Bir ayda kaç gayrimenkul satmalısınız?

Gayrimenkul dalgalanan bir sektör; piyasa şartları her an değişebilir! Bu nedenle gayrimenkul danışmanlarının aylık satış adedini ve hedeflerini gerçekleştirebilmesi için planlı hareket etmesi gerekiyor. Elbette bu hedefleri belirlerken piyasanın eğilim ve koşullarını göz önünde bulundurarak, ortaya gerçekçi satış rakamları konulmalı.

 

Emlakta başarı için 5 alışkanlık!


Aylık emlak satış hedefi nasıl belirlenir?

Peki gayrimenkul danışmanları bir ayda kaç gayrimenkul satması gerektiğini nasıl belirlemeli?

“Milyoner Gayrimenkul Danışmanı” kitabının yazarı Gary Keller bu soruya basit bir formülle cevap veriyor: “Satılık portföy almanızı sağlayacak randevuların yüzdesi ve satışa dönüşecek olan satılık portföylerin yüzdesi”.

 

Emlak satışını hızlandıracak 4 taktik!

 

Bu formül size ne kadar satış yapmanız gerektiğine dair fikir verecektir. Ancak sayıyı belirlemek bu yolda ilk adım! İşte aylık satış hedefine ulaşmak ve satışları yükseltmek için yapmanız gerekenler…

 

Kaç emlak satacağınıza karar verin

• Gayrimenkul satışında ilk adım hedef belirlemek. Satış hedefi belirlerken piyasa eğilimlerini ve yerel koşulları göz ardı etmemelisiniz.

• Gary Keller’in formülüne göre satılık portföy almanızı sağlayacak randevuların yüzdesi ve satışa dönüşecek olan satılık portföylerin yüzdesi aylık ne kadar satış yapılacağına ve hedef belirlemeye dair fikir veriyor.

• Bölgenizde satılık gayrimenkul sayısının çok olması hedefteki sayıyı artırabilir ancak bu noktada dikkat etmelisiniz! Çünkü satılık portföy sayısının çoğalması aynı zamanda rekabeti de artıracaktır. Bu rekabeti dikkate alarak hareket etmelisiniz.

 

Satış hedefine ulaşmak için ısrarcı ve inatçı olun!

• Satış hedefinizi belirlerken bir evin ortalama piyasada kalış süresini hesaba katın. Bu durum sizin net gelirinize etki edecek…

• Eğer ev uzun süre satışta kalacak gibi görünüyorsa, “doğru fiyatlı ev” bulma çabalarınızı artırmaya yönelin.

• Satış hedeflerine ulaşmak için pazarlama çalışmalarına zaman ayırın.

• Gayrimenkul satışında sorumlu ve ölçülebilir olmak önemli bir detay…

• Satış hedefinize ulaşamadıysanız bahane ya da mazeretlere sığınmayın, bunun yerine nerede hatalı olduğunuzu keşfedin ve ders alın! Bu fikir sizi motive edecek ve daha çok satış yapmanızı sağlayacak.

Kaynak: http://blog.zingat.com/bir-ayda-kac-gayrimenkul-satmalisiniz/

Türkiye’nin gayrimenkul getiri haritası!

Gayrimenkul bilgi servisi REIDIN, Türkiye’nin gayrimenkul getiri haritasını Dünya gazetesi için çıkardı. Dünya gazetesinde “Türkiye’nin gayrimenkul getiri haritası çıktı” başlığıyla yayınlanan haberde gayrimenkul yatırımlarının en çok kazandırdığı şehirlerden kira gelirinde öne çıkan şehirlere kadar detaylı bir analiz yayınlandı:

 

 

Türkiye’de ev alımı, yüksek getiri nedeniyle ‘barınma’ ihtiyacı kadar yatırım amacıyla da yapılıyor. Fiyat ve kira geliri artışlarından yararlanmak isteyen alıcılar, daha önce kendileri satın alarak yatırım yapıyorlardı. Son dönemde özellikle alıcının bu yönlü talebini karşılamak için fonlar kuruluyor.
Ancak, amaç yüksek gelir-getiri olunca, en yüksek fiyat artışları hangi illerde oluyor, satın alınan bir konut en çok nerede kira artışı sağlıyor, gelir getiriyor? Bunları bilmek önem kazanıyor.

 

dunya.reidin

Kirada Aydın, fiyatta İstanbul
► 2012 – 2016 yılları arasında kira gelirinin en çok arttığı illerin başında Aydın, konut fiyatlarının en çok arttığı illerin başında ise İstanbul var. Aydın, son beş yılda konut fiyatları artışı bakımından listenin sonlarında yer almasına rağmen kira geliri artışında yüzde 155 oranıyla listenin başında. Bu durum, ilin turizm kenti olmasından kaynaklanıyor. Geçici konaklama talebi yoğun. Bu da kiraları yukarı itiyor.
► Son beş yılda İstanbul’da konut fiyatları ikiye katlanmış. Endekse göre artış yüzde 126.75! Bu oran İstanbul’u liste başı yapıyor. İstanbul, kira artışında da yüzde 98.9 ile en çok kira artışı gören iller listesinde ikinci sırada.

 

İstanbul, bu yıl listelerden düştü!
► Ancak İstanbul’da bir 2016 vakası var. İstanbul (eylül verilerine göre) ilk kez bu yıl hem kira artışı, hem fiyat artışı bakımından “ilk 10” listesine giremedi.

 

Yalova vakası yaşanıyor
► Gerek fiyat artışı, gerek kira artışı bakımından Ankara ilk 10 listelerinde yer almıyor. İzmir ise fiyat artışı listesinde yüzde 88’le dördüncü, en çok kira artışı getiren iller listesinde de yüzde 94 oranıyla üçüncü sırada.
► Son beş yılda konut fiyatlarının en çok arttığı iller listesinin ikinci sırasında Yalova var. Artış oranı yüzde 120.1! Bu ildeki artışın da özellikle yabancı alıcı talebinden kaynaklandığı düşünülüyor. Yalova son yıllarda özellikle Körfezli alıcıların ilgi odağı oldu.
► Antalya, Avrupalı ve Rus alıcıların ilgi odağı olarak dikkat çekti. Konut fiyatları prim yaptı. 5 yıllık artış yüzde 86.8 düzeyinde. Kira artışı da 82.4 düzeyinde. Bu oranlarla Antalya her iki listede de 6’ıncı sırada yer alıyor.

 

Kahramanmaraş’ta mülteciler fiyatları zıplattı
► Suriyeli mültecilerin yoğun ilgisi Gaziantep’i 2012 yılında hem kira geliri artışında hem de konut fiyatları artışında liste başı yaptı. Hatay da 2012’de ilk kez kira geliri artışında ilk 10 arasına girdi.
► Kahramanmaraş, 2013 yılında konut fiyatlarının en çok arttığı iller listesinin başında yer aldı. Son beş yıl listesinde de üçüncü sırasında. Beş yılda artış oranı yüzde 89.2. Yerel analizlere göre konut fiyatlarındaki tırmanışın en büyük nedeni mülteci yerleşiminin yarattığı talep!

 

Araplar Trabzon’u, havalimanı Ordu’yu listeye soktu
► Arap yatırımcılar, alıcılar Yalova gibi Trabzon’da da fiyatları yükseltti. Trabzon bu yıl konut fiyatları en çok artan ilk 10 il listesine girdi.
► Ordu’nun 2015’te hem fiyat hem de kira artışı bakımından ilk 10’a girdiği dikkat çekiyor. Bu il beş yıllık listelerde de yer alıyor. Beş yılda konut fiyatları yüzde 81, kiralar yüzde 84 artmış. Yorumlara göre bu artışta Ordu – Giresun arasına yapılan havalimanının etkisi var.

 

Eylül ayı raporu açıklandı
REIDIN Emlak Endeksleri eylül ayı raporunda öne çıkan noktalar şöyle:
► Türkiye’nin 68 şehri içerisinde geçen aya göre satılık konut fiyatları yüzde 2 ile en çok Tekirdağ’da arttı. Aynı dönem içerisinde konut kira değerlerinin en çok arttığı şehir ise %2.29 oranı ile Bursa oldu.
► REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksine göre ise eylülde bir önceki aya göre %0.24 oranında artış gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre %3.79 oranında ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise %69.70 oranında artış gerçekleşmişti.
► Amortisman süresi bakımından, satın alınan evlerin kiraya verildiğinde alış fiyatını en kısa sürede çıkarabildiği illerin başında Aydın gelirken, yıllık brüt kira getirisi bakımından en yüksek getiri oranları Aydın, Van ve Bilecik şehirlerinde ölçüldü.

 

Kaynak: Dünya Gazetesi

Kaynak: http://blog.zingat.com/turkiyenin-gayrimenkul-getiri-haritasi/

REIDIN açıkladı: Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış-Kasım 2016

REIDIN verilerine göre gayrimenkul büyükşehirlerde ne kadar yıllık brüt getiri oranlarına sahip? Hangi şehirde amortisman süresi kaç yıl? Konut fiyatları son bir ya da iki yılda nasıl bir artış gösterdi?

Gayrimenkul bilgi servisi REIDIN tarafından Türkiye Konut Piyasası Genel Bakış – Kasım 2016 raporunu yayınladı. Türkiye İş Bankası desteğiyle REIDIN tarafından hazırlanan rapor, 2016 yılı Kasım ayında gayrimenkul sektörüne dair farklı rakamsal veriler de sunuyor. Aynı zamanda güncel gayrimenkul verileri ile ilgili pek çok değerli bilgiyi önceki yıllarla karşılaştırmalı olarak gözler önüne seriyor.

reidin.konutfiyat68

 

REIDIN raporuna göre konut satış fiyat değişimi son bir yılda yüzde 10.30, konut kira fiyat değişimi ise yüzde 10.89 olarak gerçekleşti.

reidin.konutfiyatdegisim

 

 

En yüksek yıllık brüt getiri oranı Bursa’da
Bölgesel yıllık brüt getiri oranlarına bakıldığında, en yüksek oran yüzde 6.51 ile Bursa’ya ait. Bursa’nın ardından sıralama yüzde 5.90’la Antalya, yüzde 5.72’yle Ankara, yüzde 5.69’la İzmir, yüzde 5.49’la Kocaeli, yüzde 5.46’yla İstanbul ve yüzde 5.27 ile Adana şeklinde ilerliyor.

reidin.brutgetiri

 

Yedi büyük şehirde gayrimenkul amortisman süreleri
Gayrimenkul yatırımı yapanları yakından ilgilendiren yedi büyük ilin amortisman süreleri, yıllık olarak şöyle sıralanıyor:

reidin.amortismansure
Adana: 19.4
İstanbul: 18.8
Kocaeli: 18.7
İzmir: 18
Ankara: 17.9
Antalya: 17.4
Bursa: 15.8

Kaynak: http://blog.zingat.com/reidin-acikladi-turkiye-konut-piyasasi-genel-bakis-kasim-2016/