Yabancı yatırımcının gözü İstanbul’da!

Urban Land Institute (ULI) ve Price waterhouse Coopers‘ın (PwC) “Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2016 Raporu” açıklandı. Raporda Türkiye’den İstanbul’a dair de ilginç veriler yer aldı. “Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2016 Raporu”na göre İstanbul, Avrupa’daki yatırımcıların en çok ilgi gösterdiği 14’üncü pazar olarak ön plana çıktı. 

 


“Yurdışındaki fırsatlara göz dikebiliriz”

Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2016 Raporu’na göre bu yıl siyasi belirsizlik nedeniyle yatırımcıların Rusya, Türkiye, Yunanistan ve İskoçya’ya çekimser baktığını söyleyen PwC Türkiye Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroğlu, “Yatırımcıların tercihlerinin 2015’te gerçekleşen seçimlere ve coğrafi olarak ülkemizin içinde bulunduğu çatışma ortamına rağmen geçen yıla göre İstanbul’u daha iyi sıralamaya koyuyor olması aslında gayrimenkul dinamikleri açısından sorunlardan kurtulmuş bir Türkiye’nin önemli bir tercih merkezi olacağını gösteriyor. Öte yandan “gelişme potansiyeli” açısından İstanbul’un ilk 10 Avrupa kenti arasında 7. sırada gösterilmesi, 2008 global krizi öncesi zirvede yer alan Türkiye gayrimenkul pazarının potansiyelini göstermesi açısından umut verici” dedi. ULI Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Hasol Erktin ise raporun gayrimenkulün de küreselleştiğinin kanıtı olduğuna dikkat çekerek, “Ülkemizde edindiğimiz gayrimenkul deneyimiyle dünyaya açılmamız gerektiğinin somut bir göstergesi. Avrupalı yatırımcıların bize yöneldiği kadar biz de yurtdışına ulaşabiliriz. Ülke ekonomisinin zorlandığı bir dönemde, bir yandan yaşanabilir kentlerin planlanması ve gayrimenkulde kurumsallaşmayla ilgili iç sorunlarımızı çözmeye çalışırken; diğer yandan dış fırsatlara göz dikebiliriz” şeklinde konuştu. “Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2016 Raporu”nda dikkat çeken başlıklar ise şu şekilde oldu:

 

Yatırımcılar ülkelere değil, şehirlere odaklanıyor

• Raporun “En İyi Yatırım Pazarları” listesine göre 2015 yılı raporunda uluslararası gayrimenkul yatırımcısının en çok tercih ettiği Avrupa şehirleri arasında 20‘nci sırada yer alan İstanbul, bu yıl 14‘üncü sıraya yükseldi.

• Avrupa gayrimenkul sektöründe 2016 yılında en çok yatırım çekmesi beklenen ilk beş şehir ise sırasıyla Berlin, Hamburg, Dublin, Madrid ve Kopenhag oldu.

• Günümüzde yatırımcılar ülkelerden ziyade şehir ve varlıklara odaklanıyor.

• Hızlı şehirleşme ve demografik değişimlerle birlikte öne çıkan sağlık, otel, öğrenci konutları ve veri merkezleri gibi alternatif, operasyonel sektörlere yönelik ilgi artıyor. Alternatif sektörlere yatırım yapabileceğini söyleyen katılımcıların oranı geçen yıl yüzde 28 iken bu yıl yüzde 41’e yükseldi.

 


Gayrimenkulde “teknoloji” önem kazanıyor

•       Teknolojideki ilerlemeler ve ekonomik koşullardaki iyileşmeden yararlanan cadde perakendeciliği ve lojistik sektörlerinin de 2016 yılında iyi bir performans sergilemesi bekleniyor.

• Yeni gayrimenkul geliştirme projeleri, mevcut varlıkların satın alınmasına kıyasla çekici bir alternatif olarak öne çıkıyor.

• Önümüzdeki 3 ila 5 yıl arasında gayrimenkul yatırım stratejilerini etkileyecek en temel gelişmelerin arasında küresel sermaye akışı, bölge/şehirlerarası ekonomik performansın değişim göstermesi, jeopolitik riskler, teknolojik dönüşüm, demografik değişiklikler ve iklim değişikliği/kaynakların azlığı maddeleri yer aldı.

• Avrupa’da yatırımcılar göçmen sorununu önemsiyor. Araştırmaya katılanların yüzde 10’undan fazlası ise Ortadoğu’dan gelen göç akımının gündemlerinde yer aldığını belirtti.

• 2015 yılında katılımcıların yüzde 71’i yeniden finansman ya da yeni yatırımlar için öz sermaye miktarının artacağını söylerken, bu yıl bu oran yüzde 55 olarak gerçekleşti.

 

 

 

 

 

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/yabanci-yatirimcinin-gozu-istanbulda/