Emlak profesyonellerinin 7 karakter özelliği!

Özellikle emlak gibi sürekli insanlarla iletişim halinde olunan sektörlerde bazı kişilik özellikleri başarı için gereklilik haline geliyor. Başarılı bir iş yaşamı için sadece çok çalışmak ya da şans yeterli değil. Bazen farkında olmadığımız birçok kişilik özelliği de başarıyı getirebiliyor.

 

BAŞARILI GAYRİMENKUL SATIŞI

İşte emlak sektöründe başarılı olmanın yolları ve bunu gerçekleştirmek için keşfedilmesi gereken 7 kişilik özelliği…

1) Problemleri hızlı bir şekilde çözmek
Emlak sektöründe birçok problemle karşılaşabilirsiniz. Alıcı ya da satıcı arasındaki iletişimde yaşanan sıkıntıları aşmak için hızlı bir çözüm bulmak önemli. Başarılı gayrimenkul danışmanları, portföyündeki evin daha pazarlanabilir hale gelmesinde kreatif çözümler üretme konusunda başarılıdır.

 

 

2) İç motivasyon enerjisi
Profesyonel gayrimenkul danışmanları, tüm olumsuzluklara rağmen kendini motive edebilir. Emlak sektöründe kendini motive etmek ve alıcı ya da satıcılarla pozitif bir iletişim kurmak işin ilk kurallarından biri.
Motivasyon, işinizde mutlu ve başarılı olmak için gerekli özelliklerin başında gelir. Kendini motive eden gayrimenkul danışmanları hedeflerine kolayca ulaşır.

 

3) Her zaman dürüst olmak
Emlak sektöründe güven çok önemli bir duygudur. Ev satın alacak kişiler tüm bu süreçte gayrimenkul danışmanına güven duymak ister. Bu sebeple profesyonel gayrimenkul danışmanları potansiyel alıcılarla güven odaklı iletişim kurmaya özen gösterir.
Bu güveni oluşturmak için ise dürüstlük önemli bir kişilik özelliği… Ev satın alma/satma sürecinde dürüst olan gayrimenkul danışmanları kariyerlerinde uzun dönemli bir başarı sağlar.

 

 

4) Öğrenmeye açık olmak
Hayattaki en büyük güç bilgi… Başarılı gayrimenkul danışmanları da her zaman öğrenmeye açıktır. Onlar için hiçbir zaman bilginin sınırı yoktur, her yeni günde yeni bir şeyler öğrenir ve bunu mesleklerinde nasıl kullanacaklarını bilirler. Emlak sektöründe niş alanlara yönelerek bu konuda kendilerini geliştirirler.

 

5) Sosyalliği sevmek
Gayrimenkul sektöründe sürekli insanlarla iletişim halinde olursunuz. İletişimin böylesine yoğun olduğu bir meslekte sosyal olmak, başarı için katkı sağlar. Gayrimenkul danışmanının sosyal olması hem başarıyı hem de daha fazla çevreye ulaşmayı kolaylaştırır.

 

6) Detayları atlamamak
Ayrıntılar emlak sektöründe başarılı bir kariyer için şart. Detaycı olan gayrimenkul danışmanı, her bir müşterisine kişiselleştirilmiş bir hizmet vermekte ustadır. Müşterisinin ihtiyacı ya da beklentisinin yanı sıra müşterisinin nelere dikkat ettiğini ve onu etkileyebilmek için neler yapacağını bilir.

 

7) Sabırlı olmak
İş hayatında önünüze birçok engel çıkar. Bu engelleri soğukkanlılıkla karşılayarak sabırlı olmak uzun vadede başarıyı getirir.

Kaynak: http://blog.zingat.com/emlak-profesyonellerinin-7-karakter-ozelligi/

REIDIN Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış – Aralık 2016

Gayrimenkul bilgi servisi REIDIN tarafından Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış – Aralık 2016 raporunu yayınladı.

Türkiye İş Bankası desteğiyle REIDIN tarafından hazırlanan rapor, 2016 yılı Aralık ayında gayrimenkul sektörüne dair farklı rakamsal veriler de sunuyor. Aynı zamanda güncel gayrimenkul verileri ile ilgili pek çok değerli bilgiyi önceki yıllarla karşılaştırmalı olarak gözler önüne seriyor.

 

 

REIDIN Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış-Aralık 2016 raporuna göre konut satış ve kira fiyatlarının değişim oranları nasıl gerçekleşti? Gayrimenkul büyükşehirlerde ne kadar yıllık brüt getiri oranlarına sahip oldu? Hangi şehirde amortisman süresi kaç yıl olarak açıklandı? Hepsi REIDIN raporunda…

 

REIDIN raporuna göre konut satış fiyat değişimi son bir yılda yüzde 9.74, konut kira fiyat değişimi ise yüzde 9.12 olarak gerçekleşti.

Son iki yıla bakıldığında ise konut satış fiyat değişimi yüzde 28.04, konut kira fiyat değişimi ise yüzde 23.87 oldu.

 

 

Bursa bölgesel yıllık brüt getiride lider

Bursa, bölgesel yıllık brüt getiri oranlarına bakıldığında liderliği yine elinden bırakmadı.

Bölgesel yıllık brüt getiride yedi büyükşehir arasında en yüksek oran yüzde 6.46 ile Bursa’ya ait. Bursa’nın ardından sıralama yüzde 5.87 ile Antalya, yüzde 5.67’yle Ankara, yüzde 5.61’le İzmir, yüzde 5.41’le Kocaeli, yüzde 5.39’la İstanbul ve yüzde 5.19 ile Adana şeklinde ilerliyor.

 

Yedi büyük şehirde gayrimenkul amortisman süreleri

Gayrimenkul yatırımı yapanları yakından ilgilendiren yedi büyük ilin amortisman süreleri, yıllık olarak şöyle sıralanıyor:

 

Adana: 19.7

İstanbul: 19

Kocaeli: 18.9

İzmir: 18.3

Ankara: 18.1

Antalya: 17.5

Bursa: 15.9

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/reidin-turkiye-konut-piyasasi-genel-bakis-aralik-2016/

Emlak fiyatları daha yavaş artacak!

Vatandaşın alım gücüne göre satılık daire fiyatları ne kadar gerçekçi? Yılın son aylarında emlak fiyatları düşüşe geçecek mi? Sözcü gazetesi, gayrimenkul konusunda bir bilir kişi olarak Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan’a sordu. İşte o röportaj…

 

 

Türkiye gayrimenkul sektörü fiyat beklenti endeksi değerine göre 2016 yılının son 3 ayında fiyatların artması beklenmiyor. Bu sonucu “Türkiye’de konut fiyatları düşüşe geçecek” olarak okumak ne kadar doğru olur?
Beklentinin bu yönde olması her zaman “fiyatlar düşecek” anlamına gelmiyor. Diğer yandan geçmişte beklenti endeksleri ile fiyatlar arasında yüksek korelasyonlar olduğunu gördük. Bu nedenle “Türkiye’de konut fiyatları düşecek” demek yerine, “konut fiyatları bu hızda artmayacak” yorumunu daha doğru olabilir. REIDIN tarafından 2016’nın son çeyreğine yönelik olarak açıklanan Türkiye Gayrimenkul Sektörü Güven Endeksi ve Gayrimenkul Sektörü Fiyat Beklenti Endeksi verilerinin sektör profesyonelleri üzerinden toplandığını unutmamak gerekiyor. Yani buradaki görüşler daha çok sektör profesyonellerinin görüşü ve tüketici görüşünü yansıtmıyor. Dönemsel olarak politik iklim ve gelişmeler neticesinde genel beklenti negatif olabiliyor.

ahmet-kayhan.sozcu

Sizce Türkiye’de konut fiyatları ülke ekonomisine ve vatandaşın alım gücüne göre gerçekçi bir aralıkta mı?
Bu soruya yanıt vermek için rakamlara bakmak gerekiyor: Türkiye’de ortalama bir hanenin gelirinin ortalama bir ev fiyatına oranı bunu en doğru şekilde anlatıyor. Yani makro düzeyde dünyada genel kabul gören bir gerçek olarak, eğer bu oran 5’in altındaysa “ev al”, 5-8 arasındaysa “bekle”, 8’in üzerindeyse “konutta balon var” demek. Türkiye ortalamasında bu rakam yaklaşık olarak 6 civarında. Yani henüz riskli bölgede değiliz. Ülkemizde ortalama bir hane gelirinin, ortalama ev fiyatlarına oranı 6 olduğu için, konut fiyatlarının “gerçekçi” bir aralıkta olduğunu söyleyebiliriz.

 

 

Ev almayı düşünenlere en değerli tavsiyenizi sorsak?
Türkiye’deki en temel problem ev satın alırken nakit almayı düşündüğümüz için ev fiyatı özelinde çok yüksek geliyor. Ama ev sahipliği uzun bir prosestir. Eğer 5-15 yıl aralığında değerlendirilirse finansman ihtiyacı ev fiyatlarının göreceli olarak benzer ülkelere göre ucuz olduğunu söylemek doğru olur. Örneğin İstanbul medyan fiyat ortalaması, Dubai’nin neredeyse yarısı ve Singapur’un dörtte biri düzeyinde…

 

Konut satışlarının yükselişe geçmesi için tek kriter fiyat mıdır?
Tabii ki hayır. Fiyat önemli bir değişken ama farklı ağırlıkta birçok değişken de var. Yani bir dönem faiz oranlarının etkisi çok yüksekken, başka bir dönemde gelir durumu daha büyük etken olabiliyor. Fiyat, konut kredisi faiz oranları, gelir, lokasyon gibi pek çok etken bir arada değerlendirilmeli.

 

Yılın son çeyreği için fiyat artış beklentisinin bulunmaması, konut fiyatlarının belirli bir aralıkta sabitleneceği anlamı taşıyor mu?
Bu noktada beklentiden çok, arz-talep dengesine ve faiz oranlarının izleyeceği seyre bakmak gerekiyor. Son çeyrekte konut fiyatlarında artışın devam edeceğini ama daha yavaş bir artış olacağını söyleyebiliriz.

 

Bu durumda, “Ne zaman ev almalıyım?” sorusu için 2016’nın en doğru zaman dilimi Ekim, Kasım, Aralık ayları mı olacak?
Mevsimsel olarak ev yatırımı için en doğru zaman genellikle yaz dönemidir. İşlem sayısı düştüğü için fiyat anlamında daha uygun alternatiflere ulaşmak mümkündür. Yani Temmuz ve Ağustos ayları…

 

Kaynak: Sözcü

Kaynak: http://blog.zingat.com/emlak-fiyatlari-daha-yavas-artacak/