Ev taşırken K3 belgesini sormayı unutmayın!

Gayrimenkul sektörünün büyümesi farklı alanlarda da etkisini gösteriyor. Özellikle kentsel dönüşümle birlikte nakliye sektörü güçlü bir ivme kazandı. Geçtiğimiz günlerde TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş’nin desteğiyle REIDIN tarafından hazırlanan “İstanbul Taşınma Hareketliliği” 2016 ilk çeyrek raporu da bunun göstergesi oldu. Reidin’in bu raporunda veri sağlayan İstanbul Evden Eve Nakliyeciler Derneği (İSTEEND) oldu. Dernek, taşınan müşterilerine nereye taşındıklarını, neden taşındıklarını, kaçıncı kattan kaçıncı kata taşındıklarına dair sorular yönelterek rapor için veri topladı. 

Şu an Türkiye’de K3 yetki belgesi sahibi bin 120 tane nakliye firması, İstanbul’da 250 nakliye firması var. İSTEEND Türkiye genelinde sektörün yüzde 10’nunu, İstanbul genelinde ise yüzde 50’yi kapsıyor. Peki, İSTEEND nedir? Kimlerden oluşuyor? Gayrimenkul sektörü nakliye piyasasını nasıl etkiledi? Taşınmada sezon kavramı değişti mi? Taşınırken nelere dikkat etmeli? İSTEEND Genel Başkanı Davut Ukan’la nakliye sektörünü ve İstanbul’un taşınma hareketliliğini konuştuk….

 

İstanbul Evden Eve Nakliyeciler Derneği’nden bahseder misiniz?

Dernek olarak 2014 yılında kurulduk. Nakliye sektöründe dernek olarak varolmamızın amacı K3 yetki belgesi (ev-ofis taşımacılığı yapan firmalara verilen belge) bulunan nakliye firmaları arasında birlik beraberliği sağlamak, sektörün standartlarının oluşmasını ve çalışanların hakları konusunda bilinçlenmesini sağlamak, bunların yanı sıra nakliye hizmeti alan müşterilerin bu konudaki haklarını korumak.

 

Gayrimenkul sektörünün büyümesiyle birlikte nakliye piyasası da önemli bir ivme kazandı. Sektör olarak baktığınızda en önemli problemleriniz neler?

Nakliye sektörü olarak iki önemli sorunumuz var; bunlardan biri K3 belgesi olmadan bu işi yapmaya çalışanlar. Bu korsan firmalar, belgeleri olmamalarına rağmen bir internet sitesi kurarak bu işi yapmaya çalışıyorlar. Ancak bu hem sektöre zarar veriyor hem de nakliye hizmeti alan müşterilerimizin sağlıkları için tehlike oluşturuyor.

Sektör olarak ikinci önemli problemimiz de Ulaştırma Bakanlığı’nın bu korsan nakliye şirketlerini denetlememesi. Son kullanıcı K3 belgesini bilmiyor, ihtiyaç duyduğunda biriyle anlaşıyor. Ancak sektördeki nakliye firmalarının “Ticaret Odası’na kayıtlı mı?”, “K3 belgesine sahip mi?” gibi sorular çerçevesinde denetlenmesi gerekiyor.

 

Biraz önce K3 belgesine sahip olmayan nakliye firmalarının taşıma hizmeti alan kişiler için tehlikeli olduğunu belirttiniz. Burada tüketicileri ne gibi tehlikeler bekliyor?

K3 yetki belgesinin açılımı; ev ve ofis taşımacılığıdır. Eğer nakliye hizmeti almak isteyen bir kişi,  K1 belgesi olan bir firmayla anlaşırsa bu tehlikelidir. Çünkü K1 belgesi olan kamyon her türlü madde taşır ki, bu da sağlığı tehdit eder. Ayrıca bu tür nakliye araçlarının bu iş için yapılmış özel bir kasası yoktur. Diğer yandan bu tür taşıma yapan firmaların bir ofisi ya da personeli yoktur. Hizmet sonrası muhatap bulamazsınız.

Bizim tavsiyemiz; gelir düzeyi ne olursa olsun nakliye hizmeti almak isteyenler mutlaka K3 belgesi olan nakliye firmaları tercih etmeli. Gerekirse Ulaştırma Bakanlığı’nı, bölge müdürlüklerini ya da derneğimizi arayıp, hizmet alacağı nakliye firmasının K3 yetki belgesine sahip olup olmadığını öğrenebilirler.

 

Taşınmanın en önemli sebebi kentsel dönüşüm!

Reidin’le yaptığınız “İstanbul Taşınma Hareketliliği” Raporu’na gelirsek… Verileri nasıl topladınız, hangi soruları yönelttiniz?

Rapor verilerini toplarken belli kriterlerimiz vardı. Taşınan müşterilerimize, “Nereden nereye taşınıyorsunuz?”, “Neden taşınıyorsunuz?”, “Eviniz kaç oda?”, “Kaçıncı kattan kaçıncı kata taşınıyorsunuz?” gibi sorular yönelttik. Bu soruları yönelttiğimiz kişilerin yüzde 30’u kentsel dönüşümden dolayı taşındıklarını söyledi.  Geriye kalan yüzde 70’i ya ekonomik durumlar, semt değiştirmek, tayin vb. sebepler sıraladılar.

 

Peki, sizce bu raporun en şaşırtıcı verisi neydi?

Bu esnada bizi en çok Beşiktaş, Kadıköy ve Bakırköy çevresinde özellikle 60 yaş üzeri müşterilerimizin kentsel dönüşümden dolayı başka bir semte değil, şehir dışına taşındıklarını gördük. Normalde kentsel dönüşümde müşteri taşınır, iki yıl sonra evine gelir. Ancak 60 yaş üzeri ve bu ilçelerde müşterilerimiz sahil kasabalarına yerleşip, geri dönmek istemiyorlar.

 

Yaz taşınma mevsimi olarak bilinir, bu sezon algısında bir değişiklik var mı?

Şehir içinde kış mevsiminde de taşınılıyor. Ancak atamaların, okulların kapanmasının yaza denk gelmesi yaz mevsimini yoğun bir şekilde geçiriyoruz. Ancak eskisine oranlar yaz ve kış arasında sayısal olarak çok büyük rakamlar yok.

 

Geçmişle karşılaştırdığınızda nakliye sektörü nasıl bir gelişme gösterdi?

20 yıldır bu sektörün içindeyim. Artık nakliye standartları olan ve profesyonelce ilerleyen bir sektör. Özellikle ambalajlama artık daha hijyenik ve profesyonel bir şekilde yapılıyor. Daha kaliteli malzemeler kullanılıyor. Nakliye hizmeti alacak olan kişilerin, tüm eşyaları profesyonel bir şekilde ambalajlanıyor ve aynı şekilde yeni eve yerleştiriliyor.

 

Son 10 yılda gayrimenkul sektörünün büyümesi nakliye sektörünü nasıl ekledi?

Yeni konut projeleriyle birlikte nakliye hizmeti alan kişi sayısı da arttı. Özellikle kentsel dönüşüm taşınma oranlarını arttırdı. Şu an da kentsel dönüşüm bizim iş gücümüzü yüzde 30 etkiliyor. Daha fazla iş olanağı, daha fazla iş yapmamızı sağlıyor. Kentsel dönüşüm nakliye sektörünü gelir olarak da, yeni semtlere açılması olarak da geliştirdi. Özetle, nakliye piyasası inşaat sektörüyle entegre bir büyüme kaydetti ve sektör özelinde daha fazla geliştik.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/ev-tasirken-k3-belgesini-sormayi-unutmayin/

Ev taşırken mutlaka yapmanız gereken 7 şey!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte taşınma hareketliliği de başladı. Eski evi bırakmanın hüznüyle yeni bir evde yaşamanın güzel enerjisini birlikte getiren taşınma işleminde en zor iş nereden başlayacağını bilmemektir. Taşınmanın telaşıyla, “Eşyaları nasıl toplamalı? Nakliye firmasını nereden bulmalı?” gibi birçok soru ardı ardına sıralanır. Peki, stressiz ve mutlu bir taşınma mümkün mü? İşte sizi mutlu edecek taşınma tavsiyeleri…

 

1. Nakliye firmalarını araştırın

Ev taşıma işleminde ilk iş nakliye firması bulmaktır. Bunun için güvendiğiniz kişi ya da kurumlardan tavsiye alabilirsiniz. Burada mutlaka K3 belgesi olan nakliye şirketlerini tercih edin.

 

2. Bir hafta öncesinden randevu alın

Özellikle yaz mevsimi dönemlerinde taşınma hareketliliği daha yoğun yaşandığı için uygun nakliye firması bulmak zorlaşır. Bu sebeple nakliye firmasını belirlediyseniz en az 1 hafta öncesinden nakliye şirketinden randevu alın.

 

3. Mutlaka ekspertiz yaptırın

Nakliye şirketini bulduysanız, şimdi sıra ekspertizde! Mutlaka taşınmadan önce nakliye şirketiyle bir ekspertiz hazırlayarak, evinizdeki eşyalarla ilgili bilgilendirin.

 

4. Yeni evinizin yerleşme planını yapın

Yeni eviniz kaç metrekare? Nereye hangi eşyayı koyacaksınız? Tüm bunların planlamasını yaparak, bunları nakliye firmasına anlatın. Gerekirse çizerek kendilerine teslim edin. Böylece yeni evinize gittiğinizde bir sürprizle karşılaşmazsınız.

 

Ev taşırken K3 belgesini sormayı unutmayın!

 

5. Eşyaları siz toplamayın

Özel eşyalarınızın dışında hiçbir eşyanızı toplamayın. Çünkü artık nakliye işi profesyonel bir şekilde yapılıyor. Kaliteli ambalajlama malzemeleri ile eşyalarınız zarar görmeden yeni evinize ulaştırılıyor. Bu sebeple özellikle tabak, bardak gibi eşyalarınızı nakliye firmasının ambalajlamasına izin verin.

 

6. Ayrıntılı lokasyon bilgisi verin

Eğer nakliye firması yetkililerine yeni evinizin lokasyonuyla ilgili doğru bilgi vermezseniz, taşınma günü istemediğiniz olumsuzluklar yaşayabilirsiniz.

 

7. Asansörle ilgili bilgilendirin

Yeni taşınacağınız binada asansör kullanımı eşya taşımak için uygun olmayabilir ya da diğer daire sakinleri bu asansörde eşya taşınmasından rahatsız olabilir. Bu sebeple taşınma öncesinde nakliye şirketini bu konuda bilgilendirmelisiniz.

Kaynak: http://blog.zingat.com/ev-tasirken-mutlaka-yapmaniz-gereken-7-sey/

Nasıl bir evde yaşamak istiyoruz?

Gayrimenkul alışkanlıklarımızı biliyor musunuz? Yaşamak istediğimiz konut tipi, bir ev alırken veya kiralarken en çok dikkat ettiğimiz özellikler neler? Peki emlak tercihlerimizde Avrupalılarla hangi noktalarda ayrılıyoruz? 

RE/MAX ve  Marketagent.com, Türklerin ve Avrupalıların gayrimenkul alışkanlıklarını araştırdı. Araştırmaya Türkiye’den 500, Avrupa’da 16 ülkeden 8 bin kişi katıldı. İşte Türklerin ve Avrupalıların gayrimenkul alışkanlıklarına dair, araştırma sonuçlarıyla gün yüzüne çıkan 10 gerçek!..

Türkler apartman dairesi, Avrupalılar müstakil ev istiyor

• Türklerin yüzde 53,8’i kendine ait evde oturuyor. Avrupalılar için bu oran yüzde 35,8 seviyesinde.

• Türkler apartman dairesi, Avrupalılar ise müstakil ev istiyor.

Türkler ev alırken tercihlerini apartman dairelerinden yana kullanıyor. Avrupalılarsa müstakil evlere yatırım yapıyor.

Türklerin yüzde 95’i, Avrupalıların yüzde 85’i ülkelerindeki barınma fiyatlarını pahalı buluyor.

Türk vatandaşları ev alırken balkonunun olmasına önem veriyor. 

• Araştırmaya göre Türklerin yüzde 79,6’sı balkon veya terasın bir evde mutlaka olması gerektiğini düşünüyor. Balkon önceliğini takip eden diğer özellikler arasında yeşil alanlar, parklar ve kendine ait oda var.

• Avrupalılar ise ev alırken öncelikli özellik olarak “kendine ait oda”ya bakıyor. Balkon, Avrupalılar için son sırada…

• Araştırmanın “ev hayatı” kategorisinde Türkiye’de yalnız yaşayanların oranı yüzde 3. Avrupa’da yalnız yaşayanların oranıysa yüzde 15.

• Avrupalılar ve Türklerin ortak noktası taşınma alışkanlıkları… Yaşam boyu ortalama dört kez taşınılıyor. Türkler en sık 40-60 yaş, Avrupalılar 35-45 yaş arasında ev değiştiriyor.

• Araştırmanın “pahalılık” kategorisine göre, Türkler kazancının yüzde 39’unu barınmaya harcıyor. Avrupalılar için bu oran yüzde 41.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/nasil-bir-evde-yasamak-istiyoruz/

İstanbul’da en çok Kadıköylüler taşınıyor!

İstanbul’un 39 ilçesinde taşınma hareketliliği yüzde 30 artış gösterdi. TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş’nin desteğiyle REIDIN tarafından hazırlanan “İstanbul Taşınma Hareketliliği” 2016 ilk çeyrek raporuna göre, kentsel dönüşüm en çok Anadolu Yakası’ndaki ilçelerde taşınmayı yoğunlaştırdı. 

Raporda, İstanbul Evden Eve Nakliyeciler Derneği’nin (İSTEEND) Ocak-Mart 2016 döneminde gerçekleştirdiği konut tipli ve İstanbul içi taşımacılık işlemlerinden elde edilen bilgilerden yararlanıldı.

 

Rakamlarla İstanbul’da taşınma hareketliliği

İşte İstanbul içinde evden eve taşınmada öne çıkan ilçeler ve ilgi çekici rakamlar…

• 2016 yılının ilk çeyreğinde taşınma hareketliliği, 2015’in son çeyreğine göre yüzde 30 artış gösterdi.

• İstanbul’da 39 ilçe arasında en fazla göç veren ilçe yüzde 15’lik oranla Kadıköy oldu. Kadıköy’ü sırasıyla yüzde 11’le Maltepe, yüzde 8’le Ataşehir, yüzde 5’le Ümraniye ve yüzde 4’le Kartal izledi.

• Kadıköy’den taşınanların yüzde 40’ının taşınma nedeni kentsel dönüşüm.

• Kadıköy’den yapılan taşınma işlemlerinin yüzde 43’ü yine Kadıköy’e gerçekleşti.

• Kadıköy’den Ataşehir’e taşınma oranı yüzde 15 ve Kadıköy’den Üsküdar’a taşınma oranı ise yüzde 8 olarak gözlemlendi.

• 39 ilçe arasından en fazla göç alan yüzde 11’lik oranla Maltepe oldu.

• Maltepe’nin en fazla göç aldığı ilçe yüzde 59’luk oranla yine Maltepe oldu. Maltepe’yi yüzde 7’yle Ataşehir ve Kadıköy izledi.

• İstanbul’da 3+1 dairede yaşayanların yüzde 92’si yine 3+1 dairelere taşınmaya tercih etti.

• 2. katta yaşayanların yüzde 50’si, yeni taşındıkları evlerde 3. katı tercih etti.

Kentsel dönüşüm taşınmayı hareketlendiriyor

Peki İstanbul’da neden taşınma hareketi artış gösterdi? Taşınma hareketliliğinde mevsimsellik etkisi yaşandığına dikkat çeken REIDIN CEO’su Ahmet Kayhan, taşınmayı tetikleyen nedenleri şöyle yorumladı:

“Havaların iyileşmesi, kamu personeli atamaları ve tayin dönemleri süresince özellikle Temmuz-Eylül ayları arasında taşınma işlemlerinde artış bekleniyor. Tayin ve atamaların dışında yıl genelinde taşınma hareketliliğini en çok etkileyen faktör ise kentsel dönüşüm olarak karşımıza çıkıyor. Bu doğrultuda hareketliliğin artarak yaşanacağı bölgelerin Kadıköy, Maltepe, Küçükçekmece, Gaziosmanpaşa, Esenler olacağını söyleyebiliriz. Anadolu Yakası’nda önümüzdeki dönemde hareketliliğin devam etmesini bekliyoruz. Özellikle kentsel dönüşüm/yenileme bölgelerinde hareketliliğin devam etmesini öngörüyoruz. 2016 ilk çeyrek dönemi için Avrupa Yakası’nda Beşiktaş ilçesinde bir hareketlilik gözlemleniyor. Bunu sırasıyla, Küçükçekmece ve Esenyurt ilçeleri takip ediyor.”

 

Taşınırken evimizi büyütmek istiyoruz

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Makbule Yönel Maya ise daire tipleri olarak İstanbul’daki iç taşınma hareketliliğini değerlendirdi: “1+1’den 2+1’ e taşınma oranının yüzde 40 gibi bir seviyede seyretmesi, kullanıcıların taşınırken şartlar mümkün olabiliyorsa oturduğu evini büyütme anlamında bir eğilimleri olduğuna da işaret ediyor. Yine aynı şekilde 2+1 den yapılan taşınma işlemlerinde de evini bir oda büyütmek suretiyle 3+1’ e yapılan taşınmaların da yüzde 38 seviyesinde seyrettiğini söyleyebiliriz.”

İstanbul Evden Eve Nakliyeciler Derneği Başkanı Davut Ukan da derneğe üye olan firmalardan topladıkları taşıma bilgilerini İstanbul Taşınma Hareketliliği raporu için eksiksiz ve doğru bir şekilde ilettiklerini belirterek, “Tüm Marmara bölgesinde K3 yetki belgesine sahip 430 firma, Türkiye geneline baktığımızda ise yaklaşık 1.200 firma var. Bu belgeye sahip firmalar sadece ev eşyası ve ofis eşyası taşıyabiliyor. İstanbul taşıma hareketliliğine katkı sağladığımız için mutluyuz. Bize üye olan firmalardan topladığımız taşıma bilgilerini REIDIN yönetimine eksiksiz ve doğru bir şekilde ileterek katkı sağladık.” dedi.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/istanbulda-en-cok-kadikoyluler-tasiniyor/