Faiz indirimi konut fiyatlarını etkileyecek mi?

Merkez Bankası’nın 50 baz puanlık faiz indirimi kararı almasının, konut kredi faizlerini ne yönde etkileyeceği merak konusu oldu. İnşaat sektörünün oyuncuları faiz indirimine olumlu baktıklarını belirterek, şimdi sıra bankalarda diyor! İşte Merkez Bankası’nın fiaz indirimi kararının sektördeki yankıları…

Faiz indirim kararının ardından inşaat sektörünün öncü isimleri bu kararı değerlendirdi. En düşük konut kredisi faiz oranının 1,05 bandında olduğunu anımsatan İTO Yatırım ortaklarından Özkan Özçelik, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun faiz koridoru üst bandını yüzde 9’a çekmesinin, konut kredi faizlerinde gidilecek indirime ışık olacağına inandıklarını kaydetti.

 

“Bankalar elini taşın altına koymalı”

Ekonominin lokomotifi inşaat sektöründe şu sıralar yaz durgunluğu yaşandığını, firmaların sektörün hareketleneceği sonbahar aylarına hazırlandığına dikkat çeken Özçelik, “Biz İTO Yatırım olarak, Başkent’in en yüksek konut kulesi olan 185 metrelik One Tower Diplomatique projesini kısa süre sonra sahiplerine teslim edeceğimiz için biraz daha rahatız. Ancak şu an özellikle büyükşehirlerde çok sayıda inşaat firması, Eylül-Ekim aylarına kilitlenmiş durumda. Piyasaların dengesini bulduğu, sektörlerin heyecanla projeleri için gün saydığı bu günlerin yolunu, Merkez Bankası’nın verdiği karar aydınlattı. Şimdi elini taşın altına koyma sırası bankalarda. Yeni sezon hazırlığına, bankaların vereceği konut kredisi faiz indirimi kararı da eklenirse Türk inşaat sektörü önümüzdeki yıla rekorla girer” diye konuştu.

 

Uğur Dumankaya: “ Bankaların konut kredisi faizini aşağı çekmesi muhtemel”

Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararını değerlendiren Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, faiz indiriminin piyasaların beklentileri dâhilinde gerçekleştirilerek tarihi bir aralığa geçilmiş olduğunu söyledi. Konut kredilerinde henüz aşağı yönde büyük bir kıpırdanma gözükmediğine dikkat çeken Dumankaya, “Fakat hem arz talep dengesine hem de TCMB’nin faiz politikasına bakacak olursak bankaların konut kredilerinde faizleri aşağı yönde çekmesi muhtemel gözüküyor.”

 

Sektörün daha fazla faiz indirimine ihtiyacı var!

Faizlerin konut alımında önemli bir faktör olduğunu söyleyen Uğur Dumankaya, “Merkez Bankası’nın faiz indirim kararı sektörümüz için olumlu fakat konut sektörünün daha fazla faiz indirimine ihtiyacı olacaktır. Bu nispette piyasa koşullarına da bakıldığında enflasyonun izin verdiği ölçüde faiz indirimi devam edebilir. Merkez Bankası’nın bugün faiz oranlarında indirime gitmesi ve gelecek aylarda da kararının bu yönde devam edebileceği ihtimali ile konut talebinde önümüzdeki aylarda artarak devam edecek olan bir canlanma yaşayacağımızı söyleyebiliriz. Ama yine de sektör olarak faizleri aşağı çekecek yeni gelişmeleri bekliyoruz” diye konuştu.

Kaynak: http://blog.zingat.com/faiz-indirimi-konut-fiyatlarini-etkileyecek-mi/

Konut kredisi şampiyonu hangi banka oldu?

Ev sahibi olmak isteyenlerin teminat göstererek alabileceği konut kredisi, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre son 5 yılda 2 kat artış gösterdi. Peki en çok konut kredisini hangi banka verdi? Hangi bankalar konut kredisinde payını yükseltti? İşte Türkiye Bankalar Birliği’nin 2014 yılına ait konut kredisi istatistiklerine göre konut kredisini şampiyonu olan bankalar… 

 

Garanti Bankası 2014 konut kredisi şampiyonu 

Türkiye Bankalar Birliği’nin 22 bankayı kapsayan verilerine göre 2014 yılının konut kredisi şampiyonu Garanti Bankası oldu. Garanti Bankası 2014 yılında 15 milyar 574 milyon 572 bin TL’lik konut kredisi verdi. Garanti Bankası’nı 14 milyar 315 milyon 888 bin TL’lik konut kredisiyle Vakıflar Bankası, 13 milyar 937 milyon 615 bin TL ile Ziraat Bankası ve 13 milyar 512 milyon 260 bin TL ile Türkiye İş Bankası takip etti. 2014 yılında en az konut kredisini ise 3 milyon 55 bin TL ile Turkland Bank verdi.

 

Konut kredisi alırken sormanız gereken 5 soru!

 

116 milyar TL’lik konut kredisi kullanıldı

2014 yılında kredi hacmini en çok artıran banka Burgan Bank olurken, kredi hacmi en çok azalan banka Turkland Bank oldu. Sektör paylarındaki değişimler incelendiğinde, 2014 yılında sektör payını yüzde 10.04’ten yüzde 12.04’e çıkaran Ziraat Bankası ön plana çıktı. Yapı Kredi Bankası ise sektör payını yüzde 8.81’den yüzde 9.44’e yükselterek dikkat çeken bir performans sergiledi. Yıl geneline bakıldığında ise konut kredisi hacmi yüzde 13.37 artış göstererek 116 milyar TL seviyelerine ulaştı.

 

Hangi durumlarda konut kredisi kullanılmaz?

 

2014 yılında en çok konut kredisi veren 5 banka

1. Garanti Bankası – 15 milyar 574 milyon 572 bin TL

2. Vakıflar Bankası – 14 milyar 315 milyon 888 bin TL

3. Ziraat Bankası – 13 milyar 937 milyon 615 bin  TL

4. Türkiye İş Bankası – 13 milyar 512 milyon 260 bin TL

5. Akbank  – 13 milyar 56 milyon 473 bin TL

 

2014 yılında en az konut kredisi veren 5 banka

1. Turkland Bank – 3 milyon 55 bin TL

2. Turkish Bank A.Ş. – 4 milyon 250 bin TL

3. BankPozitif – 10 milyon 52 bin TL

4. Burgan Bank – 17 milyon 430 bin TL

5. TekstilBank – 114 milyon 566 bin TL

 

2014’te sektör payı en yüksek olan 5 banka 

1. Garanti Bankası: % 13,46

2. Türkiye Vakıflar Bankası: % 12,37

3.  Ziraat Bankası: % 12,04

4.  Türkiye İş Bankası: % 11,67

5. Akbank: % 11,28

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/konut-kredisi-sampiyonu-hangi-banka-oldu/

Konut kredisi nasıl yeniden yapılandırılır?

Ev sahibi olmak için çekilen ev kredisinin ödemelerinde bir takım değişiklikler yaşanabilir. Burada önemli olan nokta; çektiğiniz kredi tutarı, aylık taksit ödemeleri, vade sayısı ve faiz oranlarındaki değişiklerdir. Tabi bu değişikliklerden yararlanma konusunda iyi bir hesaplama yapmak ve bütçenizde yaratacak kâr ve zarar durumunu iyi analiz etmek gerekir. Eğer ev kredisi faiz oranlarında düşüş varsa bundan faydalanabilmek için yeniden yapılandırmaya gidilebilir. Ancak yeniden yapılandırmada aylık taksitleriniz düşürüldüğünde vade sayısı ve faiz oranı arttırılıyorsa toplamda bankaya ödeyeceğiniz anapara ve faiz, öncekinden daha fazla olabilir. Peki, konut kredisini yeniden yapılandırırken nelere dikkat etmelisiniz?

 

• Dengeyi iyi kurabilmek için doğru bir hesaplama yapmalısınız. Ödemelerde vade süresini ne kadar az tutarsanız geri ödeyeceğiniz miktar da o kadar az olur. Vade uzadıkça ödeyeceğiniz anapara ve faiz de artacaktır.

• Aylık taksitlerinizi aksattığınızda, bankanın evinize el koymaması ve kredi notunuzun düşmemesi için aksattığınız taksitler ve kalan borcunuz üzerinden bankanızla anlaşarak özel bir ödeme planı çıkartıp, yeniden yapılandırmaya gidebilirsiniz. Bu şekilde bütçeniz için en doğru yolu izlemiş olursunuz.

 

Eviniz için en uygun konut kredisini bulun!

 

Yapılandırılan ev kredisinde değişen faizler taksitleri nasıl etkiler?

• Ödeme planları genelde şu şekilde gerçekleşir; ilk önce uygulanan faiz doğrultusunda kredinin faizi ödenmeye başlanır, faiz ödemesi bittikten sonra anaparayı ödemeye başlarsınız.

• Örneğin çektiğiniz bankanın ev kredisi faizi yüksekken bir başka bankanın kredi faizi daha düşükse kalan borcunuzu kapatmak için düşük faizli bankadan kredi çekebilirsiniz. Böylece hem toplamda geriye ödeyeceğiniz tutarı düşürebilirsiniz hem de aylık taksitlerinizi daha düşük olarak ödeyebilirsiniz. Bunun için bankalarla görüşüp kalan borcunuz için bir ödeme planı çıkartmanızda fayda var.

 

Konut kredisine uygun evler için 5 özellik

 

• Şu anda ödeme yaptığınız bankada kalan borcunuzu yapılandırma ya da aksattığınız taksitler için yeniden yapılandırmaya gittiğinizde bankanızın düşen faiz oranlarından yararlanabilirsiniz. Böylece hem aylık taksitleriniz azalır hem de kalan borcunuzda düşüş olur.

• Yapılandırmaya gitmeyen kredi ödemelerinde de bazı avantajlar vardır. Örneğin en başta krediyi çekerken sabit faizli kredi çektiyseniz faizlerde bir artış yaşansa bile bu artış sizi bağlamayacaktır. Siz, en başta anlaşmış olduğunuz faiz üzerinden ödemelerinizi yapmaya devam edersiniz.

Kaynak: http://blog.zingat.com/konut-kredisi-nasil-yeniden-yapilandirilir/