En çok 2+1 sıfır daireler tercih ediliyor!

Yeni konut projeleri Türkiye’nin dört bir yanında hayata geçiriliyor. Ev sahibi olmak isteyenler de güvenliğinden spor salonuna, çocuk parkından havuzuna, alışverişten okula kadar pek çok donatıyı bir arada sunan yeni binalardaki birinci el 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 dairelere ilgi gösteriyor.

Peki yeni konut projelerinde en çok hangi daire tipleri tercih ediliyor? Metrekaresine göre değerlendirildiğinde yeni ev alacaklar konutlarının ne kadar büyük olmasını istiyor?

 

 

Yeni konut fiyat endeksi Ekim ayında yüzde 0.29 arttı
Türkiye İş Bankası desteğiyle hazırlanan REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre, 2016 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0.29 oranında artış gerçekleşti. Söz konusu artış, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.34 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 70.20 oranında yaşandı. Ekim ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 19’u bitmiş konut stoklarına ait.
3.reidin.gyoder.aylikyuzdedegisim

 

 

İstanbul’daki yeni konutlarda hangi yakada, ne yaşandı?
İstanbul, yeni konutların en çok hayata geçirildiği şehirlerin başında geliyor. REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi, Ekim ayında da önceki aylarda olduğu gibi İstanbul’daki yeni konut fiyat endeksini Anadolu ve Avrupa Yakası’nı ayrı ayrı ele alarak ve birbiriyle kıyaslayarak sunuyor.

4.reidin.gyoder.istyaka

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Ekim ayı verilerinde bir önceki aya göre;
• İstanbul Anadolu Yakası’ndaki markalı konut projelerinde artış yüzde 0.17, Avrupa Yakası’ndaki markalı konut projelerinde ise yüzde 0.30.
• Endeksin başlangıç dönemine göre ise İstanbul Anadolu Yakası’ndaki projeler Avrupa Yakası’ndakilere kıyasla 8.3 puan yükseldi.

 

2+1 sıfır daireler yükselişte
Yeni konut projelerinde en çok artış 2+1’lerde yaşandı. İşte konut tiplerine göre 2016 Ekim ayında, bir önceki aya göre artış oranları…
• 1+1 konut tipinde artış: Yüzde 0.06
• 2+1 konut tipinde artış: Yüzde 0.52
• 3+1 konut tipinde artış: Yüzde 0.23
• 4+1 konut tipinde artış: Yüzde 0.33
5.reidin.konuttipi

 

Dairenizi kaç metrekare alırdınız?
Metrekarelere göre bakıldığında ise en çok artışın yaşandığı büyüklük aralığı 76-100 metrekare daireler…

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Ekim ayında bir önceki aya göre;

• 51-75 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.12,
• 76-100 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.49,
• 101-125 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.40,
• 126-150 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.18,
• 151 metrekare ve daha büyük alana sahip konutlarda yüzde 0.27 oranında artış gerçekleşti.
6.reidin.konutbuyuklugu

 

Nasıl konut sahibi olunuyor?
Peki markalı yeni konut projelerinden ev alanlar hangi ödeme seçeneklerini tercih etti?
Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde 2016 yılı Ekim ayında konut sahibi olmak isteyenlerin kullanım oranları şöyle:
• Peşinat kullanım oranı: Yüzde 32
Banka kredisi kullanım oranı: Yüzde 33
• Senet kullanım oranı: Yüzde 35

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/en-cok-21-sifir-daireler-tercih-ediliyor/

Bir ayda kaç gayrimenkul satmalısınız?

Gayrimenkul dalgalanan bir sektör; piyasa şartları her an değişebilir! Bu nedenle gayrimenkul danışmanlarının aylık satış adedini ve hedeflerini gerçekleştirebilmesi için planlı hareket etmesi gerekiyor. Elbette bu hedefleri belirlerken piyasanın eğilim ve koşullarını göz önünde bulundurarak, ortaya gerçekçi satış rakamları konulmalı.

 

Emlakta başarı için 5 alışkanlık!


Aylık emlak satış hedefi nasıl belirlenir?

Peki gayrimenkul danışmanları bir ayda kaç gayrimenkul satması gerektiğini nasıl belirlemeli?

“Milyoner Gayrimenkul Danışmanı” kitabının yazarı Gary Keller bu soruya basit bir formülle cevap veriyor: “Satılık portföy almanızı sağlayacak randevuların yüzdesi ve satışa dönüşecek olan satılık portföylerin yüzdesi”.

 

Emlak satışını hızlandıracak 4 taktik!

 

Bu formül size ne kadar satış yapmanız gerektiğine dair fikir verecektir. Ancak sayıyı belirlemek bu yolda ilk adım! İşte aylık satış hedefine ulaşmak ve satışları yükseltmek için yapmanız gerekenler…

 

Kaç emlak satacağınıza karar verin

• Gayrimenkul satışında ilk adım hedef belirlemek. Satış hedefi belirlerken piyasa eğilimlerini ve yerel koşulları göz ardı etmemelisiniz.

• Gary Keller’in formülüne göre satılık portföy almanızı sağlayacak randevuların yüzdesi ve satışa dönüşecek olan satılık portföylerin yüzdesi aylık ne kadar satış yapılacağına ve hedef belirlemeye dair fikir veriyor.

• Bölgenizde satılık gayrimenkul sayısının çok olması hedefteki sayıyı artırabilir ancak bu noktada dikkat etmelisiniz! Çünkü satılık portföy sayısının çoğalması aynı zamanda rekabeti de artıracaktır. Bu rekabeti dikkate alarak hareket etmelisiniz.

 

Satış hedefine ulaşmak için ısrarcı ve inatçı olun!

• Satış hedefinizi belirlerken bir evin ortalama piyasada kalış süresini hesaba katın. Bu durum sizin net gelirinize etki edecek…

• Eğer ev uzun süre satışta kalacak gibi görünüyorsa, “doğru fiyatlı ev” bulma çabalarınızı artırmaya yönelin.

• Satış hedeflerine ulaşmak için pazarlama çalışmalarına zaman ayırın.

• Gayrimenkul satışında sorumlu ve ölçülebilir olmak önemli bir detay…

• Satış hedefinize ulaşamadıysanız bahane ya da mazeretlere sığınmayın, bunun yerine nerede hatalı olduğunuzu keşfedin ve ders alın! Bu fikir sizi motive edecek ve daha çok satış yapmanızı sağlayacak.

Kaynak: http://blog.zingat.com/bir-ayda-kac-gayrimenkul-satmalisiniz/

Satılık konut fiyatları neden en çok Rize’de arttı?

Türkiye İş Bankası desteğiyle gayrimenkul bilgi servisi REIDIN tarafından hazırlanan REIDIN Emlak Endeksi Ekim ayı raporu açıklandı ve satılık konut fiyatlarının en çok yükseldiği şehir Rize, kiralık konut fiyatlarının en fazla arttığı şehir ise Yozgat oldu.

 

 

Sözcü gazetesi, hem satılık ve kiralık konut fiyatlarıyla Rize ve Yozgat’ı yükselişe geçiren nedenleri hem de 2017 yılı için gayrimenkul sektörüne dair öngörüleri REIDIN Genel Müdürü Kerim Bertrand’a sordu.

sozcu.kerimbertrand

İşte “Konut fiyatları neden en çok Rize’de arttı?” başlıklı o röportaj…

 

REIDIN Emlak Endeksi Ekim ayı sonuçlarına göre, satılık konut fiyatının en çok yükseldiği şehir Rize oldu. Rize’de satılık konut fiyatlarının bu denli yükselmesinin ardındaki 3 nedeni sıralamanızı istesek?
Rize’de satılık konut fiyatlarındaki artışın temel nedenleri arasında büyük sayılabilecek Rize AVM adındaki yeni bir AVM projesinin inşaatına başlanmasını, Türkiye’nin en büyük teleferik sistemi projesinin Kaçkar Dağları’na yapılacak olmasını ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin çehresini değiştirecek olan Batı Park Projesi’nin devreye girecek olmasını sayabiliriz.

?

Satılık konut fiyatlarının en çok yükseldiği 5 şehir hangisi? Bir başka deyişle, Rize’yi hangi şehirler takip ediyor?
2016 Ekim ayında satılık konut fiyatlarında en yüksek artışın gözlendiği Rize’yi, sırasıyla Balıkesir, Aydın, Ordu, Tekirdağ ve Malatya takip ediyor.

 

Bir şehirde metrekare başına konut satış fiyatlarının artmasında hangi faktörler etkili oluyor?
Talep birinci etken. Talebi demografik gelişmeler, konut kredisi sisteminin yerleşmesi ile ihtiyaç oranının artması olarak açıklayabiliriz. Diğer etkenler arasında ise; geliştiricilerin bazen aynı zamanda finansör olmalarından dolayı finansman maliyetlerini satış fiyatına dâhil etmeleri, proje etrafındaki sosyal olanakları ve ulaşım imkânları gibi gelişimlerin artışı, inşaat maliyetinin gitgide yükselmesi ve dolayısıyla proje sayılarının artmasıyla birlikte malzeme talebinin artmasıyla zam gelmesi, son olarak da konutun orta ve uzun vadede prim yapabilecek noktalarda olması, yani prim getiri potansiyeli yer alıyor.

 

Kiralık konut fiyatlarında da en çok artışın Yozgat’ta yaşandığını görüyoruz. Yozgat’ta kira değerlerinin bu denli artmasının nedenlerini sorsak?
TOKİ’nin Yozgat Merkez’de inşaat projelerini durdurması ve genel anlamda inşaat sektöründeki daralma arzda bir azalma ve bu nedenle kiralık konut stokunun talebi karşılayamıyor olması yatıyor. Bunlara ek olarak Yozgat’taki havalimanı ve hızlı tren projeleri de kiraların artmasında önemli etkenler olarak görülebilir.

 

 

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa gibi şehirlerin satılık ve kiralık konut fiyatları değişimindeki çizgi nasıl ilerliyor?
İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa için konut satış fiyat değişimi ağırlıklı olarak artış yönlü bir trend izlerken, beş il için son 6 aylık değişim ortalaması yüzde 0,6. Bu beş il için son 6 aylık konut kira değer değişimi ortalaması ise yüzde 1,1. Antalya ve Bursa, kira değer değişiminde bu ortalamanın üzerinde kalıyor. Diğer dört şehrin aksine, İstanbul’da son üç aylık kira değer değişim trendi azalış yönlü ve ortalama yüzde 0,4 oranında değer kaybı söz konusu.

 

REIDIN Emlak Endeksleri aylık olarak açıklanıyor. REIDIN verilerine göre Türkiye’de gayrimenkul sektörü büyüme trendi nasıl bir seyir içinde?
Çeyreklik bazda güncellenen REIDIN Gayrimenkul Fiyat Beklenti Endeksi ve REIDIN Gayrimenkul Güven Endeksi, gayrimenkul sektörünün izleyeceği seyir yönü ile ilgili fikir verebilecek iki önemli gösterge olarak değerlendirilmeli.
2016 yılının birinci çeyreğinde, bir önceki endeks değerine göre yüzde 7’lik bir artış gösteren REIDIN Gayrimenkul Fiyat Beklenti Endeksi’nin değişim ibresi, takip eden ikinci ve üçüncü çeyrek döneminde azalış eğilimine girdi. Bu yılın son çeyreğinde ise yüzde 28’lik keskin bir düşüşle 92.8 olarak ölçülen fiyat beklenti endeksindeki azalışın, ekonomik dinamiklerde iyileşme görülmediği varsayımı altında, 2017 yılı başlangıcında da süreceği öngörülebilir.

 

2017’de gayrimenkul sektörü ile ilgili rakamlar nasıl bir tablo çıkarıyor?
Gayrimenkul sektöründe söz sahibi olan farklı aktörlerin, sektöre ilişkin güven düzeylerini ölçümleyen REIDIN Gayrimenkul Sektörü Güven Endeksi’nin de 2016 yılı dördüncü çeyreğinde bir önceki dönem değerine göre ciddi bir azalış gösterdiği söylenebilir. 2016 yılının ilk üç çeyreklik döneminde artış yönlü bir değerle karşımıza çıkan REIDIN Gayrimenkul Sektörü Güven Endeksi (Kompozit), 2016 yılı dördüncü çeyrek döneminde geçen çeyrek döneme göre yüzde 27.7 azalışla 87.7 olarak ölçüldü. Bu değer, önümüzdeki üç aylık dönem süresince sektöre duyulan güvenin “kısmen kötümser” olduğunu gösteriyor.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/satilik-konut-fiyatlari-en-cok-rizede-artti/

Ev taşıma izni nedir?

Son yıllarda özellikle İstanbul, Ankara ya da İzmir gibi illerde sık sık ev taşınıyor. Özellikle son birkaç yıldır artan kentsel dönüşüm projeleri, bazı bölgelerde yükselen kira fiyatları, markalı projelerin sunduğu cazip fiyatlar ya da bankaların verdiği ev kredisini almanın kolaylaşması ev taşıma oranını da artırdı. Bu durum çalışanlar için tam bir muamma olan ev taşıma izni  konusunu yeniden gündeme getirdi.

 

 

Taşınma hareketliliği arttı!
TSKB Gayrimenkul Değerleme’nin desteğiyle hazırlanan REIDIN – İSTEEND İstanbul Taşınma Hareketliliği 2016 Raporu da özellikle İstanbul’da taşınma hareketliliğinin arttığını gösteriyor. Rapora göre İstanbul’da 39 ilçe arasında en fazla taşınma hareketliliği yüzde 12 oranla bu çeyrekte Kadıköy’de yaşandı. Kadıköy’den taşınanların yüzde 32’si taşınma nedeni olarak kentsel dönüşümü gösterdi. Ataşehir bu dönemde yüzde 11’lik oranla 39 ilçe arasında en fazla tercih edilen ilçe oldu. Avrupa Yakası’nda ise Gaziosmanpaşa’da taşınma hareketliliği dikkat çekti. Gaziosmanpaşa’dan yapılan taşınma işlemlerinin yüzde 27’sinin taşınma sebebi ise yine kentsel dönüşüm oldu. İstanbul’daki taşınma hareketliliği raporunu ayrıntılı bir şekilde okumak için tıklayın.

 

Uygun fiyatlı Kadıköy satılık daireler!

 

Ev tasıma izni

Ev taşıma izni kaç gün?
Metropollerde artan taşınma oranı, çalışan ev sahipleri ya da kiracıları da “ev taşınma izni” konusunu düşünmeye yöneltiyor. Çünkü ev taşıma izni çalışanlar için tam bir muamma! Kimi işyerleri çalışanına ev taşıma izni hakkı tanırken, kimi işyerleri ise bu hakkın olmadığını öne sürüyor. Peki, çalışanların ev taşıma izni kullanma hakları var mıdır? Ev taşıma izni kaç gün? Bu gibi soruların cevabı ise hukuksal anlamda tam bir cevap bulmuyor. Çünkü İş Hukuku’nda ev taşıma izni olarak düzenlenmiş bir izin türü bulunmuyor. Ancak 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 55/j maddesine göre ücretli veya talebinize bağlı olmak üzere ücretsiz izin kullanmanız mümkün.

İzin işvereninize bağlı
Yani bu noktada izin kullanıp kullanamayacağınız işvereninizle aranızdaki ilişkiye bağlı oluyor. Kimi işveren bu konuda çalışanına zorluk çıkarmaz ve maaşından bir kesinti yapmazken; kimi işveren de çalışanına zorluk çıkartarak izin vermeyebiliyor. Ya da izin vermesi karşılığında kullanılan izin günlerini çalışanının maaşından kesebiliyor. Anlaşılacağı üzere taşınma izni kullanabilmeniz tamamen siz ve işvereniniz arasında çözmeniz gereken bir konu olarak yer alıyor ülkemizde.

Kaynak: http://blog.zingat.com/ev-tasima-izni-nedir/

Topraktan eve girenler KDV farkını alabilir

2 yıl önce topraktan ev alan vatandaşlar yüzde 18 KDV’li evin parasını ödemişti. Bugün fatura kesilip KDV devlete yüzde 8’den ödeniyor. Eğer sözleşmede KDV hariçse 10 puanlık farkı isteyebilirsiniz.

 

 

Eylülde lüks sokaklarda bulunan ve büyüklüğü 150 metrekareyi aşan konutların KDV’si Mart 2017’ye kadar yüzde 18’den 8’e inmişti. Darbe girişimi sonrası durgunluğa karşı çekilen bu silah Türkiye çapında toplam 10 bin 530 sokakta yapılan konutları içeriyordu. Aradan geçen 2 ay sonunda bu sokaklarda yapımı tamamlanan evler teslim edilmeye başlandı.

 

 

Evlerin tesliminde faturalar kesilip ödenmesi gereken KDV miktarları da ödendi. Vatandaşlar ise burada gördükleri KDV tutarları ile şaşkınlığa uğradı. Çünkü vatandaşın ödediği KDV ile müteahhitlerin vatandaşlara kestiği KDV oranı birbirini tutmuyordu.

Habertürk’ün haberine göre sistem şöyle işliyor: Olayı bir örnek ile açalım. 2 yıl önce topraktan bir projeye girip KDV dahil 1 milyon 180 bin liralık lüks konut alan vatandaş banka kredisi ile aldığı kredi için 180 bin liralık KDV tutarını da bankaya borçlandı. O tarihten bugüne de bankaya taksit ödemelerine devam etti. Eylül ayında düşen KDV oranı vatandaşların hiç dikkatini çekmedi. Çünkü o evini zaten yeni KDV düzenlemesi yapılmadan önce almıştı. Bu yüzden konu ile ilgilenmediler ta ki evi teslim aldıklarında gördükleri KDV tutarına kadar. Bir de ne görsünler faturada KDV 180 bin değil 80 bin lira (yüzde 8) olarak yazılmıştı.

 

Geri isteme hakkı var
Yani müteahhit 2 yıl önce KDV olarak hesapladığı 100 bin lirayı bu kez konut fiyatının içine yedirerek tahsil etmiş gibi gösteriyordu. Böylece aslında vatandaşın daha kolay ev almasını sağlamak için indirilen KDV sadece müteahhide yaramıştı. Ancak müteahhitler böyle düşünse bile vatandaşın aradaki 10 puanlık farkı isteme hakkı var. Eğer projeye başlanırken müteahhit ile konutu satan alan vatandaş arasında imzalanan sözleşmede fiyat konut fiyatı+KDV olarak belirtilmiş ise bu durumda 2 yıl önce ödediğiniz KDV’nin 10 puanını yani yukarıdaki örnekte 100 bin lirasını geri alabilirsiniz. Temel bir yaklaşım olarak da KDV şirketlerin değil vatandaşın bir ödevi olduğu için KDV’nin şirkette kalması KDV Kanunu’nun temel mantığı ile de çelişiyor.

 

 

Keza bazı inşaat şirketleri KDV’yi sözleşmenin yapılma tarihinde değil konut tesliminde fatura kestiğinde tahsil ediyor. Bu şirketler için sorun da oluşmuyor. KDV’yi fatura kesim tarihinde alan şirketlerin müşterileri de bu KDV’nin yüzde 8’e indirilmesinden yararlanıyor. Bu inşaat şirketlerinin devlet ile ilişkileri de sorun oluşturmuyor. 9 Eylül 2016 ile 31 Mart 2017 arasında başlayan projelerden ev alanlara KDV avantajı direkt olarak yansıyacak.

 

KDV dahil ise devlete geri verecek
Diğer yandan şirketler sözleşmede fiyatı ‘KDV dahil’ olarak belirtmişse işte bu durumda vatandaşın indirilen KDV’yi geri isteme hakkı bulunmuyor. Çünkü şirket istediği rakamı, konutun çıplak fiyatı istediğini de KDV olarak belirleyebilme hakkına sahip oluyor. Ancak hem konutun sözleşme tarihindeki fiyatına ve KDV oranına hem de KDV indirim tarihine bakılarak inşaat şirketinin vatandaştan aslında fazladan KDV aldığı da anlaşılıyor. Bu durumda ise fazladan alınan verginin vatandaşa değil ama yanlış vergi tahsil edildiği için devlete ödenmesi gerekiyor. Çünkü KDV Kanunu’nda yanlışlıkla fazla alınan verginin dairesine geri yatırılacağı yazılı.”

 

Kaynak: NTV

Kaynak: http://blog.zingat.com/topraktan-ev-alanlar-kdv-farkini-alabilir/