Beyne İyi Gelen Yiyecekler

Doğru beslenme ve vitamin, protein ve mineraller tarafından varlıklı besinlerin kullanımı bütün öteki organlar şeklinde beyin işlevlerinin yerine getirilmesi içerisinde mühimdir. Vitamin yetersizliği, kof kalorili besinlerle kifayetsiz yeme içme, günlük olarak katılması ihtiyaç duyulan minerallerin alınamaması beyni tesir ederek belleği kilo verdirir, zihin karışıklığına ve konsantrasyon eksikliğine yol açar. Birtakım besinler beyin, bilhassa bellek için fazlaca faydalıdır.
Beyne İyi Gelen Besinler

Folat Tarafınca Varlıklı Besinler: Bir B vitamini olan folat, bedenin yeni hücreler üretmesine ve mevcud gözeneklerin yapısının korunmasına destek sunar. Bilhassa hamilelik devrinde yaşanabilecek folat yetersizliği çabuk doğuma, bebeğin düzgüsel kilogram aşağısında doğmasına ve nöral tüp defektine neden olabilir. Nöral tüp defektleri beyni çevreleyen spinal kordun ve beyin dokularının muntazam olarak gelişmediği durumlardır. Hamilelik devrinde önerilen günlük folat kullanımı 400 mikrogramdır. Folat tarafından varlıklı fasulye, bezelye, ıspanak, şalgam, limon ve turunçgil benzer biçimde besinleri yiyerek bu dozu rahatlıkla alabilirsiniz.

B-1 Vitamini Tarafınca Varlıklı Besinler: B1 vitamini bilhassa beyin ve sinir sisteminin sıhhatini savunmak bakımından ehemmiyet arzetmektedir. B1 vitamini yetersizliği çöküntü, unutkanlık ve agresiflik vaziyetine sebep olabilir. Günlük önerilen B1 vitamini dozu erişkin baylar için 1.2 mg, hanımefendiler içinse 1.1 mg’dır. Sakatatlar, tam tahıllı pirinç, baklagiller ve şeker pekmezi iyi birer B1 deposudur.

B6 Vitamini Aracılığıyla Varlıklı Besinler: B6 vitamini beyin ve sinirler boşluğundaki iletişimi elde eden nörotransmitterlerin oluşumu için gerekiyordur, bu yüzden sıhhatli bir beyin büyümesi ve işlevi için ehemmiyet arzetmektedir. B6 vitamini yoksulluğunun emareleri içinde dikkat yetersizliği ve kısa zamanlı bellek kaybı şeklinde doğrudan beyni ilgilendiren problemler yer almaktadır. Olgun kişiler için önerilen günlük B6 vitamini 1.3 mg’dır. Süt, peynir, somon, karides, tavuk, hindi, dana karaciğeri, esmer pirinç, mercimek, fasulye, ıspanak şeklinde besinler B6 vitamini aracılığıyla varlıklıdır.

Esansiyel Yağ Asitleri: Omega 3 ve omega 6 yağ asitleri düzgüsel büyümenin peşi sıra beynin büyümesi ve düzgüsel işlevlerini yerine getirebilmesi bakımından mühimdir. Beyin bu yağ asitlerini şahsı üretemediğinden alabileceği tek kaynak yediğiniz gıdalardır. Esansiyel yağ asitleri yönünden varlıklı somon, sardalye, tuna balığı, ceviz, keten tohumu ve keten tohumu yağı benzer biçimde besinleri tertipli olarak yiyerek bedeniniz için lüzumlu bu yağ asitlerini kafi miktarlarda alabilirsiniz.

Yaban Mersini: Yaban mersinin yaşla beraber kilo verenler belleği kuvvetlendirmek için kullanılabilir. C ve A vitamini şeklinde 2 mühim antioksidan tarafından varlıklı olan yaban mersini üstüne Birleşik Kraliyet’ta Reading Üniversitesi’nde meydana getirilen incelemede, sinir gözenekleri ile doğrudan etkileşime geçip hafızayı geliştirdiği doğrultusunda neticeler elde edilmiştir. Araştırmanın neticeleri içinde yaban mersininin nöron sinyallerinin enerjisini artırarak, özgür radikallerin yol açmış olduğu oksidatif bunalıma ters beyni koruduğuna yer almıştır.

Yumurta: Yumurtanın kolesterolü çoğalttığı doğrultusunda fena bir ünü olmakla beraber tertipli yumurta tüketiminin beyin işlevlerini geliştirdiğine değin birtakım inceleme neticeleri yer almaktadır. Belleği yükselten “kolin” materyalini ihtiva eden yumurta üstüne Washington Üniversitesi’nde meydana getirilen bir incelemeye göre yumurtada yer alan amino asitler hücre işlemi ile etkileşime geçip zihinsel ve nörolojik tahribatları önüne geçmek için nörotransmitter istikrarını müdafaa etmektedir.

Yeşil Çay: Yeşil çayda yer alan polifenoller, bilhassa flavonoidlerin hafızayı geliştirdiği tahmin edilmektedir. Bu antioksidanlar Alzheimer rahatsızlarında beyinde plak oluşumuna yol açan protein imalatını baskılamaktadır. Flavonoidler, antioksidan nitelikleri ile ihtiyarlarda sinir hücresi yitirilmesine yol açan özgür değişkenlere ters savunma mümkün kılar. Newcastle Üniversitesi’nde meydana getirilen bir çalışmada, yeşil çay ve siyah çayın (yeşil çayla aynı bitkiden imal edilir) beynin bellek kısmını tesir eden birtakım enzimlerin aktivitesini azalttığı belirlenmiştir.

Netice olarak bedenin muntazam emek harcaması için ona gereksinim duyduğu “nitelikli” enerji malzemesi vermelisiniz. Beyinde öteki organlardan değişik değil ve her gün tertipli olarak vitamin, mineral, proteine gerekseme duyuyor. Bunun için yediğiniz yemeklerin gıda değerinin varlıklı bulunmasına ihtimam göstermeli ve tertipli bir yeme içme programına bağlı kalmalısınız.