Ev satın almadan özgeçmişini öğrenin!

Satılık ev ilanları arasında aradığınız evi bulduğunuzda harekete geçmeden yapmanız gereken yeni bir işlem var: Konut özgeçmişi hakkında bilgilenmek! Peki konut özgeçmişi nedir? Emlak almayı düşünenler için bulunduğu konutun özgeçmişini öğrenmek nasıl bir fayda sağlar?

 

 

Konut özgeçmişi nasıl öğrenilir?

Konut özgeçmişini öğrenmek, çipli beton sistemi sayesinde mümkün. Çipli beton sistemi uygulaması, esasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nün üzerinde çalıştığı ve son iki yıldır Afyonkarahisar, Düzce ve Karaman’da pilot uygulama yaptığı yeni bir uygulama. Bu yeni uygulama sayesinde bir konutun özgeçmişi, tek tıkla öğrenilebilecek.

Konut özgeçmişini öğrenenler satın almayı düşündükleri evin bulunduğu binanın inşaatında kullanılan beton ile ilgili tüm bilgilere kolaylıkla ulaşabilecek. Kalitesiz beton kullanımının önüne geçmeyi amaçlayan çipli beton sistemi sayesinde, her konut için bir özgeçmiş bilgisi oluşacak. Çipli beton sistemi uygulamasının yaygınlaştırılması ve 2017 yılının ilk çeyreğinde 81 şehirde kullanılması hedefleniyor.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/ev-satin-almadan-ozgecmisini-ogrenin/

Ev fiyatlarını en çok kentsel dönüşüm yükseltiyor!

Türkiye’de konut fiyatlarında balon var mı? İstanbul’un hangi ilçelerinde konut fiyatları yüzde 100 üzerinde artış gösterdi? Kentsel dönüşüm ev fiyatlarını nasıl etkiliyor? Merak edilen ve gündemden düşmeyen tüm bu soruların yanıtları, Cushman&Wakefield tarafından hazırlanan Türkiye Konut Sektörü isimli analizde verildi. 

 

Konut fiyat artışında neler etkili oluyor?

Cushman&Wakefield tarafından hazırlanan Türkiye Konut Sektörü raporunda konut satış ve kira fiyatlarındaki artışın 2013 yılından sonra daha açık ortaya çıktığı işaret ediliyor. Rapora göre Türkiye’de konut fiyatlarındaki artışı hangi gelişmeler tetikliyor?

• Rapora göre konut fiyatlarını artıran gelişmelerin başında yasal düzenlemeler geliyor: KDV değişikliği ve 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası gibi…

• İnşaat maliyetleri

• Faiz ve döviz kurlarında yaşanan artışlar

 

Kentsel dönüşüm fiyatları 2 katına çıkardı

Türkiye’de konut fiyatlarında artışın en çok yaşandığı şehirlerin başında İstanbul, Adana, Yalova ve Antalya geliyor. Rapora göre İstanbul’un hemen hemen tüm ilçelerinde yüzde 100’den fazla artış yaşanıyor. İstanbul’da konut fiyatlarının hızla değer kazandığı ilçelerse, kentsel dönüşüm faaliyetlerinin yoğun yaşandığı yerler: Fatih, Maltepe, Kadıköy, Sarıyer ve Zeytinburnu.

Özellikle yaşadığı bina kentsel dönüşüm nedeniyle geçici olarak kiraya çıkan ev sahipleriyle birlikte ikinci el konut fiyatları neredeyse iki katı çıkmış durumda. Bir diğer deyişle, kentsel dönüşüm 2. el konut fiyatlarının iki kat yükselmesine neden oldu.

 

Fiyat-gelir dengesi olumsuz sinyal veriyor

Türkiye Konut Sektörü raporuna göre, konut fiyat artış oranlarıyla Türkiye bu durumun en yüksek derecede yaşandığı ülkeler arasında. Diğer yandan fiyat-gelir dengesi de olumsuz bir seyir gösteriyor.

Türkiye’de 2. el konutlar ve konut kiraları mercek altına alındığında da fiyat-gelir dengesinin yine olumsuz sinyaller verdiğinin altı çiziliyor.

 

Türkiye’de konut balonu riski yok

Cushman&Wakefield Yönetici Ortağı Tuğra Gönden, Türkiye’de konut fiyatlarında balon yaşanmasının söz konusu olmadığını belirtti: “Küresel piyasaların aksine Türkiye’de konut fiyat artışı ülke ekonomisi adına bir tehlike oluşturmuyor. Türkiye’de konut kredilerinin GSMH’ye oranı yüzde 6 seviyelerinde. Bu oran dünyada ortalama yüzde 50-60 civarında bulunuyor. Türkiye’de konut fiyat artışları küresel finans krizinin öncesinde yurtdışında görüldüğü seviyelere ulaşsa bile, Türkiye’de kredi pazarının GSMH’ye oranı düşük olduğu için henüz kredi pazarını etkileyecek güçte değil.”

Kaynak: http://blog.zingat.com/ev-fiyatlarini-en-cok-kentsel-donusum-yukseltiyor/

Ev alanlar hangi yasal işlemleri yapmalı?

Satılık ev ilanları, aradığınız bölgedeki satılık ev ziyaretlerinin ardından hayalinizdeki evi buldunuz… Evinizi satın aldıktan sonra bir dizi yasal işlemle karşı karşıya kalıyorsunuz.
Bu süreçte hem belediye de hem de tapuda yapmanız gereken yasal işlemleri sizin için derledik.

 

 

 

Tapuda yapılacak işlemler
• Rayiç bedelinizi belirledikten sonra alıcı ve satıcının yüzde 2’şer tapu harcını, tapunun anlaşmalı olduğu bankaya “tapu döner sermaye bedeli” ile birlikte yatırması gerekli.
• Harçlar yatırıldıktan sonra gerekli evraklarla tapuya başvuruyorsunuz.

 

Tapu için gerekli evraklar
• Kimlik aslı ve fotokopisi
• Fotoğraf (satıcının bir, alıcının iki fotoğrafı)
• Tapu aslı ve fotokopisi
• “Evin vergi borcu yoktur” yazısı (rayiç bedel alınırken belediyeden alınıyor)
• Kredi kullanılacaksa bankanın ipotek evrakları
• DASK poliçesi

Tapuya evrakların tesliminden sonra, yoğunluğuna göre değişmekle birlikte aynı gün içerisinde satış işlemi yapılıyor ya da randevuyla ortalama iki günde işlem tamamlanıyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/ev-alanlar-hangi-yasal-islemleri-yapmali/

Emlak fiyatları daha yavaş artacak!

Vatandaşın alım gücüne göre satılık daire fiyatları ne kadar gerçekçi? Yılın son aylarında emlak fiyatları düşüşe geçecek mi? Sözcü gazetesi, gayrimenkul konusunda bir bilir kişi olarak Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan’a sordu. İşte o röportaj…

 

 

Türkiye gayrimenkul sektörü fiyat beklenti endeksi değerine göre 2016 yılının son 3 ayında fiyatların artması beklenmiyor. Bu sonucu “Türkiye’de konut fiyatları düşüşe geçecek” olarak okumak ne kadar doğru olur?
Beklentinin bu yönde olması her zaman “fiyatlar düşecek” anlamına gelmiyor. Diğer yandan geçmişte beklenti endeksleri ile fiyatlar arasında yüksek korelasyonlar olduğunu gördük. Bu nedenle “Türkiye’de konut fiyatları düşecek” demek yerine, “konut fiyatları bu hızda artmayacak” yorumunu daha doğru olabilir. REIDIN tarafından 2016’nın son çeyreğine yönelik olarak açıklanan Türkiye Gayrimenkul Sektörü Güven Endeksi ve Gayrimenkul Sektörü Fiyat Beklenti Endeksi verilerinin sektör profesyonelleri üzerinden toplandığını unutmamak gerekiyor. Yani buradaki görüşler daha çok sektör profesyonellerinin görüşü ve tüketici görüşünü yansıtmıyor. Dönemsel olarak politik iklim ve gelişmeler neticesinde genel beklenti negatif olabiliyor.

ahmet-kayhan.sozcu

Sizce Türkiye’de konut fiyatları ülke ekonomisine ve vatandaşın alım gücüne göre gerçekçi bir aralıkta mı?
Bu soruya yanıt vermek için rakamlara bakmak gerekiyor: Türkiye’de ortalama bir hanenin gelirinin ortalama bir ev fiyatına oranı bunu en doğru şekilde anlatıyor. Yani makro düzeyde dünyada genel kabul gören bir gerçek olarak, eğer bu oran 5’in altındaysa “ev al”, 5-8 arasındaysa “bekle”, 8’in üzerindeyse “konutta balon var” demek. Türkiye ortalamasında bu rakam yaklaşık olarak 6 civarında. Yani henüz riskli bölgede değiliz. Ülkemizde ortalama bir hane gelirinin, ortalama ev fiyatlarına oranı 6 olduğu için, konut fiyatlarının “gerçekçi” bir aralıkta olduğunu söyleyebiliriz.

 

 

Ev almayı düşünenlere en değerli tavsiyenizi sorsak?
Türkiye’deki en temel problem ev satın alırken nakit almayı düşündüğümüz için ev fiyatı özelinde çok yüksek geliyor. Ama ev sahipliği uzun bir prosestir. Eğer 5-15 yıl aralığında değerlendirilirse finansman ihtiyacı ev fiyatlarının göreceli olarak benzer ülkelere göre ucuz olduğunu söylemek doğru olur. Örneğin İstanbul medyan fiyat ortalaması, Dubai’nin neredeyse yarısı ve Singapur’un dörtte biri düzeyinde…

 

Konut satışlarının yükselişe geçmesi için tek kriter fiyat mıdır?
Tabii ki hayır. Fiyat önemli bir değişken ama farklı ağırlıkta birçok değişken de var. Yani bir dönem faiz oranlarının etkisi çok yüksekken, başka bir dönemde gelir durumu daha büyük etken olabiliyor. Fiyat, konut kredisi faiz oranları, gelir, lokasyon gibi pek çok etken bir arada değerlendirilmeli.

 

Yılın son çeyreği için fiyat artış beklentisinin bulunmaması, konut fiyatlarının belirli bir aralıkta sabitleneceği anlamı taşıyor mu?
Bu noktada beklentiden çok, arz-talep dengesine ve faiz oranlarının izleyeceği seyre bakmak gerekiyor. Son çeyrekte konut fiyatlarında artışın devam edeceğini ama daha yavaş bir artış olacağını söyleyebiliriz.

 

Bu durumda, “Ne zaman ev almalıyım?” sorusu için 2016’nın en doğru zaman dilimi Ekim, Kasım, Aralık ayları mı olacak?
Mevsimsel olarak ev yatırımı için en doğru zaman genellikle yaz dönemidir. İşlem sayısı düştüğü için fiyat anlamında daha uygun alternatiflere ulaşmak mümkündür. Yani Temmuz ve Ağustos ayları…

 

Kaynak: Sözcü

Kaynak: http://blog.zingat.com/emlak-fiyatlari-daha-yavas-artacak/

Avrasya Tüneli bu ilçelerde konut fiyatlarını uçurdu!

Göztepe ilke Kazlıçeşme arasındaki mesafeyi 15 dakikaya indirecek olan ve 20 Aralık’ta açılması beklenen Avrasya Tüneli, bölgedeki konut fiyatlarında doping etkisi yarattı. TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından yapılan araştırmaya göre Avrasya Tüneli’nin geçtiği bölgelerde sadece 1 yılda konut kira fiyatları yüzde 25, satış fiyatlar ise yüzde 41 arttı. Avrasya Tüneli’nin gayrimenkul pazarına etkisi Anadolu yakasında Üsküdar’a bağlı Acıbadem, Koşuyolu ve Ünalan ile Kadıköy’e bağlı Hasanpaşa ve Merdivenköy mahalleleri, Avrupa yakasında ise Fatih ilçesine bağlı Cankurtaran, Yenikapı ve Yedikule mahalleleri ile Zeytinburnu ilçesinde görülüyor.

 

Emlak Raporu için tıklayın!

 

Bu bölgelerde konut fiyatları arttı!
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “Projenin Avrupa yakası ayağında, projenin yer üstüne çıkış noktaları ve yakın çevresinde konut kullanımından pek bahsedilmediğinden, projenin konut fiyatlarına esas etkisini Anadolu yakasında hissetmek mümkün. Proje çevresinde değer artışının en fazla olduğu bölgeler; Merdivenköy, Koşuyolu ve Acıbadem” dedi. Maya, Avrupa yakasında ise Zeytinburnu ve Bakırköy sahil hattının Avrasya Tüneli ile değer kazanacağını dile getirdi. Bölgede inşaatı süren markalı konut projelerinde metrekare satış fiyatı 25 bin TL’yi buluyor.

Güngören, Bahçelievler ve Merter’de fiyat artışı

Avrupa yakasında kısa vadede Güngören, Bahçelievler ve Merter’de de fiyat artışı olacağını belirten Maya, “Hatta son birkaç yıldır Merter, Merkezefendi ve Davutpaşa tarafında başlayan kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında sanayi alanlarının konut ve karma kullanım projelerine dönmesinde bu mega projenin olumlu etkisinden de bahsetmek doğru olur” dedi. Avrasya Tüneli ile İstanbul’daki iki havalimanı arasındaki ulaşım ilişkisinin gücünün artacağına da dikkat çeken Maya, Atatürk Havalimanı yakın çevresinde konaklamak isteyen yabancı nüfusun da projeyle Anadolu yakasına geçebileceğini söyledi.

 

Avrasya Tuneli

Tünelden geçiş ücreti 4 dolar+KDV
Asya ile Avrupa kıtalarını deniz tabanının altından karayolu tüneliyle bağlayacak olan Avrasya Tüneli, Kazlıçeşme- Göztepe hattında yolculuk süresi 15 dakikaya indirecek. 1 milyar 245 milyon 121 bin 188 dolarlık Avrasya Tüneli işletme süresi tamamlanınca kamuya devredilecek. Tünelden ilk 3 yılda günde ortalama 90 bin araç geçmesi bekleniyor. 3 yıl sonrası öngörülen rakam ise 130 bin. Kazlıçeşme ve Göztepe arasında hizmet verecek Avrasya Tüneli’nden otomobiller, minibüsler geçiş yapacak. Ağır taşıtlar, motosiklet, bisiklet ve yayalar tünelden faydalanamayacaklar. Tünelden araç geçiş ücretleri açılış yılında tek yönde otomobiller için 4 dolar artı KDV, minibüsler için ise 6 dolar artı KDV olacak. Her iki yönde de ödeme yapılacak.

Kaynak: http://blog.zingat.com/avrasya-tuneli-ilcelerde-konut-fiyatlarini-ucurdu/