Bakan açıkladı: Deprem riski yüksek İstanbul ilçeleri!

İstanbul’da dört fay hattının ömrünü tamamladığına dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’un deprem riski yüksek ilçelerini açıkladı ve kentsel dönüşümün hız kazanması gerektiğine dikkat çekti.

 

Kartal’dan Beykoz’a, Sarıyer’den Avcılar ve Büyükçekmece’ye

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 7 milyon binanın yenilenerek sağlamlaştırılması gerektiğini belirtti. Bakan Özhaseki, İstanbul’un Kartal’dan Beykoz’a, Sarıyer’den Avcılar ve Büyükçekmece’ye uzanan şeridine vurgu yaptığı açıklamasında şunları söyledi:

 

 

“Vatandaşlarımızın üzerine düşen görev; binalarının ölçümünü yaptırmak”

“1999 sonrası yapılan binaların biraz sağlam olduğunu kabul ediyoruz. 1999’da yönetmelik değişikliği var. Yeni binalar biraz sağlam. 5 milyon civarında. 1999 öncesi 15 milyon stok var. Bunların en az yarısı riskli. Yani 6-7 milyon binanın yenilenmesi, sağlam hale gelmesi gerekli. Özellikle en büyük risk İstanbul’da. Dört fay kırığı var. Dördünün de zamanı dolmuş. Fay kırıklarının hepsi her an patlayabilir. Bilim adamlarının görüşü şu; 2030’a kadar İstanbul’da büyük ihtimalle deprem olur. 2050 diyenler azınlıkta. Büyük çoğunluğu 2030’u işaret ediyor. Deprem kesin. 7 ile 7.5 arasında şiddeti olacak.

 

 

Deniz kenarları. Kartal’dan başlayarak Beykoz’a doğru, Sarıyer’den başlayarak Avcılar’a ve Büyükçekmece’ye doğru, özellikle birkaç katın üzerinde olanlar riskli gözüküyor. 1999’dan önce yapılanlar. Bunun için çok hızlı olarak kentsel dönüşümün uygulanması lazım. Bunu yapacak olanlar belediyeler. Projelerini getiren belediyelere yardımlarımız oluyor. Bazı belediye başkanı arkadaşlarımız hiç aldırış etmiyor. Vatandaşlarımızın üzerine düşen görev; binalarının ölçümünü yaptırmak. Belediye başkanı arkadaşlar vatandaşlarımızı zorlasınlar. Projeleri bize getirsinler.”

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/bakan-acikladi-deprem-riski-yuksek-istanbul-ilceleri/

Binanızı depreme karşı nasıl koruyacaksınız?

Eryap Grup CEO’su Emrullah Eruslu, binalarda meydana gelen korozyonun önlenmesi için iyi bir su yalıtımı olması gerektiğini belirterek, depreme karşı bina taşıyıcı sisteminin en önemli koruyucu kalkanının su yalıtımı olduğunu söyledi. Su yalıtımının binanın taşıyıcı donatısını korozyondan yani paslanmaktan koruduğunu ifade eden Eruslu, “Marmara depreminde yıkılan binaların yüzde 64’ünde su yalıtımı olmadığı düşünüldüğünde depreme dayanıklı binalarda yaşamak için binaların su yalıtımı mutlaka yapılmalı. Aksi takdirde binalar 10 yılda taşıma kapasitesinin yarısını kaybediyor” dedi.

“Kentsel dönüşüm önemli bir fırsat”

Türkiye’yi yasa boğan 17 Ağustos Kocaeli depreminin ardından 16 yıl geçmesine rağmen ülkemizde deprem ve güvenli yapılar konusunda alınması gereken acil önlemlerin alınmadığına dikkat çeken Eruslu, “Su yalıtımı da acilen zorunlu hale getirilmeli, aksi takdirde bir deprem ülkesi olan Türkiye’de can ve mal kayıpları ne yazık ki kaçınılmaz olacak. İnşaat aşamasındaki bir binaya su yalıtımının uygulanmasının maliyeti, toplam bina maliyetinin yalnızca yüzde 3’üne denk geliyor ve binanın güvenliği söz konusu olduğunda bunun ek bir maliyet olarak görülmemesi gerekiyor. Son zamanlarda gündemde olan kentsel dönüşüm sürecinin de bu açıdan önemli bir fırsat olacağına inanıyoruz” dedi.

Su yalıtımı neden önemli?

Kaynak: http://blog.zingat.com/binanizi-depreme-karsi-nasil-koruyacaksiniz/

Zorunlu Deprem Sigortası’nda avans dönemi

Hazine Müsteşarlığı’nın “Zorunlu Deprem Sigortası Genel Şartlarında Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”i, 31 Aralık 2015 tarihli Resmi Gazete’nin dördüncü mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Artık Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) kapsamında, deprem sonrasında sigortalılara belirli şartlara göre avans ödemesi yapılacak.

 

Deprem bölgesindeki illerde DASK miktarı arttı

Yayınlanan tebliğe göre, ödenecek prim hesaplaması şöyle olacak: İlgili esaslara göre tespit edilen sigorta bedeline, deprem bölgesine ve yapı tarzına göre belirlenen tarife uygulanmak üzere bulunan tutara 10 lira ilave edilecek.

Bu tutar, İstanbul’daki rizikolar için 15 lira olarak uygulanacak. Bir mesken için verilebilecek azami teminat tutarı, yapı tarzı ayırımı yapılmaksızın 160 bin lira olacak. Zorunlu deprem sigortası asgari prim tutarı, 25 liradan birinci derecede deprem bölgesinde 70, ikinci derecedeki deprem bölgesinde 60 liraya yükseldi.

İstanbul gibi birinci, ikinci ve üçüncü derecede deprem bölgesinde yer alan illerde 30-40 metrekarelik stüdyo dairelerin DASK miktarı ortalama yüzde 37 arttı.

Kaynak: http://blog.zingat.com/zorunlu-deprem-sigortasinda-avans-donemi/