Üniversitede yatay geçiş nasıl yapılır, yatay geçiş rehberi
Yatay geçiş her öğrencinin dilediği, hedeflediği , veya mecburen başvurduğu bir yoldur . Fakat bilindiği gibi kolay değildir. Bu sistem 2’ye ayrılır; İç göndermek ve harici göndermek . İç göndermek; benzer nitelikte üniversitede bölüm değiştirme hakkıdır. Yazımızda iç transfer hakkında bilgiler derledik ve sizinle paylaşacağız .
Başvuru için en önemli kural başvuru yaptığın tarihteki başarı ortalamanın geçmek istediğin bölümün şart koştuğu ortalamaya yeterli olmasıdır. Birtek ortalama yeterli değil elbette bölümün kontenjan kaç ise , genelde 2 – 3 kişiyle sınırlı oluyor, başvuranlar arasında en yüksek ortalamaya sahip 2 – 3 kişiyi geçişe hak kazanıyor . Örneğin; genelde mühendislik bölümü için aranılan ortalamalar 4 . 00 üzerinden 4 . 00 e çok yakın oldu . Öte bölümlerin ise 3 . 00 hatta bazen 2 . 00’a kadar indiği görülmüştür .
Bazen de bazı bölümler bazı ek şartlar getirebiliyor. Örneğin; bunlar mülakat veya değişik bir istek olabiliyor . Bu detaylar hakkında kesin bilgiye ulaşmak için google a ” X adına gitmek dilediğiniz üniversitenin ismini ” yazarak aratabilirsiniz . Ya da tercih edeceğiniz üniversitedeki bölümün web sayfasına girerek bölüm Başkanının email adresine ulaşın . İsim – soysim@gmail benzeri bir adres edinin hocaya kısaca kendinizi tanıtıp yer aldığı bölüme iç göndermek şartlarının neler olduğunu ilk kaynaktan öğrenin.
Yatay Geçiş