Böbreklere İyi Gelen Yiyecekler

Böbrekler, bedenden atıkların çıkarılması için çalışan, üriner sistemin en mühim parçalarından biridir. Bununla birlikte tansiyon, hormon salgılanması, asit-baz dengesinin düzenlenmesinde sebep olmaktadır. Genel hatlarıyla sodyum ve potasyumun çok fazla kullanılması böbrek işlevlerini negatif doğrultuda etkileyebilir. Muhtelif aşamalardaki böbrek rahatsızlıklarının değişik emareleri meydana gelebilir yalnızca en çok düşe gelen emareler içinde, karın bulantısı, istifra etme, iştahsızlık, beklenmeyen kg değişiklikleri, rahat berelenme ve kanamanın uzun sürmesi, kaşınma, ödem ve çiş imalatının azalması gösterilmektedir. Tertipli olarak yapılacak kan ve çiş testleriyle böbrek rahatsızlıkları çabuk tanı edilebilir ve hekiminizin önereceği deva iyileştirilmesine ayrıca tertipli bir yeme içme programı ile iyileştirme periyodu hızlandırılabilir.
Böbrek Rahatsızlarına Tavsiye Edilen Yiyecekler

Pirinç: Düşük potasyum ihtiva eden pirinç bununla beraber bedene ihtiyaç duyulan enerjisi temin edebilecek bir karbonhidrattır. Potasyum beden için lüzumlu bir mineral olmakla beraber aşırı potasyum böbrekler tarafınca filtre edilerek bedenden atılır. Çok fazla potasyum kullanımı ise böbrekleri gerektiğinden aşırı yorabilir. Pirinç yüksek miktarda potasyum ihtiva eden nişastalı karbonhidratlara farklı olarak kullanılabilir.

Soya Proteini: Yaklaşık olarak bütün hayvansal yiyeceklerde olduğu şeklinde süt mahsulleri de “fosfor” minerali ihtiva eder. Fosfor bilhassa kemik sıhhati için mühimdir. Yalnızca çok oranda fosfor kullanımı aksi tesir yaratarak kemiklerin kilo vermesine neden olabilir. Ek olarak çok fosforu bedenden atmaya çalışan böbrekler olması gerekli olandan aşırı çalışınca yorulabilir ve filtre rolü kabul eden kırılgan dokular yıpranabilir. İşte bu aşamada süt mahsulleri değin besleyici olan ve benzeyen cevherleri ihtiva eden soya mamüllerini kullanarak fosfor tüketimini denetim aşağısında tutabilirsiniz. Beslenmenizde yapacağınız bu değişiklik böbrekleri çok fosfordan koruyabilir.

Meyve ve Sebzeler: Yüksek protein ihtiva eden bir yeme içme programı bünyede “üre” imalatını çoğaltarak böbreklere extra yük bindirebilir. Üre, protein metabolizmasının naturel bir yan ürünüdür. Yüksek orandaki üre böbrekler tarafınca bedenden atılırken uzvu zorlayabilir ve kandaki toksinlerin atılması periyodunu sekteye uğratabilir. Protein alımını denetim aşağısında tutmak ve kucak dolusu meyve, sebze kullanmak üre seviyesini düşürerek böbrekleri rahatlatır.

Düşük Sodyum İçeren Besinler: Sodyum (iyot) tansiyon ve böbrek sıhhati bakımından oldukca mühim bir mineraldir. Çok fazla sodyum kullanımı böbreklerin işlevini tesir ederek bünyede sodyum birikimine neden olabilir. Ek olarak aşırı sodyum tansiyonu da negatif doğrultuda etkisinde bırakır. Şayet böbrek hastalığınız var ise hekim iyileştirme süresinde sodyum tüketimini denetim etmenizi önerecektir. Çok fazla sodyum ihtiva eden yiyecekler içinde konserve yiyecekler, işlenmiş besinler, soslar, patates cipsi şeklinde atıştırmalıkları sayabiliriz.
Böbrek Rahatsızlıkları Emareleri

İdrar Imalatının Birikmesi: Akut ya da süreğen böbrek rahatsızlıkları çiş imalatının az hale gelmesine sebep olabilir. Daha da azca görülmekle beraber birtakım rahatsızlarda çiş imalatı büsbütün durabilir. Asla ya da fazlaca azca çiş imalatı böbreklerin kanı temizleyemediği anlama gelir ve böbreklerde kritik bir rahatsız etme olduğuna alamet eder.

Poliüri ve Noktüri: Renal tübüler asidoz, glomerulonefrit ve birtakım süreğen böbrek yetersizliği vaziyetlerinde çiş imalatı alışılmışın dışında olarak çoğalabilir. Günlük sidik imalatı 2.5 litreyi geçtiğinde buna “poliüri”. İdrar çoğu zaman rengi olmayan ve aleni sarı renktedir. İdrarın artmasının sebebi böbreklerin filtre fonksiyonu esnasında yeteri kadar su emmemesidir. Poliüri rahatsızları akşamları sıkça wcye kalkar.

Ödem: Bir çok böbrek rahatsızlığı bedenin su toplamasına yol açar. Ödemler çoğu zaman ayaklarda ve bileklerde ortaya çıkar. İleri düzeydeki böbrek rahatsızlıklarında suratta ve bedenin öteki kesimlerinde de ödem kaynaklanabilir. Şiddetli ödem, akciğerlerde akışkan birikmesine sebep olarak soluk darlığına sebep olabilir.

Öteki Emareler: Böbrek hastalıklarında karın bulantısı ve istifra etme gözlemlenebilir. Bunlara ayrıca iştahsızlık ve beklenmeyen kg kaybı yaşanabilir. Kanın pıhtılaşma zamanı uzadığı için sıradan yaralanmalar dahi uzun vakit kanayabilir. Böbrek rahatsızlığı sebebiyle kanda metabolik atıkların artması şiddetli kaşıntıya neden olabilir. İleri düzeylerde zehirli madde stoğu deri rengini sarılaştırabilir.