İslamda Kadının Yeri ve Önemi, İslamiyette Kadının Yeri hakkında bilgi kısaca
İslam dini, kadını en tepelerde gören bir dindir. Hiçbir dinde kadını İslamdaki kadar değerli kılmamıştır. İslamda kadına; erkek akrabasından, fitre verecek kadar zengin kimse, veya en yakınını kadına bakmaya zorunlu kılmıştır. Yakın akrabası yok veya fakir bir kişi ise bu kadının bakımını devletin, üstlenmesi zorunlu tutulmuştur.
İslamda kadın, geçim derdinden, düşüncesinden uzak tutulmuştur. Kadın, çalışma, para kazanma zorunluluğu taşımaz. Her şeyin kadına sunulması gerekmektedir. Bu denli İslam dini kadınlara değer vermiştir. Ancak kadına yalnızca; İslamiyeti, dinini, imanını, farzları, ibadetleri, haramları öğrenmesi mecbur kılınmıştır. Mutlaka ya babası yada eşi kadına bunları öğretmelidir. Eğer ki bu ilimleri bu kişiler kadına öğretmez iseler kadının, bunu dışarıdan öğrenme hakkı vardır. İslamda, kadın eşi veya babasının izni olmadan bir yere gitmesi haram iken bu ilimleri öğrenmeye gitmesi helaldir. Bundan da anlaşılıyor ki İslam hem kadına hem de ilime çok değer vermiştir. Müslüman kadın; ticaret, fen, sanat ve ziraat ile meşgul olma zorunluluğu olmamakla beraber eğer olursa da günah işlemiş olmaz. Ancak bir kıstas vardır ki tüm bunları yapar iken, erkeklerin içine girmemeli, ve onlara açık görünmemelidir.
Nisa Suresinin otuzbirinci ayet-i kerimesinde,” kadınların kesbedeceği kazançlarından nasip alacaklarını”, Allahü teâlâ belirtmiştir. Hz. Hatice validemiz de İslamiyetin öncesi ve sonrasında , ticaretle ilgilenmiş ve emrinde birçok katip, memur, hizmetçi bulundurmuştur.
Birgün bu konuda şöyle birşey yaşanmıştır. Hz. Muhammed aleyhisselamı kendi ticaret kervanının başına getirmiştir. İş hayatı ve ilim hayatında kadının yapacağı günahlara bilerek müsaade eden erkekte, bu günaha ortak olacaktır. İslamiyette, kadın cihat etmez ve savaşa katılmazdı. Kadının hem dünyada hem ahirette rahat etmesi istenmiştir. Bunun için 3 şart konulmuştur. Bunlar; kocasına ihanet etmeyen ve eşine sadık olan, beş vakit namazını eda eden ve onsekiz erkekten başkasına görünmeyen kadın, Cennet’e girecektir. Onsekiz mahrem erkekten yedisi: Baba, oğul, kardeş, kızkardeş oğlu, erkek kardeş oğlu amca ve dayıdır. Diğer yedisi ise bunların süt olanlarıdır. İslam d,ininde süt kardeş kavramı vardır. Aynı kadından, iki buçuk yaşına henüz basmadan süt emen bir kız ile yabancı bir oğlan, bir damla içmiş olsalar dahi, süt kardeş sayılır ve hakiki kardeş gibi kabul edilirler. Birbiri ile kati süretle izdivaç yapamazlar. Çünkü bu haramdır. Buna inanmayan kimseler kafirdir. Onsekiz mahrem erkekten dördü de, üvey oğul, üvey baba, kayınpeder ve damaddır. Bunlar, kişinin kendi oğlu ve kendi babası sayılır.
Peygamber Efendimiz hicretin onuncu senesinde, veda haccında şöyle bir öğür vermiştir: (Kadınlarınıza eziyyet etmeyiniz! Onlar, Allahü teâlâ’nın sizlere emanetidir. Onlara yumuşak olunuz, iyilik ediniz!). İslamiyette evlenmek, ve evliliği sırasında eşini mutlu etmek ibadettir ve bütün nafile ibadetlerden daha sevab kazandırır.
İslamiyette Kadının Yeri Hakkında