Bu yıl ev sahibi olacakların bilmesi gereken 5 şey!

Geçtiğimiz yıl ev sahibi olmak isteyenler için birçok yenilik hayata geçirildi. Bu yenilikler ev satın almayı daha kolay bir hâle getirdi. Diğer yandan Emlak Konut başta olmak üzere birçok inşaat firması özel kampanyalarla ev satın almayı kolaylaştırma yolunda birçok adım attı. Peki, gerçekten 2017 ev satın almak için fırsat yılı mı? Bu yıl ev satın almanın avantajları neler? İşte bu yıl ev sahibi olmak isteyenlere rehberlik edecek bilgiler…

 

1. Ev satın almak için doğru zaman mı?
Son birkaç yıldır ev fiyatları patladı ancak öngörüler 2017’de bu eğilimin yavaşlayacağı yönünde… 2017 yılında konut fiyatlarının düşmesi beklenmiyor ancak fiyat artışının yavaşlaması öngörülüyor. Bu sebeple 2017, ev sahibi olmak için doğru bir zaman olabilir! Diğer yandan fiyat artışındaki yavaşlamayla birlikte birçok inşaat firması cazip fırsatlar da sunuyor. Bu yıl ev sahibi olmak sandığınızdan daha kolay olabilir!

 

 

2. 2017’de ev almak neden avantajlı?
Bu yıl ev fiyatlarındaki yükselişin yavaşlaması öngörülüyor. Diğer yandan geçtiğimiz yılın son aylarında yapılan birçok değişiklik bu yıl ev sahibi olmayı kolaylaştırıyor. Bu kolaylıkları şu şekilde sıralayabiliriz:
Konut hesabı: Geçtiğimiz yıl hayata geçirilen konut hesabıyla birlikte mevduat veya katılım fonu hesabı olanlar en az yıl boyunca aylık en az 250, en fazla 2 bin 500 lira yatıranlar devlet katkısından yararlanacak. Yani en az 3 yıl para yatırıp, ilk evini alanlara devlet katkısı ödenecek.
Konut kredi kullanım oranı yüzde 80’ne çıkarıldı: Ev sahibi olmak isteyen ancak peşinatta sıkıntı yaşayanlar için konutta kredi kullanım oranı yüzde 75’ten yüzde 80’e çıkarıldı. Ev satın almak istediğinizde konut fiyatının yüzde 20’sini peşin verip, kalan yüzde 80’ni için konut kredisi çekilecek.

 

3. Konutta KDV oranı ne kadar?

Konutta KDV oranları yüzde 18’den 8’e indi. 150 metrekareden büyük konutlarda yüzde 18 olan KDV oranı 31 Mart 2017’ye kadar yüzde 8’e çekildi.

 
4. Nakit mi, konut kredisi mi yoksa senet mi?
Ev satın almaya karar verdikten sonra verilmesi gereken en büyük karar ödemenin nasıl olacağıdır. Eğer nakit ödeyeceksiniz, indirim ve fırsatlardan yararlanabilirsiniz. Diğer bir seçenek ise peşinat ödeyip konut kredisi çekmek. Geçtiğimiz yıl birçok banka konut kredisi faiz oranlarında düşüşe gitmişti ancak ekonominin seyrinden dolayı bu faiz indirimleri alıcı tarafında çok da etkili olmadı. Son dönemlerde ise inşaat firmaları tarafından yapılan senetli satışlar ön planda.
Markalı konut projelerindeki ödeme seçeneklerini aylık olarak paylaşan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2016’ya göre Temmuz ayı itibari ve Kasım ayı sonuna göre 5 aylık veriler, senet kullanarak ev sahibi olanların üç katı rakama ulaştığını göstermişti. Senet kullananların ardından yüzde 24’lük oranla peşinatla ve yüzde 15 ile banka konut kredisi ile konut sahibi olanlar gelmişti. Ancak senetle ev almak istiyorsanız şu yazımızı okumanız tavsiye ederiz:

 

5. Konut projelerindeki fırsatları kaçırmayın!
Şu anda Emlak Konut, TOKİ ve diğer inşaat şirketlerinin devam eden ya da başlayacak olan birçok projesi bulunuyor. Bu projelerde uygun ödeme seçenekleri ve fırsatlar sunuluyor. Özellikle prim değeri yüksek bölgelerden ev yatırımı yaparak kazançlı çıkabilirsiniz.

Kaynak: http://blog.zingat.com/yeni-yilda-ev-sahibi-olmak-isteyenlerin-bilmesi-gereken-5-sey/

Konutta metrekare dönemi başlıyor!

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, konutta yeni bir dönemin başlayacağının sinyallerini verdi. Canikli’nin açıklamalarına göre artık yatırım karşılığında metrekare bazında sertifika ihraç edilecek ve yurt dışından toplu olarak gelenler için bir iskan mevzuatı çıkartılacak. Yatırım karşılığında konutun tamamının değil ama belirli metrekaresinin satın alınabileceğini belirten Nurettin Canikli, bunun karşılığında gayrimenkul sertifikası alınacağını söyledi.  

 

Metrekare bazında sertifika ihraç edilecek

Faiz içermeyen finans unsurlarını geliştirdiklerini söyleyen Canikli Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada şu şekilde konuştu: “Gayrimenkul sertifikası ihraç edilecek. Düzenleme, Resmi Gazete’ye gönderildi. Yatırımcı, yatırım karşılığında metrekare bazında sertifika ihraç edebilecek. Herkes bir konut alamayabilir ama bu sayede her bir metrekare için bir sertifika üretilmiş olacak.” Canikli sözlerine, “Yatırımcıya rekabet edebileceği bir maliyetle, düşük faizle kredi finansmanı sağlamamız gerekiyor uzun vadeli. Onu gerçekleştirmek için de kalkınma bankacılığını aktive ediyoruz. Büyük, ucuz ve kolay erişilebilen finansman modellerini hayata geçiriyoruz. İlk adımı attık” şeklinde devam etti.

 

Yurtdışından gelenler için yeni iskan mevzuatı

Nurettin Canikli, Suriyeli sığınmacılara TOKİ’den ev imkanı sağlanmasına ilişkin tartışmalara da değinerek, yurt dışından toplu olarak gelenler için bir iskan mevzuatının yürürlükte olduğunu söyledi. Canikli, “Orada devlet, onlara birtakım imkanlar sağlıyor, ama bedava konut yok. Ücretsiz konut gibi bir uygulama söz konusu değil. Sadece, vatandaşlarımıza yaptığımız gibi uzun vadeli ödeme imkanı sunuluyor. Onun dışında başka bir şey yok” diye konuştu.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/konutta-metrekare-donemi-basliyor/

Alacağınız konutu özelliklerine göre kıyaslayın!

Ev satın alma sürecinde insanların kafasında hep şu sorular belirir: Acaba bu ev çok pahalı mı, öbür ev daha mı uygun? Kafaya takılan bu sorulara cevap bulmak çok da zor değil aslında. Benzer özelliklere sahip evlerin fiyatlarıyla kıyaslama yaparak bu soruların cevabını ortaya çıkarabilirsiniz. Ancak kıyaslama işleminin doğru olması için doğru bilgilerin kıyaslanması gerekir.

 Aşağıda yer alan bilgilere göre kıyaslama yaparak doğru bir sonuca ulaşılabilirsiniz:  

1. Evin Konumu

Kıyaslanmak istenen ev ile alınmak istenen evin aynı mahallede veya çok yakın bir çevrede bulunmalı. Birbiri ile yakın konumda olmayan konutların kıyaslanması işleminden doğru bir sonuç çıkmayabilir.

2. Metrekare Alanı

Metrekare (m²) olarak birbirlerine yakın olan evler, birim metrekare fiyatı üzerinden kıyaslanmalıdır. Konum olarak birbirlerine yakın dahi olsalar büyüklük açısında birbirine yakın olamayan evlerin kıyaslanması yanlış olur.

3. Konutun yeni olması

Alınmak istenen konut yeni bir yapı ise kıyaslanacak olan konut da yeni bir yapı olmalı. Aynı özelliklere sahip olsa bile yeni yapılar ile eski yapılar arasında fiyat farkı bulunur.

4. Konutu yönü ve cephesi

Konutun istikameti caddeye (veya özel bir alana) bakıyor ve cephesi de güney cephe ise (veya güneş alıyorsa) değeri aynı apartmanda olan dairelere göre %5-%10 arasında daha fazladır.

5. Asansör ve otoparkının olması

Özellikle büyükşehirlerde otoparka sahip olan evlerin değeri otoparkı olmayan evlere göre farklıdır. Öte yandan asansörün olması da değer arttıran bir faktördür.

6. Ortak alanlar

Yüzme havuzu, spor salonu, çocuk parkı ve daireye ait bahçenin olması evin değerini arttıran faktörlerdir. Bundan dolayı alınmak istenen konutla kıyaslanacak olan konutun bu özelliklere sahip olup olmadığına dikkat etmek gerekir.

7. Özel yapılmış lüks donanımlar

Konutların çoğunluğunda bulunmayan, özel olarak yapılmış konutta bir donanım varsa değeri hesaplanarak alınmak istenen konutun fiyatından düşülmelidir.

Kaynak: http://blog.zingat.com/alacaginiz-konutu-ozelliklerine-gore-kiyaslayin-2/

Büyük şehirlerde konut piyasasında neler oluyor?

Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle gayrimenkul bilgi servisi REIDIN tarafından hazırlanan Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış değerlendirmesi, son bir yılda gayrimenkul sektöründe yaşanan gelişmeleri gözler önüne serdi. . Rapor, Ocak 2016 dönemi verilerini kapsıyor. 

Yedi büyük şehiri ele alan raporda, konut satış fiyat değişimi bir yılda yüzde 24, konut kira fiyat değişimi ise yüzde 22 olarak gerçekleşti.

Satış fiyatları değişiminde Adana yüzde 31’le birinci 

Bölgesel satış fiyatlarının yıllık değişimlerine bakıldığında, en yüksek oran yüzde 31’le Adana’ya ait. Adana’yı yüzde 27’yle Antalya ve yüzde 26’yla İstanbul takip etti.

 

Yedi büyük şehirde gayrimenkul amortisman süreleri

REIDIN Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış değerlendirmesine göre, gayrimenkul yatırımı yapanları yakından ilgilendiren yedi büyük ilin amortisman süreleri, yıllık olarak şöyle sıralanıyor:

Adana: Yüzde 19,1

Ankara: Yüzde 19

İzmir: Yüzde 18,8

Kocaeli: Yüzde 18,2

İstanbul: Yüzde 17,9

Bursa: Yüzde 17,5

Antalya: Yüzde 17,3

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/buyuk-sehirlerde-konut-piyasasinda-neler-oluyor/

Yurtdışında yaşayanlara KDV’siz ev müjdesi!

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları yabancı yatırımcılar gibi KDV’siz konut ya da işyeri sahibi olabilecek. Çalışma ya da oturma izni alarak 6 aydan fazla yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları, yabancılar gibi Türkiye’de ilk aldıkları konut ya da işyeri için KDV ödemeyecek.
TBMM Genel Kurulunda görüşülen Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin 7. maddesi üzerinden hazırlanan önerge kabul edildi. Önergeyle, yabancılara, Türkiye’de aldıkları ilk konut ve iş yeri için tanınan KDV istisnası, çalışma veya oturma izni alarak 6 aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına da tanındı.

 

 

KDV’siz ev sahibi olma şartları
KDV istisnasından yararlanarak Türkiye’de konut veya işyeri satın alanlara, bu gayrimenkullerini bir yıl satmama şartı getirildi. Bu konut ve iş yerlerinin bir yıl içerisinde satılması halinde, zamanında alınmayan vergi tahsil edilecek. Önergeyle değiştirilen maddeye göre, Türkiye’ye yerleşmeyen yabancı uyruklu kişiler ile iş merkezi Türkiye’de olmayan işyeri ya da Türkiye’de kazanç elde etmeyen kurumlar, satış bedelini yurt dışından getirilecek dövizle ödemeleri şartıyla, ilk aldıkları iş yeri ve konutta KDV ödemeyecek.
Çalışma veya oturma izni alarak 6 aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları da Türkiye’den konut ya da işyeri almaları durumunda KDV ödemeyecek. Ancak, resmi daire ve müesseseler ile merkezi Türkiye’de bulunan teşekkül ve teşebbüslere bağlı olup; bu daire müessese, teşekkül ve teşebbüslerin işleri dolayısıyla yabancı memlekette oturan Türk vatandaşları bu haktan yararlanamayacak.

Kaynak: http://blog.zingat.com/yurtdisinda-yasayanlara-kdvsiz-ev-mujdesi/