2016 Kasım ayı kira artış oranı!

2016 yılının Kasım ayı kira artış oranları da belli oldu. Kira sözleşmesini geçtiğimiz yıl Kasım ayında imzalayanların ve yenileyecek olanların Kasım 2016’da kiraları ne kadar zamlandı? İşte kira artış oranı…

 

 

Kira zammı nasıl hesaplanıyor?

Kasım ayı kira zam oranını hesaplamak için Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) rakamlarına bakmak gerekiyor.
1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Yeni Borçlar Kanunu’na göre, ev sahipleri kiralık evlerinin zam oranında ÜFE değerini geçemiyor ve kira zamları ÜFE’nin son 12 aylık ortalamasına göre yapılıyor.

 

 

2016 Kasım ayında kiralar ne kadar artıyor?
Yapılan açıklamaya göre, yurt içinde üretici fiyat endeksinde (Yİ-ÜFE) 2016 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0,84, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 4,66; 2015 yılı Ekim ayına göre yüzde 2,84 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 3,83 artış gösterdi. Buna göre, Kasım ayında kira artış oranı 3,83 oldu.
Kira bedeli olarak 1.000 (bin) TL ödeyen bir kiracının zam oranı toplam 38,30 TL artış gösterecek. Böylece 1.000 (bin) liralık kira bedeli zamla birlikte 1.038,30 TL olacak.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/2016-kasim-ayi-kira-artis-orani/

Ev fiyatlarını en çok kentsel dönüşüm yükseltiyor!

Türkiye’de konut fiyatlarında balon var mı? İstanbul’un hangi ilçelerinde konut fiyatları yüzde 100 üzerinde artış gösterdi? Kentsel dönüşüm ev fiyatlarını nasıl etkiliyor? Merak edilen ve gündemden düşmeyen tüm bu soruların yanıtları, Cushman&Wakefield tarafından hazırlanan Türkiye Konut Sektörü isimli analizde verildi. 

 

Konut fiyat artışında neler etkili oluyor?

Cushman&Wakefield tarafından hazırlanan Türkiye Konut Sektörü raporunda konut satış ve kira fiyatlarındaki artışın 2013 yılından sonra daha açık ortaya çıktığı işaret ediliyor. Rapora göre Türkiye’de konut fiyatlarındaki artışı hangi gelişmeler tetikliyor?

• Rapora göre konut fiyatlarını artıran gelişmelerin başında yasal düzenlemeler geliyor: KDV değişikliği ve 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası gibi…

• İnşaat maliyetleri

• Faiz ve döviz kurlarında yaşanan artışlar

 

Kentsel dönüşüm fiyatları 2 katına çıkardı

Türkiye’de konut fiyatlarında artışın en çok yaşandığı şehirlerin başında İstanbul, Adana, Yalova ve Antalya geliyor. Rapora göre İstanbul’un hemen hemen tüm ilçelerinde yüzde 100’den fazla artış yaşanıyor. İstanbul’da konut fiyatlarının hızla değer kazandığı ilçelerse, kentsel dönüşüm faaliyetlerinin yoğun yaşandığı yerler: Fatih, Maltepe, Kadıköy, Sarıyer ve Zeytinburnu.

Özellikle yaşadığı bina kentsel dönüşüm nedeniyle geçici olarak kiraya çıkan ev sahipleriyle birlikte ikinci el konut fiyatları neredeyse iki katı çıkmış durumda. Bir diğer deyişle, kentsel dönüşüm 2. el konut fiyatlarının iki kat yükselmesine neden oldu.

 

Fiyat-gelir dengesi olumsuz sinyal veriyor

Türkiye Konut Sektörü raporuna göre, konut fiyat artış oranlarıyla Türkiye bu durumun en yüksek derecede yaşandığı ülkeler arasında. Diğer yandan fiyat-gelir dengesi de olumsuz bir seyir gösteriyor.

Türkiye’de 2. el konutlar ve konut kiraları mercek altına alındığında da fiyat-gelir dengesinin yine olumsuz sinyaller verdiğinin altı çiziliyor.

 

Türkiye’de konut balonu riski yok

Cushman&Wakefield Yönetici Ortağı Tuğra Gönden, Türkiye’de konut fiyatlarında balon yaşanmasının söz konusu olmadığını belirtti: “Küresel piyasaların aksine Türkiye’de konut fiyat artışı ülke ekonomisi adına bir tehlike oluşturmuyor. Türkiye’de konut kredilerinin GSMH’ye oranı yüzde 6 seviyelerinde. Bu oran dünyada ortalama yüzde 50-60 civarında bulunuyor. Türkiye’de konut fiyat artışları küresel finans krizinin öncesinde yurtdışında görüldüğü seviyelere ulaşsa bile, Türkiye’de kredi pazarının GSMH’ye oranı düşük olduğu için henüz kredi pazarını etkileyecek güçte değil.”

Kaynak: http://blog.zingat.com/ev-fiyatlarini-en-cok-kentsel-donusum-yukseltiyor/

İstanbul’da en çok Kadıköylüler taşınıyor!

İstanbul’un 39 ilçesinde taşınma hareketliliği yüzde 30 artış gösterdi. TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş’nin desteğiyle REIDIN tarafından hazırlanan “İstanbul Taşınma Hareketliliği” 2016 ilk çeyrek raporuna göre, kentsel dönüşüm en çok Anadolu Yakası’ndaki ilçelerde taşınmayı yoğunlaştırdı. 

Raporda, İstanbul Evden Eve Nakliyeciler Derneği’nin (İSTEEND) Ocak-Mart 2016 döneminde gerçekleştirdiği konut tipli ve İstanbul içi taşımacılık işlemlerinden elde edilen bilgilerden yararlanıldı.

 

Rakamlarla İstanbul’da taşınma hareketliliği

İşte İstanbul içinde evden eve taşınmada öne çıkan ilçeler ve ilgi çekici rakamlar…

• 2016 yılının ilk çeyreğinde taşınma hareketliliği, 2015’in son çeyreğine göre yüzde 30 artış gösterdi.

• İstanbul’da 39 ilçe arasında en fazla göç veren ilçe yüzde 15’lik oranla Kadıköy oldu. Kadıköy’ü sırasıyla yüzde 11’le Maltepe, yüzde 8’le Ataşehir, yüzde 5’le Ümraniye ve yüzde 4’le Kartal izledi.

• Kadıköy’den taşınanların yüzde 40’ının taşınma nedeni kentsel dönüşüm.

• Kadıköy’den yapılan taşınma işlemlerinin yüzde 43’ü yine Kadıköy’e gerçekleşti.

• Kadıköy’den Ataşehir’e taşınma oranı yüzde 15 ve Kadıköy’den Üsküdar’a taşınma oranı ise yüzde 8 olarak gözlemlendi.

• 39 ilçe arasından en fazla göç alan yüzde 11’lik oranla Maltepe oldu.

• Maltepe’nin en fazla göç aldığı ilçe yüzde 59’luk oranla yine Maltepe oldu. Maltepe’yi yüzde 7’yle Ataşehir ve Kadıköy izledi.

• İstanbul’da 3+1 dairede yaşayanların yüzde 92’si yine 3+1 dairelere taşınmaya tercih etti.

• 2. katta yaşayanların yüzde 50’si, yeni taşındıkları evlerde 3. katı tercih etti.

Kentsel dönüşüm taşınmayı hareketlendiriyor

Peki İstanbul’da neden taşınma hareketi artış gösterdi? Taşınma hareketliliğinde mevsimsellik etkisi yaşandığına dikkat çeken REIDIN CEO’su Ahmet Kayhan, taşınmayı tetikleyen nedenleri şöyle yorumladı:

“Havaların iyileşmesi, kamu personeli atamaları ve tayin dönemleri süresince özellikle Temmuz-Eylül ayları arasında taşınma işlemlerinde artış bekleniyor. Tayin ve atamaların dışında yıl genelinde taşınma hareketliliğini en çok etkileyen faktör ise kentsel dönüşüm olarak karşımıza çıkıyor. Bu doğrultuda hareketliliğin artarak yaşanacağı bölgelerin Kadıköy, Maltepe, Küçükçekmece, Gaziosmanpaşa, Esenler olacağını söyleyebiliriz. Anadolu Yakası’nda önümüzdeki dönemde hareketliliğin devam etmesini bekliyoruz. Özellikle kentsel dönüşüm/yenileme bölgelerinde hareketliliğin devam etmesini öngörüyoruz. 2016 ilk çeyrek dönemi için Avrupa Yakası’nda Beşiktaş ilçesinde bir hareketlilik gözlemleniyor. Bunu sırasıyla, Küçükçekmece ve Esenyurt ilçeleri takip ediyor.”

 

Taşınırken evimizi büyütmek istiyoruz

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Makbule Yönel Maya ise daire tipleri olarak İstanbul’daki iç taşınma hareketliliğini değerlendirdi: “1+1’den 2+1’ e taşınma oranının yüzde 40 gibi bir seviyede seyretmesi, kullanıcıların taşınırken şartlar mümkün olabiliyorsa oturduğu evini büyütme anlamında bir eğilimleri olduğuna da işaret ediyor. Yine aynı şekilde 2+1 den yapılan taşınma işlemlerinde de evini bir oda büyütmek suretiyle 3+1’ e yapılan taşınmaların da yüzde 38 seviyesinde seyrettiğini söyleyebiliriz.”

İstanbul Evden Eve Nakliyeciler Derneği Başkanı Davut Ukan da derneğe üye olan firmalardan topladıkları taşıma bilgilerini İstanbul Taşınma Hareketliliği raporu için eksiksiz ve doğru bir şekilde ilettiklerini belirterek, “Tüm Marmara bölgesinde K3 yetki belgesine sahip 430 firma, Türkiye geneline baktığımızda ise yaklaşık 1.200 firma var. Bu belgeye sahip firmalar sadece ev eşyası ve ofis eşyası taşıyabiliyor. İstanbul taşıma hareketliliğine katkı sağladığımız için mutluyuz. Bize üye olan firmalardan topladığımız taşıma bilgilerini REIDIN yönetimine eksiksiz ve doğru bir şekilde ileterek katkı sağladık.” dedi.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/istanbulda-en-cok-kadikoyluler-tasiniyor/