Araplar için Türkiye’de emlak yatırımı altın değerinde

“Emtiada altın nasıl güvenli liman olarak görülüyorsa, Araplar da Türkiye’yi güvenli liman olarak görüyor.”

Bu sözler Türkiye çapında Arap yatırımcıların gayrimenkul alımlarına yön veren Onursal Gayrimenkul Geliştirme’nin Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün’e ait. Onur Öngün, Türkiye’de en çok gayrimenkul alımı yapan yabancıların başında gelen Arapların Türkiye’de ev alırken hangi şehirleri tercih ettiğini de açıkladı.

 

 

Türkiye’de emlak yatırımı için Arapların tercihleri

Onur Öngün, gayrimenkul çalışmalarını Ankara’dan yurt geneline yaydıklarında Arap sermayesinin potansiyelinin hayallerinden de öte olduğunu gördüklerini söyledi.

Ortadoğu’da sadece iş adamlarının değil; halkın, siyasetçilerin, devlet yöneticilerinden her kesimin ülkemize büyük ilgi duyduğunu anlatan Öngün, Türkiye’de “İstanbul’un taşı toprağı altın” olgusunun onlarda “Bursa, Trabzon, Ordu, Mersin, Adana, Çanakkale, Ankara başta olmak üzere daha birçok yerin taşı toprağı altın” değerlendirmesiyle bütünleştiğini kaydetti ve ekledi:

 

 

“ABD’de, Avrupa’da, Rusya’da yarın ne ile karşılaşacaklarını onlar da çok fazla kestiremiyor. Aradıkları güveni hemen yakınlarında yer alan, kültürel yakınlığı olan Türkiye’de buluyorlar. Bir nevi altın gibi… Nasıl ki global ekonomi sıkıntıda olduğunda yatırımcı güvenli liman olarak altına yöneliyorsa, Araplar da ülkemizde doğru yönlendirildikleri zaman kazançlarına kazanç kattıklarını görünce Türkiye’yi bir altın gibi güvenli liman olarak görmeye, yatırımlarını daha da artırmaya başladılar. Bakıyorlar ki alt yapıları, üst yapıları ile Türkiye hızla bir dünya devi oluyor. Aldıkları her arazi birkaç yıl sonra değerine değer katıyor. Öyle olunca doğal olarak Türkiye bir fırsat ülkesi olarak karşılarına çıkıyor. Tüm bunların yanında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın güven veren tutumunun da ülkemize yatırımlarında büyük etkisi olduğunu gözlemliyoruz.”

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/araplar-icin-turkiyede-emlak-yatirimi-altin-degerinde/

Yabancı yatırımcının gözü İstanbul’da!

Urban Land Institute (ULI) ve Price waterhouse Coopers‘ın (PwC) “Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2016 Raporu” açıklandı. Raporda Türkiye’den İstanbul’a dair de ilginç veriler yer aldı. “Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2016 Raporu”na göre İstanbul, Avrupa’daki yatırımcıların en çok ilgi gösterdiği 14’üncü pazar olarak ön plana çıktı. 

 


“Yurdışındaki fırsatlara göz dikebiliriz”

Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2016 Raporu’na göre bu yıl siyasi belirsizlik nedeniyle yatırımcıların Rusya, Türkiye, Yunanistan ve İskoçya’ya çekimser baktığını söyleyen PwC Türkiye Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroğlu, “Yatırımcıların tercihlerinin 2015’te gerçekleşen seçimlere ve coğrafi olarak ülkemizin içinde bulunduğu çatışma ortamına rağmen geçen yıla göre İstanbul’u daha iyi sıralamaya koyuyor olması aslında gayrimenkul dinamikleri açısından sorunlardan kurtulmuş bir Türkiye’nin önemli bir tercih merkezi olacağını gösteriyor. Öte yandan “gelişme potansiyeli” açısından İstanbul’un ilk 10 Avrupa kenti arasında 7. sırada gösterilmesi, 2008 global krizi öncesi zirvede yer alan Türkiye gayrimenkul pazarının potansiyelini göstermesi açısından umut verici” dedi. ULI Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Hasol Erktin ise raporun gayrimenkulün de küreselleştiğinin kanıtı olduğuna dikkat çekerek, “Ülkemizde edindiğimiz gayrimenkul deneyimiyle dünyaya açılmamız gerektiğinin somut bir göstergesi. Avrupalı yatırımcıların bize yöneldiği kadar biz de yurtdışına ulaşabiliriz. Ülke ekonomisinin zorlandığı bir dönemde, bir yandan yaşanabilir kentlerin planlanması ve gayrimenkulde kurumsallaşmayla ilgili iç sorunlarımızı çözmeye çalışırken; diğer yandan dış fırsatlara göz dikebiliriz” şeklinde konuştu. “Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2016 Raporu”nda dikkat çeken başlıklar ise şu şekilde oldu:

 

Yatırımcılar ülkelere değil, şehirlere odaklanıyor

• Raporun “En İyi Yatırım Pazarları” listesine göre 2015 yılı raporunda uluslararası gayrimenkul yatırımcısının en çok tercih ettiği Avrupa şehirleri arasında 20‘nci sırada yer alan İstanbul, bu yıl 14‘üncü sıraya yükseldi.

• Avrupa gayrimenkul sektöründe 2016 yılında en çok yatırım çekmesi beklenen ilk beş şehir ise sırasıyla Berlin, Hamburg, Dublin, Madrid ve Kopenhag oldu.

• Günümüzde yatırımcılar ülkelerden ziyade şehir ve varlıklara odaklanıyor.

• Hızlı şehirleşme ve demografik değişimlerle birlikte öne çıkan sağlık, otel, öğrenci konutları ve veri merkezleri gibi alternatif, operasyonel sektörlere yönelik ilgi artıyor. Alternatif sektörlere yatırım yapabileceğini söyleyen katılımcıların oranı geçen yıl yüzde 28 iken bu yıl yüzde 41’e yükseldi.

 


Gayrimenkulde “teknoloji” önem kazanıyor

•       Teknolojideki ilerlemeler ve ekonomik koşullardaki iyileşmeden yararlanan cadde perakendeciliği ve lojistik sektörlerinin de 2016 yılında iyi bir performans sergilemesi bekleniyor.

• Yeni gayrimenkul geliştirme projeleri, mevcut varlıkların satın alınmasına kıyasla çekici bir alternatif olarak öne çıkıyor.

• Önümüzdeki 3 ila 5 yıl arasında gayrimenkul yatırım stratejilerini etkileyecek en temel gelişmelerin arasında küresel sermaye akışı, bölge/şehirlerarası ekonomik performansın değişim göstermesi, jeopolitik riskler, teknolojik dönüşüm, demografik değişiklikler ve iklim değişikliği/kaynakların azlığı maddeleri yer aldı.

• Avrupa’da yatırımcılar göçmen sorununu önemsiyor. Araştırmaya katılanların yüzde 10’undan fazlası ise Ortadoğu’dan gelen göç akımının gündemlerinde yer aldığını belirtti.

• 2015 yılında katılımcıların yüzde 71’i yeniden finansman ya da yeni yatırımlar için öz sermaye miktarının artacağını söylerken, bu yıl bu oran yüzde 55 olarak gerçekleşti.

 

 

 

 

 

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/yabanci-yatirimcinin-gozu-istanbulda/

Ev alana Türkiye’de oturma ve çalışma izni!

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’den ev alanlara oturma ve çalışma izni verileceğini söyledi. Türkiye’nin sermaye açığı olduğunu söyleyen Şimşek, “Dünyadan kaliteli akıllı öğrencileri Türkiye’ye çekiyoruz, ülkelerinde ilk sıralara girenlere burs veriyoruz. Şimdi onları Türkiye’de tutmak için bir model geliştireceğiz. Dünyadan gelip de Türkiye’de yatırım yapanlara, belli bir ölçeğin üzerinde ev alanlara oturma izni, çalışma izni vereceğiz” dedi. 

 

Girişimcilere destek

Girişimcileri desteklerini de belirten Şimşek, “Şu an bizim tek sermayemiz insanımız ve girişimcimiz, en güçlü tarafımız da bu. Türkiye açık bir ülke. 3 milyon Suriyeli kardeşimize kapımızı açtık. Batı bunu yük olarak görüyor, biz bunu fırsat olarak görüyoruz. İşte bizim farkımız bu. Türkiye’nin açık olması Türkiye’ye uzun vadede yük değil, güç katacak bir gelişme” diye konuştu.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/ev-alana-turkiyede-oturma-ve-calisma-izni/

Körfez ülkeleri medyasının Türkiye emlak sektörü ilgisi!

Gayrimenkul sektörünün önemli yatırımcıları arasında gösterilen Körfez ülkeleri sermayedarları, Türkiye’deki gayrimenkullerle yakından ilgileniyor. Körfez ülkeleri için Türkiye emlak sektörünü öncelikli kılan özellikleri neler?  

Gayrimenkul alım satımında Türkiye ilk 10’da!

Dünyanın önde gelen gayrimenkul fuarlarından Cityscape, bu yıl 24-26 Mart tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek. Organizasyon öncesinde İstanbul’a davet edilen Körfez ülkelerinden medya mensupları, Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan ile bir araya gelerek, Türkiye gayrimenkul sektörü hakkında sorularını yöneltti.

Ahmet Kayhan’ın medya mensuplarına yaptığı özel bir sunumla, REIDIN’in yaptığı bilimsel çalışmalar, Türkiye gayrimenkul pazarı ve trendleri, gayrimenkul sektörüne demografinin etkisi hakkında bilgi verdi. İşte Ahmet Kayhan’ın Körfez ülkeleri medyasıyla buluşmasında öne çıkan açıklamaları:

• 2014 yılında 2.2 milyon konut alım satımı gerçekleşti. Bu alım satım konut, iş yeri gibi gayrimenkulle ilgili her şeyi kapsıyor. Bu rakam Türkiye’yi dünyadaki gayrimenkul alım satım işlemlerinde ilk 10’a yerleştiriyor.

• Her yıl  766 bin 527 konut tamamlanıyor. Bu her iki yılda bir Dubai’deki bir şehir büyüklüğünde bina yapıldığını gösteriyor.

• Son 2 yılda 400 milyar dolarlık gayrimenkul alım-satımı gerçekleşti. Buna ikinci el konutlar da dahil.

• Körfez ülkesi yatırımcıları İstanbul’dan sonra ağırlıklı olarak Trabzon’a ilgi gösteriyor.

• Körfez ülkelerindeki yatırımcılar İstanbul’dan ağırlıklı olarak 2+1 ve 3+1 konut tipinde daireler satın alıyor.

• Türkiye’de mortgage ortalaması 6 yıl. Bu Türkiye’deki tüketicilere daha fazla gayrimenkul için imkan sağlıyor ve tüketiciler de bunu iyi değerlendiriyor.

• Türkiye’nin 7 büyük şehri mortgage pazarının yüzde 80’ini kapsıyor.

• Ülkelerin yaşam standartlarını ve kalitesini belirleyen Standard&Poor’s’un Case-Shiller Home Price İndeksi’ne göre, Türkiye’deki 7 büyük şehir yüzde 36 oranında değer kazandı.

• Son 10 yılda Türkiye’de gayrimenkul en önemli ve kazandıran yatırım aracı oldu. GYODER araştırmasına göre Türkiye’de en çok güvenilen yatırım aracı gayrimenkul.

Kaynak: http://blog.zingat.com/korfez-ulkeleri-medyasinin-turkiye-emlak-sektoru-ilgisi/