Astım yaşam kalitesini ciddi manada düşüren solunum yolu hastalıkları içerisinde yer almaktadır. Astıma iyi gelen yiyecekler alternatif tıp dünyasında popüler hale geldiğinden dolayı sizlere hangi yiyecekler astıma iyi gelir konusunda bilgi vereceğiz.
Astım hastalığı akciğerlerin süreğen enfeksiyonu ile özdeşen bir hastalıktır. Bunalım, alerjik tepkimeler, sigara dumanı, ağır alıştırmalar ve soğuk ambiyans astımın oluşmasına neden olan sebepler içinde yer almaktadır. Yeme içme alışmışlıklarını tanzim etmek ve muayyen yemekleri kullanmak astımı iyileştirme etmez sadece astım ataklarının sayısını ve şiddetini az hale getirmenizde size destek olabilir. Astım için rejim programınızı tespit ederken hekiminize danışın.
Astıma İyi Gelen Besinler
Sarımsak Soğan: Quercetin isminde olan bir kimyevi ihtiva eden sarımsak ve soğan, akciğer enfeksiyonuna yol açan enzimleri yok edip astım tepkimelerinin sayısını ve yaşanan atakların şiddetini düşürebilir. Doktor astım ataklarının ortadan kaldırılmasında sarımsak ve soğanı sıklıkla kullanmaktadır.
Kolin Yönünden Varlıklı Besinler: B kompleks vitamini olarak bilinen kolin astım tepkimelerini engelleyebilir. Kolin ihtiva eden yiyecekler arasında mercimek, fasulye, süt mahsulleri, nohut, yumurta sarısı ve soya fasulyesi gibi yiyecekler yer almaktadır. Kolin yönünden varlıklı besinleri tüketmeniz astım hastalığı ile olan mücadelenizi daha çekilir hale getirecektir.
Keten Yağı: Keten nebatının tohumlarından elde edilmiş olan keten tohumu yağı omega 3 yağ asidi yönünden fazlaca varlıklıdır. Bu esansiyel yağ asitleri bronşiyal dokularda husule gelen enfeksiyonlaşmayı düşürerek astım rahatsızlarının soluk alıp vermesini kolay hale getirirken emareleri hafif hale getirir. Keten yağını alırken yağın taze olmasına özen gösterin. Çevrenizde yer alan aktarcılardan bu yağı kolay bir şekilde temin edebilirsiniz.
Selenyum Yönünden Varlıklı Yiyecekler: Selenyum astım sebebiyle enfeksiyonlaşan ciğerlerin iyileştirilmesine destek olan bir mineraldir. Bu mineralin kullanımı astım tepkimelerinin zaman aralığını az hale getirebilir. Kuvvetli bir antioksidan olan selenyum bununla birlikte tahribat olan akciğer gözenekleri sebebiyle çoğalan lipidi oranını düşürebilir. Kahverengi pirinç, ton balığı, kepekli tahıllar, yumurta, tavuk ve kırmızıbiber yüksek miktarda selenyum ihtiva eder. Bu ürünleri aşırıya kaçmadan tüketmeniz astım hastalığı için önemlidir.
Astım Hastaları Neler Yemeli
İyotlu Besinler: İyotlu yiyecekler astım emarelerinin çoğalmasına neden olabilir. Hamburger, iyotlu patates kızartması, patates cipsi, hazır konserve yiyecek, ak ekmek, işlenmiş peynir, şarküteri mahsulleri, soya sosu, hazır çorba benzer biçimde yiyeceklerde çoğu zaman bedenin gereksiniminden aşırı sodyum almasına neden olmaktadır. Tuzu olası olduğu kadar az hale getirmeye ve iyot ihtiva etmeyen baharat bileşikleri tüketmeye elinizden geldiğince uğraşın. Cips, kraker şeklinde atıştırmalıkları yemek yerine meyve yemeyi tercih edebilirsiniz.
Doymuş Yağ: Doymuş yağ kızartılarak tüketilen ürünlerde, yağlı süt mamullerinde ve kırmızı ette yer alan sağlıklı olmayan bir yağ türü olarak bilinmektedir. Bu yağ muafiyet sisteminin güçsüzleşmesine neden olarak astım tepkimelerinin zaman aralıklarının sıklaşmasına neden olabilir. Tereyağı, yağlı süt ve peynir, patates kızartması, fast-food mahsulleri yerine yağ deposu olarak zeytinyağı, fındık, keten tohumu yağı tüketmeniz sağlığınız için büyük önem arz etmektedir. Genel hatlarıyla ağır yağlı yemekler yemekten uzak durun. Ek olarak trans yağ ihtiva eden ticari bisküvi, pasta, tatlılar, kek şeklinde besin mahsulleri yalnız astıma değil kalbiniz ve damarlarınız içinde zararı olan yiyecekler arasında yer almaktadır. Bu nedenlerden dolayı beslenme zincirinizde yer alan besinlere özen göstermenizde fayda var.
Gaza Neden Olan Besinler: Çok fazla ağır ve şişliğe yol açan yiyecekler astım ataklarının meydana gelmesine neden olabilir. Ağır yağlı kebap ve benzeri et yiyeceklerini, çok baharatlı yemekleri, gazlı sıvı gıdaları düşürerek gaz meydana gelişini önleyebilirsiniz. Ek olarak gaz meydana getirdiği bilinen karnabahar, fasulye, brokoli, bezelye, kuşkonmaz gibi sebzeleri azca yemeye uğraşın. Gaz meydana getiren besinleri tüketmeniz yaşam kalitenizin ciddi oranda düşmesine neden olacaktır.
Astım ve Beslenme İlişkisi
Makalemizin başlangıcında da üzerinde durduğumuz gibi bir tek tertipli yeme içme astımı iyileştirmek olası değil sadece doğru beslenmenin astım ataklarını az hale getirdiği profesörler tarafınca kabul ediliyor. Yukarda listelediğimiz kullanılması ve yenilmesi ihtiyaç duyulan yemeklere dikkat ederek iyileştirme süresinde bir adım öne geçebilirsiniz. Ek olarak hekiminize danışarak bilhassa B, C ve E vitamini, quercetin, magnezyum ve karoten ihtiva eden multivitamin desteği tüketebilirsiniz. Alerjik astım rahatsızları tetikleyici alerjenlerin neler olduğu hakkında bilgi alıp bunlardan kaçınarak hayat standardını yükseltebilirler.