Hakkında Bilgi Kısaca
Limonen Nedir?
Nasıl Yapılır?
Limonen eldesi organik Kimya laboratuvarında sıkca rastlanılan bir deneydir.Peki limonen nedir?
*Limonen; formülü C10H16, IUPAC adı ise Metil-4 izopropenil-1 sikloheksen olan alken grubunda yer alan bir kimyasal bileşiktir.
*Polarize ışığı sağa çeviren l-limomen, sola çeviren d-limonen olmak üzere iki tür optik izomeri mevcuttur.
*Yaklaşık 178 C da kaynama gösterir.
*Kokusunun güzelliği sebebiyle birçok temizlik ürününde kullanılır.
*Yapılan incelemeler d-limonen’in kanser tedavisinde etkin kullanılması gerektiğini söyler.
Su buharı damıtması düzeneği:
Şekilde görülen sağ taraftaki soğutma kolonundaki girişlerden birine su girişi, diğerine ise su çıkışı için hortum bağlanır. Bu işlem sayesinde soğutma gerçekleşir. Bu iki muslukta alttaki şekilde yer alıyor. Ancak su çıkışı için olanın musluğu attan bağlanır.
Deneyin Yapılma Aşamaları:
Limonen; su buharının damıtılmasıyla meydana gelir. 2 balon elde edilir.
Balonlardan birinin içine limon kabuğu, diğerinin içine ise saf su koyduktan sonra damıtma düzeneği kurulur. Suyun bulunduğu balon bek alevi sayesinde ısıtılmaya başlanır. Damıtma işleminin daha erken bitmesini arzuluyorsanız , balona sıcak su koyabilirsiniz. Eğer su bayadır kaynamasına destilatınız gelmediyse, limon kabuklarının yer aldığı balona da saf su koyup onu da ısıtabilirsiniz.
Damıtma işlemi gerçekleşip destilatınız beherde toplandıktan sonra suyu ve limoneni ayırmanız şarttır. Bu nedenle limonen su karışımının içine bir miktar eter karıştırın. Ardından ayırma hunisini kullanarak fazları ayırın. Hangi fazın yukarıda hangi fazın aşağıda olduğunu kavramak amacıyla çok az su damlatın. Hangi sıvı artıyorsa o sulu fazdır. Eğer aşağıdaki faz sulu fazsa onu ayırıp atın.
Suyu da ayırmamızın ardından kalan eter-limonendir. Limoneni yalnız bırakmak için eteri uçurmamız lazım. Bunun içinde eter-limonen karışımınızı bir tüpe doldurdup kaynar halde bulunan bir suya daldırmalıyız. Eter çok uçucu bir maddedir. Bu sayede kısa sürede kaynayıp, uçacaktır. Tamamen uçup uçmadığını fark etmemiz için koklamak yeterlidir.
Elimizde kalan maddenin limonen olup olmadığını KMnO4 ekleyerek kavrayabiliriz. Limonen bir alkalendir ve alkalenler KMnO4 ile birleştiğinde tepkime gösterirler. Şayet mor-menekşe renkli KMnO4 kahverengine dönüyorsa tepkime sağlanmıştır.
Hakkında