Kira şerhi ne işe yarar?

Kira sözleşmesi ev sahibi ile kiracının haklarını güvence altına alır. Kira sözleşmesinde yer alan hükümlere uyulmadığında ev sahibinin de kiracının da hakları doğrultusunda dava açılabilir. Kira sözleşmesi esnasında kendini güvenceye almak isteyen kiracı, ev sahibi ile anlaşabilirse kira şerhi de yaptırabiliyor. Peki kira şerhi nedir? Neden yaptırılmalı?

Kira şerhi; özellikle uzun dönemli kiralamalarda mülk sahibi ile kiracı tarafından hazırlanan kira sözleşmesinin tapu kütüğünün şerhler bölümüne işlenmesidir. Bu işlem noter tarafından yapılır. Bu şerh ile mülk üçüncü bir kişiye satılsa dahi kiracının tahliyesi şerh edilen kira hakkı süresince istenemez. Evi satın alan yeni ev sahibi bu şerh ile kira sözleşmesini kabul etmiş sayılır.

 

 

 Nasıl yapılır?
• Kira sözleşmelerinin tarafların iradeleri ile tapuya kayıtlı olarak, tescil edilmesi halidir.
• Gayrimenkulün üçüncü kişiye satılması halinde yeni ev sahibine kiracıya katlanma mecburiyeti yükler. Gayrimenkul devredilse dahi kiracının tahliyesi şerh edilen kira hakkı süresince istenemez.

Kira şerhi için gerekli belgeler

• Kiralanan yerin tapu senedi
• Kira sözleşmesi
• Tarafların nüfus cüzdanı
• Gayrimenkul sahibi ya da kiracı şirket ise şirket evrakları

Kaynak: http://blog.zingat.com/kira-serhi-ne-ise-yarar/

2017 yılında kira depozitosu ne kadar?

Kira depozito bedeli nasıl hesaplanıyor? 2017 yılında kira depozito bedeli ne kadar oldu?

Kiralık ev arayışınız sona erdi, aradığınız evi buldunuz. Kira sözleşmesi yaparken gündeme depozito bedeli de geliyor ve depozito bedeli ev sahipleri ve yeni kiracıları arasında bazı durumlarda tartışma konusu olabiliyor.

 

 

Kira depozitosu nasıl hesaplanıyor?

Depozito, güvence bedeli olarak biliniyor. Gayrimenkul kiralamalarında kiracıların henüz taşınmadan ödedikleri depozito, kira sözleşmesi sona erdikten sonra mülk sahibi tarafından kiracıya geri ödeniyor.

Esasında bir ev sahibinin yeni kiracısından talep edebileceği depozito bedeli kanunla sınırlandırılarak belirlenmiş durumda.

 

 

Kira depozitosu nasıl geri alınır?

Bir kiracı, kiraladığı gayrimenkul için en fazla üç aylık kira fiyatı kadar depozito verme hakkına sahip. Ev sahipleri üç aylık kira fiyatı toplamından daha yüksek oranda depozito isteyemiyor.

Bir örnek üzerinden açıklamak gerekirse… 2 bin TL karşılığında bir ev kiralayanlar, ev sahiplerine en fazla 6 bin TL (2.000 x 3) depozito ödeyebiliyor. Kiracı söz konusu evden ayrılma kararı aldığında ise, ev sahibi kira sözleşmesine de aktarılan depozito miktarını herhangi bir maddi zarar ile karşılaşmaması durumunda kiracıya geri veriyor. Ev sahibinin depozitoyu geri iade etme süresi ise, kira sözleşmesinin sonlanmasını takip eden üç aylık dönemi kapsıyor.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/2017-yilinda-kira-depozitosu-ne-kadar/