Kiralık fiyatlarındaki artış yavaşlıyor!

NTV ‘de Para Finans Kafe programına konuk olan Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan, “Kira öder gibi ev sahibi olmak mümkün mü?” sorusunu yanıtladı. Kayhan, kiralık fiyatlarında görülen artış yavaşlamasının satılıktan daha fazla olduğuna da dikkat çekti.

TÜİK’in açıkladığı verilere göre kira için 11,8 gün ile en çok İstanbullu çalışıyor. Kira için en az çalışanlar ise 6,5 gün ile Kocaeliler. Emlak Konut’un geçen haftalarda başlayan “Güçlü Türkiye İçin Birlik Vakti” kampanyasıyla birlikte ise 15 günde 1.520 konut satıldı. Kampanya ile “Kira öder gibi ev sahibi olmak” amaçlanıyor. Peki gerçekten “Kira öder gibi ev sahibi olmak mümkün mü?” Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan cevaplıyor…

Dünya genelinde kira öder gibi ev sahibi olabilmek için kural şudur; hane halkı gelirinin 3’te 1’ni kenara koyarak ev alıyor olmanız gerekir. Kiralamak mı yok satın almak mı daha hesaplı?
• Emlak Konut’un yaptığı kampanya özelinde değerlendirirsek; 10 yıllık 0.45 ya da 20 yıllık 0.75’lik vade farkı var. Şu anki İstanbul’daki ikinci el konutlarda getiri oranının yüzde 6’lar civarında olduğunu varsayarsak; 10 yıl ve 0.45 vade farkıyla düşündüğünüz zaman yaklaşık olarak bir yüzde 6-7 civarına denk geliyor. İkisi birbirini karşılar oranda. Yani, bu oranlarda ev satın almak, kiralamaktan çok daha mantıklı.

Kira getirisi düşük olsa da satın almak daha mantıklı
• Türkiye sadece kira getirisi olan bir ülke değil; çünkü hâlâ konuta talebin arttığı, nüfusun yüzde 50’sinin hâlâ ev sahibi olmadığı, 600 bin çiftin evlendiği, 30 bin çiftin boşandığı ve senelik yeni konut arzının 250 bin civarında olduğu bir ülkeden bahsediyoruz. Talep ile arz farkının bu kadar yüksek olduğu bir ülkede; siz sadece kiradan değil aynı zamanda değer artışından da zaman kazanırsınız. 10 yıllık vade içerisinde toplam getiri anlamında baktığınız zaman kira, getirisinin maliyeti anlamında bir iki not altında kalsa da o paraya siz yıllık olarak yüzde 9 – 10 faiz ödersiniz. Kira getirisi yüzde 6’dır. Ama oradaki enflasyonun yüzde 10-11’lerde olduğunu varsayarak ve sadece enflasyon kadar arttığını düşünürsek; kira getirisi yüzde 6 ise yüzde 10 değer artışı yani yüzde 16 getiriniz olur. Yani ev satın alırsanız yüzde 4-5’lik yani evin değeri kadar bir değer cebinizde kalıyor demektir. Bunun için Türkiye kira getirisi düşük olsa da ev satın almak mantıklı.

 

Kiralıktaki yavaşlama satılıktan daha fazla
• Kocaeli, kira için en az çalışan şehir. Kocaeli, REIDIN endekslerinde de konut satın alma gücü en yüksek yerlerden biri. Bu bölgede 6,5 gün olmasının sebebi sadece kira maliyeti değil, hane halkı gelirinin de yüksek olması. Hane halkı geliri ortalaması yüksek olduğu için; kişi başına düşen gelir anlamında nüfusa oranladığınızda gelir düzeyi en yüksek illerden.
• İstanbul’da ev kiralarında artış var ama yavaşlamış durumda. Konut satış maliyeti fiyatlarında da artış var ama yavaşladığını görüyoruz. Artış pozitif ama aylık artış düzeyinde yavaşlıyor. Kiralık fiyatlarındaki artışın yavaşlaması, satıştaki yavaşlamadan daha fazla.

Kaynak: http://blog.zingat.com/kiralik-fiyatlarindaki-artis-yavasliyor/

Emlak Konut’tan üç şehire 4 bin 500 konut!

Emlak Konut GYO Ankara, Kocaeli ve Niğde’de 4 bin 500 konutu ekim ayı sonunda satışa sunacak! Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Ankara, Kocaeli-Gebze ve Niğde‘de orta ve ortanın altına hitap eden 4 bin 500 konutu ekimin sonu ve kasımın başı itibarıyla satışa sunacaklarını belirterek, “Burada da tarihi bir satış ve talep bekliyoruz. Bunun 2 bini Ankara‘da, 2 bini Gebze’de ve 500 adedi Niğde‘de olacak” diye konuştu.

Sektöre canlılık getirecek teşvikler devam edecek

Emlak Konut GYO’nun Tahincioğlu Gayrimenkul işbirliğiyle hayata geçirdiği Nidapark Kayabaşı projesinin tanıtın toplantısında konuşan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, hayata geçirdikleri projelerle kritik süreçlerden geçen Türkiye’nin istikrarına bir nebze de olsa katkıda bulunmayı hedeflediklerini ifade ederek, bugüne kadar yaptıkları her işte ülkenin yarınlarına katkı sağladıklarının bilincinde olduklarını ve bu misyonlarını devam ettirme arzularını hiç kaybetmediklerini söyledi.

İnşaat sektörünün toplam istihdamda yaklaşık yüzde 8 paya sahip olduğunu, bu açıdan inşaat ve gayrimenkulün ülke adına çimento ve demirden çok daha büyük anlamlar taşıdığını belirten Kurum, “Sektörün önemine istinaden, sıklıkla gayrimenkul sektörünü hareketlendirmeye yönelik önemli olduğunu düşündüğümüz noktalara dikkat çekmeye çalışıyoruz. Tapu harçlarının daha makul seviyelere çekilmesi, ilk defa konut alacaklara yönelik avantajlar sağlanması, konutlarda yüzde 1, yüzde 8 veya yüzde 18 gibi KDV oranlarının belirleyen, arsa rayiç bedellerinin hesaplanmasında değişikliğe gidilmesi daha önce de dile getirdiğimiz öneriler. Konutta kredi kullanma oranının artırılması, 150 metrekareden büyük konutlarda KDV’nin düşürülmesi gibi gelişmeler, sektöre bakış açısının çok olumlu olduğunu gösteriyor. Sektöre canlılık getirmeye yönelik bu tür teşviklerin devam edeceğini ümit ediyoruz” dedi.

Başakşehir’de satışta olan 2 bin 500 bağımsız bölüm

Ağustos sonu itibarıyla yaklaşık 5 bin 400 bağımsız bölüm satışı gerçekleştirdiklerini ve 3 milyar 700 milyar lira ciro elde ettiklerini duyuran Kurum, şu anda 12,5 milyar liraya varan değer ile Türkiye’nin 15’inci firması olduklarını, Türkiye’nin geleceği için bütün güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Başakşehir-Kayabaşı bölgesinde bugüne kadar 12 bin 300 bağımsız bölümün ihalesini gerçekleştirdiklerini kaydeden Kurum, bunların 9 bin 500’ünü sattıklarını, şu anda satılmayı bekleyen sadece 2 bin 500 adet bağımsız bölüm olduğunu bildirdi.

Kaynak: http://blog.zingat.com/emlak-konuttan-uc-sehire-4-bin-500-konut/