Türkiye’nin gayrimenkul getiri haritası!

Gayrimenkul bilgi servisi REIDIN, Türkiye’nin gayrimenkul getiri haritasını Dünya gazetesi için çıkardı. Dünya gazetesinde “Türkiye’nin gayrimenkul getiri haritası çıktı” başlığıyla yayınlanan haberde gayrimenkul yatırımlarının en çok kazandırdığı şehirlerden kira gelirinde öne çıkan şehirlere kadar detaylı bir analiz yayınlandı:

 

 

Türkiye’de ev alımı, yüksek getiri nedeniyle ‘barınma’ ihtiyacı kadar yatırım amacıyla da yapılıyor. Fiyat ve kira geliri artışlarından yararlanmak isteyen alıcılar, daha önce kendileri satın alarak yatırım yapıyorlardı. Son dönemde özellikle alıcının bu yönlü talebini karşılamak için fonlar kuruluyor.
Ancak, amaç yüksek gelir-getiri olunca, en yüksek fiyat artışları hangi illerde oluyor, satın alınan bir konut en çok nerede kira artışı sağlıyor, gelir getiriyor? Bunları bilmek önem kazanıyor.

 

dunya.reidin

Kirada Aydın, fiyatta İstanbul
► 2012 – 2016 yılları arasında kira gelirinin en çok arttığı illerin başında Aydın, konut fiyatlarının en çok arttığı illerin başında ise İstanbul var. Aydın, son beş yılda konut fiyatları artışı bakımından listenin sonlarında yer almasına rağmen kira geliri artışında yüzde 155 oranıyla listenin başında. Bu durum, ilin turizm kenti olmasından kaynaklanıyor. Geçici konaklama talebi yoğun. Bu da kiraları yukarı itiyor.
► Son beş yılda İstanbul’da konut fiyatları ikiye katlanmış. Endekse göre artış yüzde 126.75! Bu oran İstanbul’u liste başı yapıyor. İstanbul, kira artışında da yüzde 98.9 ile en çok kira artışı gören iller listesinde ikinci sırada.

 

İstanbul, bu yıl listelerden düştü!
► Ancak İstanbul’da bir 2016 vakası var. İstanbul (eylül verilerine göre) ilk kez bu yıl hem kira artışı, hem fiyat artışı bakımından “ilk 10” listesine giremedi.

 

Yalova vakası yaşanıyor
► Gerek fiyat artışı, gerek kira artışı bakımından Ankara ilk 10 listelerinde yer almıyor. İzmir ise fiyat artışı listesinde yüzde 88’le dördüncü, en çok kira artışı getiren iller listesinde de yüzde 94 oranıyla üçüncü sırada.
► Son beş yılda konut fiyatlarının en çok arttığı iller listesinin ikinci sırasında Yalova var. Artış oranı yüzde 120.1! Bu ildeki artışın da özellikle yabancı alıcı talebinden kaynaklandığı düşünülüyor. Yalova son yıllarda özellikle Körfezli alıcıların ilgi odağı oldu.
► Antalya, Avrupalı ve Rus alıcıların ilgi odağı olarak dikkat çekti. Konut fiyatları prim yaptı. 5 yıllık artış yüzde 86.8 düzeyinde. Kira artışı da 82.4 düzeyinde. Bu oranlarla Antalya her iki listede de 6’ıncı sırada yer alıyor.

 

Kahramanmaraş’ta mülteciler fiyatları zıplattı
► Suriyeli mültecilerin yoğun ilgisi Gaziantep’i 2012 yılında hem kira geliri artışında hem de konut fiyatları artışında liste başı yaptı. Hatay da 2012’de ilk kez kira geliri artışında ilk 10 arasına girdi.
► Kahramanmaraş, 2013 yılında konut fiyatlarının en çok arttığı iller listesinin başında yer aldı. Son beş yıl listesinde de üçüncü sırasında. Beş yılda artış oranı yüzde 89.2. Yerel analizlere göre konut fiyatlarındaki tırmanışın en büyük nedeni mülteci yerleşiminin yarattığı talep!

 

Araplar Trabzon’u, havalimanı Ordu’yu listeye soktu
► Arap yatırımcılar, alıcılar Yalova gibi Trabzon’da da fiyatları yükseltti. Trabzon bu yıl konut fiyatları en çok artan ilk 10 il listesine girdi.
► Ordu’nun 2015’te hem fiyat hem de kira artışı bakımından ilk 10’a girdiği dikkat çekiyor. Bu il beş yıllık listelerde de yer alıyor. Beş yılda konut fiyatları yüzde 81, kiralar yüzde 84 artmış. Yorumlara göre bu artışta Ordu – Giresun arasına yapılan havalimanının etkisi var.

 

Eylül ayı raporu açıklandı
REIDIN Emlak Endeksleri eylül ayı raporunda öne çıkan noktalar şöyle:
► Türkiye’nin 68 şehri içerisinde geçen aya göre satılık konut fiyatları yüzde 2 ile en çok Tekirdağ’da arttı. Aynı dönem içerisinde konut kira değerlerinin en çok arttığı şehir ise %2.29 oranı ile Bursa oldu.
► REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksine göre ise eylülde bir önceki aya göre %0.24 oranında artış gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre %3.79 oranında ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise %69.70 oranında artış gerçekleşmişti.
► Amortisman süresi bakımından, satın alınan evlerin kiraya verildiğinde alış fiyatını en kısa sürede çıkarabildiği illerin başında Aydın gelirken, yıllık brüt kira getirisi bakımından en yüksek getiri oranları Aydın, Van ve Bilecik şehirlerinde ölçüldü.

 

Kaynak: Dünya Gazetesi

Kaynak: http://blog.zingat.com/turkiyenin-gayrimenkul-getiri-haritasi/

Satılık konut fiyatları en yüksek Kocaeli’de!

Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle gayrimenkul bilgi servisi REIDIN tarafından hazırlanan Türkiye Konut Fiyat Endeksleri 2016 Şubat ayı sonuçları açıklandı. 2016 Şubat ayı verilerine göre konut satışı fiyatlarında Kocaeli, konut kira fiyatlarında ise Muğla en çok yükselişin yaşandığı şehirler oldu.

Konut satış fiyatları en çok Kocaeli’de yükseldi

Şubat ayında 30 büyükşehiri kapsayacak nitelikte hazırlanan Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi’nde bir önceki aya göre yüzde 1.64 oranında; geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 19.89 oranında artış yaşandı.

Şubat ayında Kocaeli’de metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 2.64 oranında artarken, Kocaeli fiyatların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönemde konut satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir ise yüzde 1.51 oranıyla Van oldu.

Kiralar en çok Muğla’da arttı

Şubat ayında 30 büyükşehirin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi’nde bir önceki aya göre yüzde 1.65 oranında; geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 17.19 oranında artış gerçekleşti.

2016 Şubat ayında metrekare başına konut kira değerleri yüzde 2.51 oranında artan Muğla, kiraların en çok yükseldiği şehir oldu. Erzincan ise aynı dönem içerisinde yüzde 1.51 oranıyla konut kira değerlerinin en çok azaldığı şehir olarak dikkat çekti.

Şubat 2016 yeni konut fiyat endeksi sonuçları

Türkiye İş Bankası desteğiyle hazırlanan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre, Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0.66 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.13 oranında ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 68.6 oranında artış gerçekleşti.

2016 Şubat ayında, REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi verilerinde bir önceki aya göre;

• İstanbul Anadolu Yakası’ndaki markalı konut projelerinde artış yüzde 0.29, Avrupa Yakası’ndaki markalı konut projelerinde ise yüzde 0.66.

• Endeksin başlangıç dönemine göre ise İstanbul Anadolu Yakası’ndaki projeler Avrupa Yakası’ndakilere kıyasla 8.2 puan yükseldi.

Konut tiplerindeki artış miktarları 1+1’lerde yüzde 0.36, 2+1’lerde yüzde 0.63, 3+1’lerde yüzde 1.02, 4+1 konut tipinde ise yüzde 0.13 oranında arttı.

• 51-75 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.44, 76-100 metrekare arası konutlarda yüzde 0.67, metrekaresi 101-125 aralığında değişen konutlarda yüzde 0.86, büyüklüğü 126-150 metrekaresi arasındakilerde yüzde 0.91, 151 metrekare ve üstünde büyük alana sahip konutlarda ise yüzde 0.61 oranında arttı.

• Şubat ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 23’ü bitmiş konut stoklarına ait. Aynı ayda, İstanbul Anadolu Yakası’nda satılan konutların yüzde 23’ü; Avrupa Yakası’nda satılan konutların ise yüzde 17’si bitmiş konut stoklarından oluştu.

Markalı konut alanların yüzde 30’u yabancı yatırımcı

• Şubat ayında markalı projeler kapsamındaki konutların yüzde 97.8 oranlık kısmının yüzde 1 KDV oranı, yüzde 2.2’lik kısmınınsa yüzde 18 KDV oranı üzerinden satışı gerçekleşti.

• Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, banka kredisi ve senet kullanım oranları incelendiğinde, Şubat ayında peşinat oranı yüzde 37, banka kredisi oranı yüzde 38 ve senet oranı yüzde 26 oldu.

• Şubat ayında markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 30’unun alıcısı yabancı yatırımcılar oldu. Tercih noktasında ağırlıklı olarak 3+1 konut tipleriyle ortalama 135 metrekare büyüklüğe sahip konutlar öne çıktı.

Kaynak: http://blog.zingat.com/satilik-konut-fiyatlari-en-yuksek-kocaelide/

Satılıkta Zonguldak, kiralıkta Uşak birinci

Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle REIDIN tarafından hazırlanan Emlak Endeks 2016 Nisan ayı raporu açıklandı. 2016 Nisan ayı verilerine göre konut satışı fiyatlarında Zonguldak, konut kira fiyatlarında ise Uşak en çok yükselişin yaşandığı şehirler oldu. 

 

Konut satış fiyatları en çok Zonguldak’ta yükseldi

REIDIN Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeks 2016 Nisan ayı verilerine göre, Türkiye’nin en büyük 7 şehrindeki konut fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25.72 artış gösterdi.

Nisan ayında metrekare başına konut satış fiyatı yüzde 2.28 artış gösteren Zonguldak, fiyatların en çok yükseldiği şehir olarak öne çıktı. Aynı dönemde konut satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir Erzincan oldu.

Kiralar en çok Uşak’ta arttı

Nisan ayında, Türkiye’nin en büyük 7 şehrindeki kiralar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24.79 artış gösterdi. Büyükşehir olan 30 şehir için bu oran yüzde 19.54 oldu.

Uşak, metrekare başına yüzde 2.35 artışla kiraların en çok yükseldiği şehir oldu. Konut kira değerlerinin en çok azaldığı Mardin’de metrekare başına yüzde 1.82 artış yaşandı.

Nisan 2016 yeni konut fiyat endeksi sonuçları

Türkiye İş Bankası desteğiyle hazırlanan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2016 Nisan ayı sonuçlarına göre, yeni konutların fiyatlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,53 oranında, endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 69,90 oranında artış gerçekleşti.

 

2016 Nisan ayında, REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi verilerinde bir önceki aya göre; 

 

Markalı konut alanların yüzde 23’ü yabancı yatırımcı

Markalı projelerle ilgili ise Nisan ayında;

Kaynak: http://blog.zingat.com/satilikta-zonguldak-kiralikta-usak-birinci/

Ev fiyatlarını en çok kentsel dönüşüm yükseltiyor!

Türkiye’de konut fiyatlarında balon var mı? İstanbul’un hangi ilçelerinde konut fiyatları yüzde 100 üzerinde artış gösterdi? Kentsel dönüşüm ev fiyatlarını nasıl etkiliyor? Merak edilen ve gündemden düşmeyen tüm bu soruların yanıtları, Cushman&Wakefield tarafından hazırlanan Türkiye Konut Sektörü isimli analizde verildi. 

 

Konut fiyat artışında neler etkili oluyor?

Cushman&Wakefield tarafından hazırlanan Türkiye Konut Sektörü raporunda konut satış ve kira fiyatlarındaki artışın 2013 yılından sonra daha açık ortaya çıktığı işaret ediliyor. Rapora göre Türkiye’de konut fiyatlarındaki artışı hangi gelişmeler tetikliyor?

• Rapora göre konut fiyatlarını artıran gelişmelerin başında yasal düzenlemeler geliyor: KDV değişikliği ve 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası gibi…

• İnşaat maliyetleri

• Faiz ve döviz kurlarında yaşanan artışlar

 

Kentsel dönüşüm fiyatları 2 katına çıkardı

Türkiye’de konut fiyatlarında artışın en çok yaşandığı şehirlerin başında İstanbul, Adana, Yalova ve Antalya geliyor. Rapora göre İstanbul’un hemen hemen tüm ilçelerinde yüzde 100’den fazla artış yaşanıyor. İstanbul’da konut fiyatlarının hızla değer kazandığı ilçelerse, kentsel dönüşüm faaliyetlerinin yoğun yaşandığı yerler: Fatih, Maltepe, Kadıköy, Sarıyer ve Zeytinburnu.

Özellikle yaşadığı bina kentsel dönüşüm nedeniyle geçici olarak kiraya çıkan ev sahipleriyle birlikte ikinci el konut fiyatları neredeyse iki katı çıkmış durumda. Bir diğer deyişle, kentsel dönüşüm 2. el konut fiyatlarının iki kat yükselmesine neden oldu.

 

Fiyat-gelir dengesi olumsuz sinyal veriyor

Türkiye Konut Sektörü raporuna göre, konut fiyat artış oranlarıyla Türkiye bu durumun en yüksek derecede yaşandığı ülkeler arasında. Diğer yandan fiyat-gelir dengesi de olumsuz bir seyir gösteriyor.

Türkiye’de 2. el konutlar ve konut kiraları mercek altına alındığında da fiyat-gelir dengesinin yine olumsuz sinyaller verdiğinin altı çiziliyor.

 

Türkiye’de konut balonu riski yok

Cushman&Wakefield Yönetici Ortağı Tuğra Gönden, Türkiye’de konut fiyatlarında balon yaşanmasının söz konusu olmadığını belirtti: “Küresel piyasaların aksine Türkiye’de konut fiyat artışı ülke ekonomisi adına bir tehlike oluşturmuyor. Türkiye’de konut kredilerinin GSMH’ye oranı yüzde 6 seviyelerinde. Bu oran dünyada ortalama yüzde 50-60 civarında bulunuyor. Türkiye’de konut fiyat artışları küresel finans krizinin öncesinde yurtdışında görüldüğü seviyelere ulaşsa bile, Türkiye’de kredi pazarının GSMH’ye oranı düşük olduğu için henüz kredi pazarını etkileyecek güçte değil.”

Kaynak: http://blog.zingat.com/ev-fiyatlarini-en-cok-kentsel-donusum-yukseltiyor/