Satış vaadi sözleşmesi ile ilgili 10 önemli bilgi

Taşınmazla ilgili belirlenen satış bedeline göre satıcının gayrimenkulün satışını gerçekleştireceğini, alıcının ise bedelini ödeyerek gayrimenkulü satın alacağını taahhüt ettiği sözleşmeye “satış vaadi sözleşmesi” deniyor.

 

Satış vaadi sözleşmesiyle ilgili 10 önemli bilgi
İleride yapılacak asıl satış öncesi bir ön sözleşme niteliği taşıyan “satış vaadi sözleşmesi” ile ilgili 10 önemli bilgi şöyle:
1) Satış vaadi sözleşmesini düzenlemeye noterler yetkili.
2) Noterler tarafından düzenlenen satış vaadi sözleşmesi resmi işlemlerde geçerli oluyor.
3) Sözleşmede tarafların fotoğraflarının ve noter mührünün olması gerekiyor.
4) Tarafların hak ve borçları açıkça, tereddüte mahal vermeyecek şekilde; gayrimenkulü ile ilgili bedel ve ödenme şekli sözleşmede mutlaka belirtilmeli.
5) Tapuya şerh edilmesi şart.
6) Şerhin süresi beş seneyle sınırlı.
7) Tapuya şerh edilen kişisel haklar üçüncü şahıslara karşı ileri sürülebiliyor.
8) Sözleşmede satış bedeli ve ödeme şekli mutlaka yazılmalı.
9) Tarafların talepleri doğrultusunda cayma durumunda cezai şart konulabilir.
10) Alıcı, bu sözleşmeye dayanarak tek taraflı olarak asıl satışın yapılmasını isteyemiyor. Satıcının da bu işleme katılması gerekiyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/satis-vaadi-sozlesmesi-ile-ilgili-10-onemli-bilgi/

Gayrimenkulde “e-haciz” dönemi!

Tapu işlemlerinde yeni bir dönem başlıyor! Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün yeni çalışmasına göre tapu işlerinde üç yenilik geliyor! Yasa değişikliği talebi kabul edilirse, tapu işlemleri artık online platformlara taşınıyor. İşte gayrimenkul sektörünü de yakından ilgilendiren tapu işlemlerindeki yenilikler…

 

Haciz işlemleri hızlanacak

Tapudaki ilk düzenleme emlak sektörünü de yakından ilgilendiriyor. Elektronik haciz uygulamasının kapsamının genişletilmesine yönelik hazırlanan düzenleme, motorlu taşıtların haczindeki uygulamanın gayrimenkulleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi üzerinde çalışılıyor. Yasa değişikliği kabul edilirse gayrimenkulde e-haciz dönemi başlayacak. Star Gazetesi’nin haberine göre Yasa değişikliği talebinin kabul edilmesi halinde uygulamanın yazılımın tamamlanması amacıyla yürürlük tarihi 1 Temmuz 2017 olarak planlanıyor. Böylece 10 günü bulan kağıt üzerindeki haciz işlemi de hızlanacak. Öte yandan mimari projeler elektronik ortamda gönderilecek. Tuzla ve Karatay Belediyeleri ile pilot uygulama başlatılırken uygulama ile vatandaş ev aldığında kat mülkiyeti için gerekli olan mimari proje sistem üzerinden aktarılabilecek. Herhangi bir şekilde çıktı alınması gibi bir durum söz konusu olmayacak. Böylece sahtecilik ve dolandırıcılık gibi olaylarında önüne geçilmiş olacak.

 

Miras işleri online yapılacak
Tapu işlemlerinde yaşanacak diğer bir yenilik ise mirasta veraset ve intikal ile ilgili! Artık mirasta veraset ve intikal online olarak yapılabilecek. Düzenleme hayata geçerse, baba ya da yakınından miras kalan bir kişi Veraset ve İntikal Komisyonu’nun kararını beklemeden, online olarak işlemlerini yapabilecek. Veraset ve İntikal Kanunu’na göre herhangi bir satış için bugünden 1 Mart 1957 tarihine kadar yani 59 yıl geriye giderek tüm kayıtlara bakılıyor. Bu da sürecin uzamasına neden oluyor. Konuyla ilgili yasal değişiklik istenirken genel müdürlüğün bu konudaki önerisine göre herhangi bir yakını vefat eden ve kendisine taşınmaz miras kalan kişi tapuda hemen işlemini yapabilecek. İlişiği yine Maliye kesecek ancak vatandaş tapuya gittiğinde işlemini yapabilecek. Sonrasında Maliye’ye bildirimde bulunulacak.

Kaynak: http://blog.zingat.com/gayrimenkulde-e-haciz-donemi/

Gayrimenkul okuryazarlığı çocuk yaşta başlar!

T.C. Milli Eğitim Bakanlığı desteği, Doğuş Grubu işbirliği ve Para Durumu’nun katkılarıyla yürütülen 3 Kumbara Finansal Okuryazarlık Eğitim Programı bu kez rotasını Haliç İlkokulu’na çevirdi. Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan ve Reidin.com Genel Müdürü Mete Varas projeye destek için Haliç İlkokulu 4-F sınıfına konuk oldu. 

 

3 yılda 246 bin öğrenciye ulaşıldı

Üç yıldır 31 ilde yaklaşık 246 bin öğrenciye ulaşan 3 Kumbara Finansal Okuryazarlık Programı; ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin harçlıklarını yönetebilmeleri için bilinç oluşturarak, paranın amaç değil araç olduğunu öğretmeyi amaçlıyor. Haliç İlkokulu 4 F sınıfındaki 3 Kumbara Finansal Okuryazarlık Eğitim Programı kapsamında projeksiyon gösterisi ve kitapçıklarla öğrencilere harçlıklarını yönetmenin ve tasarrufun önemi anlatıldı. Ders sonunda öğrenciler Ahmet Kayhan ve Mete Varas ile birlikte “Birikim, Paylaşım ve Harcama” kumbaralarını yaptı.

“Ana prensibimiz gayrimenkul okuryazarlığının artırılması”

3 Kumbara Finansal Okuryazarlık Eğitim Programı’nın Türkiye’nin geneline yayılmasında büyük fayda olduğuna inandığını belirten Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan, “Öncelikle bu projenin hayata geçmesini sağlayan Finansal Okuryazarlık Erişim Derneği Başkanı Özlem Denizmen’i tebrik ediyorum. Çocukların ‘ağaç yaşken eğilir’ prensibinden hareketle harçlıklarını yönetmeyi öğrenmeleri çok önemli. Zingat olarak ana prensiplerimizden biri, finans okuryazarlığının ve bunun paralelinde gayrimenkul okuryazarlığının artırılması olduğu için bu tür toplumsal faydası yüksek projelere her zaman destek vereceğiz. Şirket ve çalışanlar olarak bu tür projeleri gönüllülük esasıyla destekliyoruz.” dedi. 3 Kumbara Finansal Okur Yazarlık Programı kapsamında 2017 yılının sonuna kadar 500 bin çocuğa eğitim verilmesi hedefleniyor.

 

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/gayrimenkul-okuryazarligi-cocuk-yasta-baslar/

Emlak dünyasının altın kuralları!

Gayrimenkul sektöründe “işinin en iyisi olmak” için çalışanlar, emlak dünyasının sırrını biliyor: Ev almak, satmak ya da kiralamak isteyen müşterilerle uzun ömürlü iletişim kurmak! İşte gayrimenkul danışmanları için müşterilerle profesyonel bir iletişim bağı kurmanın yolları…

 

7 adımda gayrimenkul danışmanlığında başarıya yürüyün

1. Diyalog kurun

Müşterinizin evle kurduğu duygusal bağ ve emlak piyasasındaki rekabet strese neden olacaktır. Başarılı bir gayrimenkul danışmanı olmak için hızlı bir şekilde hareket etmeli ve müşterilerinizle onların stresini azaltacak bir iletişim kurmalısınız.

 

2. Proaktif olun

Doğru stratejilerle potansiyel müşterilerinize de ulaşın. Mevcut müşterileriyle sürekli iletişim halinde olan gayrimenkul danışmanları proaktif olarak yeni potansiyel müşterileri de gözlemlemeli. Proaktif olmak için, gayrimenkul danışmanlarının sosyal medyayı etkin kullanması sadece 5 kolay adımı var.

 

3. Dinlemeyi bilin

Gayrimenkul danışmanlarına dair bilinen gerçeklerden biri de konuşmayı sevdikleridir. Peki güzel konuştuğunuz kadar müşterilerinizi iyi dinliyor musunuz? Müşterilerinizin isteklerini ve ihtiyaçlarını doğru anlayabilmek için onları dinleyin. Müşterilerinize doğru soruları sorarak, beklenti ve isteklerini öğrenin.

4. Müşterinizi motive edin

Ev satma ya da alma dönemlerinde stresli olan müşterileri yatıştırmak da gayrimenkul danışmanlarına düşüyor. Müşterinize bilgiler vererek onları rahatlatabilir ve motive edebilirsiniz. Unutmayın, müşterinizi mutlu etmeden sağlıklı bir iletişim kuramazsınız!

 

5. Uyum sağlayın

Müşterinizi okuyun! Evet, yanlış okumadınız; müşterinizin beklentisini ve nasıl bir iletişim kurmak istediğini gözlemleyin. Çünkü bazı müşterileriniz e-posta, bazıları SMS, bazılarıysa uzun telefon görüşmeleriyle iletişimi tercih eder. Gerekirse müşterinize kendisiyle nasıl iletişim kurulmasını istediğini sorun.

 

6. Kendinize ve müşterinize sorular sorun

Unutmayın, doğru soru doğru evi sattırır! İyi bir gayrimenkul danışmanı müşterilerine ve kendisine şu soruları sormalıdır:

• Müşterim gayrimenkulü yatırım amaçlı mı alıyor?

• Bu evde yaşayacak ve sonrasında satacak mı?

• Müşterim gayrimenkulünü hemen satmak/almak mı istiyor, yoksa zamanı var mı?

 

7. Referanslarınızı kullanın

Başarılı bir gayrimenkul danışmanı olmanın en iyi yolu geçmişteki referansları kullanmaktır. Bunun için eski müşterilerinizle iletişim halinde olun, özel günlerini kutlayın ve gerektiğinde referanslarını isteyin. Böylece yeni ve potansiyel müşterileriniz için güvenilir bir gayrimenkul danışmanı olabilirsiniz.

Kaynak: http://blog.zingat.com/emlak-dunyasinin-altin-kurallari/

Nasıl bir evde yaşamak istiyoruz?

Gayrimenkul alışkanlıklarımızı biliyor musunuz? Yaşamak istediğimiz konut tipi, bir ev alırken veya kiralarken en çok dikkat ettiğimiz özellikler neler? Peki emlak tercihlerimizde Avrupalılarla hangi noktalarda ayrılıyoruz? 

RE/MAX ve  Marketagent.com, Türklerin ve Avrupalıların gayrimenkul alışkanlıklarını araştırdı. Araştırmaya Türkiye’den 500, Avrupa’da 16 ülkeden 8 bin kişi katıldı. İşte Türklerin ve Avrupalıların gayrimenkul alışkanlıklarına dair, araştırma sonuçlarıyla gün yüzüne çıkan 10 gerçek!..

Türkler apartman dairesi, Avrupalılar müstakil ev istiyor

• Türklerin yüzde 53,8’i kendine ait evde oturuyor. Avrupalılar için bu oran yüzde 35,8 seviyesinde.

• Türkler apartman dairesi, Avrupalılar ise müstakil ev istiyor.

Türkler ev alırken tercihlerini apartman dairelerinden yana kullanıyor. Avrupalılarsa müstakil evlere yatırım yapıyor.

Türklerin yüzde 95’i, Avrupalıların yüzde 85’i ülkelerindeki barınma fiyatlarını pahalı buluyor.

Türk vatandaşları ev alırken balkonunun olmasına önem veriyor. 

• Araştırmaya göre Türklerin yüzde 79,6’sı balkon veya terasın bir evde mutlaka olması gerektiğini düşünüyor. Balkon önceliğini takip eden diğer özellikler arasında yeşil alanlar, parklar ve kendine ait oda var.

• Avrupalılar ise ev alırken öncelikli özellik olarak “kendine ait oda”ya bakıyor. Balkon, Avrupalılar için son sırada…

• Araştırmanın “ev hayatı” kategorisinde Türkiye’de yalnız yaşayanların oranı yüzde 3. Avrupa’da yalnız yaşayanların oranıysa yüzde 15.

• Avrupalılar ve Türklerin ortak noktası taşınma alışkanlıkları… Yaşam boyu ortalama dört kez taşınılıyor. Türkler en sık 40-60 yaş, Avrupalılar 35-45 yaş arasında ev değiştiriyor.

• Araştırmanın “pahalılık” kategorisine göre, Türkler kazancının yüzde 39’unu barınmaya harcıyor. Avrupalılar için bu oran yüzde 41.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/nasil-bir-evde-yasamak-istiyoruz/