Maslak 1453 için 250 milyon dolarlık yabancı yatırımı

Avrupa’nın en büyük karma yaşam projelerinden biri olan Maslak 1453, dünya devlerini İstanbul’da buluşturuyor. Yaşamın başladığı Maslak 1453’te B3 ve C15 kulelerini alan Abduljawad Holding, 4 kıtada 29 turizm tesisi işleten Dusit International ile B3 blok için anlaştı.

agaoglu.2

 

“Türkiye’ye ve Ağaoğlu’na güveniyorlar”
Maslak 1453’te gerçekleşen imza törenine katılan Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu; ”Tayland merkezli küresel bir marka olan Dusit International ile Suudi sermayesinin güçlü temsilcisi Abduljawad Holding dünyaya örnek olacak cesur bir kararla Türkiye’ye yatırım yapıyor. Türkiye’nin güçlü ekonomisine ve istikrarına güvendiklerini gösterdiler. Bugün yaklaşık 250 milyon dolar değerinde bir yabancı yatırımı konuşuyoruz. Bu girişimin maddi değeri kadar sembolik değeri de var.” dedi.

Ali Ağaoğlu sözlerine şöyle devam etti; “Türkiye’ye, Maslak 1453’e yeni global markalar getirme hazırlığı içinde olan yabancı yatırımcılarımız olduğunu biliyorum. Türkiye’ye ve Ağaoğlu’na güvendiklerini söyleyen, bizimle yatırım fırsatlarını görüşen güçlü yabancı sermaye grupları var. Dusit Grubu 4 kıtada 29 operasyonu yönetiyor. Avrupa’ya giriş kararını verdiler ve bunun için Türkiye’yi ve Maslak 1453 projesini seçtiler. Bizim için bir gurur kaynağı oldu.”

 

 

Batılı yatırım bankaları Türkiye’ye yatırım yapılmaması konusunda baskı yapıyor
Ali Ağaoğlu, “Kredi derecelendirme kuruluşlarının masa başında ve politik kaygılarla değerlendirme yaptığını görüyoruz. İstedikleri kadar Türkiye için yatırım yapılamaz diye görüş bildirsinler. Uluslararası yatırım bankaları müşterilerine yolladıkları maksatlı raporlarında, istedikleri kadar ‘Türkiye riskli bir ülkedir’ desinler. Onlara da, varsa Türkiye’den çıkmayı düşünen markalara da en iyi cevap bu masada atılacak imzalardır. Türkiye ekonomisi günlük düşünenlerin değil, stratejik karar alanların kazançlı çıkacağı bir ekonomidir. Daha önce de söylediğim gibi Türkiye ekonomisi 15 Temmuz sabahından itibaren zincirlerinden kurtuldu. Türkiye’de ve yurtdışında, her fırsatta yabancı yatırımcılarla görüşmeler yapıyoruz. Türkiye ekonomisine ve istikrarına güvenenlerin sayısı sanıldığından çok daha fazla. Türk yatırımcılara da sesleniyorum. Bugünün Türkiye’sinde cesaretle yatırım kararı almak, 15 Temmuz gecesi hain darbe girişimine karşı F16’lara ve tanklara karşı durmak kadar değerlidir.” dedi.

agaoglu.3

Maslak 1453 global markalar için bir çekim merkezi oldu
Maslak 1453’ün 100 bini aşan nüfusuyla global markalar için şimdiden çekim merkezi olduğunu belirten Ağaoğlu, “Yabancı yatırımcıların ve dünyaca ünlü markaların Maslak 1453’ü seçmesi tesadüf değil. Maslak 1453’te Eylül ayından bu yana yaşam başladı. 4800 konutun yarısından fazlası daire sahiplerine teslim edildi. Mayıs ayına kadar teslimleri tamamlıyoruz. 2000 dairenin sakinleri yerleşti. Yine mayıs ayına kadar Türkiye’nin en modern ve ileri teknoloji ile donatılmış üniversite kampüsü hizmete girecek. 2017’nin yaz ayları bitmeden 120 bin nüfusa ulaşacağız. Yerli ve yabancı markalar şimdiden Maslak 1453’te yer kapmak için sıraya girdi. Maslak 1453’ü Emlak Konut’un hasılat paylaşımı modeliyle inşa ettik. Emlak Konut’un kasasına söz verdiğimizin 3 katı kaynak aktardık. Bu projeyi her fırsatta baltalamak isteyenlerle mücadele ede ede bugünlere geldik. Biz kazandık, devlet kazandı, yatırımcımız kazandı, Türkiye kazandı” ifadelerini kullandı.

 

Türkiye’ye güvendiğimiz için buradayız
İmza töreninde konuşan Dusit International Grup CEO’su Suphajee Suthumpun ise Abduljawad Holding ile yaptıkları ortaklıkla Dusit Thani markasını Türkiye’ye ilk kez getirmekten dolayı memnun olduklarını belirtti: “Dusit Interntional olarak Türkiye’ye güvendiğimiz için buradayız. Bu ortaklık zincirimizin küresel anlamda genişlemesine katkıda bulunacak ve Dusit markasını Avrupa, Ortadoğu ve ötesine taşıyacak. Türkiye’nin en prestijli projelerinden Maslak 1453’te hayata geçecek Dusit Thani Maslak İstanbul 2018 yılında hizmete girecek. Dusit International Grup CEO’su Suphajee Suthumpun misafirlerimize eşsiz ve zarif konukseverlik sunmayı sabırsızlıkla bekliyoruz.”

Kaynak: http://blog.zingat.com/maslak-1453-icin-250-milyon-dolarlik-yabanci-yatirimi/

Yabancıların Türkiye’de gayrimenkul yatırımı artıyor

Türkiye’nin akıllı emlak sitesi Zingat.com, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin artması üzerine, yabancılara emlak satışında dikkat edilmesi gereken hususları açıkladı. 

 

 

En çok İstanbul’da yatırım yapıyorlar

İstanbul’daki markalı konut projelerinin alıcısı olan yabancı yatırımcılar İstanbul başta olmak üzere en çok Antalya, Bursa, Yalova, Ankara ve Aydın’ı tercih ediyor.

Yabancıların Türkiye’de gayrimenkul yatırımlarının artış göstermesinde Mütekabiliyet Yasası’nın çıkması, Türk müteahhitlerin yabancıların tercihlerine seslenen konut üretmesi, yurtdışında yapılan tanıtımlar gibi gelişmeler etkili oluyor.

Türkiye’de en çok gayrimenkul satın alanlar arasında Irak, Kuveyt, Suudi Arabistan, Afganistan ve Rusya Federasyonu vatandaşları ilk sıralarda yer alıyor.

 

Yabancılar en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabiliyor

Türkiye’de gayrimenkul sahibi olabilmesi için ikamet izni alma şartı aranmayan yabancı uyruklu kişiler, Türkiye’de en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabiliyor ve sınırlı ayni hak edinebiliyor. Gayrimenkul sahibi olduğu ilçenin yüzölçümünün en çok yüzde 10’una kadar taşınmaz edinebilen yabancılar, askeri yasak alanlar başta olmak üzere güvenlik bölgelerinde taşınmaz alamıyor ve izin almadıkça kiralama yapamıyor.

 

Projeye iki yılda onay almak zorunlu; tapu almak ortalama iki ay sürüyor

Yabancıların arsa, tarla gibi üzerinde yapı bulunmayan bir taşınmaz satın aldıklarında, söz konusu arazide geliştireceği projeyi iki yıl içerisinde ilgili bakanlığa onaya sunması gerekiyor. Yürürlükte bulunan mevzuat uyarınca, taşınmaz mülkiyetinin devri tapu müdürlüklerinde imzalanacak resmi senet ve tescille mümkün olurken, gayrimenkul satın alan yabancıyı tapuda ortalama bir ile iki ay arasında bir zaman dilimini kapsayacak işlemler süreci bekliyor.

 

Harç ve vergilerde vatandaş farkı gözetilmiyor

Gayrimenkul sahibi veya yetkili temsilcisinin, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne ön başvurusuyla başlayan tapu işlemlerinde ödenmesi zorunlu olan harç ve vergilerde yabancılarla T.C. vatandaşları arasında bir farklılık gözetilmiyor. Alım-satım işlemlerinde taşınmaz malın bedelinin yüzde 2’si oranında harç alınıyor. Ayrıca döner sermaye ücreti tahsil edilmiyor.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/yabancilarin-turkiyede-gayrimenkul-yatirimi-artiyor/

Yurtdışında yaşayanlara KDV’siz ev müjdesi!

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları yabancı yatırımcılar gibi KDV’siz konut ya da işyeri sahibi olabilecek. Çalışma ya da oturma izni alarak 6 aydan fazla yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları, yabancılar gibi Türkiye’de ilk aldıkları konut ya da işyeri için KDV ödemeyecek.
TBMM Genel Kurulunda görüşülen Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin 7. maddesi üzerinden hazırlanan önerge kabul edildi. Önergeyle, yabancılara, Türkiye’de aldıkları ilk konut ve iş yeri için tanınan KDV istisnası, çalışma veya oturma izni alarak 6 aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına da tanındı.

 

 

KDV’siz ev sahibi olma şartları
KDV istisnasından yararlanarak Türkiye’de konut veya işyeri satın alanlara, bu gayrimenkullerini bir yıl satmama şartı getirildi. Bu konut ve iş yerlerinin bir yıl içerisinde satılması halinde, zamanında alınmayan vergi tahsil edilecek. Önergeyle değiştirilen maddeye göre, Türkiye’ye yerleşmeyen yabancı uyruklu kişiler ile iş merkezi Türkiye’de olmayan işyeri ya da Türkiye’de kazanç elde etmeyen kurumlar, satış bedelini yurt dışından getirilecek dövizle ödemeleri şartıyla, ilk aldıkları iş yeri ve konutta KDV ödemeyecek.
Çalışma veya oturma izni alarak 6 aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları da Türkiye’den konut ya da işyeri almaları durumunda KDV ödemeyecek. Ancak, resmi daire ve müesseseler ile merkezi Türkiye’de bulunan teşekkül ve teşebbüslere bağlı olup; bu daire müessese, teşekkül ve teşebbüslerin işleri dolayısıyla yabancı memlekette oturan Türk vatandaşları bu haktan yararlanamayacak.

Kaynak: http://blog.zingat.com/yurtdisinda-yasayanlara-kdvsiz-ev-mujdesi/

Yabancılara konut satışı yönünü yukarı çevirdi

Anadolu Ajansı’nın Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgiye göre, yabancılara konut satışı, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından temmuzda bin 44 adede gerilese de son 3 aylık dönemde yönünü yukarı çevirdi.

Darbe girişimi öncesi dönemde yılın ilk yarısında yabancılara konut satışı aylık ortalama bin 560 seviyesinde iken, FETÖ darbe girişimi ile bin adet sınırına gerileyen konut satışı ağustos ayında bin 512 ve eylülde bin 276 oldu.
Darbe girişiminin ardından gayrimenkul sektöründe başlatılan kampanyalar, bankaların faiz indirimi ve hükümetin aldığı kararlar sonucu konut satışında artış yaşanırken, ekimde yabancılara konut satışı bir önceki aya kıyasla yüzde 22,7 yükselerek bin 566’ya ulaştı.

Bu yılın 10 ayında yabancılara yapılan konut satışı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,8 azalarak 18 bin 428’den 14 bin 776’ya geriledi. Yabancılara konut satışı ekimde geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 30 azalışa işaret etti.

 

Antalya hızlı toparlandı

 

Yabancılara konut satışlarının yaklaşık 5’te 1’i Iraklılara

Ülke uyruklarına göre yabancılara yapılan konut satışlarına bakıldığında, Iraklılar ekim ayında ilk sırada yer aldı.

Ekim ayında Iraklılara gerçekleştirilen 257 adetlik konut satışı, toplam satışların yüzde 16’sını oluşturuyor. Ekimde, Iraklıları 159 konutla Kuveytliler, 135 konutla Suudi Arabistanlılar ve 132 konutla Ruslar takip etti. Söz konusu 4 ülke vatandaşlarına ekim ayında 683 konut satılırken, bu rakam yabancılara konut satışlarının yüzde 43’üne işaret etti.
Iraklıların bu yılın ekim ayında satın aldığı konut sayısı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 40 azalırken, aynı dönemde Kuveyt, Suudi Arabistan ve Rusya vatandaşlarının satın aldıkları konut sayısı sırasıyla yüzde 51, yüzde 5 ve yüzde 31 düştü.

Bu yılın ocak-ekim döneminde ülke uyruklarına göre yabancılara yapılan konut satış rakamları incelendiğinde Iraklılara 2 bin 507, Suudi Arabistanlılara bin 446, Kuveytlilere bin 379 ve Ruslara bin 33 adet konut satışı gerçekleştirildi. Böylece 4 ülke vatandaşlarına 10 ayda yapılan 6 bin 365 adetlik konut satışı, yabancılara satışların yüzde 43’üne karşılık geldi.

 

Kaynak: AA

Kaynak: http://blog.zingat.com/yabanciya-konut-satisi-yonunu-yukari-cevirdi/

Antalya’da en çok kimler ev alıyor?

Antalya, yabancı yatırımcıların Türkiye’de konut alırken en çok tercih ettiği şehirlerin başında geliyor. Peki kim bu yabancı yatırımcılar? Yabancılar Türkiye’de kaç konutun sahibi? 

Ruslar konut yatırımında Antalya’yı tercih ediyor

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu ve Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı Deniz Karataş, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, Antalya’da en fazla konut alan yabancıların Ruslar olduğunu söyledi: “Müteahhitlerden aldığımız bilgiye göre, Rusya’da memur olan veya Rusya devletiyle organik bağı olan, orada resmi iş yapan özel sektördeki kişilerin, herhangi bir sıkıntı veya baskı yaşama ihtimalinden kaçınmak için taşınmazlarını güvendikleri Ruslara sattıklarını görüyoruz. Bu geçici bir önlem demek, emanet satış demek. Hiçbir Rus vatandaşı da Antalya’dan vazgeçmiş değil. Yabancıya mülk satışı konusunda şu anda herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor.”

 

Ayda 300 konut alıyorlar

Antalya’da yabancılara aylık 300’ün üzerinde konut satılıyor. TÜİK verilerine göre Antalya’da yabancılara 2016 yılının Ocak ayında 315, Şubat ayında 328 konut satışı gerçekleşti. Ruslar Türkiye’de konut alımında hız kesmiyor. En çok Antalya’yı tercih eden Ruslar, aynı zamanda şehirde en çok konut alan yabancılar.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/antalyada-en-cok-kimler-ev-aliyor/