Satılıkta Antalya, kiralıkta Bartın birinci!

Türkiye İş Bankası‘nın desteğiyle gayrimenkul bilgi servisi REIDIN tarafından hazırlanan Türkiye Konut Fiyat Endeksleri 2015 Aralık ayı sonuçları açıklandı. 2015 Aralık ayı verilerine göre konut satış fiyatlarında Antalya, konut kira fiyatlarında ise Bartın en çok yükselişin yaşandığı şehirler oldu.

Türkiye Kompozit Satılık Konut Fiyat Endeksi‘nde bir önceki aya göre yüzde 2.21 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 22.26 oranında artış gerçekleşti. Ocak 2016 için 2007 Haziran=100 temel yıllı Türkiye Kompozit Satılık Konut Fiyat Endeksi tahmin değeri 197 olarak öngörülürken, beklenen aylık değer artış oranı yüzde 2.56 olarak açıklandı.

 

Konut satış fiyatları en çok Antalya’da yükseldi

Aralık ayında 30 büyükşehiri kapsayacak nitelikte hazırlanan Türkiye Kompozit Satılık Konut Fiyat Endeksi’nde bir önceki aya göre yüzde 1.95; geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 17.39 oranında artış yaşandı.

Aralık ayında Antalya’da konut satışlarının metrekare başına fiyatı yüzde 2.79 oranında artarken, Antalya fiyatların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönemde konut satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir ise yüzde 0.25 oranıyla Amasya oldu.

Kiralar en az Kilis’te arttı

Türkiye Kompozit Kiralık Konut Fiyat Endeksi’nde bir önceki aya göre yüzde 2.06 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 19.69 oranında artış gerçekleşti.

2015 Aralık ayında metrekare başına konut kira değerleri yüzde 2.53 oranında artan Bartın, kiraların en çok yükseldiği şehir oldu. Kilis ise aynı dönem içerisinde yüzde 1.51 oranıyla konut kira değerlerinin en çok azaldığı şehir olarak dikkat çekti.

Aralık 2015 yeni konut endeksi sonuçları

Türkiye İş Bankası desteğiyle hazırlanan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre, Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0.42 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.38 oranında ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 66.7 oranında artış gerçekleşti.

2015 Aralık ayında, REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi verilerinde bir önceki aya göre;

• İstanbul Avrupa Yakası’ndaki markalı konut projelerinde artış yüzde 0.24, Anadolu Yakası’ndaki markalı konut projelerinde ise yüzde 0.40.

• Endeksin başlangıç dönemine göre ise İstanbul Anadolu Yakası’ndaki projeler Avrupa Yakası’ndakilere kıyasla 8.5 puan yükseldi.

• Konut tiplerindeki artış miktarları 1+1’lerde yüzde  0.87, 2+1’lerde yüzde 0.66, 3+1’lerde yüzde 0.33 olurken; 4+1 konut tipinde yüzde 0.07 oranında azalma yaşandı..

• 51-75 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.83, 76-100 metrekare arası konutlarda yüzde 0.74, metrekaresi 101-125 aralığında değişen konutlarda yüzde 0.65, büyüklüğü 126-150 metrekaresi arasındakilerde yüzde 0.28 oranlarında arttı. 151 metrekare ve üstünde büyük alana sahip konutlarda ise, yüzde 0.21 oranında azalma görüldü.

• Aralık ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 83’ü bitmiş konut stoklarına ait. Aynı ayda, İstanbul Anadolu Yakası’nda satılan konutların yüzde 3’ü; Avrupa Yakası’nda satılan konutların ise yüzde 21’i bitmiş konut stoklarından oluştu.

Markalı konut alanların yüzde 49’u yabancı yatırımcı

• Aralık ayında markalı projeler kapsamındaki konutların yüzde 8.1 oranlık kısmının yüzde 1 KDV oranı, yüzde 1.9’luk kısmınınsa yüzde 18 KDV oranı üzerinden satışı gerçekleşti.

• Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, banka kredisi ve senet kullanım oranları incelendiğinde, Aralık ayında peşinat oranı yüzde 24, banka kredisi oranı yüzde 38 ve senet oranı yüzde 38 oldu.

• Aralık ayında markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 49’unun alıcısı yabancı yatırımcılar oldu. Tercih noktasında ağırlıklı olarak 3+1 konut tipleriyle ortalama 113 metrekare büyüklüğe sahip konutların öne çıktığı gözlemlendi.

Kaynak: http://blog.zingat.com/satilikta-antalya-kiralikta-bartin-birinci/

Kiralık fiyatlarındaki artış yavaşlıyor!

NTV ‘de Para Finans Kafe programına konuk olan Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan, “Kira öder gibi ev sahibi olmak mümkün mü?” sorusunu yanıtladı. Kayhan, kiralık fiyatlarında görülen artış yavaşlamasının satılıktan daha fazla olduğuna da dikkat çekti.

TÜİK’in açıkladığı verilere göre kira için 11,8 gün ile en çok İstanbullu çalışıyor. Kira için en az çalışanlar ise 6,5 gün ile Kocaeliler. Emlak Konut’un geçen haftalarda başlayan “Güçlü Türkiye İçin Birlik Vakti” kampanyasıyla birlikte ise 15 günde 1.520 konut satıldı. Kampanya ile “Kira öder gibi ev sahibi olmak” amaçlanıyor. Peki gerçekten “Kira öder gibi ev sahibi olmak mümkün mü?” Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan cevaplıyor…

Dünya genelinde kira öder gibi ev sahibi olabilmek için kural şudur; hane halkı gelirinin 3’te 1’ni kenara koyarak ev alıyor olmanız gerekir. Kiralamak mı yok satın almak mı daha hesaplı?
• Emlak Konut’un yaptığı kampanya özelinde değerlendirirsek; 10 yıllık 0.45 ya da 20 yıllık 0.75’lik vade farkı var. Şu anki İstanbul’daki ikinci el konutlarda getiri oranının yüzde 6’lar civarında olduğunu varsayarsak; 10 yıl ve 0.45 vade farkıyla düşündüğünüz zaman yaklaşık olarak bir yüzde 6-7 civarına denk geliyor. İkisi birbirini karşılar oranda. Yani, bu oranlarda ev satın almak, kiralamaktan çok daha mantıklı.

Kira getirisi düşük olsa da satın almak daha mantıklı
• Türkiye sadece kira getirisi olan bir ülke değil; çünkü hâlâ konuta talebin arttığı, nüfusun yüzde 50’sinin hâlâ ev sahibi olmadığı, 600 bin çiftin evlendiği, 30 bin çiftin boşandığı ve senelik yeni konut arzının 250 bin civarında olduğu bir ülkeden bahsediyoruz. Talep ile arz farkının bu kadar yüksek olduğu bir ülkede; siz sadece kiradan değil aynı zamanda değer artışından da zaman kazanırsınız. 10 yıllık vade içerisinde toplam getiri anlamında baktığınız zaman kira, getirisinin maliyeti anlamında bir iki not altında kalsa da o paraya siz yıllık olarak yüzde 9 – 10 faiz ödersiniz. Kira getirisi yüzde 6’dır. Ama oradaki enflasyonun yüzde 10-11’lerde olduğunu varsayarak ve sadece enflasyon kadar arttığını düşünürsek; kira getirisi yüzde 6 ise yüzde 10 değer artışı yani yüzde 16 getiriniz olur. Yani ev satın alırsanız yüzde 4-5’lik yani evin değeri kadar bir değer cebinizde kalıyor demektir. Bunun için Türkiye kira getirisi düşük olsa da ev satın almak mantıklı.

 

Kiralıktaki yavaşlama satılıktan daha fazla
• Kocaeli, kira için en az çalışan şehir. Kocaeli, REIDIN endekslerinde de konut satın alma gücü en yüksek yerlerden biri. Bu bölgede 6,5 gün olmasının sebebi sadece kira maliyeti değil, hane halkı gelirinin de yüksek olması. Hane halkı geliri ortalaması yüksek olduğu için; kişi başına düşen gelir anlamında nüfusa oranladığınızda gelir düzeyi en yüksek illerden.
• İstanbul’da ev kiralarında artış var ama yavaşlamış durumda. Konut satış maliyeti fiyatlarında da artış var ama yavaşladığını görüyoruz. Artış pozitif ama aylık artış düzeyinde yavaşlıyor. Kiralık fiyatlarındaki artışın yavaşlaması, satıştaki yavaşlamadan daha fazla.

Kaynak: http://blog.zingat.com/kiralik-fiyatlarindaki-artis-yavasliyor/

Kira şerhi ne işe yarar?

Kira sözleşmesi ev sahibi ile kiracının haklarını güvence altına alır. Kira sözleşmesinde yer alan hükümlere uyulmadığında ev sahibinin de kiracının da hakları doğrultusunda dava açılabilir. Kira sözleşmesi esnasında kendini güvenceye almak isteyen kiracı, ev sahibi ile anlaşabilirse kira şerhi de yaptırabiliyor. Peki kira şerhi nedir? Neden yaptırılmalı?

Kira şerhi; özellikle uzun dönemli kiralamalarda mülk sahibi ile kiracı tarafından hazırlanan kira sözleşmesinin tapu kütüğünün şerhler bölümüne işlenmesidir. Bu işlem noter tarafından yapılır. Bu şerh ile mülk üçüncü bir kişiye satılsa dahi kiracının tahliyesi şerh edilen kira hakkı süresince istenemez. Evi satın alan yeni ev sahibi bu şerh ile kira sözleşmesini kabul etmiş sayılır.

 

 

 Nasıl yapılır?
• Kira sözleşmelerinin tarafların iradeleri ile tapuya kayıtlı olarak, tescil edilmesi halidir.
• Gayrimenkulün üçüncü kişiye satılması halinde yeni ev sahibine kiracıya katlanma mecburiyeti yükler. Gayrimenkul devredilse dahi kiracının tahliyesi şerh edilen kira hakkı süresince istenemez.

Kira şerhi için gerekli belgeler

• Kiralanan yerin tapu senedi
• Kira sözleşmesi
• Tarafların nüfus cüzdanı
• Gayrimenkul sahibi ya da kiracı şirket ise şirket evrakları

Kaynak: http://blog.zingat.com/kira-serhi-ne-ise-yarar/

istanbulda satılık arsa

Gayrimenkul sektöründe ilkemiz olan doğruluk ve dürüstlükten ödün vermeden, müşterilerimizin bize göstermiş olduğu itimat ve güvenle bu sektörde ANKARA KURUMSAL DANIŞMANLIK olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. pazarlamasını yaptığı gayrimenkullerin satış öncesi ve sonrası, paranın yatırım olarak gayrimenkul de değerlenmesinde ve ihtiyaca uygun gayrimenkullerin bulunmasında yılların bilgi ve deneyimiyle yasal ve ulusal anlamda hizmetler sunmaktadır
ANKARA KURUMSAL DANIŞMANLIK olarak villalar, daireler, residence’larla en geniş portföye sahiptir.Çakmaklı, Kıraç, Hadımköy’e kadar uzanan bu bölgede ve İSTANBUL GENELİNDE fabrika, sanayi arsalarıyla da hizmet vermektedir.
Ülkemizin önde gelen sektörlerinden GAYRİMENKUL sektörü, ulaştığı yüksek kalite ve uzmanlıkla her bütçe, zevk ve konfor tercihine göre ev ve işyeri projeleri üretebilmektedir. Ayrıca emlak sektörü, ülkemizdeki hızlı ve hacimli alım satım özelliği nedeniyle ekonomi dünyamızın en önemli kalemini oluşturmaktadır. ANKARA KURUMSAL DANIŞMANLIK ev, arsa,arazi,kiralık ve satılık fabrika,depo,işyeri, turistik tesis,kategorilerinde de kolay ve güvenli şekilde satın alma/ kiralama gerçekleştirebilirsiniz.

İstanbulda satılık arsa, İstanbul satılık ev, istanbulda kiralık ev, kiralık, satılık arsa,