Hak sahipleri kentsel dönüşümü nasıl yaşamalı?

BloombergHT Radyo’da Süheyla Yılmaz’ın Emlak Hattı programına katılan Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan, gayrimenkulle ilgili merak ettiği soruları canlı yayında yanıtladı. Emlak Hattı’nda Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan’a yöneltilen sorular kentsel dönüşüm üzerine yoğunlaştı. 

 

Kentsel dönüşümde hakkınızı koruma yolları

“Gayrimenkul alırken aslında bir hayal satın alıyorsunuz!” diyen Ahmet Kayhan’ın, “Kentsel dönüşüm için nasıl başvurmalıyız?”, “Kentsel dönüşümde nasıl kira yardımı alabiliriz?”, “Binamızı kentsel dönüşüme dahil etmek için neler yapmalıyız?”, “Kentsel dönüşüm için kimler başvurabilir?” gibi sorulara verdiği yanıtlarda öne çıkan öneriler…

• Deprem riski yaşayan İstanbul’da kentsel dönüşüm bir yaşam zorunluluğudur.

• Kentsel dönüşüm sürecinde maliklerin metrekare üzerinden pazarlık yapmak yerine odaklanması gereken ana konular şunlar olmalı: Projeyi hangi şirket yapacak, bu inşaat şirketinin referans projeleri neler, projelerinde teslim sürelerine sadık kalmış mı, inşaatı kim finanse edecek gibi…

• Kentsel dönüşüm kapsamına girecek binada birden fazla dairesi bulunan hak sahipleri için devlet sadece tek kira yardımında bulunuyor. Bu sorun edilmemeli. Nihayetinde projenin yapıldığı dönemde kira kaybınız olabilir ama metrekare olarak birden fazla dairelik hakkınız olacak.

• Gayrimenkul geliştiricilerinin hak sahiplerinin maddi ve sosyal beklentilerine göre proje üretmeye özen göstermesi önemli.

• Eğer hak sahipleri, yenilenen binalarında yaşamaya devam etmek istiyorsa, projenin kategorisini gelir seviyelerine göre belirleme hakkına sahip. Kentsel dönüşüme girmesi zorunlu binanızın lüks bir konut projesi olması şart değil. Lüks projeye dönüştüğünde aidatlardan diğer giderlere dek genel masrafların da artacağı unutulmamalı. Dönüşen binada otoparkından çocuk parkına kadar belli başlı talepleri karşılayan daha uygun projeler üretmek mümkün.

• Kentsel dönüşümle yeniden inşa edilecek binalar ofis, hastane ya da okul için kullanılabilecek konutlar olarak da yapılabilir.

Hak sahipleri kentsel dönüşüm sürecini nasıl yaşamalı?

Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan, riskli binalarda hak sahibi olanların kentsel dönüşüm sürecinde izlemeleri gereken yolu 4 adımda özetledi:

1. Hak sahipleri teknik, yasal ve kamusal açıdan bilgi sahibi olma ve karar verme süresince birlikte hareket etmeli.

2. Kentsel dönüşümde ilk muhatabınız, binanızın bulunduğu bölgenin belediyesi.

3. Bir avukatınız olsun. Diğer maliklerle masraflarını ortak paylaşın.

4. Bölgenizdeki bankaların şubelerine başvurun, görüşlerini alın. Bankalar, söz konusu bölgede konut kredisi verdikleri için bölgenin kentsel dönüşümü ve gayrimenkul değerleriyle ilgili ciddi araştırmalara ve bilgilere sahip. Dilerseniz bankaların konut kredilerinde destek aldıkları avukatlarla ilgili tavsiye isteyebilirsiniz.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/hak-sahipleri-kentsel-donusumu-nasil-yasamali/

İstanbul’da 50 bin riskli bina var!

İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürü Hüseyin Kaya, İstanbul’da 1999’daki depremden sonra riskli binaların belirlenmesi konusunda çalışma yürütüldüğünü söyledi. Kentte yaklaşık 50 bin riskli bina tespit edildiğini belirten Kaya, “Bu 50 bin riskli binada 220 bin civarında konut ve 31 bin civarında da iş yeri var. Tabii bunlar bizim tespitlerimiz. Mevcutta bu sayının çok daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. İstanbul’da riskli olduğu için yıkılan bina sayısı yaklaşık olarak 19 bin ve bu da 88 bin bağımsız bölüme tekabül ediyor. Halen yıkım çalışmaları devam eden birçok ilçede, birçok bina var. Bununla ilgili kira yardımı da devam ediyor. Yaklaşık olarak 775 milyon lira kira yardımında bulunmuş oluyoruz” dedi.

Kentsel dönüşümü kolaylaştıran kredi ve faiz desteği
Kaya, binaların depreme karşı güçlendirilmesi ve hasar tespit çalışmalarının yapılması gerektiğini söyledi. Vatandaşların özellikle kendi binasının tespitini yaptırmasının önemini vurgulayan Kaya, konuşmasına şu şekilde devam etti; “Bu konuda laboratuvarlar var. Laboratuvarlarımızda binaların riskli olup olmadığına ilişkin tespitler yapılmaktadır. Herkes kendi binasının tespitini yaptırırsa bizim için çok daha önemli bir iş yapmış olacaklar. Çünkü devlet olarak bizim tüm binalara girip, bina bina tespit yapmamız çok zor. Riskli binalarda oturmayalım. Bizim için can güvenliğimizden daha önemlisi yok. İstanbul halkına sesleniyorum; herkes kendi binasının tespitini yaptırsın ve bize düşen görev de varsa buyursunlar gelsinler yardımcı olalım.” Kentsel dönüşümle ilgili yeni yönetmeliğin geçen günlerde yürürlüğe girdiğini hatırlatan Kaya, “Vatandaşın binasını daha rahat yapabilmesi için devletten alacağı krediler ve faiz destekleriyle ilgili bir yönetmelik. Vatandaşlara bu anlamda hayırlı olsun diyelim” dedi.

Kaynak: http://blog.zingat.com/istanbulda-50-bin-riskli-bina-var/

Kentsel dönüşümde riskli bina yıkımı nasıl olmalı?

Kentsel dönüşümden faydalanmak, yani 6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu’ndan yararlanmak için öncelikle bina için risk raporu almak gerekiyor. Yaşadığı bina kentsel dönüşüm kapsamında değerlendirilenler, başvuruda bulunarak 18 aya kadar kentsel dönüşüm kira yardımı alabiliyor. Başvuru için doğru zaman, binanın anlaşmayla tahliye edilmiş olması. Peki tahliye sonrası riskli binaların yıkım süreci nasıl işliyor?


Riskli binanın yıkım sürecinde neler yaşanıyor?

Riskli binaların yıkımı öncesi hak sahiplerine tanınan süre 60 gün. 

Verilen sürede binanın yıkımı gerçekleşmediğinde tanınan ek süre 30 gün.

Tanınan sürede riskli binayı terk etmeyen malikler veya kiracılar İstanbul, İzmir ve Bursa’da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlükleri’ne, diğer şehirlerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne bildiriliyor. Ardından yasal işlemler başlatılıyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/kentsel-donusumde-riskli-bina-yikimi-nasil-olmali/

Daha az emsale daha büyük değer!

Kentsel dönüşüm yönetmeliğinde yapılan yeni değişiklik gündeme sıcak bir gelişme olarak geldi. Riskli bina için ada düzeyinde artık 3’te 2 çoğunluk aranacak!

 

 

Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan, NTV’de Finans Kafe programında kentsel dönüşüm yönetmeliği ile ilgili yeni düzenlemeyi değerlendirdi. Finans Kafe’de Melda Yücel Kocaalp’in sorularını yanıtlayan Ahmet Kayhan, yeni düzenlemeyi olumlu bir gelişme olarak yorumladı.

 

 

3’te 2 kuralı ada özelinde hâlâ devam ediyor

 

ahmetkayhan.kentseldonusum.1

 

Binalar için 3’te 2 çoğunluk şartı kalkıyor mu? Alanlara mı kayıyor bu şart?
Kentsel dönüşümün ciddi bir gereklilik olduğu gerçeğini bir kenara koyalım. Kentsel dönüşümün kentin dönüştürülmesi anlamında oturtulabilmesi için bina özelinden daha çok ada üzerinde gerçekleştirilmesi gerekiyordu. Maalesef bu gerçekleştirilemedi. Devlet bunu zamanında mal sahibine, inşaat sahibine, bilir kişiye bırakmıştı. Şimdi yeni yönetmelikle 3’te 2 kuralı bina özelinde kalkmakla birlikte, ada özelinde 3’te 2 kuralı hâlâ devam ediyor. Bu gelişmeyi inşaat sektörü ve işini düzgün yapmak isteyen inşaatçılar için olumlu değerlendiriyorum.

 

Binaların dönüştüğünü, kentlerin dönüşmediğini söylerdik. Bu nokta itibariyle artık ada bazlı dönüşümleri, gerçek anlamda altyapının da dönüştüğünü mü göreceğiz? Böylesine bir pozitif dönüşüm olur mu?
Kesinlikle. Zaten gayrimenkul ekonomisine baktığınızda, buradaki ölçek ekonomisinin birebir inşaat sektöründe uygulanabilir olduğunu görüyoruz. Siz bina üzerinde geliştirme yapmaya çalıştığınız zaman hem finansman, hem gelişim, hem çevre anlamında her zaman emsale takılmak zorundasınız.

ahmetkayhan.kentseldonusum.2

Emsali geliştirmezseniz o binanın finansmanı çok zor. Ama parselden çok ada üzerinde daha geniş çerçeveli bir geliştirme yapabildiğiniz zaman o konut projesinin içine otoparkı, çocuk parkını, yeşil alanları koyabilirsiniz. Daha az emsalle daha büyük değer yaratabilirsiniz. Böylelikle daha profesyonel, uzun süreli, sağlıklı, nefes alan projeleri ada özelinde yapabilirsiniz. Bu maalesef kentsel dönüşüm ile ilgili yasa çıktığından beri süregiden ve kansere dönüşmeye yakın bir problemdi. Buna mutlaka müdahale edilmesi gerekiyordu, ki zamanlaması da çok güzel oldu. Çünkü faizlerdeki düşüşün talebi artırdığı bir döneme yaklaştık. Bina dönüşümünden gerçek kentsel dönüşüme geçişte büyük fayda sağlayacağını rahatlıkla görebiliyoruz.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/daha-az-emsale-daha-buyuk-deger/

Adım adım riskli bina tespiti!

Kentsel dönüşüm kapsamında hak sahibi olduğu binayı yenilemek isteyenler için ilk şart risk raporuna sahip olmak… Peki kimler kentsel dönüşüme başvurabilir? Riskli bina raporu nasıl alınır? Riskli bina raporu alan hak sahipleri kentsel dönüşüm sürecini yaşarken nasıl hareket etmeli, nelere dikkat etmeli? Riskli bina yakımı nasıl olmalı?

 

Risk tespiti için neler yapmalı?

Kentsel dönüşümden faydalanmanın ilk adımı, söz konusu binayla ilgili risk tespitinin yaptırılması… İşte risk tespiti yaptırmak için bilmeniz gerekenler…

• Risk tespiti için T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, belediyelere, il özel idarelerine, büyükşehirlerde büyükşehir belediyelerine, büşükşehir ilçe belediyelerine veya Bakanlık tarafından lisanslandırılan kurum ve kuruluşlara başvurmak gerekiyor.

Risk tespiti başvurusu için, başvuru sahipleri sayısında herhangi bir çoğunluk aranmıyor. Maliklerden birinin veya kanuni temsilci olarak seçilen kişinin müracaatı risk tespiti sürecinin başlaması için yeterli.

• Risk tespiti başvurusu, tapu belgesi ve kimlik belgesi fotokopisiyle yapılıyor.

• Riskli yapılar, Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre tespit ediliyor.

• Riskli olduğu tespit edilen binalar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bildiriliyor.

• Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından incelenen raporlarda bir eksik veya yanlış hususlar varsa rapor ilgililere iade ediliyor. Onaylanan raporlarsa ilgili tapu müdürlüğüne bildiriliyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/adim-adim-riskli-bina-tespiti/