Yabancıların Türkiye’de gayrimenkul yatırımı artıyor

Türkiye’nin akıllı emlak sitesi Zingat.com, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin artması üzerine, yabancılara emlak satışında dikkat edilmesi gereken hususları açıkladı. 

 

 

En çok İstanbul’da yatırım yapıyorlar

İstanbul’daki markalı konut projelerinin alıcısı olan yabancı yatırımcılar İstanbul başta olmak üzere en çok Antalya, Bursa, Yalova, Ankara ve Aydın’ı tercih ediyor.

Yabancıların Türkiye’de gayrimenkul yatırımlarının artış göstermesinde Mütekabiliyet Yasası’nın çıkması, Türk müteahhitlerin yabancıların tercihlerine seslenen konut üretmesi, yurtdışında yapılan tanıtımlar gibi gelişmeler etkili oluyor.

Türkiye’de en çok gayrimenkul satın alanlar arasında Irak, Kuveyt, Suudi Arabistan, Afganistan ve Rusya Federasyonu vatandaşları ilk sıralarda yer alıyor.

 

Yabancılar en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabiliyor

Türkiye’de gayrimenkul sahibi olabilmesi için ikamet izni alma şartı aranmayan yabancı uyruklu kişiler, Türkiye’de en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabiliyor ve sınırlı ayni hak edinebiliyor. Gayrimenkul sahibi olduğu ilçenin yüzölçümünün en çok yüzde 10’una kadar taşınmaz edinebilen yabancılar, askeri yasak alanlar başta olmak üzere güvenlik bölgelerinde taşınmaz alamıyor ve izin almadıkça kiralama yapamıyor.

 

Projeye iki yılda onay almak zorunlu; tapu almak ortalama iki ay sürüyor

Yabancıların arsa, tarla gibi üzerinde yapı bulunmayan bir taşınmaz satın aldıklarında, söz konusu arazide geliştireceği projeyi iki yıl içerisinde ilgili bakanlığa onaya sunması gerekiyor. Yürürlükte bulunan mevzuat uyarınca, taşınmaz mülkiyetinin devri tapu müdürlüklerinde imzalanacak resmi senet ve tescille mümkün olurken, gayrimenkul satın alan yabancıyı tapuda ortalama bir ile iki ay arasında bir zaman dilimini kapsayacak işlemler süreci bekliyor.

 

Harç ve vergilerde vatandaş farkı gözetilmiyor

Gayrimenkul sahibi veya yetkili temsilcisinin, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne ön başvurusuyla başlayan tapu işlemlerinde ödenmesi zorunlu olan harç ve vergilerde yabancılarla T.C. vatandaşları arasında bir farklılık gözetilmiyor. Alım-satım işlemlerinde taşınmaz malın bedelinin yüzde 2’si oranında harç alınıyor. Ayrıca döner sermaye ücreti tahsil edilmiyor.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/yabancilarin-turkiyede-gayrimenkul-yatirimi-artiyor/

Antalya’da en çok kimler ev alıyor?

Antalya, yabancı yatırımcıların Türkiye’de konut alırken en çok tercih ettiği şehirlerin başında geliyor. Peki kim bu yabancı yatırımcılar? Yabancılar Türkiye’de kaç konutun sahibi? 

Ruslar konut yatırımında Antalya’yı tercih ediyor

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu ve Antalya Müteahhitler Derneği Başkanı Deniz Karataş, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, Antalya’da en fazla konut alan yabancıların Ruslar olduğunu söyledi: “Müteahhitlerden aldığımız bilgiye göre, Rusya’da memur olan veya Rusya devletiyle organik bağı olan, orada resmi iş yapan özel sektördeki kişilerin, herhangi bir sıkıntı veya baskı yaşama ihtimalinden kaçınmak için taşınmazlarını güvendikleri Ruslara sattıklarını görüyoruz. Bu geçici bir önlem demek, emanet satış demek. Hiçbir Rus vatandaşı da Antalya’dan vazgeçmiş değil. Yabancıya mülk satışı konusunda şu anda herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor.”

 

Ayda 300 konut alıyorlar

Antalya’da yabancılara aylık 300’ün üzerinde konut satılıyor. TÜİK verilerine göre Antalya’da yabancılara 2016 yılının Ocak ayında 315, Şubat ayında 328 konut satışı gerçekleşti. Ruslar Türkiye’de konut alımında hız kesmiyor. En çok Antalya’yı tercih eden Ruslar, aynı zamanda şehirde en çok konut alan yabancılar.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/antalyada-en-cok-kimler-ev-aliyor/

Yabancılar Türkiye’de kaç konutun sahibi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ekim 2015’e ait Türkiye konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye’de 104 bin 98 konut satışı  gerçekleşti. Konut satışının en çok paya sahip olduğu şehir İstanbul oldu. İstanbul’da 11 bin 468 konut alıcı buldu. 

Peki, son yıllarda gayrimenkul pazarının itici güçleri arasına giren yabancı yatırımcılar hangi şehirlerden konut satın aldı?

 

Yabancılar hangi şehirden, kaç konut satın aldı?

Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23,8 artarak 2 bin 236 oldu. İşte Ekim 2015’te yabancıların hangi şehirde, toplam kaç adet konutun sahibi olduğu listesi…

İstanbul: 780 konut 

Antalya: 567 konut

Bursa: 136 konut

Yalova: 118 konut

Aydın: 103konut

Muğla: 102 konut

 

Iraklılar konutta Türkiye’yi seçti

TÜİK’in Ekim 2015 verileri, ülke uyruklarına göre en çok konut satışının Irak vatandaşlarına yapıldığını işaret ediyor. Ekim ayında Irak vatandaşları Türkiye’den 430 konut satın aldı. Irak’ı sırasıyla, 325 konutla Suudi Arabistan, 191 konutla Rusya Federasyonu, 142 konutla Kuveyt ve 133 konutla İngiltere vatandaşları izledi.

Kaynak: http://blog.zingat.com/yabancilar-turkiyede-kac-konutun-sahibi/

Yılda 100 ev nasıl satılır?

Yılda 100 ev satıyor! Kariyeri boyunca satışını yaptığı evlerin sayısı yaklaşık 3 bin. Bugüne kadar 500 milyon doların üzerinde gayrimenkul satışı gerçekleştirdi. Tüm dünyada gayrimenkul sektörünün ikonları arasında gösteriliyor. 

Kimden mi söz ediyoruz? Türkiye’de de faaliyetlerini sürdüren Keller Williams şirketinin CEO’su Chris Heller… Chris Heller, Zingat.com’un sorularını yanıtladı. Röportajımıza davetlisiniz!..

Her yıl 100 ev sattığınız doğru mu? 

Evet, ortalama olarak baktığınızda sene başına 100 ev düşüyor. Bireysel olarak bir yılda en fazla sattığım ev sayısı 207’yi de buldu.

 

Yani 30 yılda toplam kaç milyon dolarlık bir satıştan söz ediyoruz?

Tam bir rakam vermek zor… Sadece son birkaç yılı değerlendirmem gerekse, ortalama 100 milyon dolar gibi bir rakamdan söz edebiliriz.

 

Başarılı bir gayrimenkul danışmanı portresi çizmenizi istesek?

Gayrimenkul danışmanları için yüksek sezgi gücü önemli ama sadece sezgiye bağlı kalmadan akıl süzgecini de sürekli kullanabilmeli… İletişimi güçlü olmalı. Özellikle konuştuğu kişinin ne istediğini, ne aradığını iyi anlayabilmesi önemli. Aynı zamanda kendini sürekli eğitmesi, teknoloji ve pazarlama alanlarında donanımlı kılması da gerekiyor.

 

Profesyonellere bu işi sevmek ve başarmakla ilgili verdiğiniz bir numaralı tavsiyeniz?

Bence gayrimenkul danışmanlarının içselleştirmesi gereken çok önemli bir konu var; piyasa koşulları ve ekonominin başarılarını etkileyen en önemli etken olmadığı! Aslında başarıyı belirleyen, günlük olarak neleri yapıp yapmadığınız, yeteneklerinizi doğru biçimde ve doğru zamanda kullanıp kullanmadığınız…

 

Birikimlerinizi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Gayrimenkule yatırım yapıyorum. Genelde Güney California’da yatırım yapıyorum. Yaşamaktan mutlu olduğum yerse Texas.

 

Kaç eviniz var? Nasıl bir evde yaşıyorsunuz? 

Benim 12 evim var. Genellikle Texas’taki evimizde kalıyoruz, ama memleketim olan San Diego’daki evimize de fırsat buldukça gidiyoruz.

 

Ev alırken hangi özeliklerine bakarsınız?

Kişisel tercihim manzara! İyi bir manzaraya sahip olması ev alma kararımı etkiliyor. Benim için ikinci önemli unsur da lokasyonu… Yapmayı, gitmeyi sevdiğim her şeye yakın bir konumu olmasına dikkat ediyorum.

 

Keller Williams için Türkiye gayrimenkul pazarı neden önemli? Türkiye’ye yatırım yapma kararınızı neler etkiledi?

Amerikan markalarının sevildiği ve başarılı olduğu ülkeler bizim için doğru pazar tercihleri oluyor. Türkiye’de son yıllarda özellikle gayrimenkul sektöründe yaşanan büyüme ve gelişim bizi çok etkiledi.

 

İstanbul’daki markalı projeleri nasıl buluyorsunuz? 

Yeni projeler gayrimenkul pazarını hareketli kılıyor. İstanbul’da gördüğüm bazı projeleri gerçekten çok beğendim. İstanbul eşsiz bir tarihe sahip. Yeniyle eskiyi birlikte harmanlayan projeler daha değerli olacaktır diye düşünüyorum.

 

Amerika’da gayrimenkul yatırımı yapan Türkler en çok nereleri seçiyor?

Üniversitelerin olduğu hemen her yer diyebiliriz. Ek olarak belli başlı birtakım destinasyonlar şunlar: Doğu yakasında New York, Boston, Miami; Batı yakasında Los Angeles, San Francisco ve Chicago. Son üç yılda Florida, Miami, Washington, Santa Barbara ve New York’ta ev alanların sayısı iki misli arttı. Çünkü finansman olanakları çok avantajlı…

 

Peki Türkiye’de yatırım yapan Amerikalılar? En çok hangi şehirleri seçiyor?

Amerikalıların yatırımında kazanç faktörü kadar Türkiye’ye gelerek yatırım yapan tanıdıkların tavsiyeleri de belirleyici oluyor. Ayrıca Amerikalılar tarihi binaların olduğu Beyoğlu, Galata gibi semtleri de tercih ediyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/yilda-100-ev-nasil-satilir/

Yabancı yatırımcının gözü İstanbul’da!

Urban Land Institute (ULI) ve Price waterhouse Coopers‘ın (PwC) “Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2016 Raporu” açıklandı. Raporda Türkiye’den İstanbul’a dair de ilginç veriler yer aldı. “Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2016 Raporu”na göre İstanbul, Avrupa’daki yatırımcıların en çok ilgi gösterdiği 14’üncü pazar olarak ön plana çıktı. 

 


“Yurdışındaki fırsatlara göz dikebiliriz”

Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2016 Raporu’na göre bu yıl siyasi belirsizlik nedeniyle yatırımcıların Rusya, Türkiye, Yunanistan ve İskoçya’ya çekimser baktığını söyleyen PwC Türkiye Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroğlu, “Yatırımcıların tercihlerinin 2015’te gerçekleşen seçimlere ve coğrafi olarak ülkemizin içinde bulunduğu çatışma ortamına rağmen geçen yıla göre İstanbul’u daha iyi sıralamaya koyuyor olması aslında gayrimenkul dinamikleri açısından sorunlardan kurtulmuş bir Türkiye’nin önemli bir tercih merkezi olacağını gösteriyor. Öte yandan “gelişme potansiyeli” açısından İstanbul’un ilk 10 Avrupa kenti arasında 7. sırada gösterilmesi, 2008 global krizi öncesi zirvede yer alan Türkiye gayrimenkul pazarının potansiyelini göstermesi açısından umut verici” dedi. ULI Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Hasol Erktin ise raporun gayrimenkulün de küreselleştiğinin kanıtı olduğuna dikkat çekerek, “Ülkemizde edindiğimiz gayrimenkul deneyimiyle dünyaya açılmamız gerektiğinin somut bir göstergesi. Avrupalı yatırımcıların bize yöneldiği kadar biz de yurtdışına ulaşabiliriz. Ülke ekonomisinin zorlandığı bir dönemde, bir yandan yaşanabilir kentlerin planlanması ve gayrimenkulde kurumsallaşmayla ilgili iç sorunlarımızı çözmeye çalışırken; diğer yandan dış fırsatlara göz dikebiliriz” şeklinde konuştu. “Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2016 Raporu”nda dikkat çeken başlıklar ise şu şekilde oldu:

 

Yatırımcılar ülkelere değil, şehirlere odaklanıyor

• Raporun “En İyi Yatırım Pazarları” listesine göre 2015 yılı raporunda uluslararası gayrimenkul yatırımcısının en çok tercih ettiği Avrupa şehirleri arasında 20‘nci sırada yer alan İstanbul, bu yıl 14‘üncü sıraya yükseldi.

• Avrupa gayrimenkul sektöründe 2016 yılında en çok yatırım çekmesi beklenen ilk beş şehir ise sırasıyla Berlin, Hamburg, Dublin, Madrid ve Kopenhag oldu.

• Günümüzde yatırımcılar ülkelerden ziyade şehir ve varlıklara odaklanıyor.

• Hızlı şehirleşme ve demografik değişimlerle birlikte öne çıkan sağlık, otel, öğrenci konutları ve veri merkezleri gibi alternatif, operasyonel sektörlere yönelik ilgi artıyor. Alternatif sektörlere yatırım yapabileceğini söyleyen katılımcıların oranı geçen yıl yüzde 28 iken bu yıl yüzde 41’e yükseldi.

 


Gayrimenkulde “teknoloji” önem kazanıyor

•       Teknolojideki ilerlemeler ve ekonomik koşullardaki iyileşmeden yararlanan cadde perakendeciliği ve lojistik sektörlerinin de 2016 yılında iyi bir performans sergilemesi bekleniyor.

• Yeni gayrimenkul geliştirme projeleri, mevcut varlıkların satın alınmasına kıyasla çekici bir alternatif olarak öne çıkıyor.

• Önümüzdeki 3 ila 5 yıl arasında gayrimenkul yatırım stratejilerini etkileyecek en temel gelişmelerin arasında küresel sermaye akışı, bölge/şehirlerarası ekonomik performansın değişim göstermesi, jeopolitik riskler, teknolojik dönüşüm, demografik değişiklikler ve iklim değişikliği/kaynakların azlığı maddeleri yer aldı.

• Avrupa’da yatırımcılar göçmen sorununu önemsiyor. Araştırmaya katılanların yüzde 10’undan fazlası ise Ortadoğu’dan gelen göç akımının gündemlerinde yer aldığını belirtti.

• 2015 yılında katılımcıların yüzde 71’i yeniden finansman ya da yeni yatırımlar için öz sermaye miktarının artacağını söylerken, bu yıl bu oran yüzde 55 olarak gerçekleşti.

 

 

 

 

 

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/yabanci-yatirimcinin-gozu-istanbulda/