2018 kentsel dönüşüm hedefi: 500 bin konut!

2018 yılından itibaren kentsel dönüşüm çalışmaları hız kazanacak. İstanbul’da 250 bin, Anadolu’da 250 bin olmak üzere toplam 500 bin konut kentsel dönüşüm kapsamında yenilenecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ‘2016 Yılı Değerlendirme Toplantısı’nda basın mensuplarıyla bir araya gelerek açıklamalarda bulundu. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Özhaseki Türkiye’de en az 500 bin konutun değiştirilmesi planlandığını söyledi.

 

“2018’den itibaren 500 bin konutu yenileyip dönüştüreceğiz”
Bakan Özhaseki, önümüzdeki 15 yıl içerisinde tüm Türkiye’de riskli olarak gördükleri 7 buçuk milyon civarındaki yapıyı 2018’den itibaren dönüştürmeyi hedeflediklerini belirtti. Bakan Özhaseki, “Şura sonuçlarını yasalarla şekillendireceğiz. Çok hızlı bir biçimde kentsel dönüşüme gireceğiz. Okun yaydan çıkmadan önceki gerilme anı gibi 2017 bizim için. Hızla başlayabilir bu sene ama hata yapmak istemiyoruz. 2018 yılından itibaren de nasip olursa her yıl Türkiye’de en az 500 bin konutu değiştirmeyi, dönüştürmeyi düşünüyoruz. Bunu yarısı İstanbul’da olacak 250 bini İstanbul’da 250 bini Anadolu’da olacak” şeklinde konuştu.

 

Belediyelere kentsel dönüşüm desteği
Kentsel dönüşümle ilgili Belediyelere finans desteği sağlayacaklarını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki sözlerini şöyle sürdürdü: “Bakanlık olarak bu yıl içerisinde yapacağımız çalışmalarla belediyelerin finansman sorununu çözeceğiz. İddialı söylüyorum biraz sıfır faizli gibi büyük krediler açacağız. Dönüşümlerde ellerini rahatlatmak için. Bakanlık olarak paranın faizine katlanacağız. Gerektiği kadar belediyelerimize finans desteği sağlayacağız. Bakanlarımızın önceden hibe yaparlardı, hayır yapmıyoruz bundan sonra bundan da vazgeçtik. Benim iki dudağımın arasında hibe olmaz. Böyle bir yetkiyi kullanamam ben. İstanbul’un kentsel dönüşümünde finans sorunu yaşayan belediyelerimize büyük paralar temin edip. Onların faizlerini karşılayacağım”.

 

Her bir problemi tek tek çözdük
Fikirtepe’de süren kentsel dönüşüm hakkında da açıklamalarda bulunan Bakan Özhaseki, İstanbul İl Müdürlüğü olarak sorunun tek tek ve ada ada çözümü için bir çalışma başlattıklarını söyledi. Bakan Özhaseki, “Bu pazar günü 13 adada temel atıyoruz. 2 adanın da yıkımına başlıyoruz. Ada bazında başladığımızda her bir problemi tek tek çözdük. Müteahhitleri anlaştırdık, vatandaşlarla anlaştık. İflas eden müteahhitlere ortak olduk. Kiptaş ve İller Bankası ortaklığıyla orada çözüm ortağı olduk. Bu pazar günü 13 adada temel atıyoruz. 2 adanın da yıkımına başlıyoruz. Yani 15 adada işe başlıyoruz. 15 adada 9 bin 189 konut, 571 işyeri, 509 ofis var. Pazar günü bağımsız 10 bin 269 bağımsız biriminin temelini atıyoruz. Fikirtepe’de ekonomik büyüklük olarak 35 bin konut yapılacak ve 18 milyar dolarlık bir hacim var” ifadelerini kullandı.

 

“2030 yılına kadar İstanbul’da büyük bir deprem olabilir”
Ülkemizdeki deprem gerçekliği konusuna da değinen Bakan Özhaseki, Türkiye’nin yüzde 42’sinin deprem kuşağında olduğunun bilinmesi gerektiğini ve bu gerçekliğin hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamamız gerektiğine vurgu yaptı. Son yüz yıl içerisinde 6 şiddeti ve üzerinde tam 56 deprem olduğunu söyleyen Bakan Özhaseki, bilim adamlarının genel olarak İstanbul özelinde genel olarak benzer fikirlere sahip olduklarına dikkat çekti. Özhaseki, “Bizim bu bütün bilim adamlarının çalışmalarından oluşturduğumuz dosya da incelediğimizde karşımıza çıkan bir gerçeklik var. Özellikle İTÜ ‘den bir hocamızın çalışması neticesinde ki bu çalışma tarihsel depremler ve faylar arasında ki uyumu inceliyor. Ortak görüşte şu 2030 yılına kadar İstanbul’da büyük bir deprem olabilir. 2030 yılına kadar biraz sonra da olabilir, 1 sene sonra da olabilir, 2030 yılında da olabilir. Peki şiddeti ne olacak? 7 şiddetinde olacak diyorlar. Peki bütün bunları söylemek bir kötülük mü? Bir şom ağızlılık mı? Değil arkadaşlar acı gerçeği söylemeliyiz. Bunları örterek kapatamayız. Yanlış yapılanların olduğunu dile getiren bakan Yoğunluk arttırarak devam ediyoruz. İstanbul’daki en büyük yanlışlık o. Eğer bir yerde yoğunluk bir ise iki yapıyoruz. İki ise dört yapıyoruz. Dört ise sekiz yapıyoruz. Bunun manası konut sayısı 2 katına çıkacak demektir. İstanbul nüfusunun iki katına çıkması problemleri 10 katına çıkması demektir” şeklinde konuştu.

 

Terör örgütü çukur siyaseti izledi
Bakan Özhaseki yaptığı konuşmada Doğu ve Güneydoğuda yaşanan terör olaylarına ve zarar gören, yıkılan binalara da değindi. Bakan Özhaseki “Bir sene kadar öncesinde şiddetli çatışmaların yaşandığı yerler var. Oradaki terör örgütü çukur siyaseti izledi. Kendi kendine öz yönetimler ilan etti. Çatışma çıktı, bu çatışmalar neticesinde neredeyse 70 bin fazla bina hasarlı. Bunun yaklaşık yarısı ağır hasarlı. Bizim orada yaptığımız çalışma şu, önce buradaki bütün zararları, hasarları tespit ettik. Ağır hasarı olan bütün binaların enkazını kaldırdık. Çatışma yaşanmış, yıkılmış, içerisinde oturma imkanı kalmayan, oturulursa büyük tehlike oluşturacak olan bunların hepsini kaldırdık. Hafif hasarlıların bedelini ödedik. 30 bin liraya kadar olan bütün hasarlarını vatandaşın ödedik. Evindeki hasar bedelinin yüzde 12’si kadarda eşya bedeli ödedik. Ara ara kira yardımı gibi, iaşe yardımı gibi de oradaki vatandaşların mağdur olmaması için elimizden geleni yaptık. Evi yıkılan her vatandaşın şu an da teslim edebilir, anahtarını alıp gidip oturabilir. İdil ve Silopi’de bir iki ay içerisinde, evlerimiz bitti. Evi yıkılan vatandaşlarımızın evlerini teslim edebiliriz. Şırnak, Yüksekova, Nusaybin gibi yerlerimizde de Cizre’de de bu senin sonuna kadar evlerimizin hepsi bitiyor. Evi yıkılan vatandaşlarımıza metre karesine, metre kare ev verebilecek durumdayız” dedi.

 

Kaynak: İHA

Kaynak: http://blog.zingat.com/7682-2/

İstanbul’da 50 bin riskli bina var!

İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürü Hüseyin Kaya, İstanbul’da 1999’daki depremden sonra riskli binaların belirlenmesi konusunda çalışma yürütüldüğünü söyledi. Kentte yaklaşık 50 bin riskli bina tespit edildiğini belirten Kaya, “Bu 50 bin riskli binada 220 bin civarında konut ve 31 bin civarında da iş yeri var. Tabii bunlar bizim tespitlerimiz. Mevcutta bu sayının çok daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. İstanbul’da riskli olduğu için yıkılan bina sayısı yaklaşık olarak 19 bin ve bu da 88 bin bağımsız bölüme tekabül ediyor. Halen yıkım çalışmaları devam eden birçok ilçede, birçok bina var. Bununla ilgili kira yardımı da devam ediyor. Yaklaşık olarak 775 milyon lira kira yardımında bulunmuş oluyoruz” dedi.

Kentsel dönüşümü kolaylaştıran kredi ve faiz desteği
Kaya, binaların depreme karşı güçlendirilmesi ve hasar tespit çalışmalarının yapılması gerektiğini söyledi. Vatandaşların özellikle kendi binasının tespitini yaptırmasının önemini vurgulayan Kaya, konuşmasına şu şekilde devam etti; “Bu konuda laboratuvarlar var. Laboratuvarlarımızda binaların riskli olup olmadığına ilişkin tespitler yapılmaktadır. Herkes kendi binasının tespitini yaptırırsa bizim için çok daha önemli bir iş yapmış olacaklar. Çünkü devlet olarak bizim tüm binalara girip, bina bina tespit yapmamız çok zor. Riskli binalarda oturmayalım. Bizim için can güvenliğimizden daha önemlisi yok. İstanbul halkına sesleniyorum; herkes kendi binasının tespitini yaptırsın ve bize düşen görev de varsa buyursunlar gelsinler yardımcı olalım.” Kentsel dönüşümle ilgili yeni yönetmeliğin geçen günlerde yürürlüğe girdiğini hatırlatan Kaya, “Vatandaşın binasını daha rahat yapabilmesi için devletten alacağı krediler ve faiz destekleriyle ilgili bir yönetmelik. Vatandaşlara bu anlamda hayırlı olsun diyelim” dedi.

Kaynak: http://blog.zingat.com/istanbulda-50-bin-riskli-bina-var/

En çok kentsel dönüşüm merak ediliyor!

Kentsel dönüşüm vatandaşların ilgi odağında yer almayı sürdürürken, gerek hak sahiplerinin gerekse kiracıların farklı konularda soruları bulunuyor ve bu sorulara yanıt arıyorlar. Bu konuda ise Alo 181 hattına vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait ve dört yıldır hizmet veren Alo 181, “çevre ve şehircilik hattı” olarak biliniyor. 2016 yılında Alo 181 hattını 336 bin 692 vatandaş aradı. Bu aramaların 32 bin 355’i kentsel dönüşüm hakkında olurken, Alo 181 hattına vatandaşlar en çok kentsel dönüşüm ile ilgili sorular yöneltti.

 

 

Alo 181 hattına kentsel dönüşüm ile ilgili neler soruldu?

Vatandaşların kentsel dönüşüm, tapu ve kadastro ile çevresel konulardaki sorunlarına çözüm bulmak amacıyla Alo 181 Çevre ve Şehircilik Hattı’na ilişkin 2016 yılında yaptığı çağrılar ile ilgili istatistikler paylaşıldı.

• Alo 181 hattını 2016 yılında 336 bin 692 vatandaş aradı.

• Hat, kurulduğu günden bugüne kadar olan dört yıllık sürede ise 831 bin 122 vatandaşın aramasına yanıt verdi.

• Çağrı merkezince geçen yıl 32 bin 355 kentsel dönüşüm çağrısına yanıt verildi.

• Bilgi, şikayet ve ihbar çağrılarının genel dağılımı içinde vatandaşlar, yüzde 68,74 oranla en çok bilgi edinmek için Alo 181’i aradı.

• 2016’da en çok kentsel dönüşüm ile ilgili sorular yöneltildi ve bu yöndeki soruların başında ise kira yardımları hakkındaki konular çoğunluğu oluşturdu.

 

 

• Tapu ve kadastroya yönelik bilgi alma ile online randevu hizmetleri de 2014’ten bu yana Alo 181 üzerinden gerçekleştirilirken, operatörler ağırlıklı olarak bu konular üzerine çağrıları yanıtladı.

• Telefon hattı üzerinden çevre yönetimi, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED), mesleki hizmetler, yapı denetimi, yapı işleri gibi konulardaki çağrılar yanıtlanırken, vatandaşların hava, su, toprak, deniz kirliliği, atık gibi çevresel kirlilik şikayetleri de çözüme kavuşturuldu.

• Vatandaşların çağrı merkezine en çok “gürültü” hakkında şikayet yapıldı.

• Çağrı merkezince “gürültü” başlığı altında toplam 7 bin 56 kayıt alındı. Vatandaşlar gürültü konusunda en fazla şikayeti İstanbul’dan yaptı.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/en-cok-kentsel-donusum-merak-ediliyor/

Ev fiyatlarını en çok kentsel dönüşüm yükseltiyor!

Türkiye’de konut fiyatlarında balon var mı? İstanbul’un hangi ilçelerinde konut fiyatları yüzde 100 üzerinde artış gösterdi? Kentsel dönüşüm ev fiyatlarını nasıl etkiliyor? Merak edilen ve gündemden düşmeyen tüm bu soruların yanıtları, Cushman&Wakefield tarafından hazırlanan Türkiye Konut Sektörü isimli analizde verildi. 

 

Konut fiyat artışında neler etkili oluyor?

Cushman&Wakefield tarafından hazırlanan Türkiye Konut Sektörü raporunda konut satış ve kira fiyatlarındaki artışın 2013 yılından sonra daha açık ortaya çıktığı işaret ediliyor. Rapora göre Türkiye’de konut fiyatlarındaki artışı hangi gelişmeler tetikliyor?

• Rapora göre konut fiyatlarını artıran gelişmelerin başında yasal düzenlemeler geliyor: KDV değişikliği ve 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası gibi…

• İnşaat maliyetleri

• Faiz ve döviz kurlarında yaşanan artışlar

 

Kentsel dönüşüm fiyatları 2 katına çıkardı

Türkiye’de konut fiyatlarında artışın en çok yaşandığı şehirlerin başında İstanbul, Adana, Yalova ve Antalya geliyor. Rapora göre İstanbul’un hemen hemen tüm ilçelerinde yüzde 100’den fazla artış yaşanıyor. İstanbul’da konut fiyatlarının hızla değer kazandığı ilçelerse, kentsel dönüşüm faaliyetlerinin yoğun yaşandığı yerler: Fatih, Maltepe, Kadıköy, Sarıyer ve Zeytinburnu.

Özellikle yaşadığı bina kentsel dönüşüm nedeniyle geçici olarak kiraya çıkan ev sahipleriyle birlikte ikinci el konut fiyatları neredeyse iki katı çıkmış durumda. Bir diğer deyişle, kentsel dönüşüm 2. el konut fiyatlarının iki kat yükselmesine neden oldu.

 

Fiyat-gelir dengesi olumsuz sinyal veriyor

Türkiye Konut Sektörü raporuna göre, konut fiyat artış oranlarıyla Türkiye bu durumun en yüksek derecede yaşandığı ülkeler arasında. Diğer yandan fiyat-gelir dengesi de olumsuz bir seyir gösteriyor.

Türkiye’de 2. el konutlar ve konut kiraları mercek altına alındığında da fiyat-gelir dengesinin yine olumsuz sinyaller verdiğinin altı çiziliyor.

 

Türkiye’de konut balonu riski yok

Cushman&Wakefield Yönetici Ortağı Tuğra Gönden, Türkiye’de konut fiyatlarında balon yaşanmasının söz konusu olmadığını belirtti: “Küresel piyasaların aksine Türkiye’de konut fiyat artışı ülke ekonomisi adına bir tehlike oluşturmuyor. Türkiye’de konut kredilerinin GSMH’ye oranı yüzde 6 seviyelerinde. Bu oran dünyada ortalama yüzde 50-60 civarında bulunuyor. Türkiye’de konut fiyat artışları küresel finans krizinin öncesinde yurtdışında görüldüğü seviyelere ulaşsa bile, Türkiye’de kredi pazarının GSMH’ye oranı düşük olduğu için henüz kredi pazarını etkileyecek güçte değil.”

Kaynak: http://blog.zingat.com/ev-fiyatlarini-en-cok-kentsel-donusum-yukseltiyor/

Kentsel dönüşümle 7 milyon konut yenilenecek!

İstanbul’da Management Plus Danışmanlık ve Eğitim tarafından düzenlenen “3. Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi” sonuç bildirgesi açıklandı. Zingat.com ve Reidin’in sektörel bilgi sponsoru olduğu kongrede 2012 yılından bu güne kentsel dönüşüm sürecinin zor da olsa ilerleme kaydedildiği ve 2016 yılında ivme kazanarak daha da gelişmesi yönünde bir ortak görüş çıktı. 



İşte  “3. Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi” sonuç bildirgesinden dikkat çeken başlıklar…

Anadolu’da kentsel dönüşüm için halkın desteği artırılmalı

Kentsel dönüşüm özel sektör ve devletle işbirliği yapmalı, müteahhitlik yasası acilen çıkartılmalı ve müteahhitlik sektörünün kentsel dönüşüm sürecinde geliştirilmeli.

Kentsel dönüşüm yasası imar ve yapı denetim kanunlarıyla birleştirilmeli ve görev tanımı, denetim, yetki ve sorumlulukları belirlenmeli. 

2023 yılına kadar 6-7 milyon konut yenilenecek. Ada bazında kentsel dönüşüm ihtiyacı her geçen gün arttıyor.

Anadolu’daki şehirlerin kentsel dönüşüm sürecine girdi ancak sürecin hızlanması için halkın desteğini de artırılmalı.

Kentsel dönüşüm sürecinde Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın entegrasyonu sağlanmalı.

Kentsel dönüşüm sadece  ekonomik değil sosyolojik de bir dönüşüm

Şehirlerde kentsel dönüşüm sürecinin liderliğini ve oyun kuruculuğunu belediyelerin yapmalı.

Kentsel dönüşümün sadece ekonomik bir dönüşüm değil, sosyolojik bir dönüşüm olduğu da kabul edilmeli. 

En kısa zamanda “Gayrimenkul Mahkemeleri” kurulmalı ve kentsel dönüşümle ilgili kararları bu mahkemeler tarafından alınmalı.

Kentsel dönüşüm sürecinde binalarda karbon salımının azaltılması ve enerji verimliğinin yükseltilmesi için çalışmalar yapılmalı ve yasaya eklenmeli.

Gayrimenkul danışmanları kentsel dönüşüm sürecinde önemli roller almaya başlamalı. 

Menkulleşme ile yabancı sermaye çekilmeli

Kentsel dönüşüm yasasının içene enerji verimliliği ve su izolasyonu tanımlarının mutlaka koyulmalı.

Kentsel dönüşümün finansmanının değil gayrimenkul finansmanını konuşulmalı.

Menkulleştirme yapılarak yabancı sermaye ülkeye çekilmeli. 

Kamusal kaynaklarla kentsel dönüşümün yapılması için havuz oluşturulmalı.

Tapu ve kadastro kayıtları hızla dijitalleştirilmeli.  

Kaynak: http://blog.zingat.com/kentsel-donusumle-7-milyon-konut-yenilenecek/