Hak sahipleri kentsel dönüşümü nasıl yaşamalı?

BloombergHT Radyo’da Süheyla Yılmaz’ın Emlak Hattı programına katılan Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan, gayrimenkulle ilgili merak ettiği soruları canlı yayında yanıtladı. Emlak Hattı’nda Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan’a yöneltilen sorular kentsel dönüşüm üzerine yoğunlaştı. 

 

Kentsel dönüşümde hakkınızı koruma yolları

“Gayrimenkul alırken aslında bir hayal satın alıyorsunuz!” diyen Ahmet Kayhan’ın, “Kentsel dönüşüm için nasıl başvurmalıyız?”, “Kentsel dönüşümde nasıl kira yardımı alabiliriz?”, “Binamızı kentsel dönüşüme dahil etmek için neler yapmalıyız?”, “Kentsel dönüşüm için kimler başvurabilir?” gibi sorulara verdiği yanıtlarda öne çıkan öneriler…

• Deprem riski yaşayan İstanbul’da kentsel dönüşüm bir yaşam zorunluluğudur.

• Kentsel dönüşüm sürecinde maliklerin metrekare üzerinden pazarlık yapmak yerine odaklanması gereken ana konular şunlar olmalı: Projeyi hangi şirket yapacak, bu inşaat şirketinin referans projeleri neler, projelerinde teslim sürelerine sadık kalmış mı, inşaatı kim finanse edecek gibi…

• Kentsel dönüşüm kapsamına girecek binada birden fazla dairesi bulunan hak sahipleri için devlet sadece tek kira yardımında bulunuyor. Bu sorun edilmemeli. Nihayetinde projenin yapıldığı dönemde kira kaybınız olabilir ama metrekare olarak birden fazla dairelik hakkınız olacak.

• Gayrimenkul geliştiricilerinin hak sahiplerinin maddi ve sosyal beklentilerine göre proje üretmeye özen göstermesi önemli.

• Eğer hak sahipleri, yenilenen binalarında yaşamaya devam etmek istiyorsa, projenin kategorisini gelir seviyelerine göre belirleme hakkına sahip. Kentsel dönüşüme girmesi zorunlu binanızın lüks bir konut projesi olması şart değil. Lüks projeye dönüştüğünde aidatlardan diğer giderlere dek genel masrafların da artacağı unutulmamalı. Dönüşen binada otoparkından çocuk parkına kadar belli başlı talepleri karşılayan daha uygun projeler üretmek mümkün.

• Kentsel dönüşümle yeniden inşa edilecek binalar ofis, hastane ya da okul için kullanılabilecek konutlar olarak da yapılabilir.

Hak sahipleri kentsel dönüşüm sürecini nasıl yaşamalı?

Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan, riskli binalarda hak sahibi olanların kentsel dönüşüm sürecinde izlemeleri gereken yolu 4 adımda özetledi:

1. Hak sahipleri teknik, yasal ve kamusal açıdan bilgi sahibi olma ve karar verme süresince birlikte hareket etmeli.

2. Kentsel dönüşümde ilk muhatabınız, binanızın bulunduğu bölgenin belediyesi.

3. Bir avukatınız olsun. Diğer maliklerle masraflarını ortak paylaşın.

4. Bölgenizdeki bankaların şubelerine başvurun, görüşlerini alın. Bankalar, söz konusu bölgede konut kredisi verdikleri için bölgenin kentsel dönüşümü ve gayrimenkul değerleriyle ilgili ciddi araştırmalara ve bilgilere sahip. Dilerseniz bankaların konut kredilerinde destek aldıkları avukatlarla ilgili tavsiye isteyebilirsiniz.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/hak-sahipleri-kentsel-donusumu-nasil-yasamali/

Bursa, konut fiyatlarında Türkiye lideri!

Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle Reidin tarafından hazırlanan Emlak Endeks Ocak ayı raporu açıklandı. Emlak Endeksi, 62 şehirde gayrimenkul sektöründe yaşanan gelişmeleri beş ayrı alanda değerlendiriyor: 

1. Satılık ve kiralık konut fiyat endeksleri

2. GYODER desteğiyle hazırlanan yeni konut fiyat endeksi

3. Kira getiri oranları

4. Konut yatırımı amortisman süreleri

5. Konut satın alma ve kiralama gücü endeksleri

 

Bursa, satılık konut fiyatı artışında

Endekse göre, 2016 yılı Ocak ayında konut satış fiyatlarında neler yaşandı? Reidin Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeks verilerine göre, geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında Türkiye’nin en büyük yedi şehrinde 2016 yılı Ocak ayı konut fiyatları yüzde 2.06 oranında arttı. En yüksek fiyat artışı yüzde 2.87 ile Bursa’da yaşanırken, Bursa’yı yüzde 2.47’yle Antalya ve yüzde 2.24’le İstanbul takip ediyor.

30 büyükşehirin tamamına bakıldığındaysa, satılık konut fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1.79 ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18.77 oranında artış gösterdi. Ocak ayında, 62 şehir arasında metrekare başına konut satış fiyatlarının en çok arttığı şehir yüzde 2.87’yle Bursa, en çok azaldığı şehir yüzde 0.55’le Mardin oldu.

Kira fiyatları hangi şehirde azaldı?

Reidin Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeks verilerine göre, geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında Türkiye’nin en büyük 7 şehrindeki 2016 yılı Ocak ayı konut kiraları yüzde 2.02 oranında yükseldi. En yüksek kira artışının gerçekleştiği ilk üç şehir şöyle: Yüzde 2.54’le Bursa, yüzde 2.48’le Adana ve yüzde 2.25’le İstanbul.

30 Büyükşehir’in tamamına bakıldığında kiralık konut değerleri bir önceki aya göre yüzde 1.75, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15.32 oranında arttı. Ocak ayında 62 şehir arasında metrekare başına konut kira değerlerinin en çok arttığı şehir Bursa (yüzde 2.54) ve en çok azaldığı şehir ise Tekirdağ (yüzde 1.51) oldu.

Amortisman süresinde ilk 5 şehir hangisi?

Amortisman sürelerine bakıldığında, Ocak 2016’da satın alınan konutların kiraya verilmesi durumunda, satış fiyatının en kısa sürede karşılanabileceği ilk beş şehir Kırklareli, Bilecik, Van, Şanlıurfa ve Sakarya olarak açıklandı.

Yıllık kira brüt getiri oranlarına bakıldığında, 2016 yılı Ocak ayında en yüksek getiri oranı Kırklareli ve Bilecik şehirlerinde yaşandı. Yıllık kira brüt getirisi, Yıllık konut kira değerinin, konutun satış fiyatına bölünmesiyle hesaplanıyor.

 

Konut satın alma gücü yüksek şehirler…

Reidin Konut Satın Alma Gücü Endeksi, Türkiye’nin 62 ilinde yaşayan ortalama gelire sahip bir ailenin, 10 yıl vadeli konut kredisi kullanarak konut sahibi olup olamayacağını ölçen önemli bir ekonomik gösterge… 100 ve üzerindeki endeks değerleri mevcut faiz oranıyla (Ocak 2016: yüzde 1.20) 10 yıl vadeli konut kredisi kullanılarak bir ev sahibi olunabileceğini gösterirken; 100’ün altındaki değerler ailenin mevcut finansal koşullarda konut kredisi kullanarak konut sahibi olamayacağına işaret ediyor. Buna göre, 2016 yılı Ocak ayında konut satın alma gücünün en yüksek olduğu ilk 3 şehir Aksaray, Nevşehir ve Gaziantep.

Redin Konut Kiralama Gücü Endeksi ise, Türkiye’nin 62 ilinde yaşayan ortalama gelire sahip bir ailenin, aylık gelirinin üçte birini kullanarak konut kiralayıp kiralayamayacağını ölçümlüyor. Endekse göre, Ocak 2016’da konut kiralama gücünün en yüksek olduğu ilk 3 şehir Gaziantep, Aksaray ve Nevşehir.

 

Yeni konutlarda fiyatlar artıyor

Yeni konut fiyatlarındaki değişimi gösteren ve Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle hazırlanan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeks verilerine göre ise, Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0.48 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.84 oranında artış gerçekleşti.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/bursa-konut-fiyatlarinda-turkiye-lideri/

Emlak satışını hızlandıracak 4 taktik!

Gayrimenkul danışmanları faaliyet gösterdikleri şehirlerde belirli bölgelerde uzmanlaşmayı tercih ediyor. Uzmanlaştığı bölgeyi mahalle mahalle, sokak sokak takip ediyor; gayrimenkul taleplerine ve emlak pazarına hâkim oluyorlar. 

 

Hangi bilgiler emlak satışını hızlandırıyor?

Söz konusu emlak ise ev satın almak ya da kiralamak isteyenlerin beklentilerini en kısa sürede, en doğru seçeneklerle karşılamanın ayrı bir önemi var. Aynı zamanda emlak alıcılarının farklı sorularını yetkin bir şekilde yanıtlayabilmek ikna ve satış gücünü artırıyor.

Peki hangi bilgilere sahip olmak, bir gayrimenkul danışmanının emlak satışını hızlandırır?

İşte profesyonellerin emlak satışını hızlandıracak bilgiler… 

1) Gelişmekte olan bölgeleri takip edin

• Şehirde prim yapacak bölgeleri yakından takip edin.

• Bir bölgede trafik şeritleri genişlemesi o bölgede yeni yatırımların olacağına dair önemli bir işarettir. Bu tür gelişmeler potansiyel yatırımcılar için son derece cazip olabilir. Arsa satışları hızlanan bölgelerde yeni projeler, inşaatlar, okullar ve alışveriş merkezleri yapılıyorsa orada yeni bir yaşam alanının temelleri atılıyordur. 

• Alternatif olarak belirlediğiniz bölgenin belediyesini ziyaret etmekte gecikmeyin. Ziyaretinizde yeni yapılaşmalarla ilgili konuşabilir, özellikle yeni markalı projelerle ilgili kimlerle iletişime geçmeniz gerektiğine dair destek alabilirsiniz.

 

2) Kentsel dönüşümü yakından izleyin

• Genellikle anayollar üzerine kurulan ve şehrin ana arterlerine yakın konumdaki kentsel dönüşüm bölgeleri gün geçtikçe daha çok değer kazanmaya başladı.

• Müşterilerinizin bu bölgelerde kârlı yatırımlar yapabileceğini göz önünde bulundurarak, onları yönlendirebilirsiniz.

• Kentsel dönüşümle ilgili en yeni gelişmeleri ve bilgileri Zingat.com Kentsel Dönüşüm bölümünden de takip edebilirsiniz.

3) Yerel fiyatlara hâkim olun

• Bölgedeki ortalama ev fiyatlarını öğrenerek, potansiyel yatırımcılar için uygun bir fiyat belirleyebilirsiniz. Çevredeki gayrimenkul fiyatlarını bilmeniz taleple ilgili de size fikir verecektir.

• Farklı fiyatları karşılaştırarak hangi fiyatın daha yüksek, hangisinin daha “adil” olduğunu ölçebilirsiniz. Gayrimenkul satın almak isteyenler ağırlıklı olarak asgari fiyata baktıkları için bu bilgi çok değerli olabilir.

• Peki bölgenin fiyat araştırmasını nasıl yapabilirsiniz? Zingat.com Bölge Raporu bölümünde bölgenizdeki gayrimenkullerin ortalama fiyatına ulaşabilirsiniz.

 

4) Bölgedeki okulları araştırın 

• Bölgenizde eğitimiyle tavsiye edilen okullar hakkında bilgi sahibi olun. Çünkü bu okullara yakın yerler, ev satın almak isteyen ailelerin ilk tercihi olacaktır.

• Bölgenizdeki okulların listesine ulaşmanın birçok yolu vardır. Zingat.com Bölge Raporu’na girerek bölgenizdeki tüm ilkokul, ortaokul, lise ve üniversitelerin listesine ulaşabilirsiniz.

Kaynak: http://blog.zingat.com/emlak-satisini-hizlandiracak-4-taktik/

Satılık konut fiyatları en yüksek Kocaeli’de!

Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle gayrimenkul bilgi servisi REIDIN tarafından hazırlanan Türkiye Konut Fiyat Endeksleri 2016 Şubat ayı sonuçları açıklandı. 2016 Şubat ayı verilerine göre konut satışı fiyatlarında Kocaeli, konut kira fiyatlarında ise Muğla en çok yükselişin yaşandığı şehirler oldu.

Konut satış fiyatları en çok Kocaeli’de yükseldi

Şubat ayında 30 büyükşehiri kapsayacak nitelikte hazırlanan Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi’nde bir önceki aya göre yüzde 1.64 oranında; geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 19.89 oranında artış yaşandı.

Şubat ayında Kocaeli’de metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 2.64 oranında artarken, Kocaeli fiyatların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönemde konut satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir ise yüzde 1.51 oranıyla Van oldu.

Kiralar en çok Muğla’da arttı

Şubat ayında 30 büyükşehirin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi’nde bir önceki aya göre yüzde 1.65 oranında; geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 17.19 oranında artış gerçekleşti.

2016 Şubat ayında metrekare başına konut kira değerleri yüzde 2.51 oranında artan Muğla, kiraların en çok yükseldiği şehir oldu. Erzincan ise aynı dönem içerisinde yüzde 1.51 oranıyla konut kira değerlerinin en çok azaldığı şehir olarak dikkat çekti.

Şubat 2016 yeni konut fiyat endeksi sonuçları

Türkiye İş Bankası desteğiyle hazırlanan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre, Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0.66 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.13 oranında ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 68.6 oranında artış gerçekleşti.

2016 Şubat ayında, REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi verilerinde bir önceki aya göre;

• İstanbul Anadolu Yakası’ndaki markalı konut projelerinde artış yüzde 0.29, Avrupa Yakası’ndaki markalı konut projelerinde ise yüzde 0.66.

• Endeksin başlangıç dönemine göre ise İstanbul Anadolu Yakası’ndaki projeler Avrupa Yakası’ndakilere kıyasla 8.2 puan yükseldi.

Konut tiplerindeki artış miktarları 1+1’lerde yüzde 0.36, 2+1’lerde yüzde 0.63, 3+1’lerde yüzde 1.02, 4+1 konut tipinde ise yüzde 0.13 oranında arttı.

• 51-75 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.44, 76-100 metrekare arası konutlarda yüzde 0.67, metrekaresi 101-125 aralığında değişen konutlarda yüzde 0.86, büyüklüğü 126-150 metrekaresi arasındakilerde yüzde 0.91, 151 metrekare ve üstünde büyük alana sahip konutlarda ise yüzde 0.61 oranında arttı.

• Şubat ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 23’ü bitmiş konut stoklarına ait. Aynı ayda, İstanbul Anadolu Yakası’nda satılan konutların yüzde 23’ü; Avrupa Yakası’nda satılan konutların ise yüzde 17’si bitmiş konut stoklarından oluştu.

Markalı konut alanların yüzde 30’u yabancı yatırımcı

• Şubat ayında markalı projeler kapsamındaki konutların yüzde 97.8 oranlık kısmının yüzde 1 KDV oranı, yüzde 2.2’lik kısmınınsa yüzde 18 KDV oranı üzerinden satışı gerçekleşti.

• Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, banka kredisi ve senet kullanım oranları incelendiğinde, Şubat ayında peşinat oranı yüzde 37, banka kredisi oranı yüzde 38 ve senet oranı yüzde 26 oldu.

• Şubat ayında markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 30’unun alıcısı yabancı yatırımcılar oldu. Tercih noktasında ağırlıklı olarak 3+1 konut tipleriyle ortalama 135 metrekare büyüklüğe sahip konutlar öne çıktı.

Kaynak: http://blog.zingat.com/satilik-konut-fiyatlari-en-yuksek-kocaelide/

Amerikan mutfaklar hakkında bilmeniz gereken 5 şey

Markalı konut projelerin özellikle 1+0, 1+1 ve 2+1 dairelerinde sıkça karşımıza çıkmaya başlayan Amerikan mutfak ne demek?

 

 

Amerikan mutfaklar hakkında 5 kısa bilgi
1) İlk kez Amerika’da kullanılması nedeniyle “Amerikan mutfak” adını alan tarz daha çok “açık mutfak” olarak da biliniyor.
2) Az odalı konutlarda, özellikle yaşam alanıyla mutfağın birbirine entegre edildiği bu mutfaklar modern görünümleriyle de ilgi çekiyor.

 

 

3) Kullanımı son yıllarda yaygınlaşan Amerikan mutfaklar için dekorasyon önerileri de yepyeni fikirleri beraberinde getiriyor.
4) Modern görünüme sahip Amerikan mutfaklar, yaşam alanlarına daha ferah bir atmosfer katıyor.
5) Diğer yandan yemek kokusunun açık mutfakla iç içe olan salonda hissedilmesi anlamına da gelebiliyor. Bu gibi dezavantajları ortadan kaldırmak için iyi bir havalandırma sistemine özen göstermek gerekiyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/amerikan-mutfaklar-hakkinda-bilmeniz-gereken-5-sey/