Maslak 1453 için 250 milyon dolarlık yabancı yatırımı

Avrupa’nın en büyük karma yaşam projelerinden biri olan Maslak 1453, dünya devlerini İstanbul’da buluşturuyor. Yaşamın başladığı Maslak 1453’te B3 ve C15 kulelerini alan Abduljawad Holding, 4 kıtada 29 turizm tesisi işleten Dusit International ile B3 blok için anlaştı.

agaoglu.2

 

“Türkiye’ye ve Ağaoğlu’na güveniyorlar”
Maslak 1453’te gerçekleşen imza törenine katılan Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu; ”Tayland merkezli küresel bir marka olan Dusit International ile Suudi sermayesinin güçlü temsilcisi Abduljawad Holding dünyaya örnek olacak cesur bir kararla Türkiye’ye yatırım yapıyor. Türkiye’nin güçlü ekonomisine ve istikrarına güvendiklerini gösterdiler. Bugün yaklaşık 250 milyon dolar değerinde bir yabancı yatırımı konuşuyoruz. Bu girişimin maddi değeri kadar sembolik değeri de var.” dedi.

Ali Ağaoğlu sözlerine şöyle devam etti; “Türkiye’ye, Maslak 1453’e yeni global markalar getirme hazırlığı içinde olan yabancı yatırımcılarımız olduğunu biliyorum. Türkiye’ye ve Ağaoğlu’na güvendiklerini söyleyen, bizimle yatırım fırsatlarını görüşen güçlü yabancı sermaye grupları var. Dusit Grubu 4 kıtada 29 operasyonu yönetiyor. Avrupa’ya giriş kararını verdiler ve bunun için Türkiye’yi ve Maslak 1453 projesini seçtiler. Bizim için bir gurur kaynağı oldu.”

 

 

Batılı yatırım bankaları Türkiye’ye yatırım yapılmaması konusunda baskı yapıyor
Ali Ağaoğlu, “Kredi derecelendirme kuruluşlarının masa başında ve politik kaygılarla değerlendirme yaptığını görüyoruz. İstedikleri kadar Türkiye için yatırım yapılamaz diye görüş bildirsinler. Uluslararası yatırım bankaları müşterilerine yolladıkları maksatlı raporlarında, istedikleri kadar ‘Türkiye riskli bir ülkedir’ desinler. Onlara da, varsa Türkiye’den çıkmayı düşünen markalara da en iyi cevap bu masada atılacak imzalardır. Türkiye ekonomisi günlük düşünenlerin değil, stratejik karar alanların kazançlı çıkacağı bir ekonomidir. Daha önce de söylediğim gibi Türkiye ekonomisi 15 Temmuz sabahından itibaren zincirlerinden kurtuldu. Türkiye’de ve yurtdışında, her fırsatta yabancı yatırımcılarla görüşmeler yapıyoruz. Türkiye ekonomisine ve istikrarına güvenenlerin sayısı sanıldığından çok daha fazla. Türk yatırımcılara da sesleniyorum. Bugünün Türkiye’sinde cesaretle yatırım kararı almak, 15 Temmuz gecesi hain darbe girişimine karşı F16’lara ve tanklara karşı durmak kadar değerlidir.” dedi.

agaoglu.3

Maslak 1453 global markalar için bir çekim merkezi oldu
Maslak 1453’ün 100 bini aşan nüfusuyla global markalar için şimdiden çekim merkezi olduğunu belirten Ağaoğlu, “Yabancı yatırımcıların ve dünyaca ünlü markaların Maslak 1453’ü seçmesi tesadüf değil. Maslak 1453’te Eylül ayından bu yana yaşam başladı. 4800 konutun yarısından fazlası daire sahiplerine teslim edildi. Mayıs ayına kadar teslimleri tamamlıyoruz. 2000 dairenin sakinleri yerleşti. Yine mayıs ayına kadar Türkiye’nin en modern ve ileri teknoloji ile donatılmış üniversite kampüsü hizmete girecek. 2017’nin yaz ayları bitmeden 120 bin nüfusa ulaşacağız. Yerli ve yabancı markalar şimdiden Maslak 1453’te yer kapmak için sıraya girdi. Maslak 1453’ü Emlak Konut’un hasılat paylaşımı modeliyle inşa ettik. Emlak Konut’un kasasına söz verdiğimizin 3 katı kaynak aktardık. Bu projeyi her fırsatta baltalamak isteyenlerle mücadele ede ede bugünlere geldik. Biz kazandık, devlet kazandı, yatırımcımız kazandı, Türkiye kazandı” ifadelerini kullandı.

 

Türkiye’ye güvendiğimiz için buradayız
İmza töreninde konuşan Dusit International Grup CEO’su Suphajee Suthumpun ise Abduljawad Holding ile yaptıkları ortaklıkla Dusit Thani markasını Türkiye’ye ilk kez getirmekten dolayı memnun olduklarını belirtti: “Dusit Interntional olarak Türkiye’ye güvendiğimiz için buradayız. Bu ortaklık zincirimizin küresel anlamda genişlemesine katkıda bulunacak ve Dusit markasını Avrupa, Ortadoğu ve ötesine taşıyacak. Türkiye’nin en prestijli projelerinden Maslak 1453’te hayata geçecek Dusit Thani Maslak İstanbul 2018 yılında hizmete girecek. Dusit International Grup CEO’su Suphajee Suthumpun misafirlerimize eşsiz ve zarif konukseverlik sunmayı sabırsızlıkla bekliyoruz.”

Kaynak: http://blog.zingat.com/maslak-1453-icin-250-milyon-dolarlik-yabanci-yatirimi/

2017 konut fiyatları ile ilgili merak edilenler

Konut fiyatları artıyor mu, düşüyor mu? Konut fiyatları neden kira fiyatlarından daha hızlı artıyor? İstanbul genelinde konut fiyatlarında kırılma yaşanan ilçeler hangileri? Birinci el konutlar için 2017 yılı nasıl geçecek? Yabancıların Türkiye’de gayrimenkul yatırımı aynı hızla devam edecek mi?

Zingat CEO’su Ahmet Kayhan, Bloomberg HT’de Hande Demirel’un hazırlayıp sunduğu Piyasa Hattı programında canlı yayın konuğu oldu ve konut fiyatları ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.


Konut fiyatları düşüyor mu? Aşağı yönlü hareket varmış gibi görünüyor. Bunu nasıl, neye bağlıyorsunuz?
68 şehir üzerinden yaptığımız ikinci el gayrimenkul endeksine baktığımızda aşağı doğru yönelme yok, yani fiyatlar düşmüş durumda değil. Yüzde 0.81 Türkiye genelinde bir artış var. Konut fiyatlarında en fazla artışın olduğu şehrimiz Balıkesir ve kiralıkta en fazla artışın olduğu şehrimiz ise Van. Bir yıllık endekse baktığınız zaman yüzde 9-10’lar civarında yıllık artış var. Geçtiğimiz yıllara göre endeksi ve fiyat artışlarını karşılaştığımızda, artışta yavaşlama var. Konut fiyatları artıyor ama daha yavaş artıyor. Bunun iki nedeni var: Bir tanesi döviz ve faiz oranlarındaki belirsizlik. Bu belirsizlik gayrimenkul fiyatlarını ve gayrimenkul taleplerini birebir etkiliyor. Gayrimenkul talebini etkilemesi de şuna dönüşüyor; ev alacak oradaki talepteki bir kırılma otomatik olarak fiyatlarda da yavaşlamaya neden oluyor. Bunu ikinci elde çok hızlı ölçebiliyoruz. Birinci el gayrimenkulde biraz daha yavaş ilerliyor. Çünkü gayrimenkul geliştiricilerin elleri kolları biraz bağlı, maliyetlerde belirli bir noktadan sonra çok fazla geriye gidemiyor. Dövizdeki artışın maliyete olan etkisini yaklaşık 6 ayda görüyoruz. Dolayısıyla bu dönemin etkisini de 6 ay sonra göreceğiz.

 

Ne yönde görüyor olacağız etkisini?
Fiyat artışı ve zam yönünde göreceğiz.

 

 

Aralık ayındaki yüzde 9 artış seviyesi oranı enflasyon arındırılmış halde mi?
Enflasyondan arındırılmış haliyle değil. Döviz üzerindeki endeksi de negatifti.

 

Sınırlı da olsa bazı yerlerde konut fiyatlarında aşağı doğru hareketlenme var…
Türkiye genelinde doğuda ciddi fiyat artışı var. Bu bölgede başka kaygılar oluşmuş durumda. İlginç bir şekilde son 1 ay içerisinde Gaziantep ve Aksaray’da konut fiyatlarında kırılma var. İstanbul genelinde baktığımız zaman zaten şişmenin çok yüksek olduğu Esenyurt, Başakşehir ve Ataşehir üzerinde ciddi bir yük var ama henüz negatife dönmedi. Bu ilçeler konut fiyatlarında yavaşlamanın en hızlandığı yerler diye düşünebiliriz. Genelde her yılın son çeyreğini kapsayan son üç ay “altın çeyrek” diye adlandırılır ve çeşitli nedenlerden dolayı gayrimenkul satışının arttığı dönemlerdir. Fakat geçen seneye göre, yani 2016 son çeyreğinde 2015’in son çeyreğindeki yansımayı göremedik. Temel nedenleri bariz ortada. Özellikle dövizdeki belirsizlik gayrimenkul talebinde doğrudan negatif etkiyi yaratıyor. Tamamen belirsizlikten dolayı… Bir de Türkiye’de şöyle bir durum söz konusu; gayrimenkul alacak kesim içinde gayrimenkule yatırım olarak bakan ciddi bir grup var. Yatırım amaçlı bakıldığında alternatifler de değerlendiriliyor ve döviz anlamlı hale geliyor.

 

Anadolu Yakası’nda konut talebi daha yüksek

Peki yeni konutlara baktığımızda konut fiyatları ne durumda?
Göreceli olarak Anadolu Yakası’ndaki projelerin ortalama fiyatları Avrupa Yakası’ndakilerden daha düşük olduğu için nominal anlamda o artış daha az. Yani birinde metrekaresi 5 bin, diğerinde 7 bin lira… 5 bin lira olan yıl içerisinde yüzde 10, 7 bin lira olan da yüzde 5 artmış diyelim… Bu artışlar ikisinde farklı rakamlara tekabül etse de ortalama metrekare fiyatında artış oluyor. Asya tarafında hâlâ birikmiş bir envanter var, talep daha yüksek ve aynı zamanda oturmak amaçlı ev alan kesimin birinci elde talep noktası Asya tarafında. REIDIN olarak konut tipinde de analiz ediyoruz. Konut tipinde şöyle ilginç bir şey oluştu ve benzerini ölçümleme yaptığımız farklı ülkelerde de görüyorduk: Yavaşlamanın yaşandığı dönemdeki en önemli düşüşü gören gayrimenkul tipi yüksek büyüklükteki, Türkiye için 150 metrekare üzerindeki, 4+1 ve üzeri gayrimenkullerde gerçekleşiyor.

 

 

4+1’lerde fiyat düşüyor ama 1+1lerde artış sürüyor o zaman?
1+1 daireler yatırım amaçlı düşünüldüğü için daha hızlı kiraya veriyorsunuz.

 

Vatandaşlık hakkı bakımından 1 milyon dolar Türkiye için büyük bir rakam
Peki bir dönem yabancı ilgisinden bahsediyorduk. Yabancı ilgisinde geri çekilme var mı sizce?
Türkiye’de yabancı gözünde gayrimenkule ilgi yüksek. Özellikle Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, İran bölgesinden ilgi devam ediyor. Baktığınız zaman Türkiye’de gayrimenkuller yüzde 25 daha ucuz. Kaliteli gayrimenkuller, yaşam kalitesi anlamında iyi şeyler öneriyor. Son dönemde maalesef bir güven problemi oluştu diğer yandan. Terör olaylarının etkisinin negatif yansıdığını gördük. Her ne kadar Türkiye’nin ileriki yıllar için önerdiği fırsatları kendi ülkelerinden daha yüksek görseler de son dönem bizim için iyi olmadı. Madalyonun diğer yüzünden bakınca da şöyle bir gerçek var. Türkiye özellikle Mütekabiliyet Yasası geldikten sonra 1 milyar dolarlardan 7 milyar dolarla çıktı. Bunu oturma izni vermeden, tapuda problem varken yaptık üstelik. Türkiye’de bir yabancı gayrimenkul aldığında tapu aşaması 45 gün ile 6 ay arasında sürüyor. Dubai’de bu süre iki saat, bir gün… Yabancı ev almış ama Türkiye’ye girmek için vize alamıyor. Şimdi 1 milyon dolar üzerinde ev alana oturma izni veriyoruz. 1 milyon dolar Türkiye için bu dönemde büyük bir rakam. Faydası kesin olur ama fiyat ya da yatırımdan daha öte güven anlamında bazı temel şeyleri çözmemiz gerekiyor.

 

2008’den bu yana konut fiyatlarının düştüğü bir çeyrek yaşamadık

Yeni konut fiyatlarında artışın önümüzdeki altı ayda yansıyacağını öngördünüz. Peki hangi tüketici onu alabiliyor olacak? Çünkü tüketici güveninde de bir geri çekilme olduğunu görüyoruz…
Negatife gidecek. Konut satın alma gücü endeksinde bir zayıflama yaşayama başladık. Kiralama gücü endeksinde sıkıntı yok, kiralar Türkiye’de hâlâ düşük… Onun negatif yansıması da konut aldığınızda gayrimenkul getirisi anlamında sadece kira getirisinde pek bir şey beklemiyor, temel değer artışına bakıyorsunuz.

 

Türkiye’de konut fiyatları neden kira fiyatlarından daha hızlı artıyor?
Bu döngünün birbirini yakalaması gerekiyor. Normalde eğer arz artışı varsa ve arzın yükseldiği noktada talep arzdan daha yüksekse, bu arada gayrimenkul alanların büyük kısmı da bunu kiralamak amacıyla alıyorsa şu anlama geliyor. Kiralanacak gayrimenkul arzının, satın alınacak gayrimenkul arzından daha hızlı artmasından dolayı kira fiyatları düşerken -getiri oranları anlamında- satış fiyatları artmaya devam ediyor. Bu ne zaman döner? Gayrimenkul arzı bir yerde durur, kiralama anlamındaki talep artışı hızlanır ve devam ederse, o zaman getiri oranları da artmaya başlar. Mevcut demografik yapıyla bunun gerçekleşeceğini pek öngörmüyorum. Gayrimenkul fiyatlarındaki artışı tetikleyen şey de zaten bu. Türkiye’de bir yılda 600 bin çift evleniyor, 130 bini boşanıyor ve 300 bin yeni konut arzı var. Bu tablonun yaşandığı bir ülkede gayrimenkul çok güçlü bir sektördür. Diğer yandan 2008 yılından beri fiyatların düştüğü bir çeyrek yok. Temel nedeni de senelik bu kadar artışın olması. Örneğin güven düşmüş olsa da nihayetinde o evli çiftin bir ev aramaya başlayacakları kesin. Öyle ya da böyle sizin 300 bin tane yeni konut üretmeniz gerekiyor. Bu arada bu hesabın içine hiç doğal afet, deprem gibi riskleri, kentsel dönüşümü katmıyoruz bile. Bizim bırakın talebi, şu an Türkiye’de yaklaşık 6.5 milyon konutu kanuni olarak deprem riskine karşı yenilememiz gerekiyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/2017-konut-fiyatlari-ile-ilgili-merak-edilenler/

Amerika’da ev alanlar “Miami” diyor!

Yurtdışında ev alma trendi hız kesmeden sürüyor. Türkiye’de yabancıların gayrimenkul yatırımı konuşulurken, Türkler yurtdışında konut sahibi olmaya devam ediyor. Ev alana oturma izni veren 12 ülke arasında yer alan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ise Türklerin yurtdışı yatırımında ilk tercihleri arasında.

 

Miami, Türklerin emlak yatırımda gözdesi

Özellikle son iki yılda ABD’de özellikle New York ve Kaliforniya’dan konut satın alan Türk yatırımcılar ile ilgili değerlendirme Keller Williams’tan geldi. Birçok dünya yatırımcısının güvenli yatırım yeri olarak New York’u seçtiğini belirten Keller Williams New York City’nin Türk asıllı gayrimenkul danışmanlarından Aylin Coleri şunları söyledi:

“Son beş yılda Amerika Birleşik Devletleri’nin en kalabalık şehri New York’a yapılan emlak yatırımları giderek artıyor. Wealth Report’un yaptığı değerlendirmeye göre New York 2050’lerde bile yatırımcısının yüzünü güldürmeye devam edecek. Son iki yıldır yeni projelerin geliştirilmesiyle yatırımcı ülkelerin Miami başta olmak üzere Florida’ya ilgisi oldukça yüksek. Ulusal Emlak Komisyoncuları Birliği’nin ve Wall St. Journal’ın açıkladığı son rapora göre ABD’deki yabancı yatırımları yüzde 35 arttı.”

 

Evler Miami’de 400 bin, Kaliforniya’da 350 bin dolar

Miami’de yükselen yeni projelerin diğer eyaletlere göre en az yarı fiyatına satışa sunulduğuna değinen Aylin Coleri, “Yaklaşık 100 bin Türk’ün yaşadığı şehirde lokasyona göre değişiklik göstermekle birlikte 100 metrekarelik bir evi 400 bin dolara bulmak mümkün.” yorumunu yaptı. Özellikle çocuklarını güvenle yetiştirmek isteyen Türk ailelerinse Kaliforniya’ya yöneldiğini belirten Coleri, Kaliforniya’nın iç kesimlerinde şehre yaklaşık bir saat uzaklıktaki yerlerde 350 bin dolardan başlayan fiyatlara ev bulmanın mümkün olduğuna dikkat çekti.

Kaynak: http://blog.zingat.com/amerikada-ev-alanlar-miami-diyor/