Bakan açıkladı: Deprem riski yüksek İstanbul ilçeleri!

İstanbul’da dört fay hattının ömrünü tamamladığına dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’un deprem riski yüksek ilçelerini açıkladı ve kentsel dönüşümün hız kazanması gerektiğine dikkat çekti.

 

Kartal’dan Beykoz’a, Sarıyer’den Avcılar ve Büyükçekmece’ye

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 7 milyon binanın yenilenerek sağlamlaştırılması gerektiğini belirtti. Bakan Özhaseki, İstanbul’un Kartal’dan Beykoz’a, Sarıyer’den Avcılar ve Büyükçekmece’ye uzanan şeridine vurgu yaptığı açıklamasında şunları söyledi:

 

 

“Vatandaşlarımızın üzerine düşen görev; binalarının ölçümünü yaptırmak”

“1999 sonrası yapılan binaların biraz sağlam olduğunu kabul ediyoruz. 1999’da yönetmelik değişikliği var. Yeni binalar biraz sağlam. 5 milyon civarında. 1999 öncesi 15 milyon stok var. Bunların en az yarısı riskli. Yani 6-7 milyon binanın yenilenmesi, sağlam hale gelmesi gerekli. Özellikle en büyük risk İstanbul’da. Dört fay kırığı var. Dördünün de zamanı dolmuş. Fay kırıklarının hepsi her an patlayabilir. Bilim adamlarının görüşü şu; 2030’a kadar İstanbul’da büyük ihtimalle deprem olur. 2050 diyenler azınlıkta. Büyük çoğunluğu 2030’u işaret ediyor. Deprem kesin. 7 ile 7.5 arasında şiddeti olacak.

 

 

Deniz kenarları. Kartal’dan başlayarak Beykoz’a doğru, Sarıyer’den başlayarak Avcılar’a ve Büyükçekmece’ye doğru, özellikle birkaç katın üzerinde olanlar riskli gözüküyor. 1999’dan önce yapılanlar. Bunun için çok hızlı olarak kentsel dönüşümün uygulanması lazım. Bunu yapacak olanlar belediyeler. Projelerini getiren belediyelere yardımlarımız oluyor. Bazı belediye başkanı arkadaşlarımız hiç aldırış etmiyor. Vatandaşlarımızın üzerine düşen görev; binalarının ölçümünü yaptırmak. Belediye başkanı arkadaşlar vatandaşlarımızı zorlasınlar. Projeleri bize getirsinler.”

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/bakan-acikladi-deprem-riski-yuksek-istanbul-ilceleri/

Kentsel dönüşümde riskli bina yıkımı nasıl olmalı?

Kentsel dönüşümden faydalanmak, yani 6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu’ndan yararlanmak için öncelikle bina için risk raporu almak gerekiyor. Yaşadığı bina kentsel dönüşüm kapsamında değerlendirilenler, başvuruda bulunarak 18 aya kadar kentsel dönüşüm kira yardımı alabiliyor. Başvuru için doğru zaman, binanın anlaşmayla tahliye edilmiş olması. Peki tahliye sonrası riskli binaların yıkım süreci nasıl işliyor?


Riskli binanın yıkım sürecinde neler yaşanıyor?

Riskli binaların yıkımı öncesi hak sahiplerine tanınan süre 60 gün. 

Verilen sürede binanın yıkımı gerçekleşmediğinde tanınan ek süre 30 gün.

Tanınan sürede riskli binayı terk etmeyen malikler veya kiracılar İstanbul, İzmir ve Bursa’da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlükleri’ne, diğer şehirlerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne bildiriliyor. Ardından yasal işlemler başlatılıyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/kentsel-donusumde-riskli-bina-yikimi-nasil-olmali/

Adım adım riskli bina tespiti!

Kentsel dönüşüm kapsamında hak sahibi olduğu binayı yenilemek isteyenler için ilk şart risk raporuna sahip olmak… Peki kimler kentsel dönüşüme başvurabilir? Riskli bina raporu nasıl alınır? Riskli bina raporu alan hak sahipleri kentsel dönüşüm sürecini yaşarken nasıl hareket etmeli, nelere dikkat etmeli? Riskli bina yakımı nasıl olmalı?

 

Risk tespiti için neler yapmalı?

Kentsel dönüşümden faydalanmanın ilk adımı, söz konusu binayla ilgili risk tespitinin yaptırılması… İşte risk tespiti yaptırmak için bilmeniz gerekenler…

• Risk tespiti için T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, belediyelere, il özel idarelerine, büyükşehirlerde büyükşehir belediyelerine, büşükşehir ilçe belediyelerine veya Bakanlık tarafından lisanslandırılan kurum ve kuruluşlara başvurmak gerekiyor.

Risk tespiti başvurusu için, başvuru sahipleri sayısında herhangi bir çoğunluk aranmıyor. Maliklerden birinin veya kanuni temsilci olarak seçilen kişinin müracaatı risk tespiti sürecinin başlaması için yeterli.

• Risk tespiti başvurusu, tapu belgesi ve kimlik belgesi fotokopisiyle yapılıyor.

• Riskli yapılar, Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre tespit ediliyor.

• Riskli olduğu tespit edilen binalar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bildiriliyor.

• Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından incelenen raporlarda bir eksik veya yanlış hususlar varsa rapor ilgililere iade ediliyor. Onaylanan raporlarsa ilgili tapu müdürlüğüne bildiriliyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/adim-adim-riskli-bina-tespiti/

Kentsel dönüşümde kira yardımından mahrum kalmayın!

Kentsel dönüşüm çerçevesinde yenileme kararı alınan binalardaki hak sahipleri, işlemleri tamamlanmadan ikametgâh değişikliği yaptığında kira yardımı alamayabiliyor. Peki kira yardımından mahrum kalmak istemeyen hak sahipleri neler yapmalı?

Önce risk raporu sonra ikametgâh

Kira yardımından faydalanmak isteyenler için AA muhabirine açıklamada bulunan Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkan Yardımcısı ve Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak hak sahiplerini uyardı.

Adım adım riskli bina tespiti!

Kentsel dönüşüm riskli bina raporu alınmadan hak sahiplerinin adres değişikliği yapmamalarının altını çizen Hatice Kolçak, evini kentsel dönüşüm kapsamında yenilemek isteyen kat maliklerinin aralarında sözlü olarak anlaştıktan sonra, “Nasılsa bina yıkılacak, evsiz kalabilirim” telaşıyla kiralık ev arayışına girdiğini aktardı.

Kentsel dönüşümde kira yardımı nasıl alınır?

TÜSODER Genel Başkan Yardımcısı ve Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, “Ancak bu işlem binaya risk raporu almadan önce yapıldığında devletin kira yardımından faydalanamıyorlar. Çünkü risk raporu ile beraber kira yardımı için istenen belgeler arasında ikametgâh da bulunuyor. Tüketiciler mağduriyet yaşanmaması için ev kiralasalar dahi işlemleri bitirmeden ikametgâhını taşımamalı.” uyarısında bulundu.  

Kaynak: http://blog.zingat.com/kentsel-donusumde-kira-yardimindan-mahrum-kalmayin/

Riskli bina için ada düzeyinde 3’te 2 çoğunluk aranacak!

Kentsel dönüşüm sürecinde hak sahiplerinin anlaşmazlıkları nedeniyle pek çok riskli bina için yenileme yapılamıyordu. Kentsel dönüşüm yönetmeliğinde yapılan yeni değişiklikle artık söz konusu anlaşmazlık süreci geride kalıyor.

Peki kentsel dönüşüm yönetmeliğinde yapılan değişikliklerden kim, nasıl etkilenecek?

 

 

Kentsel dönüşüm sürecinde neler değişiyor

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki 6306 Sayılı Kanun’un uygulama yönetmeliğinde yapılan değişiklikler yürürlüğe girdi.

kentseldonusum,yenilik.2

Kentsel dönüşümde yönetmelik değişikliğiyle başlayan yeni dönemin getirdiği yeni uygulamalar şöyle:
• Her bir binadan ayrı ayrı karot alınması yerine, artık Bakanlar Kurulu belirli bir bölgeyi “riskli alan” ilan edebilecek.

• Bir bölgedeki yapıların yüzde 65’i riskli durumdaysa, yani depreme dayanıksız ve ruhsatsız ise bölgenin tümü “riskli alan” olarak ada ve bölge bazlı dönüşüme girecek.

• Riskli alan tespiti için 15 bin metrekare büyüklük sınırlaması kaldırıldı.

• Riskli alan ve yapıda 3’te 2 çoğunluk bina yıkılmadan karar alabilecek.

 

 

• Anlaşmayan hak sahiplerinin arsa payları, bina yıkılmadan satılabilecek.

• İki aylık denetimlerin ardından yıktırılmayan binalar kolluk kuvvetleri nezaretinde yıktırılacak.

• Tahliye süreleri sonunda elektrik, su, doğalgaz hizmetlerinin durdurulması zorunlu oldu.

• Riskli yapı tespiti için en az bir inşaat mühendisinin görevlendirilmesi zorunlu hale geldi.

• Riskli tüm yapılardaki hak sahiplerine ve kiracılara kira yardımı yapılabilecek.

• Kira yardımı süresi yapının tahliye edildiği tarihten itibaren başlayacak.

 

 

• Riskli alan ilanı için bundan sonra sadece belediyeler değil; malikler, özel sektör ve TOKİ de başvuruyu yapabilecek.

• Kültür ve Tabiat Varlıkları Kanunu kapsamına giren taşınmazlarda da kentsel dönüşüm yapılabilecek.

• Lisanslandırmada inşaat mühendisleri taahhütname vermeyecek.

• Tapuda kayıtlı olan hak sahibinin vefat etmiş olması durumunda ise Bakanlık, Müdürlük veya İdare tebligat işlemleri için mirasçılık belgesi çıkartmaya, kayyum tayin ettirmeye veya tapuda kayıtlı son malike göre işlem yapmaya yetkili olacak.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/riskli-bina-icin-3te-2-cogunluk-yeterli-olacak/