göre İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 0,74, yüzde 0,59 ve yüzde 1,23 artış görüldü.

• Endeks değerleri, bir önceki yılın aynı ayına göre ise İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 11,59, yüzde 9,02 ve yüzde 17,56 arttı.

• 3 büyük ilin yeni konutlar fiyat endeksleri değerlendirildiğinde, geçen yıl aralık ayında bir önceki aya göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 0,48, yüzde 1,13 ve yüzde 0,87 artış kaydetti.

• Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre ise İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 12,32, yüzde 12,28 ve yüzde 16 yükseldi.

 

 

Balıkesir ve Çanakkale: Konut fiyatlarında en yüksek yıllık değişim yaşanan şehirler

• Geçen yılın aralık ayına ilişkin 26 düzey bazındaki konut fiyat endekslerinin yıllık yüzde değişimleri incelendiğinde, KFE’deki en yüksek yıllık değişim yüzde 26,89 ile Balıkesir ve Çanakkale, yüzde 21,48 ile Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ, yüzde 17,56 ile İzmir’de gerçekleşti.

• En düşük yıllık değişim yüzde eksi 0,28 ile Kilis, Adıyaman ve Gaziantep, yüzde 2,62 ile Erzurum, Erzincan ve Bayburt oldu.

 

 

Hedonik Konut Fiyat Endeksi yüzde 0,74 yükseldi

• Türkiye’deki konutların gözlemlenebilen özelliklerinin zaman içinde kontrol edilerek, kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Hedonik Konut Fiyat Endeksi (HKFE), 2016 yılı aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,74 artarak 195,39 seviyesine çıktı.

• Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,97 artan HKFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 2,25 yükseldi. Kalite artışından kaynaklanan yıllık fiyat artışı da yüzde 1,13 oldu.

• 3 büyük ilin hedonik konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, aralıkta bir önceki aya göre İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 1,10, yüzde 0,68 ve yüzde 1,09 artış kaydedildi.

• Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre ise İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 11,92, yüzde 9,10 ve yüzde 15,85 yükseldi. Kalite kaynaklı yıllık fiyat değişimleri ise söz konusu illerde sırasıyla yüzde eksi 0,29, yüzde eksi 0,07 ve yüzde 1,47 oldu.

• Geçen yılın aralık ayına ilişkin 26 düzey bazındaki hedonik konut fiyat endekslerinin yıllık yüzde değişimleri incelendiğinde, HKFE’deki en yüksek yıllık değişim yüzde 19,03 ile Balıkesir ve Çanakkale, yüzde 17,67 ile Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da kaydedilirken, en düşük yıllık değişim ise eksi yüzde 2,90 ile Van, Bitlis, Hakkari ve Muş, yüzde 1,21 ile Kilis, Adıyaman ve Gaziantep, yüzde 1,41 ile Diyarbakır ve Şanlıurfa’da gerçekleşti.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/konut-fiyat-endeksi-artisi-devam-ediyor/