8. Sınıf Ortak Sınavlar Nasıl Yapılacak Kaç Soru Sorulacak (TEOG)

Yeni SBS sistemi olarak adlandırılan TEOG 8. Sınıf ortak sınavlar nasıl yapılacak, 8. Sınıf Ortak sınavda her dersten kaç soru çıkacak sorulacak. Yeni Ortaöğretime geçiş sistemi sınavı ortak sınav konuları, kaç soru çıkacak, sınav nasıl yapılacak, tüm sorularınızın cevabını hazırladık.

Yeni Merkezi ortak sınav sisteminde ; Seviye Belirleme Sınavı (SBS)  yerine öğrenciler 8. sınıfta her dönem 6  dersten birer defa toplam olarak  yılda 12  sınava tabii olacak. Bu 6 derste  test usulü olacak ve 20’şer sorudan oluşacak. Birinci dönemdeki ortak sınav kasım ayının son haftasında, ikinci dönemdeki ortak sınav ise nisan ayının son haftasında yapılacak.  2014 2015

meb

Milli Eğitim Bakanlığı, Merkezi ortak sınav sisteminin tüm ayrıntılarını içeren bir rapor sundu. Bu raporda, yeni sınav sisteminin incelikleri yer alıyor. Yeni uygulamada, öğrencilerin okullarında girdiği yazılılardan bir tanesi sıkı denetimli bir şekilde tüm Türkiye genelinde ortak yapılacak. Öğrenciler, sınavda o güne kadar  işlenen tüm konulardan sorumlu tutulacak. Sınav 40 dakika sürecek. Merkezi sınavlarda, alışım süreci geçtikten sonra açık uçlu sorular da yer alacak. Öğrenciler sınavlara kendi okullarında girecek. Birinci dönem ortak sınav kasım ayının son haftasında, ikinci ortak sınavı ise nisan ayının son haftasında yapılacak.

DİN KÜLTÜRÜ DERSİNE TABİİ OLMAYAN  ÖĞRENCİLERİN SINAV DEĞERLENDİRMESİ 5 TEMEL DERS ÜZERİNDEN YAPILACAK

Merkezi ortak sınavlar,Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından belirlenen ‘temel dersler” üzerinden yapılacak. Bu dersler; Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleridir. Yalnız Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almayan öğrenciler bu dersten muaf tutulacak. Bu öğrencilerin sınav değerlendirmesi 5 temel ders üzerinden olacak.

Merkezi ortak sınavlar sadece 8. sınıflar için geçerlidir. Bu sistemin SBS’den farklı yanı ortak  sınavlara giremeyen  öğrencilerin telafi hakkı olmasıdır. Merkezi sınav günlerinde resmi belge veya velisinin izniyle mazeretini ispatlayan öğrenciler, sınava katılmasalar dahi tekrar belirlenen tarihlerde  mazeret sınavına girebilecekler. Fakat son hak mazeret sınavıdır bu sınava da girmeyen öğrenciler sınava girmemiş sayılırlar. Mazeret sınavları, ortak sınavda çıkan sorularla konu olarak eşdeğer fakat asla aynısı olmayacaktır. Mazeret sınavı öğrencilerin  kendi okulları dışında farklı sınav  salonlarında yapılacaktır.

Ortaöğretim kurumlarına yerleştirme puanı 6, 7 ve 8. sınıf yıl sonu başarı  puanlarının yüzde 30’u ile 8. sınıfta yapılacak merkezi ortak sınav puanın  yüzde 70’inin toplamından oluşacak. 8. sınıfta, 6 temel dersten 3 yazılı sınava tabii olanların 2.’si, 2 yazılı sınava tabii olanların 1.’si merkezi ortak sınav olarak kabul edilecek. Başarı puanı hesaplanırken  bütün derslerin yazılıların  ve performans  değerlendirmelerinin ortalaması alınması suretiyle öğrencinin  o derse ait başarı notu belirlenecek. 6, 7 ve 8. sınıfların yıl sonu başarı puanı  300  üzerinden merkezi ortak sınavların puanı 700 üzerinden hesaplanacak, ortaöğretime geçiş puanı ise bu ikisinin ortalaması alınarak  500 üzerinden  hesaplanacak.

EŞİT PUANA SAHİP ÖĞRENCİLERİN YIL SONU BAŞARI PUANI VE DEVAMSIZLIKLARINA BAKILARAK KARAR VERİLECEK

Yanlışlar doğru cevapları götürmeyecek. Puanları eşit 2 öğrenci bulunması zarfında öncelikle,  8, 7 ve 6. sınıflardaki yıl sonu başarı puanı yüksekliği, özürsüz devamsız gün sayısının azlığı dikkate alınarak yerleştirme yapılacak. Merkezi ortak sınavlarda eşitsizlik olmaması açısından tüm yurtta müfredatın eşit uygulanması sağlanacak. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, müfredatın tüm yurtta uyumlu işlenmesi için akademik takvim hazırladı. Bu akademik takvim öğretmenlerin müfredatı yetiştirmesi açısından bağlayıcı olacak. Tüm okullarda eğitimin eksiksiz gitmesi yürütülmesi açısından öğretmen açıkları giderilecek.

Merkezi sınavların, normal sınavlardan tek farkı normal yüksek güvenlik sağlanmasıdır. Öğretmenler sınav gözetmeni olarak kendi görev aldıkları okulların dışında görev alacaklar. Gerektiği durumlarda öğrencilerin sınıfları değiştirebilecek. Sınav salonlarına kamera sistemi yerleştirilecek. Tek okullu olan bölgelerde il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından görevlendirilen yetkililer sınavın uygulanmasını sağlayacak. Öğrenciler için il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından  sınav salonları belirlenecek. Sınav salonunda görevli öğretmenler tarafından kopya tespit edilir ise öğrenciye sınav tutanağı tutulacak ve sınavı geçersiz olacaktır.

KİŞİYE AİT KİTAPÇIK DAĞITILACAK

Merkez ortak sınavlarda, sınav güvenliği açısından her öğrenciye  farklı kitapçık hazırlanacak. İlk etapta kişiye ait kitapçık dağıtılamayacak. Fakat Ortak sınav güvenliği açısından en az 2 farklı kitapçık türü hazırlanacak. Sınavlar iki gün sürecek. Bir günde en fazla 3 sınav yapılacak. Sınavın olduğu günler okul tatil olacak. Sınavlar, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (YEĞİTEK) tarafından yapılacak. Öğrenci hangi yabancı dil eğitimi görüyorsa o dilden sınava tabii tutulacak. Sınavda görev alacak öğretmenlere ek bir ücret uygulaması yapılmayacak. Sınav sonrası sorular kamuoyunda yer alacak.

İlerleyen zamanlarda sınavın açık uçlu soruları da içermesi planlandığı için o dönemde barkod benzeri sistemlerle yazılılar değerlendirilecek. Sınavlarda öğrencilerden sınav ücreti adına hiçbir ücret istenmeyecek. Sınav salonuna kalem, silgi gibi ihtiyaçlar haricinde cep telefonu, kitap, defter sokulmayacak. Öğrenciler sıralarda tekli oturarak  sınava girecek. Sınavda iki farklı kitapçık türü dağıtılacak ve sınav salonlarında 2 öğretmen bulunacağından kopya girişiminin önüne geçilecek.

Merkezi sınavlarda kullanılmak üzere nitelikli ve zengin bir soru havuzu hazırlandı. Bu havuzlar soru hazırlama ekipleri tarafından hazırlanıyor. Ayrıca, bu soru havuzu öğretmenlerden gelecek sorularla zenginleşecek. Gelen sorular, alanında uzman kişiler tarafından incelendikten sonra soru havuzuna dahil edilecek. Anadolu liseleri, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri ve özel okullar da olmak üzere tüm sınavla öğrenci alan okullar için ek bir sınav yapılmayacak.

2014 2015 Yeni Ortaöğretim Geçiş Sınavı (Ortak Sınavlar)