Kira depozitosu nasıl geri alınır?

Ev ya da işyeri kiralamak için uzun süren bir araştırma gerekir. Beklentileri karşılayan ve kriterlere uygun bir ev bulunduğunda sıra onu kiralamak için gerekli olan prosedürlere gelir. Kira depozitosu bu prosedürlerin en önemlilerinden biridir. Konut veya iş yeri gibi taşınmaz mülkleri kiralarken, mülk sahibinin kiracılardan istediği, mülke zarar gelmesi durumunda kendilerini güvenceye aldığı paraya depozito denir. Yani kiracı ev ya da iş yerine zarar verirse, kontrat bittikten sonra mülk sahibi evin zarar gören yerlerini depozito sayesinde yaptırabiliyor. Kira depozitosu kiracılar için külfet gibi görünse de mülk sahipleri için oldukça avantajlı görünen bir teminat yöntemidir.

Depozito ücreti ne kadardır?
Her nereyi kiralamış olursanız olun ödeyeceğiniz depozito ücreti 3 aylık kira toplamınızı geçemez. Depozito bedelinin 3 aylık kira karşılığına denk geldiği Borçlar Kanunu’nda açıkça belirtilmiştir. Depozito kapsamında güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmişse, kiracı mülk sahibinin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, ücreti vadeli bir tasarruf hesabına yatırabilir, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo edebilir. Banka, bu evrak ya da parayı ancak iki tarafın da rızasıyla ya da kesinleşmiş icra takibi kararı ile geri verebilir.

Depozito iadesi hangi durumlarda yapılır?

Mülk sahibi evini ya da iş yerini kiraya verirken ileride doğabilecek zarara karşı depozito sayesinde kendini güvenceye alır. Kiracı mülkten ayrıldıktan sonra, evde tadilat gerektiren zararlara yol açmış olabilir. Bu gibi durumlarda taşınmaz sahibi oluşacak masrafları depozito ile karşılar. Eğer kiracı mülke hiçbir zarar vermemiş ve mülkü aldığı gibi hasarsız şekilde iade ederse, mülk sahibi de aldığı depozitoyu kiracıya geri iade etmekle yükümlüdür.

Kira depozitosu nasıl hesaplanır?
Türk Borçlar Kanunu’nun 342. maddesine göre, kira depozitosu 3 aylık kira bedeli ile sınırlandırılmıştır. Örneğin; kirası 1.000 TL olan bir ev tuttunuz. Ev sahibinin sizden talep edebileceği depozito ücreti 3 x 1.000 TL yani; 3.000 liradan daha fazla olamayacaktır.

Kaynak: http://blog.zingat.com/kira-depozitosu-nasil-geri-alinir/

2017 yılında kira depozitosu ne kadar?

Kira depozito bedeli nasıl hesaplanıyor? 2017 yılında kira depozito bedeli ne kadar oldu?

Kiralık ev arayışınız sona erdi, aradığınız evi buldunuz. Kira sözleşmesi yaparken gündeme depozito bedeli de geliyor ve depozito bedeli ev sahipleri ve yeni kiracıları arasında bazı durumlarda tartışma konusu olabiliyor.

 

 

Kira depozitosu nasıl hesaplanıyor?

Depozito, güvence bedeli olarak biliniyor. Gayrimenkul kiralamalarında kiracıların henüz taşınmadan ödedikleri depozito, kira sözleşmesi sona erdikten sonra mülk sahibi tarafından kiracıya geri ödeniyor.

Esasında bir ev sahibinin yeni kiracısından talep edebileceği depozito bedeli kanunla sınırlandırılarak belirlenmiş durumda.

 

 

Kira depozitosu nasıl geri alınır?

Bir kiracı, kiraladığı gayrimenkul için en fazla üç aylık kira fiyatı kadar depozito verme hakkına sahip. Ev sahipleri üç aylık kira fiyatı toplamından daha yüksek oranda depozito isteyemiyor.

Bir örnek üzerinden açıklamak gerekirse… 2 bin TL karşılığında bir ev kiralayanlar, ev sahiplerine en fazla 6 bin TL (2.000 x 3) depozito ödeyebiliyor. Kiracı söz konusu evden ayrılma kararı aldığında ise, ev sahibi kira sözleşmesine de aktarılan depozito miktarını herhangi bir maddi zarar ile karşılaşmaması durumunda kiracıya geri veriyor. Ev sahibinin depozitoyu geri iade etme süresi ise, kira sözleşmesinin sonlanmasını takip eden üç aylık dönemi kapsıyor.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/2017-yilinda-kira-depozitosu-ne-kadar/