Parsel sorgulama nasıl yapılır?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte emlak ile ilgili birçok işlem artık internet üzerinden yapılabiliyor. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün web sitesi kolayca parsel sorgulama yapma imkânı sunuyor. Peki parsel nedir? İmar yasalarına göre sınırlandırılmış arazi parçası olarak tanımlanan parsel alanının birden fazla sahibinin olması mümkün. Parsel sahipleri şahıs, kuruluş, devlet ya da vakıf gibi kuruluşlar olabilir.

Parsel sorgulama
Parsel ve pafta sorgulaması işlemini tkgm.gov.tr üzerinden 7 gün 24 saat yapabilirsiniz. Parsel sorgulama işlemi sayesinde dileyen herkes parselin kime ait olduğunu öğrenebilir. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü internet sisteminden istediğiniz parselin haritada nerede olduğunu tespit edebilirsiniz. Bu siteye erişebilmek için cep telefonunuzdaki, bilgisayarınızdaki ya da tablet cihazınızdaki tarayıcıya tkgm.gov.tr yazmalısınız. MEGSİS, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından; kadastro müdürlüklerinde bulunan taşınmazlara ilişkin teknik verilerin tapu bilgileri ile eşleştirilerek, uluslararası standartlarda harita servisleriyle bu bilgilere ihtiyaç duyan kişilere sunulması, kurum, kuruluş ve belediyelerle bilgilerin paylaşılması amacıyla hazırlandı. Alınan bilgiler ve kadastro verileri vatandaşların bilgilendirilmesi amacıyla tapu bilgileri ile birlikte harita servisi olarak e-devlet kapısından da sunuluyor.

Parsel sorgulama nasıl yapılır?

 

Parsel sorgulama işleminizi “Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgulama Ekranı” aracılığıyla kolayca yapabilirsiniz. Uygulama son derece güvenli. Sorgulama işlemi için herhangi bir şifre kullanmanız gerekmiyor. Sisteme üye olmadan da işleminizi yapabilirsiniz. Siteye girdikten sonra sorgulama işleminiz için ilk yapmanız gereken adım, yazının sonunda yer alan bağlantı adresine tıklamanız. Ardında açılan sekmede sorgu tipini seçmelisiniz. Sorgunuzun idari sorgu ve coğrafi sorgu olarak tercih etmeniz gerekiyor. Sorgulamak istediğiniz parselin hangi ilde olduğunu belirttikten sonra bağlı olan ilçeyi seçin. Mahalle veya köyü belirtin ve ada durumunu bildirin. Son olarak parseli seçebilirsiniz. Tüm bu aşamaları sırayla yapmanız gerekiyor. Sistem, parsel sorgulama hizmetini ancak bu şekilde sunuyor. Girdiğiniz bilgiler tamamsa “Sorgula” butonunu tıklayabilirsiniz. Sorgulama işleminizi tamamladıktan sonra istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz. Ancak daha detaylı bilgi almak için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne gitmeniz gerekir.

Kaynak: http://blog.zingat.com/parsel-sorgulama-2016/