Gayrimenkulde “e-haciz” dönemi!

Tapu işlemlerinde yeni bir dönem başlıyor! Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün yeni çalışmasına göre tapu işlerinde üç yenilik geliyor! Yasa değişikliği talebi kabul edilirse, tapu işlemleri artık online platformlara taşınıyor. İşte gayrimenkul sektörünü de yakından ilgilendiren tapu işlemlerindeki yenilikler…

 

Haciz işlemleri hızlanacak

Tapudaki ilk düzenleme emlak sektörünü de yakından ilgilendiriyor. Elektronik haciz uygulamasının kapsamının genişletilmesine yönelik hazırlanan düzenleme, motorlu taşıtların haczindeki uygulamanın gayrimenkulleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi üzerinde çalışılıyor. Yasa değişikliği kabul edilirse gayrimenkulde e-haciz dönemi başlayacak. Star Gazetesi’nin haberine göre Yasa değişikliği talebinin kabul edilmesi halinde uygulamanın yazılımın tamamlanması amacıyla yürürlük tarihi 1 Temmuz 2017 olarak planlanıyor. Böylece 10 günü bulan kağıt üzerindeki haciz işlemi de hızlanacak. Öte yandan mimari projeler elektronik ortamda gönderilecek. Tuzla ve Karatay Belediyeleri ile pilot uygulama başlatılırken uygulama ile vatandaş ev aldığında kat mülkiyeti için gerekli olan mimari proje sistem üzerinden aktarılabilecek. Herhangi bir şekilde çıktı alınması gibi bir durum söz konusu olmayacak. Böylece sahtecilik ve dolandırıcılık gibi olaylarında önüne geçilmiş olacak.

 

Miras işleri online yapılacak
Tapu işlemlerinde yaşanacak diğer bir yenilik ise mirasta veraset ve intikal ile ilgili! Artık mirasta veraset ve intikal online olarak yapılabilecek. Düzenleme hayata geçerse, baba ya da yakınından miras kalan bir kişi Veraset ve İntikal Komisyonu’nun kararını beklemeden, online olarak işlemlerini yapabilecek. Veraset ve İntikal Kanunu’na göre herhangi bir satış için bugünden 1 Mart 1957 tarihine kadar yani 59 yıl geriye giderek tüm kayıtlara bakılıyor. Bu da sürecin uzamasına neden oluyor. Konuyla ilgili yasal değişiklik istenirken genel müdürlüğün bu konudaki önerisine göre herhangi bir yakını vefat eden ve kendisine taşınmaz miras kalan kişi tapuda hemen işlemini yapabilecek. İlişiği yine Maliye kesecek ancak vatandaş tapuya gittiğinde işlemini yapabilecek. Sonrasında Maliye’ye bildirimde bulunulacak.

Kaynak: http://blog.zingat.com/gayrimenkulde-e-haciz-donemi/

Parsel sorgulama nasıl yapılır?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte emlak ile ilgili birçok işlem artık internet üzerinden yapılabiliyor. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün web sitesi kolayca parsel sorgulama yapma imkânı sunuyor. Peki parsel nedir? İmar yasalarına göre sınırlandırılmış arazi parçası olarak tanımlanan parsel alanının birden fazla sahibinin olması mümkün. Parsel sahipleri şahıs, kuruluş, devlet ya da vakıf gibi kuruluşlar olabilir.

Parsel sorgulama
Parsel ve pafta sorgulaması işlemini tkgm.gov.tr üzerinden 7 gün 24 saat yapabilirsiniz. Parsel sorgulama işlemi sayesinde dileyen herkes parselin kime ait olduğunu öğrenebilir. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü internet sisteminden istediğiniz parselin haritada nerede olduğunu tespit edebilirsiniz. Bu siteye erişebilmek için cep telefonunuzdaki, bilgisayarınızdaki ya da tablet cihazınızdaki tarayıcıya tkgm.gov.tr yazmalısınız. MEGSİS, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından; kadastro müdürlüklerinde bulunan taşınmazlara ilişkin teknik verilerin tapu bilgileri ile eşleştirilerek, uluslararası standartlarda harita servisleriyle bu bilgilere ihtiyaç duyan kişilere sunulması, kurum, kuruluş ve belediyelerle bilgilerin paylaşılması amacıyla hazırlandı. Alınan bilgiler ve kadastro verileri vatandaşların bilgilendirilmesi amacıyla tapu bilgileri ile birlikte harita servisi olarak e-devlet kapısından da sunuluyor.

Parsel sorgulama nasıl yapılır?

 

Parsel sorgulama işleminizi “Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Parsel Sorgulama Ekranı” aracılığıyla kolayca yapabilirsiniz. Uygulama son derece güvenli. Sorgulama işlemi için herhangi bir şifre kullanmanız gerekmiyor. Sisteme üye olmadan da işleminizi yapabilirsiniz. Siteye girdikten sonra sorgulama işleminiz için ilk yapmanız gereken adım, yazının sonunda yer alan bağlantı adresine tıklamanız. Ardında açılan sekmede sorgu tipini seçmelisiniz. Sorgunuzun idari sorgu ve coğrafi sorgu olarak tercih etmeniz gerekiyor. Sorgulamak istediğiniz parselin hangi ilde olduğunu belirttikten sonra bağlı olan ilçeyi seçin. Mahalle veya köyü belirtin ve ada durumunu bildirin. Son olarak parseli seçebilirsiniz. Tüm bu aşamaları sırayla yapmanız gerekiyor. Sistem, parsel sorgulama hizmetini ancak bu şekilde sunuyor. Girdiğiniz bilgiler tamamsa “Sorgula” butonunu tıklayabilirsiniz. Sorgulama işleminizi tamamladıktan sonra istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz. Ancak daha detaylı bilgi almak için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne gitmeniz gerekir.

Kaynak: http://blog.zingat.com/parsel-sorgulama-2016/