ZENCEFİL KÖKÜ

Zingiber officinale Roscoe (Zingiberaceae) türünün kurutulmuş rizomlandır. Bu tür 100 cm ka-

Türköz, S.: Nerium oieander’in kansere karşı etkisi üzerinde Türkiye’de yapılan araştırmalar. VII. Bitkisel ilâç HammaddeieriTopIantısı,BildiriSeri211,Ankara(1988).

Fincancı, Y. ve Aydın, A.: Zakkum dosyası. Milliyet gazetesi 13-19 Mart (!988).

Aktan, M.: NO şimdilik kullanılamaz. Milliyet gazetesi 19 Temmuz (1990).

Baytop, T.: Bitkilerin ilaç olarak kullanılma koşullan . VII. Bitkisel İlâç Hammaddeleri Toplantısı, Bildirileri 11, Ankara ‘ (1988).

Ulubelen, A.: Türkiye’de antitümor bitkilerle araştırmalar. VII. Bitkisel İlâç Hammaddeleri Toplantısı, Bildirileri 199, Ankara (1988). 6 – Karamanoğlu.K.: Türkiye’de doğal olarak yetişen Lilium (Zambak) türieri-Ankara Üniv. Eczacılık Fak. Mecm. 2:31(1972

dar yükseklikte, kamış görünüşünde, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Yapraklar vmızrak biçiminde, sivri uçlu, tarçın kokulu. Çiçekler birçoğu bir arada ve sarı renkli. Vatanı Güney Asya olmakla beraber birçok tropikal ülkede (Hindistan, Güney Asya adaları, Batı Afrika vs.) ekilir. İstanbulda camekânlarda süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

Dış görünüşü: 7-15 cm uzunluk ve 1-1.5 cm kalınlıkta, dallı, yassı ve esmer gri renkli parçalardır. Kokusu kuvvetli ve hoş, tadı ise batıcıdır.

Bileşim: Nişasta, rezin ve uçucu yağ (% 1-3) taşımaktadır.

Etki ve kullanılış: Yatıştırıcı ve gaz söktürücü etkilere sahiptir. Halen bilhassa baharat olarak kullanılmaktadır. “Curry powder” tipindeki birçok baharat karışımının terkibine girer.

Kullanılış şekli: Toz günde 0.25-1 gr, infusyon (% 1) günde 1-2 bardak.