İstanbul Balat’ta emlak yatırımı ne kadar kazandırıyor?

Balat, İstanbul Fatih ilçesine bağlı en eski semtlerinden biri. Ayvansaray ile Fener arasında konumlanan Balat, cumbalı eski evleriyle de biliniyor. Bugün İstanbul’da yakın gelecekte getiri sağlayacak bir emlak arayanların da gözdesi…

Peki Balat’ta ev fiyatları son 2 yılda nasıl değişti? Balat, gayrimenkul yatırımcısına ne kadar kazandırıyor?

 

İstanbul Balat en yeni satılık ev fiyatları için tıklayın!

 

“Balat’ta fiyatlar görece daha düşük”
Balat’ın emlak yatırımı yapmak isteyenlerin ilgisiyle son dönemde yaşadığı popülerliği, Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan şöyle açıklıyor:

Balat.2

“Lokasyon, lokasyon, lokasyon! Balat, hem tarihi hem de lokasyonu itibariyle İstanbul’un oldukça özel bölgelerinden biri… Geçmişte de mimari tarzı ve altyapısıyla da farklı bir üslûba sahip olmuş, ancak Cumhuriyet ve sonrasında popülerliğini bir nebze kaybetmiş. Son dönemde Balat’a gösterilen ilgiyle beraber itibarının artmasının yanı sıra lokasyon özelliği, fiyatların görece düşüklüğü, mimari doku, sokaklarında yürüdüğünüzde eski şehrin kokusunu hissettirmesi Balat’ı popüler kılmaya devam ediyor.”

 

Balat’ta kiralık evler 1.000 TL’den başlayan fiyatlarla!

 

Balat kira getirisi ile öne çıkıyor
Balat’ın özellikle eski binaları satın alarak, restore ederek, koruma ve ileriye dönük daha romantik yatırım tercihi olan insanlar için çok avantajlı bir bölgeye dönüştüğüne dikkat çeken Ahmet Kayhan, “Tüm bu gelişmelerle birlikte Balat’ın ekonomik değer yarattığını da rahatlıkla söyleyebiliriz. Balat da Cihangir gibi kendi ekosistemini, habitat alanını oluşturuyor. Balat, aynı zamanda kira getirisi anlamında da çok iyi dönüşler sağlıyor.” diyor.

ZINGAT_balat_tablo

 

Balat’ta konut satışları ve kiralama artışları

• Fener-Balat, 2006 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla yenileme alanı olarak ilan edildi ve ilk ihalesi 2007’de yapıldı. Böylece hem gayrimenkul sektörü için çok değerli konuma geldi.
• Günümüze dek uygulamaya alınan bir yenileme ve dönüşüm kararının olmadığı bölgede, fiyatlar özellikle son yıllarda yüksek artış gösteriyor.
• Balat’taki konutları “müstakil ev” ve “apartman dairesi” olarak ele alacak olursak, ortalama 160 metrekareden oluşan müstakil evlerin ortalama birim metrekare fiyatları 2014 yılının ikinci yarısında 2 bin 850 TL/metrekarelerde iken, bu rakam günümüzde ortalama 4 bin 900 TL/metrekarelere kadar çıkmış durumda. Bu, yaklaşık iki senede yüzde 72’lere varan bir artış anlamına geliyor.
• 2014 yılında 450 bin TL’ye alabildiğimiz ortalama özellikte bir müstakil evi, bugün 800 bin TL’ye almak mümkün.
• Aynı şekilde apartman dairesi tipli konutların birim metrekare satış fiyatlarında da son iki yıl içerisinde yüzde 70’lere varan bir artış söz konusu.
• Yine 2014 yılında ortalama tipte bir apartman dairesi 180 bin TL’lere alınabiliyorken, günümüzde aynı daire için ödenecek tutar 300 bin TL’nin üzerine çıkmış durumda.

 

Balat’ın avantajlı yönleri
• Balat, vapur iskelesine yürüme mesafesinde… Fener ve Balat feribot iskeleleri bölgeyi bu açıdan avantajlı kılıyor.
• Reidin’in özel araştırmaları arasında olan “yürünebilirlik skoru”, vapur iskeleleri için 100 üzerinden 99 çıkıyor.
• Raylı ulaşım araçlarına yürünebilirlik açısından ise günümüzde bölgenin skoru sıfır olsa da, 2019 yılında yapımı tamamlanması planlanan raylı hatlarla bu skoru da 100 üzerinden 100’e çıkarak bölgeyi bu noktada da çok avantajlı bir konuma taşıyacak.
• Yine Reidin’in özel araştırmaları arasında yer alan “yeşil yaşam skoru” açısından bölgeyi incelediğimizde, 45’lik skorla park ve rekreasyon alanlarına yeterli düzeyde sahip sayılabilecek bir bölge olarak karşımıza çıkıyor.
• Yeşil yaşam imkânının yüksek olduğu Fener-Balat’ta “yapı yoğunluğu”nun da aynı ölçüde sevindirici olduğunu söylemek zor. Yüksek yapı yoğunluğuna sahip bölgenin Reidin “yapı yoğunluğu skoru” 41.

 

Balat’ta kimler yaşıyor?
Zingat Bölge Raporu, Balat’ta yaşayanlar ve demografik veriler hakkında detaylı bilgi sunuyor. Buna göre:
• Balat’ın ortalama kişi başı geliri yaklaşık 3 bin 126 TL civarında. Balat’ta ortalama hane halkı sayısı 2.55 oranıyla İstanbul ortalamasının altında kendini gösteriyor.
• Balat’ta yaşayanların yaş ortalaması 29.23.
• Yaş ortalamasıyla İstanbul ortalaması olan 28.58 oranının biraz üzerinde seyrediyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/istanbul-balatta-emlak-yatirimi-ne-kadar-kazandiriyor/

Evinizin kapı numarası ne anlama geliyor?

Emlakta rakamlarla konuşulur: Evinizin değeri, evin satış fiyatı, metrekaresi, konut kredi oranları vs. Peki bu kadar rakam içinde satın alacağınız evin, kiraladığınız dairenin veya yeni ofisinizin kapı numarası kararınızı etkiler mi? 

 

Hangi kapı numarası şans getirir?

Sayıların simgesel anlamlarını yorumlayan numeroloji araştırmacıları, kapı numaraları konusunda yatırımcılara birçok fikir sunuyor. Emlak yatırımı öncesi kapı numaranızla ilgili şu soruların yanıtı öğrenmek ister misiniz?

• Ev ya da ofis satın alırken/kiralarken kapı numarasına bakmalı mısınız?

• En şanslı kapı numarası hangisi?

• Hangi numeroloji sayısı, emlağın kapı numarası üzerinden size ne mesaj veriyor olabilir?

 

Evin numeroloji sayısı nasıl hesaplanır?

İlgilendiğiniz emlakla ilgili numeroloji yorumunu merak ediyorsanız, önce “evinizin numeroloji sayısı”nı hesaplamalısınız.

Bir konutun numeroloji sayısı şöyle hesaplanıyor:

• Apartman dairesinde yaşıyorsanız… Apartman numaranızın 33, daire kapı numaranızın 4 olduğunu düşünelim. Numeroloji sayısını hesaplarken 3+3+4=10 sonucuna ulaşırsınız. Tek haneli bir rakama inmek için 10’un içindeki 1 ve 0 sayılarını da kendi aralarında topladığınızda, 1+0=1 sonucuna ulaşırsınız. Yani numeroloji sayınız 1 olur.

• Müstakil bir evde yaşıyorsanız ve evinizin kapı numarası 66 ise numeroloji sayısı 3’tür (6+6=12, 1+2=3).

Evinizin numeroloji sayısı yorumları

Bu alanda dünyanın her yerinden yatırımcıların yorumuna danıştığı uzman kişilerin başında gelen Parapsikoloji ve Numeroloji Uzmanı Sarah Yip’in realestate.com’a yaptığı yorumlarla evinizin numeroloji sayısı ve ifade ettiği anlamlar…

 

1.

Numeroloji sayısı 1 olan ev ya da ofisler, burada yaşayanları bağımsızlığa teşvik eder ve yeni başlangıçlar için mükemmel bir tercihtir. Numeloroji sayısı 1 olan konutlarda yaşayanlar sürekli meşgul olur. Hızlı bir tempoda zamanın çok hızlı aktığı bu ev ya da ofisler zaman zaman hukuki problemlerle de karşı karşıya kalabilir, dikkatli olmalarında fayda var!

 

2.

Numeroloji sayısı 2 olan evler samimiyete, yaratıcılığa ve sabırlı olmaya teşvik eder. Huzur ve sakinlik istiyorsanız numeroloji sayısı 2 olan evler tam size göre! Eğer çekingen bir yapınız varsa, bu numara daha çok evde vakit geçirmenizi sağlayacaktır.

 

3.

3 en şanslı numaradır! Numeroloji sayısı 3 olan ev ya da ofislerin en önemli özelliği iletişime açık olmasıdır. Bu numaradaki ev ve ofisler toplantılar için ideal, çocuk yetiştirmek için çok uygundur. Numeroloji sayısı 3 olan evlerin olumsuz yanıysa, genellikle ya çok kirli ya da çok disiplinli olması!

 

4. 

Güvenli evlerin numarasıdır 4… Bu ev ya da ofislerde kendinizi güvenli hissedersiniz ve yaşadığınız /çalıştığınız yere bağlılığınız artar.

5.

Numeroloji sayısı 5 olan evler gezginler ve gece kuşları için idealdir… Bu evde yaşayanlar dışa dönük, iletişime açık, gezmeyi seven insanlardır.

 

6. 

Genellikle güzel aileler, düzenli ev işleri ve evcil hayvanlar için mükemmel bir evdir. Tam bir sıcak yuvadır. Ancak numeroloji sayısı 6 olan evler dış özellikleriyle sahiplerini üzebilir, bahçeleri varsa daha fazla bakım isteyebilir.

 

7. 

Sürekli doğayla iç içe mi olmak istyorsunuz? O zaman numeroloji sayısı 7 olan evler tam size göre. Doğayı seven ve kişisel alana ihtiyaç duyanlar için mükemmel bir evdir! Bu ev veya ofislerin ön ya da arka taraflarında genellikle ağaç olur. Ancak 7 sayısının münzevi bir enerjisi bulunduğu için, yalnız yaşamayı sevmeyenlerin numeroloji sayısı 7 olan evlerden uzak durması gerekiyor.

 

8. 

Bu sayı Çin’de para sayısıdır ve uzun vadede iyi getirisi olur. Bu numara ev sahibine/oturana güç getirir. 8 sayısı sonsuzluk sembolü şeklindedir ve “ne ekersen onu biçersin” bu evler/ofisler için geçerlidir. Evinize ya da ofisinize yatırım yaparsanız her zaman karşılığını alırsınız. Küçük bir uyarı; bu ev ya da ofislere sigorta yaptırmayı unutmayın!

 

9. 

Numeroloji sayısı 9 olan ev ya da ofisler, farklı uluslardan insanların bir araya geldiği lokasyonlardır. Eğer ev ise farklı uluslardan kişilerin oluşturduğu bir aile olabilir. Ya da uluslararası bir ofis için de uygun bir sayıdır. Ancak bu sayı misafirleri çok sevmez…

Kaynak: http://blog.zingat.com/evinizin-kapi-numarasi-ne-anlama-geliyor/

Türkiye’nin gayrimenkul getiri haritası!

Gayrimenkul bilgi servisi REIDIN, Türkiye’nin gayrimenkul getiri haritasını Dünya gazetesi için çıkardı. Dünya gazetesinde “Türkiye’nin gayrimenkul getiri haritası çıktı” başlığıyla yayınlanan haberde gayrimenkul yatırımlarının en çok kazandırdığı şehirlerden kira gelirinde öne çıkan şehirlere kadar detaylı bir analiz yayınlandı:

 

 

Türkiye’de ev alımı, yüksek getiri nedeniyle ‘barınma’ ihtiyacı kadar yatırım amacıyla da yapılıyor. Fiyat ve kira geliri artışlarından yararlanmak isteyen alıcılar, daha önce kendileri satın alarak yatırım yapıyorlardı. Son dönemde özellikle alıcının bu yönlü talebini karşılamak için fonlar kuruluyor.
Ancak, amaç yüksek gelir-getiri olunca, en yüksek fiyat artışları hangi illerde oluyor, satın alınan bir konut en çok nerede kira artışı sağlıyor, gelir getiriyor? Bunları bilmek önem kazanıyor.

 

dunya.reidin

Kirada Aydın, fiyatta İstanbul
► 2012 – 2016 yılları arasında kira gelirinin en çok arttığı illerin başında Aydın, konut fiyatlarının en çok arttığı illerin başında ise İstanbul var. Aydın, son beş yılda konut fiyatları artışı bakımından listenin sonlarında yer almasına rağmen kira geliri artışında yüzde 155 oranıyla listenin başında. Bu durum, ilin turizm kenti olmasından kaynaklanıyor. Geçici konaklama talebi yoğun. Bu da kiraları yukarı itiyor.
► Son beş yılda İstanbul’da konut fiyatları ikiye katlanmış. Endekse göre artış yüzde 126.75! Bu oran İstanbul’u liste başı yapıyor. İstanbul, kira artışında da yüzde 98.9 ile en çok kira artışı gören iller listesinde ikinci sırada.

 

İstanbul, bu yıl listelerden düştü!
► Ancak İstanbul’da bir 2016 vakası var. İstanbul (eylül verilerine göre) ilk kez bu yıl hem kira artışı, hem fiyat artışı bakımından “ilk 10” listesine giremedi.

 

Yalova vakası yaşanıyor
► Gerek fiyat artışı, gerek kira artışı bakımından Ankara ilk 10 listelerinde yer almıyor. İzmir ise fiyat artışı listesinde yüzde 88’le dördüncü, en çok kira artışı getiren iller listesinde de yüzde 94 oranıyla üçüncü sırada.
► Son beş yılda konut fiyatlarının en çok arttığı iller listesinin ikinci sırasında Yalova var. Artış oranı yüzde 120.1! Bu ildeki artışın da özellikle yabancı alıcı talebinden kaynaklandığı düşünülüyor. Yalova son yıllarda özellikle Körfezli alıcıların ilgi odağı oldu.
► Antalya, Avrupalı ve Rus alıcıların ilgi odağı olarak dikkat çekti. Konut fiyatları prim yaptı. 5 yıllık artış yüzde 86.8 düzeyinde. Kira artışı da 82.4 düzeyinde. Bu oranlarla Antalya her iki listede de 6’ıncı sırada yer alıyor.

 

Kahramanmaraş’ta mülteciler fiyatları zıplattı
► Suriyeli mültecilerin yoğun ilgisi Gaziantep’i 2012 yılında hem kira geliri artışında hem de konut fiyatları artışında liste başı yaptı. Hatay da 2012’de ilk kez kira geliri artışında ilk 10 arasına girdi.
► Kahramanmaraş, 2013 yılında konut fiyatlarının en çok arttığı iller listesinin başında yer aldı. Son beş yıl listesinde de üçüncü sırasında. Beş yılda artış oranı yüzde 89.2. Yerel analizlere göre konut fiyatlarındaki tırmanışın en büyük nedeni mülteci yerleşiminin yarattığı talep!

 

Araplar Trabzon’u, havalimanı Ordu’yu listeye soktu
► Arap yatırımcılar, alıcılar Yalova gibi Trabzon’da da fiyatları yükseltti. Trabzon bu yıl konut fiyatları en çok artan ilk 10 il listesine girdi.
► Ordu’nun 2015’te hem fiyat hem de kira artışı bakımından ilk 10’a girdiği dikkat çekiyor. Bu il beş yıllık listelerde de yer alıyor. Beş yılda konut fiyatları yüzde 81, kiralar yüzde 84 artmış. Yorumlara göre bu artışta Ordu – Giresun arasına yapılan havalimanının etkisi var.

 

Eylül ayı raporu açıklandı
REIDIN Emlak Endeksleri eylül ayı raporunda öne çıkan noktalar şöyle:
► Türkiye’nin 68 şehri içerisinde geçen aya göre satılık konut fiyatları yüzde 2 ile en çok Tekirdağ’da arttı. Aynı dönem içerisinde konut kira değerlerinin en çok arttığı şehir ise %2.29 oranı ile Bursa oldu.
► REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksine göre ise eylülde bir önceki aya göre %0.24 oranında artış gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre %3.79 oranında ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise %69.70 oranında artış gerçekleşmişti.
► Amortisman süresi bakımından, satın alınan evlerin kiraya verildiğinde alış fiyatını en kısa sürede çıkarabildiği illerin başında Aydın gelirken, yıllık brüt kira getirisi bakımından en yüksek getiri oranları Aydın, Van ve Bilecik şehirlerinde ölçüldü.

 

Kaynak: Dünya Gazetesi

Kaynak: http://blog.zingat.com/turkiyenin-gayrimenkul-getiri-haritasi/

Kağıthane: Emlak yatırımı için yeni çekim merkezi!

Kağıthane, İstanbul’un konumu ve ulaşım imkânlarıyla merkezi ilçelerinden biri… Son yıllarda kentsel dönüşüm çalışmalarının arttığı Kağıthane emlak yatırımı için prim yapacak ilçe arayanların da yeni adresi.

 

 

Kağıthane’yi emlak yatırımı için öne çıkaran 5 özellik

1) Yabancı ve yerli birçok şirketin genel müdürlüklerinin veya önemli şubelerinin adresi konumunda olması, Kağıthane’yi ticari gayrimenkul yatırımı kadar konut, ofis ve alışveriş merkezi projeleri için de avantajlı kılıyor.

2) Kağıthane, İstanbul’un en işlek ve ekonomik olarak öne çıkan Maslak-Büyükdere-Levent hattına birkaç dakika uzaklıkta. Ayrıca ulaşım açısından Eminönü, Karaköy, Beşiktaş, Şişli ve Mecidiyeköy hattına hâkim bir noktada yer alıyor.

3) Kentsel dönüşüm faaliyetleri ile birlikte yeni konut projeleri de hız kazandı. İlçede, yapı stokunun yüzde 60’ının yenilendi. Bugün itibariyle ilçede 3 bine yakın inşaat devam ediyor.

4) Kağıthane yeşil alanlarıyla da öne çıkıyor. İlçede hâlihazırda 275 park var ve kilometreye düşen park sayısında İstanbul’un iddialı bölgelerinden.

 

Kağıthane’de emlak fiyatları

İşte, ortalama 100 metrekarelik bir konut için Zingat.com Emlak Raporu bölümünde yer alan fiyat bilgileri ve Kağıthane satılık konut, Kağıthane kiralık konut fiyat trendleri…

Kağıthane ortalama 100 m2 bir konut için:
Satış fiyatı: 326.245 TL (minimum 244.684 TL ile maksimum 407.806 TL arasında değişiyor)
Kira fiyatı: 1.498 TL (minimum 1.124 TL ile maksimum 1.873 TL arasında değişiyor)
Kiraya verilen konutun geri dönüş (amortisman) süresi: 18 yıl

kagithane.satilik

kagithane.kiralik

 

“Türkiye’nin en iyi girişimcileri projelerini Kağıthane’de uyguluyor”

Kağıthane Belediyesi Başkanı Fazlı Kılıç’ın ilçe ile ilgili değerlendirmesi ve Kağıthane’nin yakın gelecekteki resmine dair ipuçları veren demeçlerine kulak verelim:

“İlçedeki yenileme ve dönüşüm çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Bunları yenilerken Kağıthane’de yeni spor alanları, yeni kültür merkezleri, yeni yollar, yeni okul alanları, yeşil alanlar ve sağlık alanları üretiyoruz. Yaptığımız çalışmalar Kağıthane’yi girişimciler için de gözde bir ilçe haline dönüştürdü. Kağıthane tam bir çekim merkezi haline geldi. Yabancı projeler burada uygulanıyor. Türkiye’nin en iyi girişimcileri projelerini Kağıthane’de uyguluyor. Ödül alan birçok proje Kağıthane’de hayata geçti. Kamunun ve özel sektörün yapmış olduğu yatırımlar Kağıthane’yi çok farklı bir noktaya getirdi.”

Kaynak: http://blog.zingat.com/kagithane-emlak-yatirimi-icin-yeni-cekim-merkezi/

REIDIN Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış – Aralık 2016

Gayrimenkul bilgi servisi REIDIN tarafından Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış – Aralık 2016 raporunu yayınladı.

Türkiye İş Bankası desteğiyle REIDIN tarafından hazırlanan rapor, 2016 yılı Aralık ayında gayrimenkul sektörüne dair farklı rakamsal veriler de sunuyor. Aynı zamanda güncel gayrimenkul verileri ile ilgili pek çok değerli bilgiyi önceki yıllarla karşılaştırmalı olarak gözler önüne seriyor.

 

 

REIDIN Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış-Aralık 2016 raporuna göre konut satış ve kira fiyatlarının değişim oranları nasıl gerçekleşti? Gayrimenkul büyükşehirlerde ne kadar yıllık brüt getiri oranlarına sahip oldu? Hangi şehirde amortisman süresi kaç yıl olarak açıklandı? Hepsi REIDIN raporunda…

 

REIDIN raporuna göre konut satış fiyat değişimi son bir yılda yüzde 9.74, konut kira fiyat değişimi ise yüzde 9.12 olarak gerçekleşti.

Son iki yıla bakıldığında ise konut satış fiyat değişimi yüzde 28.04, konut kira fiyat değişimi ise yüzde 23.87 oldu.

 

 

Bursa bölgesel yıllık brüt getiride lider

Bursa, bölgesel yıllık brüt getiri oranlarına bakıldığında liderliği yine elinden bırakmadı.

Bölgesel yıllık brüt getiride yedi büyükşehir arasında en yüksek oran yüzde 6.46 ile Bursa’ya ait. Bursa’nın ardından sıralama yüzde 5.87 ile Antalya, yüzde 5.67’yle Ankara, yüzde 5.61’le İzmir, yüzde 5.41’le Kocaeli, yüzde 5.39’la İstanbul ve yüzde 5.19 ile Adana şeklinde ilerliyor.

 

Yedi büyük şehirde gayrimenkul amortisman süreleri

Gayrimenkul yatırımı yapanları yakından ilgilendiren yedi büyük ilin amortisman süreleri, yıllık olarak şöyle sıralanıyor:

 

Adana: 19.7

İstanbul: 19

Kocaeli: 18.9

İzmir: 18.3

Ankara: 18.1

Antalya: 17.5

Bursa: 15.9

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/reidin-turkiye-konut-piyasasi-genel-bakis-aralik-2016/