Bu yıl ev sahibi olacakların bilmesi gereken 5 şey!

Geçtiğimiz yıl ev sahibi olmak isteyenler için birçok yenilik hayata geçirildi. Bu yenilikler ev satın almayı daha kolay bir hâle getirdi. Diğer yandan Emlak Konut başta olmak üzere birçok inşaat firması özel kampanyalarla ev satın almayı kolaylaştırma yolunda birçok adım attı. Peki, gerçekten 2017 ev satın almak için fırsat yılı mı? Bu yıl ev satın almanın avantajları neler? İşte bu yıl ev sahibi olmak isteyenlere rehberlik edecek bilgiler…

 

1. Ev satın almak için doğru zaman mı?
Son birkaç yıldır ev fiyatları patladı ancak öngörüler 2017’de bu eğilimin yavaşlayacağı yönünde… 2017 yılında konut fiyatlarının düşmesi beklenmiyor ancak fiyat artışının yavaşlaması öngörülüyor. Bu sebeple 2017, ev sahibi olmak için doğru bir zaman olabilir! Diğer yandan fiyat artışındaki yavaşlamayla birlikte birçok inşaat firması cazip fırsatlar da sunuyor. Bu yıl ev sahibi olmak sandığınızdan daha kolay olabilir!

 

 

2. 2017’de ev almak neden avantajlı?
Bu yıl ev fiyatlarındaki yükselişin yavaşlaması öngörülüyor. Diğer yandan geçtiğimiz yılın son aylarında yapılan birçok değişiklik bu yıl ev sahibi olmayı kolaylaştırıyor. Bu kolaylıkları şu şekilde sıralayabiliriz:
Konut hesabı: Geçtiğimiz yıl hayata geçirilen konut hesabıyla birlikte mevduat veya katılım fonu hesabı olanlar en az yıl boyunca aylık en az 250, en fazla 2 bin 500 lira yatıranlar devlet katkısından yararlanacak. Yani en az 3 yıl para yatırıp, ilk evini alanlara devlet katkısı ödenecek.
Konut kredi kullanım oranı yüzde 80’ne çıkarıldı: Ev sahibi olmak isteyen ancak peşinatta sıkıntı yaşayanlar için konutta kredi kullanım oranı yüzde 75’ten yüzde 80’e çıkarıldı. Ev satın almak istediğinizde konut fiyatının yüzde 20’sini peşin verip, kalan yüzde 80’ni için konut kredisi çekilecek.

 

3. Konutta KDV oranı ne kadar?

Konutta KDV oranları yüzde 18’den 8’e indi. 150 metrekareden büyük konutlarda yüzde 18 olan KDV oranı 31 Mart 2017’ye kadar yüzde 8’e çekildi.

 
4. Nakit mi, konut kredisi mi yoksa senet mi?
Ev satın almaya karar verdikten sonra verilmesi gereken en büyük karar ödemenin nasıl olacağıdır. Eğer nakit ödeyeceksiniz, indirim ve fırsatlardan yararlanabilirsiniz. Diğer bir seçenek ise peşinat ödeyip konut kredisi çekmek. Geçtiğimiz yıl birçok banka konut kredisi faiz oranlarında düşüşe gitmişti ancak ekonominin seyrinden dolayı bu faiz indirimleri alıcı tarafında çok da etkili olmadı. Son dönemlerde ise inşaat firmaları tarafından yapılan senetli satışlar ön planda.
Markalı konut projelerindeki ödeme seçeneklerini aylık olarak paylaşan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2016’ya göre Temmuz ayı itibari ve Kasım ayı sonuna göre 5 aylık veriler, senet kullanarak ev sahibi olanların üç katı rakama ulaştığını göstermişti. Senet kullananların ardından yüzde 24’lük oranla peşinatla ve yüzde 15 ile banka konut kredisi ile konut sahibi olanlar gelmişti. Ancak senetle ev almak istiyorsanız şu yazımızı okumanız tavsiye ederiz:

 

5. Konut projelerindeki fırsatları kaçırmayın!
Şu anda Emlak Konut, TOKİ ve diğer inşaat şirketlerinin devam eden ya da başlayacak olan birçok projesi bulunuyor. Bu projelerde uygun ödeme seçenekleri ve fırsatlar sunuluyor. Özellikle prim değeri yüksek bölgelerden ev yatırımı yaparak kazançlı çıkabilirsiniz.

Kaynak: http://blog.zingat.com/yeni-yilda-ev-sahibi-olmak-isteyenlerin-bilmesi-gereken-5-sey/

Pes dedirten satılık ev ilanı fotoğrafları!

Satılık ev veya kiralık ev ilanlarında fotoğraflar son derece etkili oluyor. Doğru, şık ve etkileyici ilan fotoğrafları evin daha hızlı alıcı bulmasını sağlıyor. Tıpkı “Evinizi sattıracak fotoğraflar için 10 ipucu!” haberimizde sizlerle paylaştığımız püf noktalarda olduğu gibi… 

 

Şaşırtan ev ilan fotoğrafları!

Ancak ev satarken fotoğraf işini acele getirenler de olmuyor değil… İşte dünyanın dört bir yanından hem güldüren hem de düşündüren kötü emlak ilanı fotoğrafları…

 

Fotoğrafı paylaşan kişi hem spor yapıyor hem de evcil hayvanları seviyor. Kendisiyle ilgili pek hoş bilgiler veren bu fotoğraf maalesef evini sattırmayacak.

 

“Bu fotoğrafta üst üste kaç sandalye var?” gibi bir mantık sorusu için anlamlı olan bu görsel, emlak fotoğrafı kategorisinde ise sınıfta kalıyor.

 

İlanı veren kişinin hayvan postunu doldurma sanatına olan ilgisi ön plana çıkıyor ancak, odaya dair hiçbir ayrıntı yer almıyor. Bu nedenle bu fotoğrafın potansiyel alıcıları uzaklaştıracağı kesin.

 

Odanın içinde küçük gibi görünen bir ayrıntı aslında büyük bir problem oluşturuyor!

 


Evdeki dağınıklık ilanı verene dair pek de güvenilir bir izlenim bırakmıyor. 

 

Potansiyel alıcıların gördüğü an uzaklaşacağı bir emlak ilan fotoğrafı daha…

 

Hayal edemeyeceğiniz kadar tuvaleti bir arada bulunduran bu ilan fotoğrafı da kötü ilan fotoğrafları arasında…

 

Bu fotoğraf, sizce satılık eve dair nasıl bir fikir veriyor?!

Kaynak: http://blog.zingat.com/pes-dedirten-satilik-ev-ilani-fotograflari/

Kira şerhi ne işe yarar?

Kira sözleşmesi ev sahibi ile kiracının haklarını güvence altına alır. Kira sözleşmesinde yer alan hükümlere uyulmadığında ev sahibinin de kiracının da hakları doğrultusunda dava açılabilir. Kira sözleşmesi esnasında kendini güvenceye almak isteyen kiracı, ev sahibi ile anlaşabilirse kira şerhi de yaptırabiliyor. Peki kira şerhi nedir? Neden yaptırılmalı?

Kira şerhi; özellikle uzun dönemli kiralamalarda mülk sahibi ile kiracı tarafından hazırlanan kira sözleşmesinin tapu kütüğünün şerhler bölümüne işlenmesidir. Bu işlem noter tarafından yapılır. Bu şerh ile mülk üçüncü bir kişiye satılsa dahi kiracının tahliyesi şerh edilen kira hakkı süresince istenemez. Evi satın alan yeni ev sahibi bu şerh ile kira sözleşmesini kabul etmiş sayılır.

 

 

 Nasıl yapılır?
• Kira sözleşmelerinin tarafların iradeleri ile tapuya kayıtlı olarak, tescil edilmesi halidir.
• Gayrimenkulün üçüncü kişiye satılması halinde yeni ev sahibine kiracıya katlanma mecburiyeti yükler. Gayrimenkul devredilse dahi kiracının tahliyesi şerh edilen kira hakkı süresince istenemez.

Kira şerhi için gerekli belgeler

• Kiralanan yerin tapu senedi
• Kira sözleşmesi
• Tarafların nüfus cüzdanı
• Gayrimenkul sahibi ya da kiracı şirket ise şirket evrakları

Kaynak: http://blog.zingat.com/kira-serhi-ne-ise-yarar/

Ev sahiplerinin yasal hakları!

Ev sahibi ile kiracı arasında doğru bir iletişim kurulması ve bu ilişkide mağduriyet yaşanmaması için her iki tarafın da haklarını bilmesi gerekiyor.

Ev sahiplerinin mülkleri üzerindeki yasal hakları 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu’nda belirtiliyor. Mülk sahibi, kendisine ve kiracısına düşen yasal yükümlülükleri yerine getirmek zorunda.

Peki, ev sahipleri hangi yasal haklara sahip? İşte ev sahiplerinin yasal hakları…

• Kiracı, kirayı sözleşmede belirtilen süre içerisinde ödemezse mal sahibi kiracıya 30 gün içerisinde kira bedelini ödemesini bildiren ihtarname gönderebilir. Bu ihtara rağmen kira ödenmez ise ev sahibi kiracıyı kiracı tahliye edilebilir.
• Ev sahibi, kiraladığı evin kiracı tarafından zarar verildiğini tespit ederse veya apartman genelinde kiracısı hakkında şikayet oluşturulursa ev sahibi kiracısını evden çıkartabilir.

 

 

• Kiracı, kira sözleşmesi bittiği zaman evi ve içindeki taşınmazları nasıl aldıysa o şekilde teslim etmekle yükümlüdür (zarar vermeden). Bu yükümlülüğü ihlal eden kiracıya ev sahibi tazminat davası açabilir.
• Ev sahibinin veya birinci derecede yakınlarının kiraya verilen eve ihtiyaçları olması durumunda ev sahibi kiracısının tahliyesini isteyebilir.
• Ev sahibi, kiracının kendi isteği doğrultusunda evde yapılan değişiklikler üzerinde maddi yükümlülüğü yoktur. Gereken ödeme kiracı tarafından sağlanır ve kiraya yansıtılmaz.

 

 

• Kira artış dönemlerinde ev sahibi kira tespit davası açabiliyor. Tabi kira artışında bulunma talebinin değerlendirilebilmesi için ev sahibinin evinin yakınında metro, alışveriş merkezi gibi evin değerini artıracak yerlerin açılması zorunluluğu gösteriliyor.
• Ev sahibinin kiracısıyla arasında 10 senenin üzerinde süren bir sözleşmesi varsa hiçbir sebep göstermeden sözleşmeyi tek taraflı olarak feshedebiliyor.

 

 

• İçinde kiracısı olan bir evi satın aldıysanız kira sözleşmesi ve şartları yeni ev sahibine devir olduğu için eski ev sahibi kiracısından aldığı depozitoyu yeni ev sahibine devretmelidir.
• Ev sahibi olmak için satın aldığınız evde kendiniz oturmak istiyorsanız, en baştan tapuda şerh olup olmadığını öğrenmelisiniz. Çünkü bir konutta tapuya şerh konulduysa muhtemelen 5 yıl ve üzeri vadeli bir kira sözleşmesidir ve içindeki kiracıyı bu süre içinde çıkartmanız mümkün değildir.

Kaynak: http://blog.zingat.com/ev-sahiplerinin-yasal-haklari/