Satış vaadi sözleşmesi ile ilgili 10 önemli bilgi

Taşınmazla ilgili belirlenen satış bedeline göre satıcının gayrimenkulün satışını gerçekleştireceğini, alıcının ise bedelini ödeyerek gayrimenkulü satın alacağını taahhüt ettiği sözleşmeye “satış vaadi sözleşmesi” deniyor.

 

Satış vaadi sözleşmesiyle ilgili 10 önemli bilgi
İleride yapılacak asıl satış öncesi bir ön sözleşme niteliği taşıyan “satış vaadi sözleşmesi” ile ilgili 10 önemli bilgi şöyle:
1) Satış vaadi sözleşmesini düzenlemeye noterler yetkili.
2) Noterler tarafından düzenlenen satış vaadi sözleşmesi resmi işlemlerde geçerli oluyor.
3) Sözleşmede tarafların fotoğraflarının ve noter mührünün olması gerekiyor.
4) Tarafların hak ve borçları açıkça, tereddüte mahal vermeyecek şekilde; gayrimenkulü ile ilgili bedel ve ödenme şekli sözleşmede mutlaka belirtilmeli.
5) Tapuya şerh edilmesi şart.
6) Şerhin süresi beş seneyle sınırlı.
7) Tapuya şerh edilen kişisel haklar üçüncü şahıslara karşı ileri sürülebiliyor.
8) Sözleşmede satış bedeli ve ödeme şekli mutlaka yazılmalı.
9) Tarafların talepleri doğrultusunda cayma durumunda cezai şart konulabilir.
10) Alıcı, bu sözleşmeye dayanarak tek taraflı olarak asıl satışın yapılmasını isteyemiyor. Satıcının da bu işleme katılması gerekiyor.

Kaynak: http://blog.zingat.com/satis-vaadi-sozlesmesi-ile-ilgili-10-onemli-bilgi/

Maketten konut satışında yeni dönem

Maketten konut almayı düşünenler dikkat! Ön ödemeli konut sahibi olacak tüketiciler için yeni değişiklikler yapıldı. Maketten konut satışı ile ilgili yenilikler neler?

23 Ocak 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile konut satışı ile ilgili değişikliklere gidildi. KHK ile birlikte maketten konut satışında yapılan yeni düzenlemelerde neler yer aldı?

 

 

Konut alacaklar için yeni dönem

Yeni düzenleme ile birlikte konut alacaklar için hayata geçirilecek düzenlemeler şöyle:

• Tüketiciler konut satışında sözleşmeden dönme süresi değişti. Sözleşme tarihinden itibaren 24 aya çıkarıldı.

• Ön ödemeli konut satışında sözleşme tarihinden itibaren 24 aya kadar tüketicinin herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı olduğunun altı çizildi.

• Konut sözleşmesinden dönülmesi durumunda, tüketicinin ödeyeceği tazminat miktarları süreye bağlı olarak artırıldı.

• Sözleşmeden dönülmesi durumunda satıcı; konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile sözleşme tarihinden itibaren ilk 3 ay için sözleşme bedelinin yüzde 2’sine, 3-6 ay arası için yüzde 4’üne, 6-12 ay arası için yüzde 6’sına ve 12-24 ay arası için de yüzde 8’ine kadar tazminatın ödenmesini isteyebilecek.

• Sözleşmeden dönülmesi durumunda, tüketiciye iade edilecek miktar ve tüketiciyi borç altına sokan her türlü belge, dönme bildiriminin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren en geç 180 gün içinde tüketiciye geri verilecek.

 

Kaynak: http://blog.zingat.com/maketten-konut-satisinda-yeni-donem/