Bronşit, akciğer enfeksiyonu ile karakterizedir ve grip yahut nezle benzer biçimde viral bir iltihabı takiben görülür. Bu vaziyet 2-3 günden bir kaç haftaya değin sürebilir, ıslak ya da kuru öksürükle beraber ortaya çıkar. Bronşitin öteki emareleri içinde aksciğerlerde mukus stoğu, ateş, boğaz sızısı ve bitkinlik durumudur. Dinlenme bronşit iyileştirmesinde ilk kullanılan metottur. Yeteri kadar dinlenip birtakım besinleri çoğaltarak rahatsızlığın fazlaca yakın zamanda iyileşmesini sağlamanız mümkün. Öksürükler şiddetleniyorsa ve meme sızıları başladıysa bir hekime görünmeniz önerilir.
Bronşit İçin Tavsiye edilen Besinler
Sarımsak: Sarımsak bakteriyel ve viral iltihapları koymak için kullanılabilecek organik bir antibiyotiktir. Rahatsızlık esnasında sarımsak kullanımı arttırılarak vucuda enfeksiyonla mücadelesinde yardımcı olunabilir. Sarımsakta yer alan “quercetin” adında olan kimyevi nesne akciğer dokusu enfeksiyonuna yol açan enzimleri baskılar.
Mantar: Shiitake, reishi ve maitake mantarları doku hasarını en az hale indirerek akciğerlerin iyileşmesine destek meydana gelebilir. Bu cins mantarlar vucudun muafiyet sistemini kuvvetlendirir ve viral gözenekleri giderme kabiliyetini çoğaltır.
Nane: Nane bronşit iyileştirilmesine doğrudan etken değildir amma velakin rahatsızlık sebebiyle yaşanmış olan bulguların hafifletilmesi için kullanılabilir. Nane içerisinde yer alan mentol akciğerlerdeki mukus stoğu kırıp, öksürük yöntemiyle vucuttan atılmasına destek sunar.
Zencefil: Zencefil geleneğe dayanan olarak cırcır, hazımsızlık ve karın sızısı şeklinde gastrointestinal semptomların iyileştirilmesine destek olması maksadıyla kullanılmatadır. Aynı zamanda apse engelleyici yapısı ile bilhassa akut bronşit iyileştirmesinde kullanılabilir. Bilhassa kuru öksürük ve balgam sömek için zencefil çayı ve nane çayı yudumlayabilirsiniz.
C Vitamini: Kuvvetli bir antioksidan olan C vitamini bronşitten daha da yakın zamanda savuşmanızı sağlayabilir. C vitamini bakımından varlıklı al biber, maydanoz, kekik, koyu yapraklı sebzeler, brokoli, Brüksel lahanası, kivi, turunçgil ve çilek benzer biçimde besinleri rahatsızlık zamanında daha çok yiyebilirsiniz. Extra C vitamini için hekiminize danışarak C vitamini ilavesi kullanabilirsiniz.
Bronşit Iyileştirilmesi İçin Organik Metotlar
Buğu: Kış mevsiminde kapalı ortamlarda kullanılan ısıtma sistemleri içerdeki havayı kurutarak öksürüğü ve boğaz sızısını çoğaltır. Sıcak ve nemli ambiyans ise bronşit sebebiyle meydana gelen öksürüğü hafif hale getirir. Bir buğu aleti alabilir veya kalorifer peteklerinin üstüne yarım kase su koyarak ambiyansın nemli kalmasını sağlamanız mümkün. Sıcak bir duş burun tıkanıklığını alırken ciğerlerdeki mukusu yumuşak hale getirerek öksürükle beraber dışarı atılmasına destek verir.
Okaliptüs Yağı: Öksürüğü hafif hale getirmek ve ciğerlerinizi açmak için okaliptüs yağı kullanabilirsiniz. Bir tava içerisinde 3 su bardağı suyu kaynattıktan sonrasında içerisine 10-15 damla okaliptüs yağı damlatın ve buharını usulca soluyun. Buğu az hale gelene değin solumaya devam edebilirsiniz. Bu tatbik ile boğazınız rahatlayacak ve ciğerlerde biriken mukus çözülerek öksürük kanalıyla atılacaktır.