Bağdat Caddesi’nde kiralama oranı arttı!

Cushman & Wakefield’ın Bağdat Caddesi, İstiklal Caddesi ve Nişantaşı bölgesini ele alan ‘İstanbul Alışveriş Caddeleri’ raporu, özellikle Bağdat Caddesi’nde kiralama oranının dikkat çekici bir şekilde arttığını gösterdi.

Caddelerdeki marka sayısı yüzde 3 düştü
Cushman & Wakefield’ın yayınladığı ve Bağdat Caddesi, İstiklal Caddesi ve Nişantaşı bölgesini ele alan ‘İstanbul Alışveriş Caddeleri’ raporunun üçüncüsüne göre, üç alışveriş merkezindeki toplam marka sayısı önceki yıla göre yüzde 3 düşüşle 656 olurken, 67 yeni marka girişI ve 95 marka çıkışı gerçekleşti. Üç ana caddedeki toplam kiralama işlemlerinin yüzde 40’ının gerçekleştiği Bağdat Caddesi ise, sayıca en fazla kiralama işleminin kaydedilmesiyle ilk toparlanma sinyalini gösterdi. Cushman & Wakefield’ın yayınladığı ve Avrupa yakasında İstiklal Caddesi ve Rumeli, Teşvikiye, Vali Konağı ve Abdi İpekçi’yi kapsayan Nişantaşı Bölgesi ile Anadolu Yakası’nda Bağdat Caddesi olmak üzere İstanbul’un üç ana caddesini inceleyen üçüncü ‘İstanbul Alışveriş Caddeleri Raporu’ yayınlandı. Rapora göre, 2016 Eylül ayı itibariyle toplam perakende stoğu 965 mağazada yaklaşık 195.000 metrekare civarında olan 3 önemli alışveriş caddesinde toplam marka sayısı önceki yıla göre yüzde 3 düşüşle 656 olurken, 67 yeni marka girişi, 95 marka çıkışı gerçekleşti.

Bağdat Caddesi umut verdi
Geçen yılın aynı dönemine göre toplam alanı 18.000 m2 olan 112 mağazayı kapsayan toplam kiralama işlemlerinde hafif bir düşüş görülse de toplam alanı 16.000 m2 olan 105 mağazalık toplam yeni kiralama işlemi ile kullanıcı pazarı nispeten canlılığını korudu. Toplam stoğun, bina yenileme faaliyetleri kapsamında yıkılmasıyla geçen yılın altında kalarak 332 mağazada 75.000 metrekare civarına gerilediği Bağdat Caddesi’nde son oniki ayda 42 mağaza kiralanırken, yüksek gelir grubuna hitap eden alışveriş merkezlerinin açılmasıyla lüks markaların bulunduğu konumların çeşitliliğinin artmasına bağlı olarak 43 marka caddeden çıktı, sadece 9 marka mevcut binalarının yenilenmesi nedeniyle caddede başka bir yere taşınmayı tercih etti. Bununla birlikte Bağdat Caddesi’nde üç ana caddedeki toplam kiralama işlemlerinin yüzde 40’ının gerçekleşmesi ve sayıca en fazla kiralama işleminin kaydedilmesi, önemli bir toparlanma sinyali verdi. Bir başka deyişle Bağdat Caddesi özellikle de erişilebilir lüks markaların Anadolu Yakası’daki birincil konumu olmaya devam ediyor.

Nişantaşı’nda boşluk oranı yüzde 5’ten yüzde 12’ye çıktı
Toplam stoğu 380 mağazada yaklaşık 58.500 metrekare olan Nişantaşı, rapora göre hala cazibesini koruyor. Boşluk oranının yüzde 5’ten yüzde 12’ye çıktığı Nişantaşı’nda son on iki ayda toplam 39 kiralama işlemi kaydedilirken, bu rakamın 34’ünü yeni girişler oluşturdu. Toplam 49 marka Nişantaşı’ndan çıkarken, bu çıkışların çoğunluğu bina yenileme faaliyetlerinin yoğunlaştığı Abdi İpekçi Caddesi’ndeki mağazalarda oldu. Bina yenilemeleri ile gelecek yıllarda yeni perakende alanlarının artmasının beklendiği bölgedeki başka bir eğilim ise, bazı perakendecilerin ana caddeler yerine bu caddelere paralel ikincil sokaklarda konumlanmayı tercih etmesi oldu. Özellikle yeni nesil kahve dükkanları Nişantaşı bölgesindeki ikincil alanlarda büyümeye gitti.

İstiklal Caddesi’nin yeni kiracıları yerel markalar!
İstiklal Caddesi ana caddeler içerisinde halen en kalabalık cadde olmasına rağmen artan güvenlik endişeleri hem ziyaretçiler hem de perakendeciler üzerinde bir baskı oluşturdu ve 2016’da yaya trafiğinde düşme görüldü. Toplam perakende stoğu 253 mağazada yaklaşık 62 bin 500 metrekare olan İstiklal Caddesi’nin çehresi 5 uluslararası ve 12 yeme-içme markasının çıkışıyla değişmeye başladı. Yeni girişler ise çoğunlukla yerel markalardan oluşurken sunulan perakende ortamı, günümüzde turizme en yüksek katkıyı sağlayan Ortadoğu ülkelerinin tercihlerini yansıtmaya başladı. İstiklal’de yüzde 8 olan boşluk oranı ise son oniki ayda yüzde 10’a çıktı.

Bağdat Caddesi düzeliyor, Nişantaşı stabil
Rapor verilerini değerlendiren Cushman& Wakefield Yönetici Ortağı Toğrul Gönden, Nişantaşı’nın konumunu koruyacağını, Bağdat Caddesi’ndeki durumun beklenenden daha hızlı düzeleceğini, İstiklal Caddesi’nin ise üst segment yeme- içme ve kültürel aktivitelerden kayarak, yerel hazır giyim pazarı ve daha düşük profilli yeme-içme mekanlarına doğru dönüşümünü devam ettireceğini öngördüklerini söyledi.

Kaynak: http://blog.zingat.com/bagdat-caddesi-toparlandi-kiralama-orani-artti/

İstiklal Caddesi’nde yıllık kira artışı ne kadar oldu?

Gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman&Wakefield tarafından hazırlanan İstanbul Alışveriş Caddeleri Raporu’nda İstanbul’un hangi alışveriş caddeleri mercek altına alındı? İstanbul’un hangi ünlü caddelerinde kira artış fiyatları ne kadar oldu? 

656 marka bu üç caddeyi seçti

İstanbul Alışveriş Caddeleri Raporu’nda İstanbul’un en hareketli yerlerinden İstiklal Caddesi, Bağdat Caddesi ve Teşvikiye, Rumeli, Valikonağı ve Abdi İpekçi caddelerinin bulunduğu Nişantaşı bölgesi ele alındı. Bu üç lokasyonda toplam marka sayısı ise bir önceki yıla göre yüzde 7 düşerek 656’yı buldu.

İşte rapora göre İstanbul’un önde gelen alışveriş caddelerindeki satılık-kiralık dükkan fiyatları ve mağaza sayısına etkisi…

 

İstiklal Caddesi’nde kira artışı yüzde 60 

• İstiklal Caddesi, 55 bin 500 metrekare alanda toplam 267 mağaza stoğuna sahip.

• Birçok markanın İstiklal Caddesi üzerinde birden çok mağaza açma eğilimi dikkat çekti.

• İstiklal Caddesi’nde kiralama oranları yüzde 60 arttı. Böylece İstiklal Caddesi, İstanbul’un en yüksek yeni kiralama hacmi olan caddesi oldu.

• İstiklal Caddesi’nde en çok hazır giyim ve yeme-içme markaları yer alıyor.

• İstiklal Caddesi’nde boşluk bir yılda yüzde 11’den yüzde 9’a düştü.

 

En çok mağaza Nişantaşı’nda

• Nişantaşı’nda bulunan Teşvikiye, Rumeli, Valikonağı ve Abdi İpekçi caddelerinin 56 bin 300 metrekare alanında toplam mağaza sayısı 395.

• Nişantaşı, İstanbul’un en çok mağaza sayısına sahip bölgesi oldu.

• Nişantaşı’nda mağazası bulunan 70 uluslararası marka var.

• Nişantaşı’nda boşluk bir yılda yüzde 4’ten yüzde 5’e yükseldi.

 

Bağdat Caddesi’nde fiyatlar tutulamıyor

• Bağdat Caddesi’nde 75 bin metrekare alanda toplam 365 mağaza var.

• Kadıköy’deki kentsel dönüşüm faaliyetlerinin en yoğun yaşandığı bölgelerden biri olan Bağdat Caddesi’nde fiyatlar hızlı bir artışa girdi. Bu süreçte Bağdat Caddesi’nden ayrılan markaların sayısı 50’ye yaklaştı.

• Bağdat Caddesi’nde boşluk bir yılda yüzde 9’dan yüzde 14’e çıktı.

 

İstanbul’un diğer ünlü alışveriş caddelerinde ne yaşanıyor?

Bakırköy, Beşiktaş, Karaköy, Kadıköy Bahariye Caddesi ve Ümraniye Alemdağ Caddesi de raporda yer aldı. Önde gelen birçok markanın yeni mağazaları açmak için tercih ettiği söz konusu ilçelerdeki caddelerde hızlı bir gelişim yaşandığı da vurgulandı.

Kaynak: http://blog.zingat.com/istiklal-caddesinde-yillik-kira-artisi-ne-kadar-oldu/

Kiralanabilir ofis alanı 795 bin metrekare arttı

Ticari gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman&Wakefield, 2016 yılının ilk çeyreğini mercek altına alan “Türkiye Pazar Analizleri” raporunu açıkladı. Raporda gayrimenkul sektöründeki gelişmeler ve rakamsal veriler ile ilgili önemli değerlendirmeler yer aldı. 

 

İstanbul’daki en yeni satılık işyeri ilanları!

 

İstanbul’daki en yeni kiralık işyeri ilanları!

 

 

Kiralanabilir boş ofis alanları artış gösterdi

İşte Türkiye Pazar Analizleri raporunda öne çıkan bilgiler:

• Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul’un yeni havalimanı, Körfez Geçiş Köprüsü gibi mega projeler gayrimenkul sektörünü canlandıracak.

• İstanbul ofis pazarında devam eden geliştirme faaliyetleri ve artan kiralamalarla 2016 yılı sektör açısından iyi başladı.

• İstanbul’da geçen yıldan bastırılmış talebin de etkisiyle 63 bin metrekarelik yeni kiralama işlemi gerçekleştirildi.

• Yeni kiralama işlemlerinde en çok bankacılık, ilaç, tüketici ürün ve hizmet sektörünün katkısı oldu. Söz konusu sektörler kiralamaların yüzde 60’ını gerçekleştirdi.

• 2016 ilk çeyrekte 67 bin metrekare yeni ofis arzı eklendi.

 

En yüksek ofis kirası Esentepe’de!

 

• Toplam kiralanabilir boş ofis alan büyüklüğü 795 bin metrekare olarak toplam arz içindeki payı yüzde 16,7’ye yükseldi.

• 2016 ilk çeyrekte artış göstererek 2,8 milyon metrekareye ulaşan inşa halindeki projelerin 2018 yılının sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

• Gelecek 18 ay içerisinde tamamlanacak yeni projelerle birlikte artacak ofis arzı söz konusu. Ancak talebin bu arzı karşılayamayacağı beklentisi var. Dolayısıyla arz-talep dengesinde bir bozulma bekleniyor.

• Ataşehir’deki İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nin hayata geçmesiyle sektöre 1 milyon metrekare yeni ofis arzı yaratılacak.

Kaynak: http://blog.zingat.com/kiralanabilir-ofis-alani-795-bin-metrekare-artti/

Ev fiyatlarını en çok kentsel dönüşüm yükseltiyor!

Türkiye’de konut fiyatlarında balon var mı? İstanbul’un hangi ilçelerinde konut fiyatları yüzde 100 üzerinde artış gösterdi? Kentsel dönüşüm ev fiyatlarını nasıl etkiliyor? Merak edilen ve gündemden düşmeyen tüm bu soruların yanıtları, Cushman&Wakefield tarafından hazırlanan Türkiye Konut Sektörü isimli analizde verildi. 

 

Konut fiyat artışında neler etkili oluyor?

Cushman&Wakefield tarafından hazırlanan Türkiye Konut Sektörü raporunda konut satış ve kira fiyatlarındaki artışın 2013 yılından sonra daha açık ortaya çıktığı işaret ediliyor. Rapora göre Türkiye’de konut fiyatlarındaki artışı hangi gelişmeler tetikliyor?

• Rapora göre konut fiyatlarını artıran gelişmelerin başında yasal düzenlemeler geliyor: KDV değişikliği ve 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası gibi…

• İnşaat maliyetleri

• Faiz ve döviz kurlarında yaşanan artışlar

 

Kentsel dönüşüm fiyatları 2 katına çıkardı

Türkiye’de konut fiyatlarında artışın en çok yaşandığı şehirlerin başında İstanbul, Adana, Yalova ve Antalya geliyor. Rapora göre İstanbul’un hemen hemen tüm ilçelerinde yüzde 100’den fazla artış yaşanıyor. İstanbul’da konut fiyatlarının hızla değer kazandığı ilçelerse, kentsel dönüşüm faaliyetlerinin yoğun yaşandığı yerler: Fatih, Maltepe, Kadıköy, Sarıyer ve Zeytinburnu.

Özellikle yaşadığı bina kentsel dönüşüm nedeniyle geçici olarak kiraya çıkan ev sahipleriyle birlikte ikinci el konut fiyatları neredeyse iki katı çıkmış durumda. Bir diğer deyişle, kentsel dönüşüm 2. el konut fiyatlarının iki kat yükselmesine neden oldu.

 

Fiyat-gelir dengesi olumsuz sinyal veriyor

Türkiye Konut Sektörü raporuna göre, konut fiyat artış oranlarıyla Türkiye bu durumun en yüksek derecede yaşandığı ülkeler arasında. Diğer yandan fiyat-gelir dengesi de olumsuz bir seyir gösteriyor.

Türkiye’de 2. el konutlar ve konut kiraları mercek altına alındığında da fiyat-gelir dengesinin yine olumsuz sinyaller verdiğinin altı çiziliyor.

 

Türkiye’de konut balonu riski yok

Cushman&Wakefield Yönetici Ortağı Tuğra Gönden, Türkiye’de konut fiyatlarında balon yaşanmasının söz konusu olmadığını belirtti: “Küresel piyasaların aksine Türkiye’de konut fiyat artışı ülke ekonomisi adına bir tehlike oluşturmuyor. Türkiye’de konut kredilerinin GSMH’ye oranı yüzde 6 seviyelerinde. Bu oran dünyada ortalama yüzde 50-60 civarında bulunuyor. Türkiye’de konut fiyat artışları küresel finans krizinin öncesinde yurtdışında görüldüğü seviyelere ulaşsa bile, Türkiye’de kredi pazarının GSMH’ye oranı düşük olduğu için henüz kredi pazarını etkileyecek güçte değil.”

Kaynak: http://blog.zingat.com/ev-fiyatlarini-en-cok-kentsel-donusum-yukseltiyor/