Bağırsaklar sindirim sisteminin en önemli elemanlarından birisi olduğundan çalışmasını durdukları andan itibaren ciddi sorunlar meydana gelebilir. Bağırsakları çalıştırma konusunda modern tıp yöntemlerinden çare bulamadıysanız bağırsaklara iyi gelen yiyecekler hakkında verdiğimiz bilgilere göz atmanızı tavsiye ederiz.
Bağırsaklarda meydana gelen hareketlerin organik ve tertipli olması, sindirim sisteminin düzgün çalışması, abdesthaneye çıkabilme kolaylığı, gaz ve karında meydana gelen şişkinliğin engellenmesi için mühimdir. Gün içerisinde 1 defa bağırsakların çalışması ya da gün aşırı abdesthaneye çıkma olan bir durum olarak görülür. Günlük olarak 25 ile 30 gr arası gıda lifi kullanmak bağırsak hareketlerinin tertip edilmesi için ehil olarak kabul edilir. Bununla beraber bol bol akışkan kullanmak sistemin çalışması ve gıda liflerinin basit sindirilebilmesi için gerekmektedir.
Bağırsakları Çalıştıran Yiyecekler
Bakliyat: Yüksek miktarda lif ihtiva eden fasulye, bezelye ve mercimek gibi baklagiller sıhhatli bir bağırsak faaliyetine destek olabilir. 1 fincan kaynatılmış bezelye 16 gr, 1 fincan pişmiş mercimek ise 15 gr lif ihtiva eder ve bu seviye günlük lif gereksiniminin hemen hemen yarısını sağlar. Bağırsakları hareketlendiren bakliyat mahsulleri bununla beraber protein ve demir gibi mineraller bakımından mükemmel bir kaynaktır. Bu nitelikleri ile et mamullerine alternatif olarak tüketilebilir. Bakliyatı yiyecek olarak ya da salatalara, çorbalara, pilav ve makarnalara ilave ederek yiyebilirsiniz. Bakliyatların sindirim sisteminize ciddi yararları olduğuna emin olabilirsiniz.
Kepekli Tahıllar: Bakliyat mahsulleri gibi kepekli tahıllar da büyük miktarda gıda lifi ihtiva eder. Kepekli tahılları kahvaltılarınızda gevrek olarak sütle beraber yiyebilirsiniz. Gün içerisinde ise yüksek kalorili ara öğünler yerine, bir miktar kepekli tahıllardan imal edilen kahvaltılık gevrek yemek kof ve yararsız kalori alımına sıhhatli bir alternatif olur.
Kuru Meyveler: 3 adet kuru hale getirilmiş incir 1.5 gr, 2 tane kuru kayısı 1.7 gr ve 3 tane kuru erik hemen hemen 1.9 gr gıda lifi ihtiva etmektedir. Bu şekil kuru haldeki meyveleri abur cuburluk olarak yiyerek hem öğünler arasındaki açlık hissiyatını azaltabilir aynı zamanda hazım sisteminin daha fazla sıhhatli çalışmasını sağlamanız mümkün. Kuru meyveler salatalarda da kullanılabilir. İnsan sağlığını önem veren gıda firmalarının bu ürünleri salatalarda kullandığını gözlemleyebilirsiniz.
Taze Meyveler: Meyveler lif açısından varlıklıdır ve günlük gereksiniminiz olan vitamin ve minerallerin büyük bölümünü temin etmenize destek verir. Mesela 1 bardak ahududu takribi 8 gr, orta boy bir armut ise 5.5 gr lif ihtiva eder. Farklı olarak yüksek lif barındıran meyveler içerisinde kabuklu elma, turunçgil, çilek ve muzu sayabiliriz.
Sebzeler: Bağırsaklara şifa olan sebzeler içerisinde en başlarda enginar, brokoli, şalgam, mısır, Brüksel lahanası ve patates yer almaktadır.
Su: Besinler kanalıyla alınan liflerin hazmedilmesi, bağırsakların daha fazla basit çalışması için gün boyunca alınan akışkan dozu ehemmiyet arz etmektedir. Bu sıvının kahve ve çay benzer sıvı gıdalar yerine su olarak katılımı gereklidir. Kifayetsiz su kullanımı bağırsakların katılaşmasına ve abdesthaneye çıkmada zorluk çekmeye sebep olabilir.
Bağırsaklardaki İyi Bakterileri Çoğaltan Yiyecekler
Her adamın bağırsaklarında gıdaların sindirilmesinde kullanılan ve riskli mikroorganizmalarla mücadele eden probiyotik isminde olan bakteriler yer almaktadır. Lactobacillus acidophilus ve Bifidobacterium bifidum isminde bakteriler, besinlerden vitamin ve minerallerin temin edilmesine destek olurken bağırsak ve üretra patojenlerine karşı savunma yapar. Kimi hallerde bu faydalı bakterilerin adedi azalır ve hazım sistemi yavaş hale gelebilir. Bu benzer hallerde probiyotik bakımından varlıklı besinlerle iyi bakterilerin sayısını fazlalaştırabilirsiniz.
Süt Mahsulleri: Süt probiyotik açısından varlıklıdır ve her 2 ana gruptaki probiyotikleri ihtiva eder. Aldığınız sütün etiketinde yaşayan ve etkin kültürleri ihtiva eder yazısı yer alıyorsa iyi parazit yer alıyor manasına gelmektedir.
Prebiyotikler: Enginar, muz, çilek, keten, sarımsak ve bal benzer yiyeceklerde natürel olarak yer alan prebiyotikler iyi bakteriler için enerji verir ve gıdaların sindirilmesine katkıda bulunur.
Takviyeler: Laktoz intoleransı yer alan bireyler probiyotik açısından varlıklı süt ve süt mamullerini yiyemediğinden hekime danışarak probiyotik ilavesi kullanabilirler. Bu durumda yanlışa düşmemek adına alanında uzman bir doktora kesinlikle danışmanızda fayda var.
Kaynaklar:
14 Best and Worst Foods for Digestion
The Digestive System and How It Works