Kira ücretini bankaya yatırmayana ceza!

Kira ücretini elden alan ev sahibine de kiracıya da ceza geliyor! 2008 yılında Resmi Gazete’de yayınlanan 268 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile kiranın ödenmesi konusunda değişiklik yapılmıştı. Bu tebliğe göre konutlarda 500 TL ve üzerinde kira geliri elde edenler ve işyeri sahibi olup kiraya verenlerin kira ücretini banka ya da PTT aracılığıyla alması gerekiyor. Bu yasaya uymayan ev sahiplerine, işyeri sahiplerine ve işyeri kiracılarına ise ceza geliyor.

Kirayı elden alana da verene de “usulsüzlük cezası”
Posta Gazetesi’nin haberine göre Maliye, denetimlerde kira bedellerinin elden ödendiğini veya alındığını tespit ederse ‘özel usulsüzlük cezası’ kesiyor. Konut sahibi olup, kirayı elden alan ev sahiplerine Vergi Kanunu’na göre; ceza yatırılmayan her bir kira tutarının yüzde 5’i oranında uygulanıyor.

Ceza için 2016 yılı alt limiti 

Kesilecek ceza belli bir limitin altına düşmüyor. 2016 için alt limit; birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı (esnaf) için 1370 lira, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler için 690 lira, bunların dışındakiler için 340 lira. Ev sahibi cezayı ödemezse, iki katına çıkarılacak. İşyeri kiralarının banka ya da PTT’ye yatırılmayıp, elden ödenmesi durumda ise hem mal sahibine hem de kiracıya usulsüzlük cezası kesiliyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/kira-ucretini-bankaya-yatirmayana-ceza/

Emlakta KGS devri başlıyor!

Kirada Garanti Sistemi (KGS), kiracı ile ev sahibinin iletişimini güvenilir düzeyde tutmayı amaçlayan bir sistem… KGS, mülk sahiplerinin kira ödemelerini mağduriyet yaşamadan almalarını, kiracılara ise sistemin sunduğu finans ve ödeme opsiyonlarından yararlanmalarını sağlıyor. KGS ile ilgili ilk uygulama şu an için İstanbul Avrupa Yakası’nda hayata geçti. MegaPort Şirketler Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Durgun, yurtdışında kullanılan KGS’yi yakın zamanda tüm Türkiye’de faaliyete geçirmeye hazırlanıyor.

 

“Mutlu kiracı-mutlu ev sahibi” olmak için ipuçları…

 

KGS’nin mülk sahibi için avantajları

• Kira bedeli gününde yatıyor. Mülk sahipleri, kiracısının ödemesine bağlı kalmadan taahhüt edilen tarihte kira bedeli sistem tarafından hesabına yatırılıyor.

• Kiracı bulmak, takip veya tahliye etmek için uğraşmıyorlar.

• Mülkün zarar görmesi engelleniyor.

• Kiradagaranti.com üzerinden mülk ile ilgili tüm görsel ve yazılı detayları, ödemeleri, vergi yükümlülüklerini, kiracı hakkındaki gerekli bilgileri takip edebiliyor.

 

Evinizi bir iş yerine nasıl kiralarsınız?

 

KGS’nin kiracı için avantajları

• Finans desteği alarak kira ödemelerini zamanında yapabiliyor.

• Nakliyeden tamirata, boyadan dekorasyona farklı konularda destek alabiliyor.

• Kiraladığı gayrimenkul ile ilgili gerekli evrakların hazırlanması, sayaç ve sigorta bilgilerinin temini gibi birçok konuları mülk sahibine gerek duymadan çözebiliyor.

• Kiradagaranti.com üzerinden mülk ile ilgili tüm görsel ve yazılı detayları, ödemeleri, vergi yükümlülüklerini, mülk sahibi hakkındaki gerekli bilgileri takip edebiliyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/emlakta-kgs-devri-basliyor/

Kiralık eviniz için en uygun kiracı kim?

Kiralık konut sayısı her geçen gün artarken, ev sahipleri güvenebilecekleri kişi ya da ailelere evlerini kiralamak istiyor. Her ev sahibi, evini kiralayan kişinin zamanında kira ödeme gücüne ve evine iyi bakma eğilimine sahip olmasını ister. 

 

Ev sahipleri için en uygun kiracıyı bulma yolları 

Evlerini gönül rahatlığıyla kiraya verebilecekleri kiracıları bulmak için ev sahiplerini de bekleyen bir “yapılacak işler listesi” var. Bu liste, aynı zamanda uzun süreli “mutlu ev sahibi-mutlu kiracı” ilişkisinde de etkili… İşte ev sahipleri için aradıkları niteliklere sahip kiracıların kararını kolaylaştıracak adımlar…

Fikir alışverişi yapın

• Evle ilgili yapılacak değişikliklerde kiracınızın fikrini almaya özen gösterin.

• Eğer kiracı eve taşınmadan duvar boyatmak, zemin yenilemek gibi bir düşünceniz varsa, evinizi görmeye gelen kiracının bu konudaki fikrini almak ya da sizin için de uygunsa bu kararı kiracınıza bırakmak evin kiralanması için başlı başına bir sebep olabilir.

 

Evinizi eşyalı gezdirin

• Boş bir evi gezmektense mobilyalı bir evi gezmek, kiracılar için daha ikna edici oluyor.

• Evinizi eşyalı kiralık daire olarak konumlamasanız bile, potansiyel kiracı adaylarına ziyaretlerinde eve istediği gibi yerleşip yerleşemeyecekleri konusunda fikir veriyor. Belki yeni kiracınız evin ölçülerine göre dekore edilmiş mobilyaları da evde tutmak isteyecektir.

 

Kira fiyatı ile ilgili teşvik edici olun

• Aradığınız özelliklere sahip bir kiracıyla tanıştığınızda, finansal teşvikler sunma ihtimalini de düşünün.

• Örneğin, peşin ödemelerde aylık kira bedelinde indirim yapmak kiracı için teşvik edici olabilir. Kiracı 6 aylık kirayı peşin ödemek isterse, aylık kira bedelinde sizin beklentinizi karşılayacak oranda bir indirim yapabilirsiniz.

• Bu tarz finansal anlaşmalar yaparken karşınızdaki kişinin kredi geçmişini araştırmanız faydalı olacaktır.

 

 

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/kiralik-eviniz-icin-en-uygun-kiraci-kim/

Kira şerhi ne işe yarar?

Kira sözleşmesi ev sahibi ile kiracının haklarını güvence altına alır. Kira sözleşmesinde yer alan hükümlere uyulmadığında ev sahibinin de kiracının da hakları doğrultusunda dava açılabilir. Kira sözleşmesi esnasında kendini güvenceye almak isteyen kiracı, ev sahibi ile anlaşabilirse kira şerhi de yaptırabiliyor. Peki kira şerhi nedir? Neden yaptırılmalı?

Kira şerhi; özellikle uzun dönemli kiralamalarda mülk sahibi ile kiracı tarafından hazırlanan kira sözleşmesinin tapu kütüğünün şerhler bölümüne işlenmesidir. Bu işlem noter tarafından yapılır. Bu şerh ile mülk üçüncü bir kişiye satılsa dahi kiracının tahliyesi şerh edilen kira hakkı süresince istenemez. Evi satın alan yeni ev sahibi bu şerh ile kira sözleşmesini kabul etmiş sayılır.

 

 

 Nasıl yapılır?
• Kira sözleşmelerinin tarafların iradeleri ile tapuya kayıtlı olarak, tescil edilmesi halidir.
• Gayrimenkulün üçüncü kişiye satılması halinde yeni ev sahibine kiracıya katlanma mecburiyeti yükler. Gayrimenkul devredilse dahi kiracının tahliyesi şerh edilen kira hakkı süresince istenemez.

Kira şerhi için gerekli belgeler

• Kiralanan yerin tapu senedi
• Kira sözleşmesi
• Tarafların nüfus cüzdanı
• Gayrimenkul sahibi ya da kiracı şirket ise şirket evrakları

Kaynak: http://blog.zingat.com/kira-serhi-ne-ise-yarar/

Kiracıların yasal hakları nelerdir?

Ev sahiplerinin hakları olduğu gibi kiracılarında yasal hakları vardır. Ev sahiplerinin ve kiracıların, kira kontratı yaparken haklarını bilmesi, çıkabilecek sorunları engeller. Kiracı ile ev sahibi arasında önce kira sözleşmesi imzalanır. Bu sözleşmede belirtilen hükümlere her iki tarafında uyması gerekir. Sözleşmede belirlenen hükümlere uyulmadığı takdirde, hem kiracının hem de ev sahibinin sahip olduğu haklar doğrultusunda dava açılabilir. Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında, kiracılıkla ilgili hususlar kiracıyı koruyan nitelikte. Her kiracının ve ev sahibinin, kiracı hakları konusunda bilgi edinmeleri, haklarını bilmeleri ev sahibi ile kiracının ticari ilişkisinin yolunda gitmesi için oldukça önemlidir. 

 

Kiracıların yasal hakları nelerdir?

İşte kiracıların kira sözleşmesi imzalarken bilmesi gereken yasal hakları…

• Kiracı, ev sahibinden, evi kiralamadan önce eğer varsa evdeki kusurların uygun bir sürede giderilmesini talep edebilir. Belirlenen sürede, ev sahibi eksikleri gidermezse kiracı, masrafı giderip, ev sahibine ödeyeceği kiradan düşebilir veya kiralananın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteyebilir.

• Kiracı, kiraya verenden konutla ilgili kusurların giderilmesini veya kira bedelinden evdeki kusurla orantılı bir indirim yapılmasını ya da zararının giderilmesini isteyebilir.

• Evin demirbaş niteliği taşıyan kısımlarıyla ilgili tadilatların bedelini ev sahibi karşılamalıdır. Kiracı eğer kendi zevkleri için değişiklik yapmak isterse, yapacağı masraftan kendi sorumludur.

• Kiracı, kiraya verene zarar verecek bir değişikliğe yol açmamak şartıyla, kiralanan konutu, tamamen veya kısmen başkasına kiraya verebilir ya da kullanım hakkını başkasına devredebilir.

• Ev sahibi kira kontrat süresi dolmadan kiracıyı evden çıkaramaz. Ayrıca kontrat süresi bitimine 1 ay kala ev sahibi, kiracısına ihtarname çekmediği sürece, söz konusu kontrat kendiliğinden yenilenir ve süresiz kontrat niteliğine dönüşür.

• Kiracı, kiraladığı evden yeteri kadar yararlanamadığında ve evin sorunları olduğunda, kontrat süresinin dolmasını beklemeden haklı gerekçesini bildirerek evden çıkabilir.

• Kiracının apartman yönetiminde fazla sorumluluğu yoktur. Kiracı, apartman yöneticisi olmak isterse, ev sahibinden vekaletname alması gerekir.

• Kiracı, evden çıkarken söz konusu konuta zarar vermediği, evi aldığı gibi bıraktığı sürece depozitosunu alma hakkı vardır.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/kiracilarin-yasal-haklari-nelerdir/