Kurban ne zaman kesilir? Kurban kesmenin vakti bayramın kaçıncı gününe kadar olur
Kurban, bayramın birinci günü fecir doğduktan sonra kesilebilir. Fakat bazı şehirlerde veya bayram namazı kılınan yerlerde, Bayram Namazından önce kurban kesilmesi doğru değildir. Çünkü Peygamberimiz (s.a.s) : “Her kim (Bayram) Namazından önce kurban keserse, hemen onu iade etsin” şeklinde açıklaması vardır. Ancak bayram namazı eda edilmeyen yerlerde, bayramın birinci gününün fecri doğmasıyla kurban kesilebilir.Ta ki bayramın üçüncü günü güneş batmadan önceye kadar.
Birde şöyle bir durum vardır. Bir müslümanın bayramın birinci gününe kadar fakir olup, son gününde zengin olursa veya kurban kesecek kadar durumu düzelir ise, kurban ona vacip olur. Bunun tersi de mümkündür. Yani bir kimse bayramın başında zengin ancak son günü zenginliğini kaybeder ise, kurban ona vacip değildir.
Kurbanın şartlarından biri de yerleşik olmadır. Fakat yolculuk yapan birisi, üçüncü gün güneş batmadan önce evine varır yani yerleşik olur ise kurban ona vacip olur. Yine bunun da tersi mümkündür. Yerleşik olan bir kimse bayramın üçüncü gününden önce yolculuğa çıkarsa, kurban ona vacip olmaz. Bu demek oluyor ki kurbanın vacip olmasında, bayramın son günü önemlidir.
Bir de şu konuya değinmek isterim ki, zengin bir kişi kurban bayramında kurban kesmeden vefat ederse, kurban ona vacip değildir.
Kurbanın bayramın birinci gününde kesilmesi, sonraki günlerde kesilmesinden hayırlıdır. Kurbanın gece kesilmesi ise mekruhtur.
Kurban Ne Zaman Kesilir, Bayramın Kaçıncı Günü Hangi Saate Kadar Kesilmesi Hayırlıdır Konusunda Bilgi Aktardık. Sorularınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.