İşte 1915 Çanakkale Köprüsü ihalesi kazananı!

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ihalesiyle ilgili, “Türk-Kore ortak girişiminin teklifi ihaleyi kazanmış oldu.” dedi. İhaleyi kazanan ortak girişim grubunda yer alan firmalar Kore’den Daelim ve SK ile Türkiye’den Yapı Merkezi ve Limak…

 

Çanakkale Köprüsü’nün temeli 18 Mart’ta atılacak

Bakan Ahmet Arslan ihale sonucuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Dünyadaki ekonomik konjonktürü ve bulunan ortamı düşündüğünüzde bu ortamda 10 milyarın üzerinde bir bedele sahip olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ihale sürecinde gerçekten umduğumuzun üzerinde bir ilgi ile yabancı 8, Türk 7 firma olmak üzere, 15 firmanın oluşturduğu 4 ortak girişim grubu tekliflerini verdiler. Çokta iddialı teklifler çıktı, aynı zamanda dünyanın çok önemli 13 finans kuruluşu ‘biz projenin finansını sağlayacağız, memnuniyetle’ diye iyi niyet mektuplarını verdiler, bu özellikle ülkemizin şu anki sürecinde ekonomik olarak ülkemizi sıkıntıya sokmak isteyenlere bence çok güzel bir dersti.”

 

İhale tekliflerinin 26 Ocak’ta açıldığını belirten Bakan Arslan, “O gün ön incelemelerde hepsinin yeterli olduğunu düşünerek süreye yönelik teklifleri de deklare etmiştik. Teknik arkadaşlarımız bu projelerin yapılabilmesi adına bütün dosyaları, teknik analizleri yaptılar, incelemelerini bitirdiler. Dün itibarıyla 4 grubunda dosyalarının yeterli olduğunu herhangi bir eksikliklerinin olmadığını tespit ettiler ve böylece 16 yıl 2 ay 12 günle en düşük süreyi veren Türk-Kore ortak girişimi, Kore firması Daelim ve SK ile Türkiye’den Yapı Merkezi ve Limak’tan oluşan de ortak girişim grubunun teklifi ihaleyi kazanmış oldu. Ben dün akşam itibariyle ihaleyi onayladım ve sözleşmeye davet ediyoruz. Görevli şirket böylece sözleşmeyi imzaladıktan sonra 18 Mart’ta temelini atacağız.” dedi.

 

Hangi şirketler ne kadar teklif verdi?

• Daelim (Kore)-Limak-SK (Kore)-Yapı Merkezi OGG:
Proje bedeli olarak 10 milyar 354 milyon 576 bin 202 lira verdi, bu bedele karşılık 5,5 yıllık yapım süresi dahil olmak üzere önerdikleri toplam süre 16 yıl 2 ay 12 gün.

• IHI (Japon)-Itochu (Japon)-Join (Japon)-Makyol-Nurol-Japon Express Way (Japon):
Toplam yatırım bedeli 10 milyar 494 milyon 574 bin 500 lira önerildi. Grubun 5,5 yıllık yapım süresi dahil önerdikleri toplam süre 17 yıl 10 ay 24 gün.

• Arslan, Cengiz-Kolin-CRBC (Çin) OGG:
Toplam yatırım bedeli 10 milyar 324 milyon lira. 5,5 yıllık yapım süresi dahil önerdikleri toplam süre 18 yıl 8 ay 19 gün.

• IC İçtaş-Astaldi (İtalyan):
Toplam yatırım bedeli 11 milyar 575 milyon 960 bin lira. Önerdikleri toplam süre 18 yıl 5 ay 15 gün.

 

1915 Çanakkale Köprüsü geçiş ücretleri

1915 Çanakkale Köprüsü’nden otomobil eşdeğer geçiş 15 avro artı yüzde 8 KDV, otoyol kısmında da kilometre başına 5 sent artı yüzde 18 KDV.

Kaynak: http://blog.zingat.com/iste-1915-canakkale-koprusu-ihalesi-kazanani/

2016’da 3 dev proje hazır!

Daha proje aşamasındayken hayata geçirecekleri bölgelerde gayrimenkul fiyatlarını etkilemeye başlayan ve tamamlanması merakla beklenen Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüp Geçişi için hizmete girme tarihleri netlik kazandı.

 

3 dev projenin açılış tarihleri 

T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, üç dev projenin 2016 yılı içerisinde bitirileceği müjdesini vererek tarih tarih hizmete girme takvimini açıkladı. Buna göre:

Osmangazi Köprüsü için 30 Haziran’da,

Yavuz Sultan Selim Köprüsü bağlantı yollarıyla 26 Ağustos’ta,

Avrasya Tüp Geçişi ise 20 Aralık’ta hizmete giriyor.

T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada dev projelerde sona yaklaştıklarını ifade ederek, Türkiye’de ulaşım alanında inşaatı devam eden projelerin önemli bir kısmının dünyanın en büyük projeleri arasında yer aldığını belirtti ve “Bu yıl hizmete alınacak üç proje Türkiye’nin ulaşımını dünya standartlarının ötesine taşıyacak” dedi.

Kaynak: http://blog.zingat.com/2016da-3-dev-proje-hazir/