Konut kredisi alırken sormanız gereken 5 soru!

Ev almak hayatımızın önemli kararlarının başında geliyor. Hayalinizdeki evi buldunuz fakat yeterli miktarda peşinata sahip değilseniz, akla gelen ilk çözüm konut kredisi kullanmak oluyor. Siz de konut kredisiyle ev sahibi olmayı düşünüyorsanız dikkat etmeniz gereken birçok konu var demektir: Ödeme gücünüz, taksitlerin iyi planlanmaması vs.

 

Konut kredisi alanlar için 5 kritik soru
Peki size en uygun konut kredisi seçimini yaparken nelere dikkat etmelisiniz? İşte o 5 kritik soru:

 

 

1) Faiz oranı nasıl olmalı?

• Kredi kullananların ilk odaklandıkları soru faiz oranıyla ilgili oluyor.

• Bununla birlikte faizin dışında ödemek durumunda olduğunuz diğer kalemleri de iyi hesaplamalısınız.

• Sadece faiz oranını değil, toplam maliyetin ne kadar olduğunu öğrenmeye çalışın.

 

2) Dosya masrafı ne kadar?

• Bankalar konut kredisi verirken yaptığı işlemler karşılığında dosya masrafı alıyor.

• Yeni yapılan düzenlemeler sayesinde dosya masrafını geri alabiliyorsunuz.

• Yine de dosya masrafı ücretinin ne kadar olduğunu sormayı unutmayın.

 

3) Zorunlu olan sigorta hangisi?

• Konut kredisi kullanılırken bankalar konut veya hayat sigortası gibi sigortaları zorunlu tutabiliyor. Bunlar da ek bir ücret gerektiriyor.

• Halbuki zorunlu olan sigorta DASK, yani zorunlu deprem sigortası.

• Sizin için zorunlu olan sigortanın ne olduğunu sorun, diğer önerilen sigortaları araştırıp kararınızı öyle verin.

konutkredisi.2

4) Vade seçenekleri nasıl?

• Alacağınız krediyi ne kadar zamanda geri ödeyeceğinizi önceden belirlemelisiniz.

• Belirlediğiniz vadeye göre bankanın kredi verip veremeyeceğini sorun ya da farklı vade seçenekleri varsa onlar hakkında bilgi alıp öyle değerlendirin.

 

5) Erken ödeme cezası alınacak mı?

• Ev sahibi olmak için çekilen ev kredisinin ödemelerinde birtakım değişiklikler yaşanabilir. Burada önemli olan nokta; çektiğiniz kredi tutarı, aylık taksit ödemeleri, vade sayısı ve faiz oranlarındaki değişiklerdir.

• Tabi bu değişikliklerden yararlanma konusunda iyi bir hesaplama yapmak ve bütçenizde yaratacak kâr ve zarar durumunu iyi analiz etmek gerekir. Eğer ev kredisi faiz oranlarında düşüş varsa bundan faydalanabilmek için yeniden yapılandırmaya gidilebilir.

• Konut kredisinin yeniden yapılandırılması ya da erken kapatılması durumunda bankalar çeşitli masraflar alabiliyor.

• Bu gibi durumlar karşısında sonradan bir sürprizle karşılaşmamak için masrafların ne kadar ve hangi şartlarda geçerli olduğunu öğrenmeyi unutmayın.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/konut-kredisi-alirken-sormaniz-gereken-5-soru/

Ev satın almadan özgeçmişini öğrenin!

Satılık ev ilanları arasında aradığınız evi bulduğunuzda harekete geçmeden yapmanız gereken yeni bir işlem var: Konut özgeçmişi hakkında bilgilenmek! Peki konut özgeçmişi nedir? Emlak almayı düşünenler için bulunduğu konutun özgeçmişini öğrenmek nasıl bir fayda sağlar?

 

 

Konut özgeçmişi nasıl öğrenilir?

Konut özgeçmişini öğrenmek, çipli beton sistemi sayesinde mümkün. Çipli beton sistemi uygulaması, esasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nün üzerinde çalıştığı ve son iki yıldır Afyonkarahisar, Düzce ve Karaman’da pilot uygulama yaptığı yeni bir uygulama. Bu yeni uygulama sayesinde bir konutun özgeçmişi, tek tıkla öğrenilebilecek.

Konut özgeçmişini öğrenenler satın almayı düşündükleri evin bulunduğu binanın inşaatında kullanılan beton ile ilgili tüm bilgilere kolaylıkla ulaşabilecek. Kalitesiz beton kullanımının önüne geçmeyi amaçlayan çipli beton sistemi sayesinde, her konut için bir özgeçmiş bilgisi oluşacak. Çipli beton sistemi uygulamasının yaygınlaştırılması ve 2017 yılının ilk çeyreğinde 81 şehirde kullanılması hedefleniyor.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/ev-satin-almadan-ozgecmisini-ogrenin/

Deniz İstanbul fiyat listesi!

İstanbul Beylikdüzü Yakuplu’da hayata geçirilen Deniz İstanbul projesinde ikinci etap satışları devam ediyor. Kalyon Evleri, Mercan Konakları ve Marina Evleri olmak üzere üç etaptan oluşan Deniz İstanbul projesi içerisinde okul, hastane, 5 yıldızlı otel ve alışveriş merkezi de yer alıyor.

 

Deniz İstanbul ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayın!

Deniz Istanbul yakuplu fiyat listesi

Deniz İstanbul’da toplam 4 bin 610 daire

Keleşoğlu Holding tarafından hayata geçirilen Deniz İstanbul projesi, toplamda 1 milyon 200 bin metrekarelik bir alanda 4 bin 610 daire ve 319 villadan oluşuyor. Kraft Mimarlık tarafından tasarlanan Deniz İstanbul üç farklı konseptten oluşuyor. Konseptlerde villa ve daire tipi konutlar yer alıyor. Dairelerin büyüklükleri 1+1, 2+1,3+1 ve 4+1 olarak değişiyor. Deniz İstanbul fiyat listesi konsepte göre farklılık gösteriyor. İşte Deniz İstanbul etapları ve Deniz İstanbul fiyat listesi

 

Beylikdüzü Emlak Raporu için tıklayın!

 

Deniz Istanbul

Kalyon Evleri:

Deniz İstanbul projesinin ilk etabı olan Kalyon Evleri, 202 villa ve 140 konut olmak üzere 342 bağımsız birimden oluşuyor. Konutlarda 1+1’den 4+1’e farklı daire seçenekleri yer alıyor. Deniz İstanbul Kalyon Evleri fiyatları 800 bin TL-1 milyon 500 bin TL arasında değişiyor.

 

Beylikdüzü markalı projeler için tıklayın!

 

Mercan Konutları:
Deniz İstanbul’un ikinci etabı olan Mercan Konakları 1. 105 konut ve 50 mağazadan oluşuyor. Mercan Konutları’nda 234 adet 1+1, 312 adet 2+1, 511 adet 3+1, 48 adet 4+1 daire yer alıyor. Mercan Konakları’nın tüm satılık daire seçenekleri deniz manzaralı.

 

 

Marina Evleri:
Deniz İstanbul’un üçüncü etabı olan Marina Evleri, 453 ila 585 metrekare arasında değişen ikiz ve müstakil 87 adet bahçeli villadan oluşuyor. Tamamı deniz manzaralı 3 katlı villaların bahçeleri de bulunuyor. Projede en düşük konut fiyatı 1 milyon 100 bin dolar. Deniz İstanbul Marina Evleri’nin Mayıs 2017’de teslim edilmesi planlanıyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/deniz-istanbul-fiyat-listesi/

Vira İstanbul fiyat listesi!

İstanbul Beylikdüzü’nde Gül Proje tarafından hayata geçirilen Vira İstanbul projesinde satışlar devam ediyor. Projede satılık daire fiyatları 258.000 TL ila 921.000 TL arasında değişiyor. Beylikdüzü’nde yükselen Vira İstanbul projesinde 17 blokta 1.156 konut ve 39 dükkan yer alıyor. Bloklar 5, 8, 13 ve 15 katlı olarak tasarlandı. 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 daire seçeneklerinin bulunduğu Vira İstanbul projesinde kreş, basket sahaları, tenis kortları ve teraslar da yer alıyor.

 

 

Vira istanbul fiyat listesi.1.

Vira İstanbul fiyat listesi

Vira İstanbul projesinde metrekare fiyatları 3 bin 100 TL’den başlıyor. Vira İstanbul fiyat listesi şu şekilde; 1+1 daireler 253.470 ila 297.486 TL, 2+1’ler 306.153 ila 524.025 TL, 3+1’ler 601.336 ila 739.817 TL, 4+1 daireler ise 683.400 ila 903.119 TL arasında değişiyor. Proje, banka kredisine uygun durumda ve firma bünyesinde yüzde 25 peşinatla 30 aya kadar vade farksız taksit imkânı sunuluyor. Peşin ödemelerde ise yüzde 7 oranında iskonto uygulanıyor.

 

Beylikdüzü Emlak Raporu için tıklayın!

 

Vira İstanbul nerede?
İstanbul Beylikdüzü’nde Kavaklı Caddesi üzerinde yer alan Vira İstanbul merkezi bir konumda bulunuyor. Proje, E-5 karayoluna 2 dakika, sahile ise 3 dakikalık uzaklıkta yer alıyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/vira-istanbul-fiyat-listesi/

Emlak fiyatları daha yavaş artacak!

Vatandaşın alım gücüne göre satılık daire fiyatları ne kadar gerçekçi? Yılın son aylarında emlak fiyatları düşüşe geçecek mi? Sözcü gazetesi, gayrimenkul konusunda bir bilir kişi olarak Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan’a sordu. İşte o röportaj…

 

 

Türkiye gayrimenkul sektörü fiyat beklenti endeksi değerine göre 2016 yılının son 3 ayında fiyatların artması beklenmiyor. Bu sonucu “Türkiye’de konut fiyatları düşüşe geçecek” olarak okumak ne kadar doğru olur?
Beklentinin bu yönde olması her zaman “fiyatlar düşecek” anlamına gelmiyor. Diğer yandan geçmişte beklenti endeksleri ile fiyatlar arasında yüksek korelasyonlar olduğunu gördük. Bu nedenle “Türkiye’de konut fiyatları düşecek” demek yerine, “konut fiyatları bu hızda artmayacak” yorumunu daha doğru olabilir. REIDIN tarafından 2016’nın son çeyreğine yönelik olarak açıklanan Türkiye Gayrimenkul Sektörü Güven Endeksi ve Gayrimenkul Sektörü Fiyat Beklenti Endeksi verilerinin sektör profesyonelleri üzerinden toplandığını unutmamak gerekiyor. Yani buradaki görüşler daha çok sektör profesyonellerinin görüşü ve tüketici görüşünü yansıtmıyor. Dönemsel olarak politik iklim ve gelişmeler neticesinde genel beklenti negatif olabiliyor.

ahmet-kayhan.sozcu

Sizce Türkiye’de konut fiyatları ülke ekonomisine ve vatandaşın alım gücüne göre gerçekçi bir aralıkta mı?
Bu soruya yanıt vermek için rakamlara bakmak gerekiyor: Türkiye’de ortalama bir hanenin gelirinin ortalama bir ev fiyatına oranı bunu en doğru şekilde anlatıyor. Yani makro düzeyde dünyada genel kabul gören bir gerçek olarak, eğer bu oran 5’in altındaysa “ev al”, 5-8 arasındaysa “bekle”, 8’in üzerindeyse “konutta balon var” demek. Türkiye ortalamasında bu rakam yaklaşık olarak 6 civarında. Yani henüz riskli bölgede değiliz. Ülkemizde ortalama bir hane gelirinin, ortalama ev fiyatlarına oranı 6 olduğu için, konut fiyatlarının “gerçekçi” bir aralıkta olduğunu söyleyebiliriz.

 

 

Ev almayı düşünenlere en değerli tavsiyenizi sorsak?
Türkiye’deki en temel problem ev satın alırken nakit almayı düşündüğümüz için ev fiyatı özelinde çok yüksek geliyor. Ama ev sahipliği uzun bir prosestir. Eğer 5-15 yıl aralığında değerlendirilirse finansman ihtiyacı ev fiyatlarının göreceli olarak benzer ülkelere göre ucuz olduğunu söylemek doğru olur. Örneğin İstanbul medyan fiyat ortalaması, Dubai’nin neredeyse yarısı ve Singapur’un dörtte biri düzeyinde…

 

Konut satışlarının yükselişe geçmesi için tek kriter fiyat mıdır?
Tabii ki hayır. Fiyat önemli bir değişken ama farklı ağırlıkta birçok değişken de var. Yani bir dönem faiz oranlarının etkisi çok yüksekken, başka bir dönemde gelir durumu daha büyük etken olabiliyor. Fiyat, konut kredisi faiz oranları, gelir, lokasyon gibi pek çok etken bir arada değerlendirilmeli.

 

Yılın son çeyreği için fiyat artış beklentisinin bulunmaması, konut fiyatlarının belirli bir aralıkta sabitleneceği anlamı taşıyor mu?
Bu noktada beklentiden çok, arz-talep dengesine ve faiz oranlarının izleyeceği seyre bakmak gerekiyor. Son çeyrekte konut fiyatlarında artışın devam edeceğini ama daha yavaş bir artış olacağını söyleyebiliriz.

 

Bu durumda, “Ne zaman ev almalıyım?” sorusu için 2016’nın en doğru zaman dilimi Ekim, Kasım, Aralık ayları mı olacak?
Mevsimsel olarak ev yatırımı için en doğru zaman genellikle yaz dönemidir. İşlem sayısı düştüğü için fiyat anlamında daha uygun alternatiflere ulaşmak mümkündür. Yani Temmuz ve Ağustos ayları…

 

Kaynak: Sözcü

Kaynak: http://blog.zingat.com/emlak-fiyatlari-daha-yavas-artacak/