Büyük şehirlerde konut piyasasında neler oluyor?

Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle gayrimenkul bilgi servisi REIDIN tarafından hazırlanan Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış değerlendirmesi, son bir yılda gayrimenkul sektöründe yaşanan gelişmeleri gözler önüne serdi. . Rapor, Ocak 2016 dönemi verilerini kapsıyor. 

Yedi büyük şehiri ele alan raporda, konut satış fiyat değişimi bir yılda yüzde 24, konut kira fiyat değişimi ise yüzde 22 olarak gerçekleşti.

Satış fiyatları değişiminde Adana yüzde 31’le birinci 

Bölgesel satış fiyatlarının yıllık değişimlerine bakıldığında, en yüksek oran yüzde 31’le Adana’ya ait. Adana’yı yüzde 27’yle Antalya ve yüzde 26’yla İstanbul takip etti.

 

Yedi büyük şehirde gayrimenkul amortisman süreleri

REIDIN Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış değerlendirmesine göre, gayrimenkul yatırımı yapanları yakından ilgilendiren yedi büyük ilin amortisman süreleri, yıllık olarak şöyle sıralanıyor:

Adana: Yüzde 19,1

Ankara: Yüzde 19

İzmir: Yüzde 18,8

Kocaeli: Yüzde 18,2

İstanbul: Yüzde 17,9

Bursa: Yüzde 17,5

Antalya: Yüzde 17,3

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/buyuk-sehirlerde-konut-piyasasinda-neler-oluyor/

İstanbul’da ev fiyatları neden artıyor?

Gayrimenkul sektöründe global araştırmalar yapan İngiliz danışmanlık ve araştırma şirketi Knight Frank’in Global Şehir Endeksi’nin 2016 verilerine göre son 1 yıllık fiyat hareketliliğinde İstanbul, dünya çapında ilk 3’te yer aldı. 

Dünyanın en önemli 150 şehrindeki son bir yılda ev fiyatlarındaki ortalama değişiminin ölçüldüğü araştırmada, Çin’in Şenzhen ve Şanghay şehirleri ilk iki sırayı alırken, bu şehirleri İstanbul takip etti. İstanbul’da 1 yılda ev fiyatları yüzde 20 artarken, Şenzhen’de yüzde 62 ve Şanghay’da yüzde 30 arttı. Bu üç şehri sırasıyla yine Çin’den Nanjing ve Pekin takip etti. Listede İzmir yüzde 16’lık fiyat hareketliliği ile 9. sırada, yüzde 10’luk fiyat artışıyla Ankara 27. Sırada yer aldı.

 

Kentsel dönüşüm fiyat artışını etkiliyor mu?

Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan, NTV’deki Finans Kafe programına konuk olarak, Global Şehir Endeksi 2016’yı yorumladı ve İstanbul’da konut fiyatlarının neden arttığını açıkladı. İşte İstanbul’da konut satış fiyatlarının artmasının sebepleri…

• Global Şehir Endeksi 2016’da Çin, Hindistan, Türkiye gibi ülkelerin listenin başında yer almasının sebebi; bu ülkelerde popülasyon ile kentleşmenin yüksek olması ve bu durumun fiyat artışlarına yansıması.

• İstanbul’da henüz gayrimenkul işlemi yapmamış yüzde 49 (yaklaşık 40 milyon) genç nüfus var. Yani bir talep enflasyonu var.

• Diğer yandan arsa fiyatları çok hızlı artıyor, arzı ise çok düşük. Arsa arzı oluşturmadan fiyatları düşüremezsiniz. Arsa fiyatlarının bu kadar arttığı bir ülkede fiyatların yükselmesi çok normal.

• Tüm bunların yanı sıra enflasyon ve döviz gibi bir etki var. Örneğin 1 dolarlık bir artış maliyetlerde otomatikman yüzde 1.18’lik bir etki yaratıyor. Böyle olunca inşaat maliyetleri artıyor dolayısıyla konut fiyatları da…

• Kentsel dönüşüm de fiyatların artmasındaki faktörlerden biri. İstanbul özelinde kentsel dönüşüm çok büyük bir faktör değil ama etkisi artacak gibi.

• Çok büyük bir kırılma olmazsa ki fiyatlardaki kırılmanın çok aşağıda olacağını öngörmüyoruz çünkü balonun arkasındaki dinamikler biraz zayıf, İstanbul’un özelinde bir balon oluşmadı henüz. Hane halkının gelirinin fiyata karşılama oranı hala aşağıda. Fiyat artışının daha 2-3 sene daha devam edeceğini düşünüyoruz.

• İstanbul’da çok nominal düzeyde belirli bölgelerde düşüş olabilir ama İstanbul genelinde büyük bir arsa arzı oluşmadan ve maliyette büyük bir kırılma olmadan fiyatların düşeceğini öngöremiyoruz.

 

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/istanbulda-ev-fiyatlari-neden-artiyor/