Gayrimenkul yatırım fonları için değişiklik kararı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından “Gayri̇menkul Yatırım Fonlarına İli̇şki̇n Esaslar Tebli̇ği̇nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”, Resmi Gazete’nin 30.11.2016 tarihli bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 

 

Gayrimenkul yatırım fonları için değişiklikler

• Tebliğde yapılan değişiklik ile kurucu ve portföy yöneticisi fon portföyünün yönetimine ilişkin maddede değişiklik yapılarak ilgili maddeye yeni bir bent eklendi.

gyf.yenispk.2

• Yeni bende göre; halen geçerli olduğu gibi kurucu ve portföy yöneticisi fon portföyünün yönetimi, hiçbir şekilde gayrimenkul projelerine yatırım yapamayacak ve gayrimenkullerin inşaat işlerini kendileri üstlenemeyecek. Yönetim, bu amaçla personel ve ekipman da edinemeyecek.

• Yeni eklenen madde ile gayrimenkul projelerine yatırım bakımından, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, İller Bankası A.Ş., belediyeler ile bunların bağlı ortaklıkları, iştirakleri veya yönetim kuruluna aday gösterme imtiyazının bulunduğu şirketler tarafından gerçekleştirilen inşaat ruhsatı alınmış projeler kapsamındaki bağımsız bölümler, inşaatın tamamlanma oranına bakılmaksızın fon portföyüne dahil edilebilecek.

 

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/gayrimenkul-yatirim-fonlari-icin-degisiklik-karari/

Nasıl bir evde yaşamak istiyoruz?

Gayrimenkul alışkanlıklarımızı biliyor musunuz? Yaşamak istediğimiz konut tipi, bir ev alırken veya kiralarken en çok dikkat ettiğimiz özellikler neler? Peki emlak tercihlerimizde Avrupalılarla hangi noktalarda ayrılıyoruz? 

RE/MAX ve  Marketagent.com, Türklerin ve Avrupalıların gayrimenkul alışkanlıklarını araştırdı. Araştırmaya Türkiye’den 500, Avrupa’da 16 ülkeden 8 bin kişi katıldı. İşte Türklerin ve Avrupalıların gayrimenkul alışkanlıklarına dair, araştırma sonuçlarıyla gün yüzüne çıkan 10 gerçek!..

Türkler apartman dairesi, Avrupalılar müstakil ev istiyor

• Türklerin yüzde 53,8’i kendine ait evde oturuyor. Avrupalılar için bu oran yüzde 35,8 seviyesinde.

• Türkler apartman dairesi, Avrupalılar ise müstakil ev istiyor.

Türkler ev alırken tercihlerini apartman dairelerinden yana kullanıyor. Avrupalılarsa müstakil evlere yatırım yapıyor.

Türklerin yüzde 95’i, Avrupalıların yüzde 85’i ülkelerindeki barınma fiyatlarını pahalı buluyor.

Türk vatandaşları ev alırken balkonunun olmasına önem veriyor. 

• Araştırmaya göre Türklerin yüzde 79,6’sı balkon veya terasın bir evde mutlaka olması gerektiğini düşünüyor. Balkon önceliğini takip eden diğer özellikler arasında yeşil alanlar, parklar ve kendine ait oda var.

• Avrupalılar ise ev alırken öncelikli özellik olarak “kendine ait oda”ya bakıyor. Balkon, Avrupalılar için son sırada…

• Araştırmanın “ev hayatı” kategorisinde Türkiye’de yalnız yaşayanların oranı yüzde 3. Avrupa’da yalnız yaşayanların oranıysa yüzde 15.

• Avrupalılar ve Türklerin ortak noktası taşınma alışkanlıkları… Yaşam boyu ortalama dört kez taşınılıyor. Türkler en sık 40-60 yaş, Avrupalılar 35-45 yaş arasında ev değiştiriyor.

• Araştırmanın “pahalılık” kategorisine göre, Türkler kazancının yüzde 39’unu barınmaya harcıyor. Avrupalılar için bu oran yüzde 41.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/nasil-bir-evde-yasamak-istiyoruz/